.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 13:25

Ρεπορτάζ - Naxos Adventure Rally 2019

Ήλιος, βουνό, θάλασσα και η... μηχανή μου!

Του Τάκη Μανιάτη

Η καλύτερη επιλογή: Νάξος, βουνό, θάλασσα, παραλίες, καλός καιρός, εξαιρετικό φαγητό, κορυφαία παρέα και οδήγηση όλη μέρα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

naxos adventure rally 2019 20

Naxos Adventure Rally 2019. Το παρακολουθούσα τα δύο τελευταία χρόνια να πραγματοποιείται, να μεγαλώνει, να γίνεται ''παγκόσμιο'' μέσω του Adam Riemann, του Αυστραλού προσκεκλημένου που συνεργάζεται επίσημα με την KTM Αυστρίας και παράγει βίντεο. Και μέσω αυτών, ανέδειξε τόσο τον συγκεκριμένο αγώνα, όσο και το νησί, διά της "πλάγιας" οδού. Παρακολουθούσα το πάθος των διοργανωτών για την ανάδειξη του τόπου τους, για την αγάπη προς τις μοτοσυκλέτες και την οδήγηση off road. Και ήθελα πολύ να έρθω, να απολαύσω κι εγώ το νησί ''αλλιώς'', να γίνω κι εγώ μέρος αυτής της παρέας για ένα τριήμερο.

Γιατί αγώνας, επίσημα δεν είναι, και ούτε έχει κάτι αγωνιστικό που να το χαρακτηρίζει, ούτε απαιτεί κάποια ''skills'' ή συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

naxos adventure rally 2019 21

Ότι έχει ο καθένας που μπορεί να πάει στο χώμα, νέο ή παλιό, adventure ή enduro, custom ή μετατροπή, που να μπορεί -νόμιμα πάντα- να ακολουθήσει τη διαδρομή.

Εγγύηση η καλή παρέα και το νησί. Δεν θες τίποτε άλλο!

Βρεθήκαμε στο νησί την Παρασκευή, όπως οι περισσότεροι, και πριν καλά-καλά προλάβουμε να ακολουθήσουμε το ''μη πρόγραμμα'', δηλαδή, άραγμα, ήλιος, βόλτα, κλπ., ο διοργανωτής, Ευθύμης Αλιμπέρτης, μας έβαλε κατευθείαν στα βαθιά: "Πάμε για φωτογράφιση και video με τον Adam Riemann, θα έρθεις;"

naxos adventure rally 2019 3

Ε, τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται! Μιας και οι δύο επόμενες μέρες θα περιελάμβαναν όλους τους συμμετέχοντες, να οδηγείς με τον Riemann σε μονοπάτια και αμμουδιά, με μία παρέα 5-6 επιλεγμένων αναβατών, δεν συμβαίνει και κάθε μέρα!

Έτσι, η ''παλιοπαρέα'' ξεκίνησε από τη Χώρα για την Αγία Άννα, μέσω παραλιών, αρχικά από το αεροδρόμιο, όπου είδαμε για πρώτη φορά τι κάνουν τα μηχανάκια μας στην άμμο. Λυσσάξαμε λίγο σε κάτι βράχια στην Στελίδα, μπήκαμε σε απάτητες παραλίες μέχρι την Πλάκα την Μικρή Βίγλα και το Καστράκι, όπου τελειώσαμε την βόλτα μας και την δουλειά που έπρεπε να γίνει για την κάλυψη του event.

naxos adventure rally 2019 2

Τέρμα γκάζι και λύσσα στις παραλίες, με τον Riemann να δίνει τον ρυθμό, να παίζουμε σαν τρελοί στους αμμόλοφους, σε μέρη που δεν μπορούμε να έρθουμε και να οδηγήσουμε το καλοκαίρι.

Καφές, άραγμα, φαγητό και η πρώτη μέρα κλείνει χαλαρά για μας, με πολλά ποτά και ξενύχτι για κάποιους. Είπαμε, δεν είναι αγώνας, οπότε η διασκέδαση προέχει!

Σάββατο. Που ήταν όλοι αυτοί κρυμμένοι; Πάνω από 60 αναβάτες βρίσκονται ήδη στην εκκίνηση, δίπλα στο δημαρχείο, έτοιμοι να βολτάρουν στα 150 χιλιόμετρα της διαδρομής.

naxos adventure rally 2019 14

Ξεκινάμε μέσα από την Νάξο, στα στενά δρομάκια, ξεσηκώνοντας είναι η αλήθεια τους κατοίκους -φυσικά και υπάρχει σχετική άδεια, και τα video που θα βγουν, θα δείξουν το νησί σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή διαδρομή κινείται βόρειο-ανατολικά, προς Ακρωτήρι, Απόλλωνα, Κορωνίδα, Λιώνα, Κόρωνο, κατεβαίνοντας σε αρκετές παραλίες του νησιού, και ανεβαίνοντας ψηλά στη Μονή. Δύο λάστιχα μέσα σε ένα χιλιόμετρο, αναγκάζουν την παρέα να καθυστερήσει, και να ακολουθήσει δικό της πρόγραμμα πριν το Χαλκείο, καταλήγοντας -αναγκαστικά- για ανεφοδιασμό σε τοπική ταβέρνα με τους Βασίλη Μπούδρο και Ηλία Τσανικλίδη. Εξαιρετικό φαγητό και χαβαλές, μας γεμίζουν την ώρα μέχρι να ενωθούμε ξανά με τους υπόλοιπους. Κατηφορίζουμε προς το Καστράκι και από άσφαλτο, γυρίζουμε στην έδρα μας για τερματισμό.

Αναγκαστικά, πάμε πάλι για φαγητό και γλυκό. Κάπως πρέπει να περάσει η ώρα μέχρι αύριο, Κυριακή.

Οι άλλοι ξενυχτάνε, εμείς ροχαλίζουμε, όλοι καλά πάντως και από διάθεση, και απόλαυση.

naxos adventure rally 2019 31

Κυριακή. Πάλι τα ίδια, μας τραβάνε και δεν θέλουμε να πάμε! Σήμερα έχει άμμο, το ξέρουμε, κάναμε την διαδρομή εκτός προγράμματος την Παρασκευή. Με 60+ αναβάτες όμως είναι διαφορετικά.

Παρακάμπτουμε μικρά τμήματα μέχρι την Στελίδα, αποφεύγουμε τμήματα παραλίας που έχουν κόσμο, και φτάνουμε στην Αγία Άννα όπου ο Riemann έχει πάθει ''φούιτ'' στο πίσω λάστιχο του KTM 790 Adventure R.

naxos adventure rally 2019 27

Ο Riemann θέλει τον Μανιάτη του, οπότε του το επισκευάζουμε με τον Ηλία και συνεχίζουμε, με την ομάδα να έχει φύγει προ πολλού. Τους φτάνουμε στην επόμενη παραλία οδηγώντας ξέφρενα (έρχεται super video!) και ξεκινάμε για Μικρή Βίγλα και Καστράκι. Εκεί καθυστερούμε στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο για να κάνουμε κάποια πλάνα για το video του Αυστραλού. Riemann και εγώ με 790 Adventure R και 990 Adventure, και Κίμων Καράμπελας με Gas Gas EC 250 και Παναγιώτης Κακολύρης με Yamaha WR250F. Μεγάλοι εναντίον πιτσιρικάδων, Adventure εναντίον enduro, και απίστευτος χαβαλές σε μονοπάτια, βράχια, παραλίες και άμμο!

naxos adventure rally 2019 28

Το παιχνίδι καλά κρατεί και η ομάδα έχει προχωρήσει, οπότε προχωράμε κι εμείς προς Αγιάσσο, φτάνουμε Κάλαντο, και αρχίζουμε να ψάχνουμε για καφέ. Η ώρα περνάει, πρέπει να φύγουμε κιόλας κάποια στιγμή για το καράβι, και το μοναδικό καφέ-ξενοδοχείο-ταβέρνα ανοίγει σε κάνα μήνα. Δεν προλαβαίνουμε, οπότε συνεχίζουμε για τον Άγιο Τρύφωνα, στον Ζά, όπου έχει μαζευτεί η παρέα, για φωτογραφίες. Βλέπουμε πεντακάθαρα την Ίο, τη Σχοινούσα, το κάτω και πάνω Κουφονήσι, την Κέρο, και αρχίζουμε να ονειρευόμαστε για το καλοκαίρι. Η ώρα περνάει, αποκοβόμαστε από την ομάδα και συνεχίζουμε για Φιλότι, για φαγητό. Αναγκαζόμαστε να φάμε πίτσες, μακαρονάδες και κεφτεδάκια, σκάμε στα γέλια, κάτω από τα πλατάνια, με Ηλία και Βασίλη, ενώ προστίθενται και οι Παναγιώτης και Κίμωνας. Λίγο μετά πρέπει να διακόψουμε τον χαβαλέ για να προλάβουμε το πλοίο. Αυτή τη φορά, φεύγουμε αναγκαστικά, αλλά φτάνουμε να κυνηγάμε τα εντουράκια στην άσφαλτο γιατί βγάλανε γλώσσα! Τι χαβαλές, σαν μικρά παιδιά κάναμε.

Ο ήλιος πέφτει μπροστά μας, σε μία θάλασσα με 3bf, και το ταξίδι μας είναι άνετο.

naxos adventure rally 2019 34

Έχουμε περάσει καταπληκτικά, έχουμε οδηγήσει σε μοναδικά μέρη, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε χιλιόμετρα σε οδικές αρτηρίες για την μετάβαση μας στο νησί. Ξεκούραστα!

Μπήκαμε στο καράβι, οδηγήσαμε χώμα, ξαναμπήκαμε στο καράβι, σπίτι. Τέλεια!

Μιλάμε για ένα σαββατοκύριακο που τα είχε όλα: Καλή παρέα, καλό φαγητό, εξαιρετικές διαδρομές, φίλους και μη, γνωστούς και αγνώστους, οδήγηση γρήγορη αλλά και αργή. Ένα είναι σίγουρο. Είδαμε για πολλοστή φορά την Νάξο, αυτή τη φορά με άλλο μάτι.

naxos adventure rally 2019 33

Και αυτό το μάτι, λέμε να το στείλουμε να δει ξανά του χρόνου, στο Naxos Adventure Rally του 2020! Άντε, θα πάμε κι εμείς παρέα!

Φωτογραφίες, Α' μέρος

Φωτογραφίες, Β' μέρος

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 13:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon