.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 10:42

Ρεπορτάζ – Rally Tuareg – Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου μας μιλάει

Ετοιμάζεται για τερματισμό και μας μιλάει για τις μέρες του αγώνα!

 




Του Τάκη Μανιάτη

Η Πολυτίμη Κυριακοπούλου συνεχίζει τον αγώνα Rally Tuareg και βρίσκεται σήμερα στην 5η και απομένουν άλλες τρεις μέρες. Μας έστειλε τις εντυπώσεις της ξεχωριστά για κάθε μέρα τις οποίες και δημοσιεύουμε απομαγνητοφωνημένες, μαζί με τις λίγες φωτογραφίες που μπόρεσε να βγάλει υπό την πίεση του αγώνα:

Δυσκολίες από την αρχή

“Η πρώτη μέρα του αγώνα, πολύ δύσκολη, η άμμος ήταν πολύ κουραστική, πολύ μαλακή  και το είπαν όλοι οι αναβάτες. Η  πλοήγηση είχε δυσκολίες και αυτή, και έκανα μόνο τον ένα γύρο, πίστευα ότι δεν θα βγω ποτέ από κει μέσα. Χαθήκαμε σε ένα σημείο με πολλούς αμμολόφους και πιστεύαμε ότι δεν θα βγούμε ποτέ, ενώ αποφάσισα να αλλάξω την κατηγορία μου σε amateur, προκειμένου να μην χρεωθώ ποινή – κάτι που θα γινόταν αν παρέμενα στην Pro ούτως ή άλλως. Ο αγώνας είναι πιο δύσκολος από αυτόν του Marocco Rally απ’ ότι λένε εδώ οι υπόλοιποι αναβάτες, και υπάρχει μία ανοργανωσιά. Η σειρά εκκίνησης, τα ωράρια, έχουν μπερδευτεί λίγο.

Προφανώς δεν υπάρχουν trackers και μόνη βοήθεια είναι το κινητό τηλέφωνο για να μπορούν να μας βοηθήσουν αν χρειαστεί κάτι. Εγώ έχω δύο κινητά με διαφορετικούς παρόχους, προκειμένου να έχω σήμα σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι. Είχα μία ανώδυνη τούμπα με τα πολιτικά ρούχα, φτάνοντας στο ξενοδοχείο, χτύπησα τα μικρά δάκτυλα του ποδιού μου αφού φορούσα τα αθλητικά, εντελώς χαζά, έτσι για να έχω ακόμη ένα μικρό πρόβλημα.”

Από την Douz στην Kafsa

 …”Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε από την Douz με προορισμό την Kafsa, ήταν μία διαδρομή περίπου 300 χιλιομέτρων, διασχίσαμε κάποιους αμμολόφους στην αρχή που ήταν κοντά στην Douz, και η υπόλοιπη διαδρομή είχε δύο ειδικές των 110 και 40 χιλιομέτρων. Σε χωματόδρομο, πολύ πέτρα, πάρα πολύ σκόνη, η σύσταση του εδάφους είναι πολύ διαφορετικός από τους δικούς μας, με κοφτερές πέτρες και απότομα λούκια, ενώ κόβεται απότομα. Θέλει πολύ προσοχή γιατί χάνεται ο δρόμος. Είχα ένα πρόβλημα με το roadbook και αναγκαζόμουν να το χειριστώ με το χέρι, πήγα μαζί με κάποιον Ιταλό που είχε πιο αργό ρυθμό, αλλά ήταν η πιο ασφαλής λύση. Είχα μία πτώση στην σκόνη και καθυστέρησα λίγο, ενώ φοβήθηκα γιατί ενώ ήμουν στο έδαφος, κοίταξα πίσω και περίμενα να πέσει κάποιος πάνω μου μέσα από το σύννεφο της σκόνης.

Ευτυχώς δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πλοηγήθηκα με το GPS αλλά ήθελε προσοχή γιατί μπορεί να χάσεις κάποιο σημείο ελέγχου που αναγράφεται στο roadbook και να έχει ποινή, φτάσαμε λίγο εκτός χρόνου κι έτσι επιστρέψαμε στην Kafsa και δυστυχώς το ξενοδοχείο που είχα για να μείνω, βρισκόταν άλλα 13 χιλιόμετρα μακριά από την βάση της διοργάνωσης. Αυτό που δημιούργησε ένα πρόβλημα γιατί ήμουν ήδη κουρασμένη αλλά έτσι ήταν τα πράγματα.”

Star Wars

…..”Λίγα λόγια για την σημερινή 3η μέρα: Η διαδρομή ήταν 120 χιλιόμετρα στον γύρο στην περιοχή που γυρίστηκε η ταινία Star Wars και ήταν όλη σε άμμο. Είχε ψηλούς αμμολόφους τους οποίους έπρεπε να ανέβεις επάνω και να κινηθείς κατά μήκος τους και να κατέβεις ξανά, ήταν μαλακοί, ήθελε πολύ προσοχή και στα cp, στα σημεία ελέγχου, έπρεπε να προσέχεις πάρα πολύ το GPS σου, γιατί και το Road Book συγχρόνως, γιατί αν μπέρδευες κάποιο σημείο, είχες ποινή τεσσάρων ωρών. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χάσεις κάποιο check point. Είχε 5 φανερά και άλλα 5 κρυμμένα, και αν έχανες τη διαδρομή από το roadbook, είχες πολλή καθυστέρηση.

Την 2η μέρα έφαγα πέντε ώρες συνολικά ποινή, που με πήγε πολύ πίσω. Οδήγησα μόνη μου, πλοήγησα μόνη μου, είχα πρόβλημα με το Roadbook το οποίο δεν δούλευε σωστά από την αρχή, και αναγκαζόμουν να το γυρίζω μηχανικά. Είναι δύσκολο να οδηγάς στην άμμο και να ρυθμίζεις και το Roadbook αλλά οι ταχύτητες δεν είναι μεγάλες. Πιστεύω ότι τα πήγα καλά αφού τερμάτισα, δεν έχω δει αποτελέσματα, αλλά νομίζω ότι είμαι σε καλή θέση. Είναι κουραστική η οδήγηση γιατί είσαι συνέχεια σε όρθια θέση οδήγησης, πονάνε τα πόδια, τα χέρια, αλλά νομίζω τα κατάφερα. Είναι μαγική η διαδρομή και το τοπίο, ερχόντουσαν τοπικοί να πουλήσουν κολιέ, να κόψουν εισιτήριο για να δω τα σκηνικά του Star Wars. Το χάρηκα σήμερα, γύρισα σχετικά νωρίς οπότε μπόρεσα να ξεκουραστώ. Άλλαξα λάδια και φίλτρο, δανείστηκα ένα roadbook από έναν Ιταλό για να μπορέσω να συνεχίσω. Η αυριανή μέρα είναι η πιο μεγάλη αφού θα ξεκινήσουμε από την Nefta και θα επιστρέψουμε ξανά στην Douz όπου έγινε και η εκκίνηση του αγώνα, διανύοντας μία διαδρομή περισσότερα από 350 χιλιομέτρα.”

Έτοιμη για τον τερματισμό

……’’Μόλις τελείωσε το briefing, είχε πολύ κόσμο και οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι, προφανώς λόγω της δυσκολίας. Ο διοργανωτής τόνισε τα θέματα ασφαλείας και τα μυστικά check points, είπε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι αναβάτες γιατί δεν υπάρχει σήμα και θα είναι δύσκολο να τους προσεγγίσουν αν πάθουν ατύχημα. Οι αμμόλοφοι πλέον είναι πιο δύσκολοι, πιο ανηφορικοί, ενώ υπάρχουν κάποιοι που δεν χρειάζεται να τους ανέβουν. Στα σημεία ελέγχου, 1, 3 και 4, βρίσκονται στο ίδιο σημείο, αφού περνάει η διαδρομή από εκεί, και θέλει προσοχή να μην χάσεις μισό κομμάτι της διαδρομής.

Όλη η διαδρομή θα γίνει τρεις φορές αύριο (σ.σ.σήμερα) για τα αυτοκίνητα και τους pro, ενώ για τους amateurs μία φορά, και όλοι πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 17:00 αλλιώς υπολογίζεσαι εκτός χρόνου. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. 08:40 ξεκινούν οι pro, 09:40 ξεκινούν οι amateurs. Η αλήθεια είναι ότι έχω λιγότερη αγωνία σε σχέση με την πρώτη μέρα, μπαίνω στο κλίμα του αγώνα. Στέλνω μία φωτογραφία του road book για να δείτε πως είναι η μέρα του αγώνα και θα πέσω για ύπνο.”

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 18:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon