.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 14:34

Test - Aprilia SR GT 125 2022

Η Aprilia αποκαλεί το νέο SR GT, το πρώτο “urban adventure” σκούτερ της, μπολιάζοντας το με Adventure στιλ, αλλά και αντίστοιχα χαρακτηριστικά ουσίας που το κάνουν πιο άνετο και πιο ικανό από τον ανταγωνισμό σε κακοτράχαλα τερέν, όπως είναι οι δρόμοι της ελληνικής επικράτειας. Για την ώρα η οικογένεια των SR GT αποτελείται από 2 μέλη, στα 125 -το μοντέλο δοκιμής μας- και στα 200 κυβικά εκατοστά, ενώ πιστεύουμε πως δεν θα αργήσει να εμπλουτιστεί και με νέα μέλη σε μεγαλύτερους κυβισμούς.

Το νέο scooter των Ιταλών επεκτείνει την αστική γκάμα της Aprilia προς τα πάνω, γκάμα που περιλαμβάνει ήδη τα eSR1 και eSR2, αμφότερα ηλεκτρικά scooter, αλλά και το SXR 50, το μικρό αστικό βενζινοκίνητο τετράχρονο scooter. Αν ήταν να μαντέψουμε θα λέγαμε πως πριν περάσει πολύς καιρός, ίσως δούμε και κάποιον ακόμα μεγαλύτερο αδελφό στα πρότυπα του SR GT, στα 300-400 κυβικά εκατοστά με κινητήρα από κάποιο από τα Beverly.

Θυμίζουμε πως στο παρελθόν η Aprilia διέθετε scooter μεγαθήρια στη γκάμα της, όπως τα Scarabeo 500, SRV 850, κ.α., ενώ στα πρόσφατα χρόνια οι Ιταλοί ξεκίνησαν να ξαναχτίζουν τη γκάμα τους από το μηδέν.

Adventure scooter! Μια φράση που παλιότερα μάλλον θα προκαλούσε απορία ή και γέλια. Πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει τις λέξεις "περιπέτεια" / "περιπετειώδες" με τη λέξη "scooter", όταν ο ορισμός των scooter ήταν ανέκαθεν εκείνος ενός χρηστικού αστικού οχήματος για commuting; Κι όμως. Η σύγχρονη εποχή έφερε τα πάνω-κάτω στις κατηγορίες δικύκλων, με τα όρια τους πολλές φορές να μπερδεύονται ή και να εξαφανίζονται.

Με την τεράστια δημοτικότητα που έχει στις μέρες μας η κατηγορία των Adventure μοτοσυκλετών, έχουμε δει στοιχεία της να διαχέονται και σε άλλες κατηγορίες δικύκλων, τόσο σε παπιά -στην Ασία-, όσο και σε scooter.

Όταν μάλιστα αναβάτες έχουν καταφέρει να συμμετάσχουν και να κερδίσουν ακόμα και κατηγορίες σε αγώνες Rally με Adventure scooter, τότε μάλλον τα παραπάνω γέλια κόβονται με το μαχαίρι, και το εμπορικό τμήμα των κατασκευαστών δικύκλων αρχίζει να τρίβει τα χέρια του.

Μην φανταστείτε τώρα πως το SR GT 125 θα σας βοηθήσει να διακριθείτε στο Hellas Rally, όμως προς τιμήν της η Aprilia δεν πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, έχοντας προικίσει το scooter της με μοναδικά χαρακτηριστικά που θα σώσουν τους επιβαίνοντες από το κλασικό "κοπάνημα" που επιφυλάσσει κάθε scooter στα σαμάρια και στις λακκούβες των "βομβαρδισμένων" ελληνικών δρόμων.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σκληροτράχηλο design

aprilia srgt125 test bikeitgr 00034

Στοιχεία πάνω στο SR GT, όπως το ψηλό μπροστινό μέρος, η αντίστοιχα ψηλή ζελατίνα, τα αμορτισέρ με τις εμφανώς μεγάλες διαδρομές και η έντονη χάραξη των ελαστικών διπλής χρήσης, παραπέμπουν και σε ικανότητα οδήγησης του scooter στο χώμα, αν και φυσικά πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια.

Το SR GT δείχνει ικανό να τα βγάλει πέρα άνετα σε βατούς χωματόδρομους, και ο αναβάτης του δεν θα ανησυχήσει τόσο αν στο τέλος της διαδρομής προς την παραλία κάνει και λίγο χώμα. Παράλληλα, το σημαντικότερο είναι όπως προείπαμε, πως αυτές οι δυνατότητες του κάνουν το SR GT ιδανικό δίκυκλο για την χώρα μας, με την κάκιστη ποιότητα ασφάλτου, τις λακκούβες και τα σαμάρια.

Η όρθια θέση οδήγησης είναι κοινό χαρακτηριστικό στα scooter, όμως εδώ έχουμε και ένα αρκετά φαρδύ, γυμνό τιμόνι που εμπνέεται από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και σε βάζει σε μια πιο επιθετική διάθεση, με καλύτερους μοχλούς.

Εξαιρετική είναι η σχεδίαση της αλουμινένιας τιμονόπλακας του SR GT με το λογότυπο Aprilia πάνω της, τιμονόπλακα που συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη γύμνια του εργονομικού τιμονιού, θυμίζοντας και εδώ μοτοσυκλέτα.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00002

Εντυπωσιακά είναι τα LED φωτιστικά σώματα του scooter, με τη μπροστινή τριπλέτα να φέρνει στο μυαλό τα sport μοντέλα μοτοσυκλέτας της Aprilia, ενώ το πίσω κόκκινο φως πιάνει ολόκληρο το πλάτος του scooter με ένα πολύ όμορφο design.

Για την διατήρηση της… σιλουέτας της ουράς του scooter, η βάση της πινακίδας βρίσκεται στο ψαλίδι, ενώ το SR GT έρχεται με την κλασική σέλα-θρόνο δύο επιπέδων των μεγαλύτερων scooter της Aprilia, και σε προδιαθέτει για βασιλική άνεση -σημειώστε πως ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του και χειρολαβές, ενώ τα μαρσπιέ του είναι μεγάλα και αναδιπλούμενα. Ο αναβάτης μπορεί να τοποθετήσει τα πόδια του τόσο στα κλασικά floordboards / φαρδια μαρσπιέ που βρίσκονται παράλληλα με το έδαφος, είτε στις μπροστινές κεκλιμένες επιφάνειες, για πιο χαλαρές γωνίες σε κάποια μακρινή διαδρομή.

Πολύ όμορφο είναι το φινίρισμα του εσωτερικού της “ποδιάς” του scooter, με εμφάνιση που παραπέμπει σε ανθρακόνημα, εμφάνιση που θα βρείτε και στο μπροστινό φτερό, όπου υπάρχει και το γνωστό motto των Ιταλών “#be a racer”.

Η ζελατίνα είναι ιδιαίτερα ψηλή για να σας προστατεύει αποτελεσματικά από αέρα και βροχή, ενώ έχει και πλαϊνά τμήματα που προστατεύουν ολόκληρο το σώμα.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00026

Η οθόνη των οργάνων είναι πλήρως ψηφιακή, αν και LCD και όχι TFT, παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών. Πρόκειται για την ίδια οθόνη που βρίσκουμε και στα μεγαλύτερα Beverly της αδελφής Piaggio, με το στροφόμετρο να περικλείει την ένδειξη του ταχύμετρου, με ενδείξεις στάθμης καυσίμου στα αριστερά και θερμοκρασίας κινητήρα στα δεξιά, και με trip computer, ρολόι, ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος, κλπ.

Ο αναβάτης επιλέγει ανάμεσα στις ενδείξεις από το κουμπί MODE στους εργονομικούς διακόπτες του αριστερού γκριπ, ενώ τα SR GT έχουν δυνατότητα συνδεσιμότητας με το σύστημα Aprilia MIA (στον προαιρετικό εξοπλισμό), με χαρακτηριστικά τηλεφωνίας, μουσικής, κ.α.. Μάλιστα τα SR GT έχουν ειδικό κουμπί συνδεσιμότητας στο δεξί γκριπ, για πιο εύκολο χειρισμό του συστήματος, ενώ ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει φωνητικές εντολές για να κάνει τηλεφωνήματα, να παίξει μουσική, να ενεργοποιήσει playlist, κ.α.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά με Adventure προοπτικές

aprilia srgt125 test bikeitgr 00028

Οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές δημιουργήθηκαν ειδικά για τα SR GT, και αποτελούνται από ένα συμβατικό πιρούνι 33 mm της Showa, με 122 mm διαδρομής -22% μεγαλύτερη από τον κοντινότερο ανταγωνιστή- και 2 πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, με προφόρτιση ελατηρίων και διαδρομή 102 mm -7% μεγαλύτερη από του ανταγωνισμού. Μαζί με τις μεγάλες διαδρομές, που φέρνουν στο νου μοτοσυκλέτα, οι αναρτήσεις έχουν ρυθμιστεί με έμφαση στον έλεγχο, στο κράτημα και στην ασφάλεια, δίχως να θυσιάζουν την άνεση, ειδικά σε κακό οδόστρωμα.

Το διπλό σωληνωτό πλαίσιο από ατσάλι υψηλής αντοχής είναι ένα νέο concept με στόχο την κορυφαία ακαμψία, με οφέλη στην ακρίβεια του κρατήματος και στην αίσθηση / πληροφόρηση από το μπροστινό τμήμα του scooter. Κι αυτό, σε συνδυασμό με μια εξαντλητική προσπάθεια της Aprilia για μείωση του βάρους, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνικές παραγωγής.

Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 175 mm, νούμερο που συναντούμε για πρώτη φορά στην κατηγορία, και κάνει εύκολο το ανέβασμα-κατέβασμα σε πεζοδρόμιο, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να βρει κάτω η ποδιά.

Η Aprilia ανακοινώνει επίσημο βάρος με υγρά στα 144 κιλά για το 125 και στα 148 κιλά για το 200, με ελαφριές αλουμινένιες ζάντες 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, με ελαστικά διπλής χρήσης που έχουν διαστάσεις 110/80 και 130/70.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00018

Τα ελαστικά διπλής χρήσης στόχο έχουν πέρα από τον εντυπωσιασμό το καλύτερο κράτημα σε μια πλειάδα εδαφών όπως το πλακόστρωτο, η γλιστερή άσφαλτο αλλά και το χώμα.

Στα φρένα συναντούμε έναν δίσκο “μαργαρίτα” 260 mm μπροστά, και έναν συμβατικής εμφάνισης 220 mm πίσω στις εκδόσεις 200 και 125 Sport.

Το Aprilia SR GT 125 κυκλοφορεί με σύστημα συνδυασμένης πέδησης, ενώ το SR GT 200 με μονοκάναλο ABS που εξελίχτηκε από την Aprilia με τη βοήθεια της Bosch.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00030

Το ρεζερβουάρ χωρά 9 λίτρα καυσίμου, ενώ κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 25 λίτρων, ικανός να φιλοξενήσει ένα full jet κράνος. Για όσους ζητούν μεγαλύτερους χώρους, η Aprilia διαθέτει στον έξτρα εξοπλισμό ένα μεγάλο αλουμινένιο (άριστη επιλογή υλικού για το συγκεκριμένο scooter) top case 33 λίτρων που θα καλύψει τις ανάγκες φύλαξης full-face κράνους και άλλων αντικειμένων.

Βλέπουμε λοιπόν πως τα SR GT δεν έχουν μόνο Adventure design αλλά και Adventure ουσία, που αντικατοπτρίζεται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, φέρνοντας τα όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο της μοτοσυκλέτας σε οδική απόλαυση και δυνατότητες, διατηρώντας όμως όλες τις ανέσεις που περιμένει κανείς από ένα GT Scooter.

I-get κινητήρες και σύστημα Start & Stop

aprilia srgt125 test bikeitgr 00027

Οι κινητήρες για τα SR GT 125 & 200 είναι οι γνωστοί κορυφαίας τεχνολογίας i-get κινητήρες που έχουμε δει σε αρκετά scooter του Piaggio Group τελευταίας γενιάς. Πληρούν τις Euro 5 προδιαγραφές, με ηλεκτρονικό ψεκασμό, 4 βαλβίδες και υγρόψυξη, με το 125 να παράγει 11 kW (14.75 hp) / 8.750 rpm και 12 Nm (1.22 Kgm) / 6.500 rpm, και το 200 13 kW (17,43 hp) / 8.500 rpm και 16.5 Nm (1.7 Kgm) / 7.000 rpm. Δεδομένη είναι η ελαστικότητα των μοτέρ, η σβέλτη επιτάχυνση και η ομαλή λειτουργία από χαμηλά έως τα όρια τους, δεδομένη και η αξιοπιστία τους όπως έχουμε δει και στα αντίστοιχα scooter της Piaggio.

Ο νέος κινητήρας των 200 κ.εκ. διαθέτει αλουμινένιο κύλινδρο με επίστρωση Nikasil (λύση προερχόμενη από τον χώρο της μοτοσυκλέτας), νέο πιστόνι με βελτιωμένη γεωμετρία κορώνας και νέα κεφαλή για βέλτιστη αποδοτικότητα καύσης.

Οι καλύτερες επιδόσεις έρχονται χέρι-χέρι με την πιο αποδοτική ψύξη και απαγωγή θερμότητας, ενώ νέα είναι και η αυτόματη μετάδοση CVT με πιο μεγάλο συμπλέκτη.

Όλες οι εκδόσεις της σειράς SR GT έρχονται με σύστημα Start & Stop που η Aprilia ονομάζει RISS (Regulator Inverter Start & Stop System). Το σύστημα διαθέτει brushless “μίζα” που εδράζεται απευθείας στον στρόφαλο και προσφέρει άμεση και αθόρυβη εκκίνηση, μικρότερο βάρος και βελτιωμένη αξιοπιστία, αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα Start & Stop σβήνει αυτόματα τον κινητήρα 1-5 δευτερόλεπτα αφού το scooter σταματήσει (ανάλογα τη θερμοκρασία του κινητήρα), ενώ η παραμικρή περιστροφή στο γκριπ του γκαζιού βάζει μπροστά και πάλι τον κινητήρα.

Χρώματα και εκδόσεις

aprilia srgt col 00001

Πέρα από τους 2 διαφορετικούς κυβισμούς, οι Ιταλοί προσφέρουν τα SR GT και σε 2 επιπλέον εκδόσεις, μια πιο κλασική και μια περισσότερο Sport με διαφορετικά γραφικά και φινιρίσματα.

aprilia srgt range 00001

Το Aprilia SR GT διατίθεται σε 3 χρώματα, Aprilia Black, Street Grey και Infinity Blue, κομπλέ με ασημί μαρσπιέ, πλαϊνά και χειρολαβές συνεπιβάτη. Οι τροχοί είναι μαύροι, όπως μαύρη είναι και η σέλα με γκρι ραφή.

aprilia srgt range 00002

Η Sport έκδοση πλησιάζει περισσότερο τα παραδοσιακά έντονα σπορ χρώματα της Aprilia, και διατίθεται σε Street Gold, Iridium Grey και Red Raceway matte χρώματα, με κόκκινους τροχούς και δίχρωμη σέλα (μαύρη και γκρι), με κόκκινη ραφή. Τα ασημί μαρσπιέ διαθέτουν το λογότυπο της ιταλικής φίρμας, ενώ το κεντρικό τούνελ και τα πλαϊνά είναι σε μαύρο ματ χρώμα, ενώ ασορτί με το scooter είναι και οι χειρολαβές. Ένα μεγάλο “a”, για το “Aprilia” διακρίνεται στα πλαινά της ζελατίνας.

Live your περιπέτεια στην Ελλάδα

aprilia srgt125 test bikeitgr 00014

Το 2004, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προσκαλούσε τους ταξιδιώτες στη χώρα μας με την γνωστή καμπάνια "Live your myth in Greece". Η καμπάνια άφησε εποχή, τόσο θετικά όσο και αρνητικά αφού αρκετοί λοιδώρησαν τη φράση στο μέλλον, χρησιμοποιώντας την για να περιγράψουν τα κακώς κείμενα της χώρα.ς

Όμως στην Ιταλία φαίνεται πως μελέτησαν καλά την καμπάνια, στέλνοντας στα μέρη μας το 2022 το Aprilia SR GT. Γιατί στην Ελλάδα, με τους χειρότερους δρόμους της Ευρώπης, μπορείς να ζήσεις καθημερινά τον μύθο του Adventure Scooter!

Και χωματόδρομους έχουμε αρκετούς, αλλά και οι ασφάλτινοι δρόμοι μας δεν είναι πολύ πίσω από τους πρώτους σε ποιότητα, ιδανικό τερέν για τις μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων του SR GT και για τα εξαιρετικά Michelin Anakee Street.

Σε πρώτη εμφάνιση, το... στητό άτι της Aprilia κλέβει ευχάριστα τις εντυπώσεις, ενώ το συγκεκριμένο SR GT 125 της δοκιμής μας ήταν σε σοβαρό Street Gray χρώμα. Προσωπικά θα επέλεγα ένα πιο ζωντανό και πιο παραδοσιακά έντονο χρώμα για Aprilia, είτε το Infinity Blue, είτε το Street Gold ή το Red Raceway matte της έκδοσης Sport. Γούστα είναι αυτά όμως, και η Aprilia έχει φροντίσει για όλους.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00023

Οι λεπτομέρειες του SR GT είναι παντού ποιοτικές, από τα επώνυμα ελαστικά και τις επώνυμες αναρτήσεις, στα full-LED φώτα, στους εργονομικούς διακόπτες, στην πολύ άνετη σέλα, στην άριστη συναρμογή πλαστικών και μεταλλικών μέρων, στην απουσία τριγμών, στον τρόπο με τον οποίο κλείνει αργά-αργά η ανοιχτή σέλα, στον τρόπο με τον οποίο κουμπώνει, στα αναδιπλούμενα μαρσπιέ συνεπιβάτη, κ.α. Οι Ιταλοί ήθελαν το πρώτο τους Adventure Scooter να είναι ποιοτικό, αντάξιο των μοτοσυκλετών της, και αυτό φαίνεται παντού. Μόνη ένσταση στο πλαϊνο ντουλαπάκι στην ποδιά, που ναι μεν διαθέτει πρίζα USB για φόρτιση μικροσυσκευών, είναι όμως πολύ ρηχό για να χωρέσει το smartphone του αναβάτη.

Η σέλα των 799 mm δεν είναι τόσο ψηλή ώστε να γίνεται απαγορευτική για τα χαμηλά αναστήματα, με τον υπογράφοντα (ύψους 1 μέτρου και 70 εκατοστών και βάρους 61 κιλών) να αισθάνεται πως έχει τον έλεγχο, και να μπορεί να πατήσει στο έδαφος ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού με ελάχιστη μετακίνηση του σώματος προς τα εμπρός.

Όπως τώρα δεν θα κάνετε αγωνιστικό enduro με τις διαδρομές αναρτήσεων των 120 και 102 χιλιοστών, έτσι δεν θα μπορέσετε να ανεβείτε / κατεβείτε δίχως λίγη προσοχή στα ψηλότερα πεζοδρόμια. Εδώ μιλάμε για Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε. Όμως ακόμα κι έτσι, τα συνηθισμένα πεζοδρόμια τα έχετε για πλάκα, με τα 175 χιλιοστά ελάχιστης απόστασης από το έδαφος να απέχουν αρκετά από τα αντίστοιχα νούμερα του ανταγωνισμού.

Για πλάκα έχετε και το ανέβασμα του scooter της Aprilia στο διπλό σταντ που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό, καθώς η σχεδίαση του είναι ίσως η καλύτερη που έχουμε απαντήσει ανεξαρτήτως κατηγορίας δικύκλου!

Η οθόνη οργάνων τώρα μπορεί να είναι LCD και όχι TFT, όμως οι ενδείξεις της είναι μεγάλες και ευκρινείς ενώ το κοντράστ είναι δυνατό και την κάνει ευδιάκριτη σε όλους τους φωτισμούς.

Οι ενδείξεις της περιλαμβάνουν ταχύμετρο, δυο μερικούς και έναν ολικό χιλιομετρητή, θερμοκρασία κινητήρα, βολτόμετρο και στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι και trip computer.

Σημαντική λεπτομέρεια το γεγονός πως οι ενδείξεις αλλάζουν από το αριστερό γκριπ, και δεν χρειάζεται να αφήσεις το τιμόνι για να τις αλλάξεις. 

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα πολύ καλά 27,5 χιλιόμετρα ανά λίτρο καυσίμου, κάτι που μεταφράζεται σε 247,5 χιλιόμετρα αυτονομίας, και σας επιτρέπει ακόμα και άνετα ταξίδια, δίχως να ανησυχείτε για το αν θα φτάσετε στο επόμενο βενζινάδικο.

Η σέλα ανοίγει από ένα κουμπί δίπλα στον κεντρικό διακόπτη, ενώ από κάτω της θα χωρέσετε ένα full-face κράνος και κάποια μικροαντικείμενα. Για δεύτερο κράνος υπάρχουν πολύ όμορφα βαλιτσάκια της Aprilia στον έξτρα εξοπλισμό.

Αρκετά όμως με τις στατικές εντυπώσεις, ώρα να περάσουμε στις οδηγικές μας εντυπώσεις.

Κορυφαίο Α1 scooter

aprilia srgt125 test bikeitgr 00024

Το Aprilia SR GT 125 παίρνει μπρος άμεσα με τη μίζα (έχουμε και kill switch παρακαλώ), ενώ μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας, το Start & Stop σύστημα παραμένει ανενεργό. Κατόπιν ενεργοποιείται σε κάθε στάση του scooter, σβήνοντας τον κινητήρα, για να τον φέρει άμεσα ξανά σε λειτουργία με τη βοήθεια της brushless μίζας όταν ανοίξετε το γκάζι. Θα ήθελα το Start & Stop να εκκινούσε τον κινητήρα ελάχιστα πιο γρήγορα από ότι το κάνει (μιλώ για κλάσματα δευτερολέπτου), όμως ακόμα κι έτσι η λειτουργία του είναι υποδειγματική. Και αν παρόλα αυτά εσείς δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε το σύστημα, μπορείτε εύκολα να το απενεργοποιήσετε με ένα κουμπί. Εγώ πάντως το χαιρόμουν στα φανάρια, καθώς μαζί με την αθόρυβη παρουσία μου, μειωνόταν τόσο η ρύπανση όσο και η θερμοκρασία του κινητήρα του scooter.

Οι σχεδόν 15 ίπποι (14,75 hp για να ακριβολογούμε) στον στρόφαλο είναι ένα πολύ καλό νούμερο για την κατηγορία, και το SR GT 125 διακρίνεται για τις σβέλτες εκκινήσεις του από στάση, αλλά και για την πολύ καλή τελική ταχύτητα των 114-115 χλμ/ώρα στο κοντέρ, εκεί όπου επεμβαίνει ο κόφτης του κινητήρα.

Η ενεργητική ασφάλεια είναι εξαιρετική στο SR GT 125, αφού εκτός από τον ζωντανό κινητήρα έχουμε και εξίσου πολύ καλά φρένα. Μπορεί το scooter της Aprilia να μη διαθέτει ABS στην έκδοση των 125 κ.εκ., παρά μόνο σύστημα συνδυασμένης πέδησης, όμως ευτυχώς τα φρένα του συνδυάζουν μεγάλη δύναμη και κορυφαία αίσθηση στις μανέτες. Μπορείς έτσι εύκολα, ακόμα και σε οδόστρωμα-γυαλί να φρενάρεις δυνατά και με ασφάλεια, καταλαβαίνοντας ακριβώς πόση δύναμη εξασκείς και τι συμβαίνει στους τροχούς σου.

Άριστο κρίνεται και το κράτημα του scooter, με το νέο πλαίσιο και τις αναρτήσεις της Showa να χαρίζουν εμπιστοσύνη στον αναβάτη, και να αποκλείουν τις δυσάρεστες και απότομες εκπλήξεις, όσο και αν εκείνος πιέσει.

Στο όριο, σε καμπές και γρήγορες εναλλαγές κλίσεων κοντά στην τελική ταχύτητα του scooter θα εμφανιστεί μια ανεπαίσθητη ταλάντωση που όμως δεν φοβίζει, απλώς βάζει στοπ σε όποιες παράλογες απαιτήσεις τυχόν έχεις.

aprilia srgt125 test bikeitgr 00038

Στην πόλη, ο άριστος ψεκασμός, το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού, το ψηλό τιμόνι που περνά πάνω από τους περισσότερους καθρέπτες των αυτοκινήτων, και το λογικό βάρος των 144 κιλών (με υγρά), βοηθούν το SR GT να ελιχθεί πανεύκολα μέσα στο μποτιλιάρισμα, ενώ οι αναστροφές είναι παιχνιδάκι.

Στην ελάχιστη οδήγηση που κάναμε στο χώμα, το SR GT 125 αποδείχθηκε ιδαίτερα προβλέψιμο στις αντιδράσεις του, με το πέλμα των ελαστικών να κάνει καλή δουλειά, και να μας επιτρέπει να οδηγήσουμε αρκετά σβέλτα σε βατό χωματόδρομο.

Εκεί όμως που αριστεύει το scooter της Aprilia είναι στην αστική μετακίνηση, όπου ελαχιστοποιεί το "κοπάνημα" σε λακκούβες και σαμάρια, σώζοντας τη μέση του αναβάτη. Για τον συνεπιβάτη τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ιδανικά, όμως ακόμα κι έτσι η άνεση του είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχα scooter του ανταγωνισμού.

Τιμές εκδόσεων

aprilia srgt125 test bikeitgr 00033

Όσον τώρα αφορά στην τιμή των νέων SR GT, αυτή είναι στα ψηλά όρια της κατηγορίας, αν και σημειώστε πως η Aprilia Hellas τρέχει ειδικά για το SR GT 125 μια άκρως δελεαστική προσφορά που ισχύει μέχρι 30/9/2022, με οικονομικό όφελος 310 ευρώ. Το ποσό του μπόνους μπορεί να αναγνωριστεί μέσω διαφόρων δυνατοτήτων, που επίσης συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως έκπτωση στην αγορά αξεσουάρ, συνοδευτικών υπηρεσιών, ή στην ενδεικτική τιμή λιανικής του οχήματος.

Χωρίς την προσφορά, η τιμή του Aprilia SR GT 125 βρίσκεται στα 3.990 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε στο μπόνους τη μειωμένη τιμή λιανικής, αυτή πέφτει στα 3.680 ευρώ!

Αντίστοιχα, η έκδοση Sport από τα 4.090 ευρώ πέφτει στα 3.780 ευρώ, ενώ οι μεγάλες εκδόσεις των SR GT 200 και SR GT 200 Sport κοστίζουν 4.190 ευρώ και 4.290 ευρώ, δίχως να υπάρχει για αυτές κάποια αντίστοιχη προσφορά.

Νέα ιταλική εποχή

aprilia srgt125 test bikeitgr 00035

Με την οικογένεια SR GT η Aprilia χαράζει καινούργια πορεία στον χώρο των scooter, με δυο δίκυκλα που προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερη άνεση στους επιβαίνοντες τους από τα ανταγωνιστικά scooter με τις μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων, μαζί με εξαιρετικό κράτημα, ασφάλεια και μεγάλη οικονομία καυσίμου που θυμίζει όχι scooter, αλλά παπί! Το SR GT 125 απευθύνεται στους αναβάτες της Α1 κατηγορίας, στους οποίους μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν και οι οδηγοί αυτοκινήτου (με δίπλωμα αυτοκινήτου για 6 χρόνια τουλάχιστον, ελάχιστη ηλικία τα 27 έτη και υποχρεωτική παρακολούθηση 5 πρακτικών μαθημάτων, διάρκειας 45 λεπτών) ενώ το SR GT 200 οδηγείται με Α2 δίπλωμα. Το καλό είναι πως ο αέρας περιπέτειας εδώ συνδυάζει τόσο οπτικά όσο και ουσιαστικά διαφοροποιητικά στοιχεία, που μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν σε όλες τις χρήσεις. Ιδού λοιπόν ένα παράδειγμα στο οποίο η μόδα (Adventure δίκυκλα), κάνει καλό, ειδικά όταν μιλάμε για χώρες της νότιας Ευρώπης με τους αντίστοιχα... περιπετειώδεις δρόμους. 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Acerbis Jet Aria, μπουφάν Nordcode, μποτάκια Forma από το Moto Market Shop.

Aprilia SR GT 125/200 – Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
Μοντέλο 125 200
Τιμή (ευρώ) 3.990 (προσφορά στα 3.680) 4.190
Τιμή έκδοσης Sport (ευρώ) 4.090 (προσφορά στα 3.780) 4.290
Κινητήρας Μονοκύλινδρος 4-χρονος, Piaggio i-get με σύστημα Start&Stop  "
Κυβισμός 124,7 cc 174 cc
Διάμετρος / Διαδρομή 52 mm / 58,7 mm 61,5 mm / 58,7 mm
Μέγιστη ισχύς 11 kW (14,75 Hp) / 8750 rpm 13 kW (17,4 Hp) / 8500 rpm
Μέγιστη ροπή 12 Nm (1,22 Kgm) / 6500 rpm 16,5 Nm (1,68 Kgm) / 7000 rpm
Χρονισμός Μονός εκκεντροφόρος επικεφαλής (SOHC) με 4 βαλβίδες  "
Σύστημα ψύξης Με υγρό  "
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός  "
Σύστημα λίπανσης Με υγρό κάρτερ  "
Εκκίνηση Ηλεκτρική  "
Μετάδοση Αυτόματη συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση (CVT) με διαχειριστή ροπής  "
Συμπλέκτης Αυτόματος ξηρός φυγοκεντρικός  "
Πλαίσιο Σωληνωτό διπλής φωλιάς από υψηλής αντοχής χάλυβα με πρεσαριστές ενισχύσεις.  "
Ανάρτηση εμπρός Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι Ø 33 mm, διαδρομή 122 mm  "
Ανάρτηση πίσω Δύο υδραυλικά αμορτισέρ διπλής ενέργειας, με ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου σε 5 θέσεις, διαδρομή 102 mm  "
Σύστημα πέδησης Συνδυασμένη πέδηση CBS Μονοκάναλο ABS Bosch
Φρένο εμπρός Υδραυλικός δίσκος Ø 260 mm, με δαγκάνα δύο πλευστών εμβόλων 2x Ø 25,4 mm  "
Φρένο πίσω Υδραυλικός δίσκος Ø 260 mm, με δαγκάνα δύο πλευστών εμβόλων 2x Ø 22 mm  "
Ελαστικό εμπρός Tubeless 110/80-14”  "
Ελαστικό πίσω Tubeless 130/70-13”  "
Ύψος σέλας 799 mm  "
Μεταξόνιο 1350 mm  "
Βάρος σε κατάσταση λειτουργίας 144 Kg 148 Kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 9 lt  "
Κατανάλωση (κύκλος WMTC) 40 km/l 38,5 km/l
Εκπομπές ρύπων CO2 60 g/km 61 g/km
Έγκριση τύπου Euro 5  "
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 14:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Aprilia Scarabeo 200 i.e. Dual Map 2014 Video Test Ride - Aprilia SR GT 125 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon