.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 17:34

Suzuki – Αυτόματος έλεγχος κιβωτίου - συμπλέκτη στο νέο Hayabusa;

 

Κατατέθηκαν πατέντες που δείχνουν ακριβώς αυτό!

Μια σειρά σχεδίων κατέθεσε προς κατοχύρωση η Suzuki πρόσφατα, στα οποία και “περιγράφεται” ένα είδος αυτοματισμού σε ότι αφορά στο κιβώτιο των ταχυτήτων.
Συγκεκριμένα, βλέπουμε δυο πρόσθετους μηχανισμούς, οι  οποίοi ελέγχουν το κιβώτιο και τον συμπλέκτη αντιστοίχως.

Το λεβιέ των ταχυτήτων δεν έχει καταργηθεί, βρίσκεται κανονικά στην θέση του και προφανώς χρησιμοποιείται για την διαβίβαση εντολών αλλαγής ταχύτητας στο σύστημα αυτό. Δηλαδή ο αναβάτης θα ανεβοκατεβάζει ταχύτητες στο λεβιέ αλλά αυτό δεν θα είναι συνδεδεμένο μηχανικά με το κιβώτιο.

suzuki haybusa auto 2

Τις αλλαγές στο κιβώτιο και την λειτουργία του συμπλέκτη, θα την αναλαμβάνουν οι δύο αυτοί μηχανισμοί, ενώ προφανώς θα υπάρχει σύνδεση του όλου συστήματος με την ECU, προκειμένου να διαχειρίζονται κατά τις αλλαγές ταχυτήτων το γκάζι και η τροφοδοσία.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, πρόκειται απλώς για σχέδια που κατατέθηκαν προς κατοχύρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουν κατ ανάγκη και στην παραγωγή, ενώ δεν σημαίνει επίσης, ότι επειδή τα είδαμε ενσωματωμένα σε ένα Hayabusa, αφορούν αποκλειστικά σε αυτό το μοντέλο.

suzuki haybusa auto 3

Από εκεί και έπειτα τώρα, σε ότι αφορά στην φύση και στην λειτουργία του συστήματος, προφανώς μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει σαν quick shifter. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η Suzuki χρησιμοποίησε μια τόσο πολύπλοκη διάταξη για μια λειτουργία που γίνεται πολύ πιο απλά εδώ και χρόνια.

Αυτό που ουσιαστικά μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αυτόματου ελέγχου κιβωτίου και συμπλέκτη, είναι να μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν οι ταχύτητες. Με λίγα λόγια, ίσως να δούμε modes λειτουργίας και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή κάτι σαν sport, touring, rain, city, όπου και θα μεταβάλλεται το πατινάρισμα του συμπλέκτη και ο χρόνος αλλαγών των σχέσεων.

suzuki haybusa auto 5

Ένα σύστημα σαν και αυτό, θα μπορεί να ενσωματωθεί και να αποτελέσει μέρος του συνόλου των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, συνδράμοντας και αυτό με τον τρόπο του, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συστήματα.

Τέλος, μπορεί επίσης πολύ εύκολα να υπάρξει και μια πλήρως αυτόματη λειτουργία, όπου ο αναβάτης δεν θα ασχολείται στο παραμικρό με τις αλλαγές ταχυτήτων. Το λεβιέ είτε θα βρίσκεται σε “αχρηστία”, είτε θα χρησιμοποιείται για “παράκαμψη” του συστήματος, όπως δηλαδή συμβαίνει στο “D Mode” του DCT της Honda.   

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 17:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon