.
Κατηγορία Benelli
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 16:57

Test – Benelli RCX 185i 2023

Ιταλικό… παπι-εραμέντο!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Έρχεται με φόρα και θόρυβο και στριμώχνεται στην μάχη της κορυφής! Το Benelli RCX 185i είναι πλέον το ένα από τα μόλις 2 υπερ-παπιά της αγοράς μας και οφείλει να αποδώσει ανάλογα. Το δοκιμάζουμε και σας αναφέρουμε την άποψη μας…

Τιμή: 2.985 ευρώ

Υπερ-παπιά. Συμπλεκτάτα παπιά, μοτοσυκλετάκια, πείτε τα όπως θέλετε. Μια… μυστήρια κατηγορία που βρίσκει τρόπο να επιστρέφει στην αγορά μας, εδώ και 30 χρόνια, τα παπιά με συμπλέκτη στο χέρι έχουν ένα πολύ βασικό ατού: Θυμίζουν μοτοσυκλέτες. Κάτι που δεν ισχύει για τα scooters. Έτσι, η κατηγορία αυτή έχει αποκτήσει τους δικούς της φανατικούς φίλους, απαιτητικούς χρήστες για τους οποίους ο συμπλέκτης είναι απαραίτητος, έως και… φετίχ, ή αναβάτες κανονικών μοτοσυκλετών που θέλουν παρόμοια αίσθηση, σε ένα μικρότερο όχημα για τις αγγαρείες τους.

Οι εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτής είναι –δυστυχώς για κάποιους- μόλις 3, ενώ στα «μεγάλα» κυβικά, μόλις… 2. Το RCX 185i είναι το τελευταίο πόνημα της Benelli, που έρχεται στην κατηγορία με ιταλικό ταμπεραμέντο, αλλά και κάποια σημεία μοναδικά για την κατηγορία του. Για να το γνωρίσουμε…

Εμφάνιση που κάνει μπαμ

Ο δυναμισμός και η αιχμηρότητα κάνουν κρότο στην εμφάνιση του RCX 185i το οποίο, ουσιαστικά, χαρακτηρίζεται παπί μόνο με βάση την μορφή του, αλλά και το πώς γνωρίσαμε εμείς τα «παπιά». Στην πράξη, εδώ μιλάμε για ένα μοτοσυκλετάκι, ικανών διαστάσεων μάλιστα, το οποίο σου γεμίζει το μάτι και τραβάει τα βλέμματα αβίαστα. Θα σας… ταράξουν στις ερωτήσεις στα φανάρια, οπότε προετοιμαστείτε: «Μεγάλε, το νέο Benelli είναι αυτό; Πάει καλά; Πόσο το πήρες; Πόσο τελικιάζει;» Τυπικές αντιδράσεις του… ενθουσιώδη αναβάτη  που δεν εξέλιπε ποτέ από τους δρόμους μας! Για αυτό και ανθίζουν τα over-the-top μοντέλα στις μικρές κατηγορίες…

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το φινίρισμα του κινητήρα σε απόχρωση «μαγνησίου», που τον φέρνει στο οπτικό επίκεντρο, ειδικά στην σκουρόχρωμη ανθρακί έκδοση που δοκιμάσαμε εμείς. Η μάσκα είναι σαν να είναι… διπλή, με δύο διαφορετικά «πρόσωπα» να διαγράφονται από το τιμόνι και τον κεντρικό LED προβολέα, και την «γραβάτα» με τα δύο φώτα θέσης. Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο ανεστραμμένο πιρούνι, το μοναδικό σε όλα τα παπιά στην αγορά μας αυτή την στιγμή, που «τονώνει» το εμπρός Look, την στιγμή που το Monoshock αμορτισέρ πίσω είναι επιμελώς κρυμμένο, «καθαρίζοντας» την εμφάνιση της ουράς για ακόμα πιο έντονη «αύρα» μοτοσυκλέτας. Τα γραφικά είναι λιτά και στοχευμένα και απουσιάζουν υπερβολικά στοιχεία διάκοσμου τύπου… ηχοσύστημα δεκαετίας 80-90. Και αυτό είναι καλό, διότι όπως απέδειξε το RCX 185, το «ζουμί» είναι στην πράξη.

Ποιοτικά, το RCX είναι καλοφτιαγμένο, άρτια συναρμολογημένο και με καλής ποιότητας βαφή εκ πρώτης όψης, αν και κάποια σημεία του έχουν πιο «πλαστική» αίσθηση από ότι περιμέναμε και το λογότυπο στο κρύσταλλο του φαναριού, κάνει μια φανερή σκίαση στην δέσμη –ευτυχώς εκτός του ωφέλιμου πεδίου.  Δεν μας απασχόλησαν ζητήματα τριγμών ή ανεπιθύμητων ήχων κατά την οδήγηση, ενώ σίγουρα λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή του που δεν ξεπερνά τα 3Κ, η εικόνα κρίνεται καλή.

Βρυχάται και δαγκώνει!

To RCX θα σου δείξει ότι δεν αστειεύεται καθόλου, μόλις το βάλεις μπροστά! Αυτός ο μονοκύλινδρος θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε μοτοσυκλέτα, κάτι σαν μικρό On-off ή street, ας πούμε. Ξερός, μεταλλικός, «αγριεμένος» ήχος από τον μονοκύλινδρο, απόκριση που «σκοτώνει» στο ξερόγκαζο και το μοτοσυκλετιστικό δαιμόνιο ξυπνά μέσα σου.  Καμία βόλτα δεν θα είναι η ίδια!

Δεν γινόταν να μην επισκεφθούμε το δυναμόμετρο του Power House με το RCX 185i, θέλοντας να ανακαλύψουμε τι μπορεί να βγάλει το τερατάκι στον πίσω τροχό. Το ράουλο επιβεβαίωσε 15,6 πραγματικά άλογα στον τροχό, μια λογική απόκλιση από τα 18 ανακοινώσιμα. Στο δρόμο, η απόδοση του κινητήρα είναι πραγματικά απολαυστική, αλλά προτού ξεκινήσουμε με τα… κοπλιμέντα, να σημειώσουμε ότι δεν μας άρεσε η απόκριση στο ελάχιστο/αρχικό άνοιγμα γκαζιού. Στα πρώτα χιλιοστά, ο ψεκασμός είναι νευρικός και απαιτεί μεγαλύτερες κινήσεις στο γκριπ, για να αποκριθεί όπως πρέπει. Μετά ξεκινάει ατελείωτο… γλέντι, ενεργητικό και παθητικό, για εσάς και για τους… ανυποψίαστους που θα πετύχετε στο διάβα σας. Μικρό το βάρος, παραπάνω από αρκετά τα άλογα και οι επιδόσεις θα σας χαράξουν ένα μόνιμο χαμόγελο στο στόμα σας. Η τελική μπορεί να ξεπεράσει τα 140 χλμ/ώρα (!), άρα δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για το αν βγαίνει εθνική ή όχι… Και ο κόφτης φλερτάρει με τις 10.000 στροφές, οπότε και η ηχητική ευχαρίστηση είναι εγγυημένη. Μετρήσαμε μέση κατανάλωση γύρω στα 3 λτ/100 χλμ, αν και με το γκάζι μόνιμα «καρυδωμένο» μπορεί να ανέβει κι άλλο. Λογικό όμως, καθώς τα σχεδόν 16 άλογα θέλουν… το σανό τους. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι ο κινητήρας φέρει 3 μπουζί, ώστε η απόδοση ισχύος να είναι πιο "στρωτή" και η ποιότητα καύσης υψηλότερη, για μεγαλύτερη απόδοση. 

Διασκεδαστικό, αλλά δεν ξεχνάει τον σκοπό του

Παρά την όρεξη του για «κόντρα» ανά πάσα ώρα και στιγμή, το RCX 185i δεν είναι σπορ μοτοσυκλέτα –με την καλή έννοια. Η θέση οδήγησης είναι «όρθια» και τα χέρια και τα πόδια του αναβάτη, τοποθετούνται σε «ορθές» γωνίες, σε φυσικές θέσεις με απλά λόγια. Η σέλα έχει μια κάποια κλίση προς τα εμπρός και σε πιο έντονη οδήγηση, θα «επιτρέψει» στον αναβάτη να ολισθήσει προς τα εμπρός, όμως αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το κεντρικό «τούνελ», το οποίο είναι αναπόφευκτο λόγω του «όρθιου» μοτέρ, δεν είναι υπερβολικά ψηλό και δεν εμποδίζει την επιβίβαση με το πόδι μπροστά από την σέλα. Ο αναβάτης έχει στην διάθεση του μια θήκη/τσέπη, στο αριστερό μέρος της ποδιάς για μικροαντικείμενα ή κάποιο μπουκάλι με νερό. Ο συνεπιβάτης θα αισθανθεί ιδιαίτερα φιλόξενος στο πίσω τμήμα της σέλας, με άπλετο χώρο για τα πόδια του, σωστή τοποθέτηση μαρσπιέ και εύχρηστη πίσω χειρολαβή.

Μέσα στην πόλη, το RCX κινείται σαν «φυσιολογικό» παπί. Ευελιξία αίλουρου, ανεπαίσθητο βάρος και κλιμάκωση όχι υπερβολικά κοντή, αλλά σε επίπεδα που θυμίζει παραδοσιακό παπί. Η αίσθηση κύλισης και, κυρίως, η στιβαρότητα στο δρόμο θυμίζουν ξεκάθαρα μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, αποτέλεσμα τόσο των γεωμετρικών επιλογών, όσο και των αναρτήσεων ανεστραμμένου πιρουνιού και Monoshock αμορτισέρ. Αν οδηγήσετε πιο σβέλτα, το RCX είναι απόλυτα έτοιμο να σας κάνει το χατίρι, αντέχοντας ακόμα και πολύ έντονο ρυθμό, πιο επιθετικό στρίψιμο και πίεση στα φρένα –όπου και πρέπει να έχεις μεγάλη εμπειρία, για να αντιληφθείς έστω έναν μικρό βαθμό ελαστικότητας στο μπροστινό. Μιλώντας για πέδηση, τα φρένα κάνουν πολύ καλή δουλειά σε θέμα ισχύος και η ύπαρξη ABS αναβαθμίζει το σύστημα, σε θέμα αίσθησης τα πράγματα από το εμπρός θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Εξαιρετικά, δεδομένης της τιμής και του προσανατολισμού του μοντέλου, βαθμολογούνται οι αναρτήσεις του, που ρουφάνε τις κακοτεχνίες του δρόμου όπως ένα πιτσιρίκι την γρανίτα το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι «σούστες» και όταν ανεβάσετε ρυθμό, διατηρούν την πρόσφυση και την γεωμετρία, όπως περιμένεις από ένα σοβαρό μοτοσυκλετάκι.

Σε δελεάζει... λόγω τιμής

Φτάνοντας κάπου στο τέλος, σκέφτεσαι τι θέση παίρνει το RCX 185i στην αγορά αλλά και εκτιμάς την τιμή του, σε σχέση με το πακέτο και τον ανταγωνισμό του. Τις αρετές του, τις αναφέραμε διεξοδικά παραπάνω και το RCX 185i είναι ένα αξιολογότατο παπί-μοτοσυκλετάκι επιδόσεων. Έχει, ουσιαστικά, μόνο έναν «απευθείας» ανταγωνιστή: Το SYM VF 185, από το οποίο έχει ένα πλεονέκτημα 210 ευρώ –οπότε η μεταξύ τους σύγκριση επαφίεται πλέον, καθαρά, σε θέμα προσωπικού γούστου. Ωστόσο, μπορεί να τεθεί και απέναντι στα scooters 200 κυβικών, για κάποιον που τον ενδιαφέρει ο χαρακτήρας και οι επιδόσεις, περισσότερο από την αυξημένη πρακτικότητα ενός scooter. Σε κάθε περίπτωση, είναι άκρως διασκεδαστικό, ανώτερο του επιπέδου που περιμένεις σε όλα τα επίπεδα και αξίζει την προσοχή σου, αν εξακολουθεί να σε συγκινεί η φιλοσοφία του «υπερ-παπιού». Και τα κάτω από 3 χιλιάρικα «επί του ταμείου» είναι ακόμα ένα ατού.

 

Εξοπλισμός αναβάτη: 

Κράνος Acerbis Jet Aria

Μπουφάν Nordcode Raptor

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια Eleveit Town WP 

από το Moto Market Shop.

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Benelli RCX 185i
Αντιπρόσωπος Motoway Καμπράνης Α.Ε. 
Τιμή (€) 2.985
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1K, Y/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 174
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Πολύδισκος χειροκίνητος υγρού τύπου
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ.Α
Μεταξόνιο (mm) 1.325
Ύψος σέλας (mm) 787
Μήκος (mm) 2.010
Πλάτος (mm) 675
Ύψος (mm) 1.150
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg)   126
Ρεζερβουάρ (lt)  4,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι, διαδρομή 88 mm.
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 27 χιλιοστά
   
Ελαστικά  
Μπροστά 70/90-17"
Πίσω  110/70-17"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 220 mm με δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD, ABS, Full LED φώτα, θήκη για μικροαντικείμενα στην ποδιά, τεχνολογία 3 μπουζί, δίσκοι φρένων μαργαρίτα
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  18/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  1,5/6,000
Ισχύς στον τροχό (Hp) 15,6
Ροπή δυναμομέτρου (kgm) 1,3
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Benelli RCX 185i »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon