.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 12:51

Ρεπορτάζ - Enduromania 2016

 

Παγκόσμιο event!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Όλοι ήταν εκεί! Αναβάτες απ' όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία, αλλά και την Νέα Ζηλανδία (!!) απόλαυσαν την Πίνδο στα καλύτερα της! Κάθε είδους μονοπάτια, εύκολα αλλά και δύσκολα, βατά αλλά και extreme, σε δύο ημέρες full enduro που θα συζητιέται για καιρό!

Άργησε αλλά ήρθε!


Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, και έπειτα από την ακύρωση της Enduromania 2015, αλλά και την αναβολή της αρχικής ημερομηνίας (10-11 Σεπτεμβρίου) λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, η 8η Enduromania, έγινε πραγματικότητα. Πάνω από 320 αναβάτες έδωσαν το παρόν που δείχνουν ίσως λίγοι σε σχέση με τους αρχικούς 425 που είχαν δηλώσει στην πρώτη ημερομηνία. Με τον καιρό όμως δεν κάνεις παιχνίδια και σαφώς η διοργάνωση είχε δίκιο που ανέβαλε την ημερομηνία, με όποιο κόστος σε συμμετοχές και αναβάτες που τελικά δεν απόλαυσαν όλα αυτά τα ωραία μέρη. Και από που να αρχίσεις; Από την μεταφορά της "έδρας" στο γήπεδο της Καστανιάς που φιλοξένησε άνετα όλο το χρωματιστό κομβόι, τις εταιρίες που στήθηκαν εκεί με έκθεση μοτοσυκλετών (KTM, Husqvarna, SWM, Honda Monster, Red Honda Riders), τους αναβάτες που πλαισίωσαν με τις τέντες τους το χώρο, τις σκηνές που στήθηκαν για δωρεάν διαμονή εκεί, και το park ferme με φύλαξη των μοτοσυκλετών για το βράδυ; Ή να αναφερθείς στο εστιατόριο που παρείχε πρωϊνό μεσημεριανό και βραδινό, τους καφέδες, την μουσική υπόκρουση και τα ενεργειακά της Red Bull;
Όχι, οι αναβάτες δεν ταξίδεψαν στην Καστανιά για το ''θεαθήναι'', αλλά για την ουσία, τις όμορφες διαδρομές που η ομάδα της Enduromania παλεύει να βγάλει όλη τη χρονιά, αφήνοντας στην άκρη τις υποχρεώσεις, μικρές και μεγάλες, αψηφόντας για τα έξοδα που δεν μαζεύονται με τίποτα, και φυσικά, παραμελώντας την οικογένεια τους.
Έτσι, δύο μέρες full enduro με ξεχωριστές διαδρομές, χωρισμένες σε κοινά μονοπάτια για όλους, αλλά και κατηγοριοποιημένα σε Hobby ή Pro, ήταν διαθέσιμα για κάθε επιπέδου αναβάτη.

Μέρες enduro

Η πρώτη μέρα κατέβαινε περισσότερο Νότια, με μονοπάτια σε λόφους, χαραγμένα μέσα στα δέντρα, με όμορφα περάσματα από ποταμάκια, και απίστευτο κράτημα, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Κάποια περάσματα ψηλά πάνω από τον Αμάραντο, έδιναν απλά το τυράκι για το τι θα ακολουθούσε την επόμενη μέρα, Κυριακή, που η διαδρομή θα ανέβαινε ψηλά, πιο Βόρεια.
Και σε αντίθεση με τον ηλιόλουστο καιρό και τους 30 βαθμούς του Σαββάτου, την Κυριακή, η θερμοκρασία έπεσε αρκετά, τα σύννεφα κύκλωσαν την Πίνδο και ένα αραιό ψιλόβροχο ήταν εκεί για να καλωσορίσει το Φθινόπωρο.
Τα μονοπάτια ανέβηκαν πιο ψηλά, οι διαδρομές είχαν περισσότερη ποικιλία, τα χώματα αφράτα σε σημείο να ανοίγουν μπερμ ανάμεσα στα δέντρα, απλά με το στρίψιμο του μπροστινού τροχού. Ένας παράδεισος για enduro που ως στόχο είχε να οδηγήσει τους αναβάτες στο ψηλότερο σημείο, στο Αυγό, οδηγώντας στην κορυφογραμμή της Πίνδου, απολαμβάνοντας γύρω όλα τα βουνά. Όνειρο!
Και φυσικά η οργάνωση είχε φροντίσει για τα απαραίτητα: Μεταφορά βενζίνης στον ανεφοδιασμό, στην μέση της διαδρομής (90χλμ σύνολο) κάθε μέρας, κρουασάν και κρέμα ρυζόγαλο, RedBull και νερά για όλους, υποστήριξη στα δύσβατα σημεία με 4-6 άτομα να ανεβάζουν τις μοτοσυκλέτες, ΣΕΔ αλλά και ασφάλεια στην διαδρομή. Αλλά και για τους πιο αργοπορημένους, τα κρέατα (δωρεάν πάντα), λουκάνικα, παϊδάκια και σουβλάκια, έμπαιναν στη σχάρα και λάδωναν τον.... κινητήρα του αναβάτη!
Ένα άριστο σαββατοκύριακο έφτασε στο τέλος του με αναβάτες των οποίων το χαμόγελο βρισκόταν μόνιμα κρεμασμένο απ' τα αυτιά, με αναβάτες που ήδη έθεσαν υποψηφιότητα για την επόμενη, 9η έκδοση του Enduromania!

Η enduromania σε αριθμούς


Τέσσερις (4) άνθρωποι έβγαλαν τις διαδρομές - το Enduromania Team αποτελούμενο από τους Γιώργο Παπατζιμόπουλος, Χρήστος Καραγγέλη, Βασίλης Τσιάμης, Διονύσης Κόρκος.
Πέντε (5) ήταν τα άτομα σε ΣΕΔ (Σημεία Ελέγχου Διαδρομής).
Δέκα (10) άτομα σε διασταυρώσεις, δύσκολα και επικίνδυνα σημεία.
Υπήρχαν συνολικά 19 "σκούπες" που έκαναν βόλτα την διαδρομή για ασφάλεια
Χρειάστηκαν συνολικά 24 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδρομή - αν λάβουμε υπ’ όψιν και την περσινή ακύρωση...
Εργάστηκαν συνολικά 52 άτομα το διήμερο (σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι γυναίκες, τα αδέρφια, ξαδέρφια, κλπ. καθώς και διάφοροι άλλοι συγγενείς και φίλοι – μία οικογενειακή υπόθεση!
Αμέτρητα είναι τα λίτρα καυσίμου που καταναλώθηκαν για να ολοκληρωθεί η διαδρομή - αν υπολογίσουμε και τις βενζίνες πήγαινε - έλα από Αθήνα για τους δύο από τους τέσσερις υπεύθυνους που δεν μένουν εκεί, αλλά και τις βενζίνες που έκαψαν οι άλλοι δύο να ανεβοκατεβαίνουν Καστανιά από Καλαμπάκα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον.

Φυσικά η διοργάνωση ξέχασε τι σημαίνουν διακοπές Πάσχα και καλοκαιριού αλλά και όλα τα οικογενειακά Σαββατοκύριακα το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον...

Υπήρχε ασθενοφόρο αλλά και Σαμαρείτες διακτινισμένοι όλο το σαββατοκύριακο για παροχή όποιας βοήθειας (1 ασθενοφόρο απο τη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης - Meteora NEPHROLIFE από τα Τρίκαλα, δύο γιατροί από Καλαμπάκα (ένας για κάθε μέρα), 4 Σαμαρείτες νοσοκόμοι από Θεσσαλονίκη, τρία άτομα ομάδα διάσωσης από Καλαμπάκα).
Επίσης για πρώτη φορά φέτος υπήρχε δημοσιογραφική κάλυψη και από το εξωτερικό από το Enduro.Live στο οποίο σύντομα θα ανέβουν βιντεάκια και φωτογραφίες που θα είναι προσβάσιμα από όλους τους αναβάτες.

Το φωτογραφικό team που συμμετείχε φέτος αποτελούταν από δύο Άγγλους κινηματογραφιστές / φωτογράφους και δύο Έλληνες (Διονύσο Κόρκο και φίλο κινηματογραφιστή - οι οποίοι κινούνταν στα ωραιότερα σημεία για φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση.
Αν σκεφτούμε όλα τα παραπάνω, προφανώς η ομάδα εθελοτυφλεί μιας και αν σκεφτεί τα έξοδα, μάλλον δεν θα έχουμε ξανά Enduromania!
Ωστόσο, εμείς φύγαμε με αναμνηστική σακούλα KTM η οποία περιείχε αναλυτικό πρόγραμμα, κρουασάν, τζελ ενέργειας, και ένα πολύ όμορφο ξύλινο διακοσμητικό/βραβείο Enduromania 2016! Και του χρόνου!

Φωτογραφίες


video 1ης μέρας

video 2ης μέρας

Video Highlights

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 13:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon