.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 14:42

ΜΟΤΟΕ - Χρήσιμες εξηγήσεις για το νομοσχέδιο περί κλασσικών οχημάτων

Η ΜΟΤΟΕ ανέβασε στο site της ένα επεξηγηματικό άρθρο για το νέο νομοσχέδιο περί κλασσικών οχημάτων, που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για όλους τους κατόχους κλασσικών μοτοσυκλετών.

"Η Κυβέρνηση έχει δείξει ξεκάθαρα την επιθυμία της να φέρει τα πάνω-κάτω στο χώρο του κλασσικού οχήματος. Ενα νέο νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί, έχει επικοινωνηθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, αυτοί έχουν απαντήσει με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, ενώ σχεδόν καμία ή για να είμαστε ακριβείς μόνο μία μικρή αλλαγή επέφεραν στο τελικό σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε ξανά στους φορείς.

Με άλλα λόγια έχει τελειώσει και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και περιμένουμε εδώ και λίγους μήνες να έρθει για ψηφοφορία στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.

Οι γνώμες των ιδιοκτητών διαφέρουν. Κάποιοι το θεωρούν θετική εξέλιξη και κάποιοι άλλοι, μέσα από τις αλλαγές που ετοιμάζεται να φέρει, βλέπουν δραματική συρρίκνωση του κλασσικού οχήματος στη πατρίδα μας.

Οι επερχόμενες αλλαγές

Ας τις δούμε συνοπτικά:

Οι πιστοποιήσεις που δίνουν οι 3 Ομοσπονδίες (ΜΟΤΟΕ/ΑΜΟΤΟΕ-ΕΟΦΙΛΠΑ-ΟΜΑΕ) θα είναι απαραίτητες για το χαρακτηρισμό ενός οχήματος σαν ιστορικό. Οι ήδη υπάρχουσες πιστοποιήσεις ισχύουν κανονικά μέχρι την λήξη τους. Η διάρκεια των πιστοποιήσεων θα είναι 5 χρόνια.

Οι πινακίδες ιστορικού των Ομοσπονδιών μετατρέπονται σταδιακά (υπό προυποθέσεις) σε κρατικές ιστορικές (Κ.Ι.) και για την έκδοση νέων Κ.Ι. η πιστοποίηση είναι απολύτως απαραίτητη. Σε 18 μήνες από την ψήφιση του Νομοσχεδίου θα λήξη η ισχύς των ιστορικών πινακίδων των Ομοσπονδιών.

Γίνεται απελευθέρωση της κίνησης των οχημάτων που φέρουν Κ. Ι. τα οποία μπορούν να κυκλοφορούν παντού, κάθε ώρα και μέρα, ακόμα και μέσα στον δακτύλιο

Πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας χαμηλότερα από τα τέλη που πληρώνουν τα συμβατικά οχήματα. Το οχήματα που η ημερομηνία κατασκευής τους είναι παλαιότερη από 45 χρόνια, δεν πληρώνουν τέλη.

Τα οχήματα με Κ. Ι. περνάνε ΚΤΕΟ κάθε χρόνο.

Βαρύτατα πρόστιμα θα επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου των ιστορικών, ενώ για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. οι ποινές είναι ίδιες με τα συμβατικά οχήματα.

Συμπεράσματα και επίλογος

Από τα παραπάνω είναι προφανή τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που θα φέρει στους λάτρεις των ιστορικών ο νέος νόμος:

  • Ελευθερία στις κινήσεις (αλλά πόσο συχνά και «ισότιμα» με τα συμβατικά οχήματα μπορεί να χρησιμοποιείται ένα ιστορικό;)
  • Σημαντικά μεγαλύτερο κόστος κτήσης και χρήσης των ιστορικών. Τέλη κυκλοφορίας, αύξηση των ασφαλίστρων, πυκνοί περιοδικοί έλεγχοι (ΚΤΕΟ).
  • Σημαντικά μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Πέρα από τις λέσχες και τις ομοσπονδίες στις οποίες ξεκίναγε και τελείωνε το γραφειοκρατικό μέρος μέχρι σήμερα, τώρα θα έχουμε να κάνουμε και με το κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εφορία (πιθανόν), τα ΚΤΕΟ κλπ.

Αποδεικνύεται σοφή και προς όφελος των μοτοσυκλετιστών η στάση της ΜΟΤΟΕ στο θέμα αυτό:

  • Η διάρκεια της Πιστοποίησης μας είναι ακριβώς αυτή που όρισε το κράτος. Τα 5 χρόνια.
  • Δεν υποχρεώσαμε κανέναν μοτοσυκλετιστή μας σε περιττά έξοδα για πιστοποιητικά χαρακτηρισμού και άλλες βεβαιώσεις που με χαρά που δεν κρυβότανε χρεώνανε άλλες ομοσπονδίες. Όλα αυτά τα χαρτιά κατέληξαν στην ανακύκλωση.
  • Δεν εκδώσαμε πινακίδες ιστορικού γνωρίζοντας την μικρή μελλοντική τους διάρκεια που δεν θα δικαιολογούσε το κόστος και τον κόπο συλλογής των δικαιολογητικών.

Και τώρα τι;

Προτείνουμε όσοι από εσάς σκέφτεστε να πιστοποιήσετε μια κλασσική μοτοσυκλέτα, να βιαστείτε να το κάνετε ΤΩΡΑ. Οι πιστοποιήσεις μας θα ισχύουν και μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι γνωστό πλέον ότι οι αιτήσεις πιστοποίησης ΜΟΤΟΕ είναι οι πιο κατανοητές και λεπτομερείς και η πιο ξεκάθαρη και αδιάβλητη διαδικασία.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου, πιθανά να έχουμε νέες, πιο δύσκολες διαδικασίες και πιο απαιτητικές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.

Τέλος αν για δικούς σας λόγους αδιαφορείτε για το επιπλέον κόστος και επιθυμείτε να αποκτήσετε ΤΩΡΑ κλασσικές πινακίδες, που όπως είπαμε η ζωή τους θα είναι μικρή, μην διστάσετε να μας ρωτήσετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. να σας προτείνουμε λύσεις."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 15:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon