.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 14:22

Μελέτη αποδεικνύει πως η άσφαλτος εκλύει επικίνδυνους ρύπους

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale δημοσίευσαν μια νέα επιστημονική μελέτη, που αποδεικνύει πως όχι μόνο η άσφαλτος παράγει επικίνδυνες εκπομπές ρύπων για τη δημόσια υγεία, αλλά πως με τη ζέστη οι ρύποι αυτοί αυξάνονται κατά εκατοντάδες φορές!

Όσο αναζητούμε συνεχώς τρόπους να μειώσουμε τους ρύπους από τα βενζινοκίνητα οχήματα, τόσο ανακαλύπτουμε νέες πηγές ρύπανσης στις οποίες δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία.

Τώρα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale που δημοσιεύτηκε ΕΔΩ, στο site «Science Advances», δείχνει πως η άσφαλτος που βρίσκουμε στους σύγχρονους δρόμους, σε αυλές ή ακόμα και σε μονώσεις οροφών, παράγει δευτερογενή ρυπογόνα αερολύματα που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει δραματικά τις ζεστές ημέρες.

Η μελέτη δείχνει πως η άσφαλτος απελευθερώνει σταθερά «πολύπλοκες ενώσεις οργανικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ρύπων», κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η βιομηχανία της ασφάλτου υποστηρίζει πως οι ρύποι αυτοί σε κανονικές θερμοκρασίες είναι αμελητέοι, καθώς η επεξεργασία της ασφάλτου απομακρύνει όλα τα υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνους ρύπους.

Όμως τώρα η μελέτη του Yale έδειξε πως σε μια ζεστή μέρα, η επιτάχυνση των επικίνδυνων ρύπων φτάνει το… 300% (!), κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα που προκαλείται από το τεράστιο ασφαλτοστρωμένο παγκόσμιο οδικό δίκτυο.

Η έρευνα αναφέρει πως για παράδειγμα οι εκλυόμενοι ρύποι στην άσφαλτο του Los Angeles μπορούν να συγκριθούν με εκείνους που παράγουν όλα τα οχήματα που βρίσκονται στην περιοχή!

Σημειώστε πως αντίθετα με το CO2 και το όζον, εδώ μιλάμε για διαφορετικού τύπου ρύπανση, εξίσου όμως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα λοιπόν με την ηλεκτροκίνηση, και τη διαρκή προσπάθεια για μείωση των ρύπων από οχήματα και βιομηχανία, καλό θα ήταν να ασχοληθούμε και με την παραγωγή ασφάλτου που δεν θα εκλύει αερολύματα σε αυτό τον βαθμό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon