.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 09:58

Έρευνα – Εκτυφλωτικά έως και επικίνδυνα τα σημερινά LED φώτα

Σας στραβώνουν αυτοκίνητα ή και μοτοσυκλέτες, με τα LED φώτα τους, στο δρόμο; Δεν είστε οι μόνοι. Πλέον υπάρχει η ανάλογη έρευνα.

Αισθάνεστε ότι τα φώτα σε όλα τα οχήματα, κυρίως αυτά του τύπου LED, γίνονται υπερβολικά δυνατά τα τελευταία χρόνια; Η γνώμη σας μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύεται σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα έγινε από την RAC ή, αλλλιώς, «Βασιλική Λέσχη Αυτοκινήτου» (Royal Automotive Club), η οποία σκοπεύει να φέρει το θέμα στο Υπουργείο Μεταφορών της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι 8 στους 10 χρήστες του δρόμου αναφέρουν την εκτυφλωτική ισχύ των φώτων των οχημάτων ως ζήτημα ασφαλείας.

Η RAC πραγματοποίησε την έρευνα σε ένα δείγμα 2.000 ατόμων και τα δεδομένα παρουσιάζουν μία ανησυχητική εικόνα, για την βιομηχανία της αυτοκίνησης -αλλά και τις συνήθειες... ορισμένων, που προσθέτουν προβολάκια και φώτα, στα οχήματα τους. Πιο συγκεκριμένα, το 85% του δείγματος απάντησε ότι «κάποια φώτα οχημάτων είναι υπερβολικά δυνατά», ενώ το 28% πιστεύει ότι «τα περισσότερα» είναι υπερβολικά δυνατά.

Ένα τρομακτικό ποσοστό 91% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι τυφλώνεται από τα φώτα στο δρόμο, ενώ το 74% ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει συχνά. Παρακάτω, στην έρευνα, αναφέρεται ότι το 67% των οδηγών που αντιμετωπίζουν δέσμη φώτων πρέπει «να κόψει σημαντικά ταχύτητα μέχρι να μπορεί να δει καλά ξανά», ενώ το 64% πιστεύει ότι η τύφλωση από τις δυνατές δέσμες LED μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Μάλιστα, ένα 5% ανέφερε ότι βρέθηκε σε κατάσταση παρολίγον ατυχήματος λόγω εκτύφλωσης από δέσμη φώτων, ενώ άλλες στατιστικές έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο 280 ατυχήματα το χρόνο, από το 2013, συμβαίνουν λόγω προσωρινής τύφλωσης από τα φώτα των οχημάτων!

Παρακάτω, ένα ποσοστό 7% των οδηγών είπε ότι πλέον δεν οδηγεί την νύχτα, ώστε να αποφύγει έκθεση στις δέσμες των φώτων, ενώ το ποσοστό διπλασιάζεται στις ηλικιακές ομάδες από 60 και άνω. Το 85% του δείγματος πιστεύει, ότι το ζήτημα χειροτερεύει διαρκώς.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, στα δεδομένα. Ένα ποσοστό 44% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κακορυθμισμένα φώτα, ενώ το 5% των οχημάτων «κόβεται» σε ελέγχους τύπου ΚΤΕΟ, από λανθασμένα εστιασμένη δέσμη. Σημαντικό μερίδιο του προβλήματος, αποδίδεται στα «ψηλά οχήματα» τύπου SUV, ενώ αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μέση (Adventure) μοτοσυκλέτα, έχει τα φώτα της πιο ψηλά από ένα αυτοκίνητο. Τέλος, το 81% των συμμετεχόντων, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κάτι» για το πρόβλημα αυτό.

Εσείς τι λέςτε για αυτή την έρευνα; Από δικές μας επαφές, μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα και υπάρχει, στην μοτοσυκλέτα, αλλά και επιδεινώνεται, από ασυνείδητους που προσθέτουν φώτα/προβολάκια ή βάζουν LED λάμπες σε ακατάλληλα κάτοπτρα. Πρέπει να αλλάξει κάτι;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 10:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon