.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 19:19

Παρίσι: Νόμιμη η διήθηση δικύκλων από σήμερα 1/2/2016

 

Ως δοκιμαστικό μέτρο για 4 χρόνια, με συγκεκριμένους όρους

 

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στη Γαλλία, η διήθηση δικύκλων ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα είναι παράνομη, αν και διαδεδομένη. Τώρα η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει δοκιμαστικά την πρακτική στο Παρίσι για 4 χρόνια, θεσπίζοντας συγκεκριμένους κανόνες.

diithisi 4

Σύμφωνα με τις στατιστικές, από τους 790 θανάτους αναβατών δικύκλων το 2014 σε τροχαία ατυχήματα, μόνο οι 12 συνέβησαν κατά τη διάρκεια διήθησης. Παράλληλα, ένα μεγάλο αγκάθι στη διήθηση είναι τα ατυχήματα, μικρά ή μεγάλα, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν τους αναβάτες, λόγω της παράνομης φύσης της πρακτικής.

diithisi 3

Από σήμερα, πρώτη Φεβρουαρίου του 2016, σε 11 διαμερίσματα του Παρισιού, οι αναβάτες δικύκλων θα μπορούν να περνάνε νόμιμα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, τηρώντας συγκεκριμένους κανόνες.

diithisi 11

Πιο σημαντικός κανόνας, η ανώτατη ταχύτητα του δικύκλου την ώρα της διήθησης, που περιορίζεται στα 50 χλμ/ώρα. Οπότε μιλάμε για διήθηση σε πυκνό μποτιλιάρισμα, με τα αυτοκίνητα σχεδόν σταματημένα. Σχετικά συντηρητικό το μέτρο εδώ, ενώ δεν γνωρίζουμε το πώς θα μπορούν οι αστυνομικοί να διακρίνουν ποιος παρανομεί, εκτός και αν τον παράνομο αναβάτη ακολουθεί αστυνομική μοτοσυκλέτα με ραντάρ.

diithisi 13

Επίσης, απαγορεύεται από ένα δίκυκλο να κάνει προσπέραση σε άλλο δίκυκλο κατά τη διήθηση, κανόνας απολύτως λογικός.

diithisi 12

Η διήθηση απαγορεύεται παντού όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος στο οδόστρωμα, αλλά και όταν γίνονται έργα.

diithisi 9

Για να γίνει διήθηση, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ενώ απαγορεύεται η διήθηση αν ο χώρος μεταξύ των αυτοκινήτων δεν είναι επαρκής -δεν βρήκαμε πάντως σαφή στοιχεία για το τι σημαίνει "επαρκής" χώρος. 

diithisi 10

Κατά τη διήθηση, ο αναβάτης θα πρέπει να προειδοποιεί τους οδηγούς, με τη χρήση των φλας του.

diithisi 8

Από το μέτρο της νόμιμης διήθησης εξαιρούνται ATV, τρίκυκλα όπως το Polaris Slingshot, ή το Can-Am Spyder, και μοτοσυκλέτες με καλάθι.

diithisi 7

Από την άλλη μεριά, επιτρέπεται η διήθηση των τρίκυκλων scooter (Piaggio MP3, Yamaha Tricity, Quadro). 

Το σημαντικό αυτό μέτρο, έστω και πειραματικά, φέρνει τρία πολύ καλά νέα για τους αναβάτες.

  • Πρώτα από όλα, επιτρέπει στις σχολές να διδάσκουν την πρακτική!
  • Δεύτερο, υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τον αναβάτη που ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια διήθησης.
  • Και τρίτο, νομιμοποιεί την πρακτική και ενθαρρύνει τους οδηγούς όλων των οχημάτων να δείχνουν περισσότερη προσοχή στους αναβάτες δικύκλων.

diithisi 14

Το μέτρο σίγουρα αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ' όλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι που κατηγορούν την γαλλική κυβέρνηση για την υπέρ του δέοντος συντηρητική εφαρμογή του.

diithisi 6

Αυτό επειδή για την ώρα η νομιμότητα της διήθησης στο γαλλικό πείραμα περιορίζεται σε αυτοκινητόδρομους με τουλάχιστον 2 λωρίδες για κάθε κατεύθυνση, και διαχωριστική νησίδα. Έτσι νομιμοποιεί για παράδειγμα τη διήθηση στον περιφερειακό του Παρισιού, όχι όμως και στις μετακινήσεις στο κέντρο της πόλης, όπου εκείνη παραμένει παράνομη!

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέτρο, και ελπίζουμε κάποια στιγμή να το δούμε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Και για να μην έχετε καμία απορία, δείτε το παρακάτω διαφωτιστικότατο βίντεο για το μέτρο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 20:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon