.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 17:22

Gogoro και Suzuki ανακοίνωσαν συνεργασία για ηλεκτρικά σκούτερ

Η πλατφόρμα ανταλλάξιμων μπαταριών από αυτόματους πωλητές της Gogoro εξαπλώνεται με νέες δυνατές συνεργασίες.

Πάνε μερικά χρόνια τώρα από τότε που η Ταϊβανέζικη εταιρεία Gogoro παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο ηλεκτρικής αστικής μετακίνησης με ένα δίκτυο αυτόματων μηχανημάτων που αφήνεις την άδεια σου μπαταρία και παίρνεις μια φορτισμένη σε ελάχιστο χρόνο.

Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο και καταπληκτική, καθώς χτυπά στη ρίζα του ένα από τα βασικά προβλήματα της τρέχουσας τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων, τον μεγάλο χρόνο φόρτισης. Εδώ απλά σταματάς σε ένα αυτόματο μηχάνημα και αλλάζεις τη μπαταρία σου με μια έτοιμη, μειώνοντας τον χρόνο σε ακόμη λιγότερο κι από ανεφοδιασμό σε βενζινάδικο.

Το μεγάλο πρόβλημα της Gogoro είναι το ίδιο της το μέγεθος. Για να σταθεί μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτείται να στηθούν αυτόματα μηχανήματα σε πολλά σημεία σε όλον τον κόσμο και αυτό δεν είναι εύκολο από μια νέα και μικρή εταιρεία από την Ταϊβάν. Θα ήταν δύσκολο ακόμη και για ένα μεγαθήριο, εδώ που τα λέμε.

Ωστόσο οι Ταϊβανοί δεν το έβαλαν κάτω, παρουσίασαν νέα μοντέλα, συνέχισαν να στήνουν το δίκτυό τους στην πατρίδα τους με 1,500 αυτόματα μηχανήματα, για να δηλώνουν σήμερα πως στην Ταϊπέι οι σταθμοί τους χρησιμοποιούνται ήδη για ανταλλαγή 100,000 μπαταριών κάθε μέρα! Στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν ποτέ δεν απέχεις περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από το κοντινότερο σημείο ανταλλαγής μπαταριών.

VIVA pressPhoto HeroOrange.0
Gogoro Viva

Ωστόσο, για να επεκταθεί παγκοσμίως αυτό το πλάνο απαιτούνται δυνατές συνεργασίες, γιατί αν ο καθένας έχει τη δική του αρχιτεκτονική και τα δικά του μηχανήματα, τότε κανένας δε θα καταφέρει να φτιάξει ένα επαρκές δίκτυο. Η δε ανάγκη έγινε ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που μια σαφώς μεγαλύτερη σε μέγεθος και δίκτυο εταιρεία, η KYMCO, ανακοίνωσε ένα ανάλογο πλάνο με το Ionex.

Η πρώτη που ήρθε σε επαφή με τη Gogoro ήταν η Yamaha πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ φέτος το καλοκαίρι είδαμε και τον πρώτο καρπό της συνεργασίας αυτής, το ηλεκτρικό σκούτερ της Yamaha EC-05.

Στπ μεταξύ η Gogoro ανακοίνωσε συνεργασίες και με τις AEON και PGO, ώστε όλοι να χρησιμοποιούν κοινή τεχνολογία μπαταριών που να είναι συμβατή με τους αυτόματους πωλητές της πρώτης.

Παράλληλα, μια συνεργασία με μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή αγορά ήρθε μέσω της Coup, μια εταιρείας του ομίλου Bosch που στήνει δίκτυα ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών σκούτερ σε μεγαλουπόλεις και η οποία βασίστηκε στην πλατφόρμα και τα μοντέλα της Gogoro για να ξεκινήσει το δίκτυό της.

5dba832d3b751

Και να τώρα που η Gogoro συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά ανακοινώνοντας τη συνεργασία της με την TaiLing Motor. Αν το όνομα σας ακούγεται παντελώς άγνωστο, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για τη συνεργάτιδα της Suzuki στην Ταϊβάν (και κατασκευάστρια αρκετών μοντέλων της για την Ασιατική αγορά τουλάχιστον), η οποία παρουσίασε το σκούτερ e-Ready, οι μπαταρίες του οποίου είναι συμβατές με την πλατφόρμα της Gogoro.

Παρότι λοιπόν τον περασμένο Απρίλιο οι τέσσερεις Ιάπωνες κατασκευαστές συμφώνησαν να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να εξετάσει τη δημιουργία μιας ανάλογης πλατφόρμας, ήδη οι δύο εξ αυτών έχουν συνεργαστεί με τη Gogoro επιλέγοντας μια ήδη έτοιμη λύση από την αγορά.

Το κατά πόσο θα προχωρήσει και πού θα φτάσει είναι κάτι που περιμένουμε να μάθουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon