.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 04 Μαϊος 2016 19:12

L.EM.ON CRASH: Ελληνική συσκευή S.O.S. για τροχαία ατυχήματα

 

Βραβεύτηκε η ιδέα φοιτητών του Α.Π.Θ.

 

Επιμέλεια: Κώστας Γκαζής

Το L.EM.ON (Life Emergency On) CRASH είναι μια πανέξυπνη ιδέα τεσσάρων φοιτητών του Α.Π.Θ. που αφορά σε μια μικρή συσκευή S.O.S. που θα μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κράνος μοτοσυκλέτας και θα ειδοποιεί το 166 σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, δίνοντας το ακριβές στίγμα του αναβάτη. Το σύστημα βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε σε διαγωνισμό καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας!

lemon crash team

Η ομάδα του L.EM.ON CRASH: Από αριστερά στα δεξιά, Βασιλειάδης Άγγελος φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός από Θεσσαλονική 23 χρονων, Στάυρος Μαλλιάρης φοιτητής πολιτικός μηχανικός από Λάρισα 22 χρονων, Μουστίδης Κωσταντίνος φοιτητής πολιτικός μηχανικός 23 χρονών από Θεσσαλονική, και Μουδιώτης Δημήτριος, φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός 23 από Θεσσαλονίκη.

Tην Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας, «Ιdeatree», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από 140 επιχειρηματικές προτάσεις νέων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, πάνω σε τομείς όπως ο τουρισμός, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Στην τελική φάση πέρασαν συνολικά επτά προτάσεις και στη συνέχεια πέντε από αυτές κατάφεραν να αποσπάσουν το βραβείο του διαγωνισμού.

Το βραβείο «Ideatree» κατάφεραν να αποσπάσουν οι ομάδες ChampionsID.com, L.EM.ON CRASH, Mermix, Philanthropoli και Wireless-Water. Οι νικητές μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 και συγκεκριμένα: η 1η ομάδα έλαβε 9.000 ευρώ, η 2η (L.EM.ON CRASH) 6.000 ευρώ, η 3η ομάδα 5.000 ευρώ, η 4η 3.000 ευρώ και η 5η 2.000 ευρώ. Παράλληλα οι νικήτριες ομάδες θα λάβουν στέγαση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από συνεργατικούς χώρους, καθώς και υποτροφίες για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ιδέα πίσω από το L.EM.ON CRASH

Στις μέρες μας τα τροχαία ατυχήματα βρίσκονται σε έξαρση. Ειδικότερα για τις μοτοσυκλέτες τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς οι μοτοσυκλετιστές διατρέχουν 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο ατυχήματος σε σύγκριση με τους οδηγούς αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα οι έρευνες δείχνουν ότι από το 2007 στην Ελλάδα τα ατυχήματα μοτοσυκλετιστών αυξάνονται κατά 8,5% κάθε χρόνο.

Το πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθεί το πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης από τη στιγμή του ατυχήματος αποτελεί παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του τραυματία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ίδιος ο αναβάτης δεν δύναται να το ειδοποιήσει; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει κάποιος τρίτος στην περιοχή του ατυχήματος να καλέσει, εγκαίρως, για βοήθεια; Ακόμη χειρότερα, τι συμβαίνει στην ατυχή περίπτωση εγκατάλειψης του θύματος από ασυνείδητο οδηγό;

Σε αυτό το πρόβλημα καλείται να δώσει λύση το L.EM.ON CRASH (Life Emergency On CRASH). Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης ατυχήματος και ειδοποίησης του αρμόδιου φορέα εκτάκτου ανάγκης. Το L.EM.ON CRASH είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, βελτιστοποιημένη για χρήση σε μοτοσυκλέτες, η οποία θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα αισθητήρια όργανα, συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού(GPS). Η συσκευή θα τοποθετείται στο κράνος του αναβάτη και θα είναι προγραμματισμένη να ανιχνεύει οποιαδήποτε σφοδρή πρόσκρουση σε αυτό (70% των τραυματισμών των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα είναι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις). Μετά την ενεργοποίηση του συστήματος, η συσκευή θα καλεί αυτόματα το κέντρο άμεσης βοήθειας, ανάλογα με την περιοχή, ενημερώνοντας για το ατύχημα και τη θέση που αυτό έλαβε χώρα. Έμφαση θα δοθεί στην ασφάλεια και την πρακτικότητα του συστήματος, στις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές του, με σκοπό να γίνει όσο πιο πρακτικό και αξιόπιστο γίνεται για το χρήστη, διατηρώντας την αισθητική του κράνους και το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος της ομάδας του L.EM.ON CRASH πρώτα από όλα είναι με αυτό το προϊόν να συνδράμει στη μείωση της θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα των αναβατών μοτοσυκλέτας, λόγω καθυστερημένης ή απούσας ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης για παροχή πρώτων βοηθειών. Κατά δεύτερον, η δημιουργία οικονομικής αξίας από την παραγωγή και πώλησή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ο χώρος της μοτοσυκλέτας είναι μια μεγάλη αγορά (στην Ελλάδα το 2011 υπήρχαν 1.685.000 εγγεγραμμένες μοτοσυκλέτες, παγκοσμίως πάνω από 200 εκατομμύρια), στην οποία οι πελάτες επενδύουν συχνά σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγορά εξοπλισμού ασφάλειας. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος προσανατολισμός σε μοτοσυκλέτες, αποτελεί καινοτομία και διαφοροποίηση, αφού παρεμφερή συστήματα που έχουν εφευρεθεί ειδικεύονται σε αυτοκίνητα ή ποδήλατα.

Εν κατακλείδι, το L.EM.ON crash αποτελεί μια ιδέα με βιώσιμες προοπτικές για παραγωγή σε ελληνικό έδαφος, λόγω των περιορισμένων τεχνολογικών υποδομών που απαιτούνται, αλλά και ένα υλοποιήσιμο project με περιορισμένους αρχικούς οικονομικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή το προϊόν βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και ανάπτυξης. Η πεποίθηση των σχεδιαστών είναι ότι θα αποτελέσει μία καινοτομία για τον κρίσιμο χώρο της οδικής ασφάλειας, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τα βασικά στοιχεία καινοτομίας του L.EM.ON CRASH

Τα βασικά στοιχεία καινοτομίας σε σχέση με τον υπάρχοντα ανταγωνισμό είναι τα εξής:

1) Η ανεξαρτητοποίηση της συσκευής από τον τηλεφωνικό εξοπλισμό του χρήστη.

Η ανεξάρτητη λειτουργία του συστήματός από τον τηλεφωνικό εξοπλισμό του χρήστη, καθιστά δυνατή την κλήση στο κέντρο πρώτων βοηθειών, ανεξάρτητα με το αν το τηλέφωνο του χρήστη έχει καταστραφεί κατά την πρόσκρουση ή γενικά βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση κλήσεων (πχ άδεια μπαταρία).

2) Προσαρμοστικότητα.

Το σύστημά θα είναι δυνατό να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε είδος κράνους, εύκολα και διακριτικά.

3) Χρήση σε μοτοσυκλέτες.

Το σύστημά θα βελτιστοποιηθεί ώστε να αποδίδει όσον το δυνατό καλύτερα και πιο αξιόπιστα σε περίπτωση που ο αναβάτης οδηγεί μοτοσυκλέτα, σε αντίθεση με παρόμοιο σύστημα που εξειδικεύεται σε οδηγούς ποδηλάτων.

4) Χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Λόγω της σχεδίασης του εσωτερικού κυκλώματος του συστήματος καθώς και του τρόπου λειτουργίας και ενεργοποίησής του, η κατανάλωση ισχύος που απαιτείται για τη λειτουργία του είναι χαμηλή.

5) Αδιαβροχοποίηση.

Το σύστημά θα είναι αδιάβροχο, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος σε υδάτινο περιβάλλον, ή σε περίπτωση βροχής, να μην εμποδίζεται η λειτουργία του λόγω της ύπαρξης ηλεκτρονικών στοιχείων στο εσωτερικό του.

Συνέντευξη με τον Δ. Μουδιώτη από την ομάδα του L.EM.ON CRASH

Bikeit: Πρόσφατα είχαμε ένα νέο για το ecall της bmw motorrad, το οποίο ετοιμάζει για παραγωγή μέσα στο 2017, ως έξτρα αξεσουάρ για τις μοτοσυκλέτες της, και μου θύμισε πολύ την ιδέα σας -με όποιες διαφορες κόστους / τοποθέτησης σε μοτοσυκλέτα (BMW) αντί για κράνος (όπως στη δική σας ιδέα) κ.α. Η BMW τιμη δεν εχει βγάλει ακόμα, αν και πιστεύουμε πως θα είναι αρκετά υψηλή, καθώς θα παρέχει και τηλεφωνικό κέντρο δικό της, και όχι σύνδεση με το 166. Εσείς είδαμε πως αναφέρετε τιμή κοντά στα 100 ευρώ για το σύστημα σας όταν βγει στην παραγωγή. Από πότε δουλεύετε πάνω στην ιδέα;

Δημήτρης Μουδιώτης: Στα 110-150 ευρώ υπολογίζουμε την τιμή, φυσικά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκτίμηση που όμως είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε αυτή την στιγμή. Δουλεύουμε στην ιδέα εδώ και έαν χρόνο περίπου.

Bikeit: Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα για μια μελλοντική ημερομηνία παραγωγής; η ψάχνετε ακόμα χορηγούς;

Δ.Μ.: Ψάχνουμε επενδυτές ναι, το πλάνο μας είναι να το κυκλοφορήσουμε στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2017.

Bikeit: Διαβάσαμε πως η συσκευή σας θα είναι αδιάβροχη. Φανταζόμαστε πως πρέπει να είναι και ανθεκτική σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά και να μην μπορεί να φύγει εύκολα από το κράνος. Έχετε δουλέψει πάνω σε αυτές τις παραμέτρους;

Δ.Μ.: Αυτή την στιγμή εχουμε κάνει τις απαραίτητες υπολογιστικές προσομοιώσεις με εξειδικευμένα λογισμικά, και σύντομα θα διεξάγουμε και τα αντίστοιχα πειράματα έτσι ώστε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι η συσκευή θα λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν χρειαστεί.

Bikeit: Η μεγαλύτερη απορία μας, πέρα των τεχνικών προδιαγραφών της συσκευής, αισθητήρων, συστήματος ακύρωσης σε περίπτωση που πέσει πχ το κράνος από το χέρι κ.α. είναι η εξής: έχει το 166 τις υποδομές να λάβει επικοινωνία από μια παρόμοια συσκευή; πώς θα στέλνει το L.EM.ON CRASH τις συντεταγμένες σου, και πώς θα τις λαμβάνει το ΕΚΑΒ;

Δ.Μ.: Το ΕΚΑΒ θα λαμβάνει από την συσκευή αυτοματοποιημένο μήνυμα τηλεφωνικά, το οποίο θα διαχειρίζεται όπως μια κανονική κλήση. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να δούμε ποιες είναι οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες να μεταδοθούν για την αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση του ατυχήματος από τον φορέα, και μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με τον φορέα είναι ομαλή. Οι τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ μάλιστα δήλωσαν ότι ίσως ενα αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα μεταδόσει με ακρίβεια και συγκροτημένα τις απαραίτητες πληροφορίες για το ατύχημα, έιναι πολλές φορές καλύτερο από τηλεφώνημα φυσικού προσώπου, καθώς πολλές φορές οι άνθρωποι μέσα στον πανικό τους μεταδίδουν συγκεχυμένες και λιγοστές πληροφορίες για την αποτελεσματική διαχείριση του ατυχηματος.

Bikeit: Θα δίνει δηλαδή το σύστημα ακριβείς συντεταγμένες GPS φωνητικά;

Δ.Μ.: Ναι, ενώ σε επόμενες εκδόσεις ίσως να μεταδίδει και διευθυνση -αλλα κάτι τετοιο απαιτεί αρκετό χρόνο σε R&D.

Bikeit: Όπως και με το σύστημα της BMW, φαντάζομαι πως είναι απαραίτητο να υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας για να μεταδώσει το σύστημα τη θέση σου, σωστά;

Δ.Μ.: Κινητής τελεφωνίας και σε ακραία περίπτωση δορυφορικό σήμα έκτακτης ανάγκης μέσω της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Bikeit: Θα χρειάζεται συνδρομή σε κάποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας;

Δ.Μ.: Όχι. Ο αρχικός σχεδιασμός του είναι να μην απαιτείται επιπλέον συνδρομή από το χρήστη.

Bikeit: Πες μας τέλος για τη δεύτερη θέση που καταλάβατε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας, «Ιdeatree», και το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού. Φανταζόμαστε θα σας βοηθήσει αρκετά. Από που αλλού αναζητείτε χορηγίες;

Δ.Μ.: Πήραμε την δεύτερη θέση στον επιχειρηματικό διαγωνισμό Ideatree που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά με την συνδρομή του ΥΝΕΔΙΒΙΜ, ήταν μια εμπειρία που μας προσέφερε πάρα πολλές γνώσεις, εμπειρίες και δίκτυο με ανθρώπους του χώρου. Το χρηματικό έπαθλο από το διαγωνισμό είναι 6.000 ευρώ. Αυτή την στιγμή είμαστε ακόμα στην φάση βελτιστοποίησης, και θα αναζητήσουμε επενδυτές στο πολύ κοντίνό μέλλον.

Bikeit: Είναι τέλος κάτι άλλο που θα θέλατε να επισημάνετε σχετικά με το L.EM.ON CRASH;

Δ.Μ.: Απλά ενημερωτικά για να αποφευχθουν οι παρεξηγήσεις, δεν είμαι εγώ επίσημα ο επικεφαλής της ομάδας, πρόκειται για ομαδική δουλειά. Επιπλέον, σημειώστε πως ΔΕΝ κατασκευάζουμε και το κράνος εμείς, παρά μόνο την συσκευή που τοποθετείται σε κράνη. Το L.EM.ON CRASH δεν είναι ακόμα έτοιμο να βγει στην αγορά, είμαστε σε φάση βελτιστοποίησης. Έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για την νομική κατοχύρωση του προϊόντος και το συντομότερο θα κινήσουμε διαδικασίες για την σύσταση της εταιρείας.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 20:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon