.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2013 13:29

Ρεπορτάζ - Νέα διπλώματα για τρίκυκλες μοτοσυκλέτες!

 

Αλλάζει ο νόμος

 


Του Τάκη Μανιάτη

Οι τρίκυκλες μοτοσυκλέτες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ευρύ κοινό οδηγών αυτοκινήτου στράφηκαν σε αυτά (Piaggio MP3, Quadro, Gilera Fuoco), λόγω του ότι απαιτείτο για οδήγηση τους, δίπλωμα αυτοκινήτου, κατηγορίας Β.

Αλλάζει ο νόμος

Τώρα, ο νόμος αλλάζει και βάση του προεδρικού διατάγματος ΠΔ 51/2012/ 27-4-2012 με έναρξη ισχύος στις 19 Ιανουαρίου 2013, εντάσσει τους αναβάτες στην κατηγορία μοτοσυκλετιστών κα ιτους υποχρεώνει σε χρήση κράνους και έκδοση διπλώματος μοτοσυκλέτας, ανάλογα με την ηλικία και τον κυβισμό του τρίκυκλου που οδηγούν.
Αυτό αλλάζει τα δεδομένα στην έκδοση διπλωμάτων αφού ο αναβάτης του τρίκυκλου θα πρέπει να κατέχει δίπλωμα κατηγορίας A1 αν είναι μέχρι 22 ετών και οδηγεί μέχρι 15kw, ενώ από τα 22 και άνω, μπορεί να βγάζει δίπλωμα ανεξαρτήτων κυβικών. Έχουμε ότι ακριβώς ισχύει στις μοτοσυκλέτες δηλαδή, μόνο που ακόμη οι σχολές οδήγησης δεν έχουν ξεκινήσει να εκδίδουν τέτοιους είδους διπλώματα, αν και ο νόμος έχει ισχύ από τον Ιανουάριο. Με σχολές οδηγών που μιλήσαμε, μας ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει οι αναβάτες των τρικύκλων να χρησιμοποιούν κατά την εξέταση κράνος, δερμάτινο jacket και επιγονατίδες, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά αυτό.
Ωστόσο, μιλήσαμε και με τον Κωσταντίνο Σταύρου, ασφαλιστικό πράκτορα της εταιρίας Globin (www.globin.gr) για να δούμε τι ακριβώς αλλάζει στην ασφάλιση των τρίκυκλων οχημάτων με τα νέα διπλώματα, ο οποίος μας είπε ότι:

Τι αλλάζει ασφαλιστικά

“Οι ασφαλιστικές εταιρίες ακολουθούν το νόμο. Δεν μπορεί κάποια εταιρία να αρνηθεί να ασφαλίσει το όχημα. Απλά, σε περίπτωση ζημιάς, θα πρέπει να προσκομιστεί το δίπλωμα οδήγησης με το οποίο ο κάτοχος δικαιούται να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα. Συνήθως το δίπλωμα ζητείται σε περίπτωση ζημιάς και μόνο, ενώ σε κάποιες ασφαλιστικές, ζητείται το δίπλωμα ταυτόχρονα με την ασφάλιση του οχήματος. Ουσιαστικά η ασφάλιση καλύπτει το όχημα και τον ιδιοκτήτη του οχήματος και τον οδηγό - κάτοχο διπλώματος - την ώρα που οδηγεί. Άρα, ο οδηγός, πρέπει να έχει της αντίστοιχης κατηγορίας δίπλωμα ώστε να είναι καλυμμένος.
Συνεχίζουν έτσι να ασφαλίζονται τα οχήματα κανονικά και το πρόβλημα στρέφεται στους αναβάτες που οδηγούν, οι οποίοι πρέπει πλέον να εφοδιάζονται με το δίπλωμα της κατηγορίας που οδηγούν. Ισχύει ότι και στις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες.”

Αυτό που αλλάζει σίγουρα είναι ότι οι ιδιοκτήτες τρίκυκλων θα πρέπει να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης μοτοσυκλέτας κατηγορίας A ή Α1, ανάλογα με το τρίκυκλο που οδηγούν και την ηλικία τους, κάνοντας έξοδα ύψους 300 έως 400euro τα οποία δεν είχαν προβλέψει.
Βρείτε παρακάτω την οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης που αναφέρει ξεκάθαρα τι προβλέπει ο νέος νόμος. Το πότε θα τεθεί σε – πραγματική- ισχύ στη χώρα μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε:

Η Ευρωπαϊκή οδηγία

Άρθρο 4 της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ
Κατηγορίες αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, μηχανοκίνητων τρικύκλων, τετρακύκλων και αυτοκινήτων.

1. Οι άδειες οδήγησης διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες και παρέχουν, στους κατόχους τους, το δικαίωμα να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα των αντίστοιχων κατηγοριών:
α. Κατηγορία ΑΜ :

Μοτοποδήλατα και ελαφρά τετράκυκλα
β. Κατηγορία Α1:
− Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3, μέγιστης ισχύος 11 kW και λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,1 kW/kg, και
− Μηχανοκίνητα τρίκυκλα, των οποίων η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 15 kW
γ. Κατηγορία Α2:
Μοτοσικλέτες μέγιστης ισχύος 35 kW και με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος
μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας.
δ. Κατηγορία Α:
− Μοτοσικλέτες, και μηχανοκίνητα τρίκυκλα η ισχύς των οποίων υπερβαίνει τα 15 kW
ε. Κατηγορία Β1:

Τετράκυκλα.
Η κατηγορία αυτή χορηγείται μόνο σε ήδη κατόχους άδειας οδήγησης της εν λόγω κατηγορίας, η οποία έχει εκδοθεί από αρχές της αλλοδαπής, κατά την ανταλλαγή ή μετατροπή της σε ελληνική.

Άρθρο 4
(άρθρο 6 της Οδηγίας 2006/126/ΕΚ)
Κλιμάκωση και ισοδυναμία μεταξύ κατηγοριών
αδειών οδήγησης

3. Άδεια οδήγησης κατηγορίας Β που παρείχε το δικαίωμα οδήγησης τετράκυκλων (πλην των ελαφρών
τετράκυκλων) εξακολουθεί να παρέχει το δικαίωμα αυτό.

4. Τρίκυκλα που οδηγούνταν με άδεια οδήγησης κατηγορίας Β (λόγω μη χορήγησης της Β1) μετά την 19−1−2013 οδηγούνται με άδεια οδήγησης κατηγορίας Α (Α1 για ισχύ μικρότερη ή ίση των 15 kW ή Α για ισχύ μεγαλύτερη των 15 kW).

Η αντιστοιχία των διπλωμάτων

Άρθρο 18
Αντιστοιχία
2. Άδειες οδήγησης μοτοποδηλάτου, οι οποίες χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστοιχούν στην κατηγορία ΑΜ του παρόντος διατάγματος. Αυτού του είδους οι άδειες οδήγησης, εντός διετίας από τη θέση σε ισχύ του παρόντος διατάγματος, πρέπει να κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών προς αντικατάσταση με το νέο έντυπο με την υποβολή μόνο του παραβόλου της εκτύπωσής του. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής τα έντυπα των αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτων που έχουν εκδοθεί μέχρι 18−1−2013 από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας παύουν να ισχύουν. Όσοι οδηγούν με τέτοιου είδους άδεια οδήγησης τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κ.Ο.Κ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαϊος 2013 13:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon