.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 21:44

Ρεπορτάζ: Εμπλοκή στα διπλώματα οδήγησης - Πώς έχουν τα πράγματα

Πού αντιδρούν εξεταστές & εκπαιδευτές, και πότε θα ξαναρχίσουν οι εξετάσεις

Στις 19/10/2018 κλείνει η τρίτη εβδομάδα μη διεξαγωγής εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης στην Ελλάδα. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, είμαστε ακόμα… στην αρχή! Ετοιμαστείτε για μακρόχρονη ταλαιπωρία, καθώς εξεταστές & εκπαιδευτές αντιδρούν σθεναρά, δικαίως ή αδίκως, στη νέα διαδικασία εξετάσεων που προετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών.

Ας δούμε εν συντομία τα αγκάθια του νέου νομοσχεδίου που αφορά στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, και σε ποια σημεία του αντιδρά ο κάθε κλάδος.

Οι εξεταστές

Εν συντομία, το ΥΜΕ, μετά από πιέσεις της Ε.Ε. έθεσε ως προαπαιτούμενο την αλλαγή του νόμου, ώστε οι εξεταστές -που είναι αποκλειστικά δημόσιοι υπάλληλοι- στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης να μην πληρώνονται για τις εξετάσεις ως πάρεργο (178 ευρώ τον μήνα, εκτός ωρών εργασίας), αλλά οι εξετάσεις να διεξάγονται πρωινές ώρες, με τους εξεταστές να κάνουν τις εξετάσεις μέσα στο ωράριο εργασίας τους.

Φυσικά όπως καταλαβαίνετε οι εξεταστές αντιδρούν στην παραπάνω ρύθμιση. Έχουμε και συνέχεια όμως, καθώς μετά από υποσχέσεις Υπουργών και Υφυπουργών πως θα εκταμιευτεί αργότερα κονδύλι για να πληρωθούν, οι εξετάσεις εδώ και πέντε μήνες γίνονται εκτός ωρών εργασίας των εξεταστών, δίχως οι τελευταίοι να πληρώνονται. Απαιτούν λοιπόν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, για αυτούς τους πέντε μήνες, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για την αποχή από τα καθήκοντα τους τις τελευταίες 3 εβδομάδες.

Οι εκπαιδευτές

Ο κ. Σπίρτζης θεωρεί πως οι εκπαιδευτές ΔΕΝ πρέπει να βρίσκονται στα αυτοκίνητα με τους μαθητές τους, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Για ποιο λόγο; Για να αποφευχθεί η παρέμβαση τους στην εξέταση; Για να μην μπορούν να δράσουν ως… ενδιάμεσοι στο λάδωμα των εξεταστών; Οκ, βγάζεις τον… μεσάζοντα, αλλά παράλληλα αφήνεις ελεύθερο το πεδίο στον εξεταστή να ζητήσει ο ίδιος το φακελάκι. Πού είναι η λογική εδώ; Επιπλέον, πώς απαιτείς από τον εκπαιδευτή να αφήσει το αυτοκίνητο του, την περιουσία του, στα χέρια του μαθητή στον δρόμο, δίχως επίβλεψη; Κι αν γίνει κάποια στραβή, ποιος θα ελέγξει τον μαθητή με τα βοηθητικά πετάλια ώστε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα; ΥΜΕ εναντίον κοινής λογικής, 2-0.

Παρεμπιπτόντως, θυμάστε το φοβερό και τρομερό, διαστημικό σχέδιο του κ. Σπίρτζη για τηλέ-εξετάσεις με τους εξεταστές να βρίσκονται σε απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου, εξετάζοντας μέσω συστοιχίας καμερών και μικροφώνων τους μαθητές; Ναι, είχαμε γελάσει κι εμείς πολύ όταν είχε ανακοινωθεί. Γελάσει αλλά και κλάψει ταυτόχρονα, καθώς βλέπαμε Υπουργούς του κράτους να καταθέτουν γελοία σενάρια επιστημονικής φαντασίας ως απολύτως ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα νομοσχέδια. Ε λοιπόν, μετά τις ανακοινώσεις ήρθε και η ματαίωση του σχεδίου των τηλέ-εξετάσεων, τις οποίες έφαγε μαύρο φίδι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Υπομονή για μια ακόμη εβδομάδα χωρίς εξετάσεις, την τέταρτη (22-26 Οκτωβρίου 2018), καθώς οι εξεταστές περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά και να πληρωθούν για τις εξετάσεις των 5 προηγούμενων μηνών. Στις αρχές Νοεμβρίου, όπου και θα δούμε το νομοσχέδιο, αν οι εξεταστές πληρωθούν, τότε οι εξετάσεις πιθανώς να ξαναρχίσουν. Σημειώστε όμως πως το ΥΜΕ έχει τονίσει πως κονδύλια και πάρεργα «τελειώνουν» την 1η Ιανουαρίου 2019, όπου και οι εξετάσεις θα γίνονται πρωινές ώρες, δίχως να αμείβονται έξτρα για αυτές οι εξεταστές-δημόσιοι υπάλληλοι. Και τότε; Θα δούμε ξανά υποσχέσεις για νέα κονδύλια; Ή το κράτος θα σοβαρευτεί και θα αρχίσει τις απολύσεις; Η τελευταία υπόθεση είναι φυσικά σουρεαλιστική, καθότι μιλάμε για δημόσιο, αλλά εμείς τη διατυπώνουμε για τα πρακτικά.

Ας δούμε τι μας είπε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Ο. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης) κ. Διαμαντής Ηλιάδης:

"Οι εξετάσεις εξ αποστάσεως ήταν μια ιδέα που είχε εκφράσει πρώτος ο κ. Μαυραγάνης πριν 3 χρόνια. Στη συνέχεια το σχέδιο αυτό πέρασε στα χέρια του κ. Σπίρτζη, του Υπουργού Μεταφορών, και του κ. Βούρδα, του Γενικού Γραμματέα του ΥΜΕ.

Φέτος, τον Μάρτιο του 2018, είδαμε το νέο νομοσχέδιο του ΥΜΕ, με το οποίο αναφερόταν πως οι εξετάσεις θα γίνονται με κάμερες, τον εκπαιδευτή έξω από το αυτοκίνητο, κ.α.

Το ίδιο αυτό νομοσχέδιο είχε και μια παράγραφο που αναφερόταν στην αποζημίωση των εξεταστών. Αυτό κατατέθηκε τότε, αλλά για να φτάσει στη Βουλή πρέπει να περάσει από νομικές υπηρεσίες. Κατατέθηκε λοιπόν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής (ΚΕ.Ν.Ε.), αλλά ακόμα δεν έχει βγει από εκεί. Εμείς είχαμε πληροφορίες πως έχει κολλήσει γιατί έχει νομικά θέματα. Σε αυτό το νομοσχέδιο αναφερόταν πως το θέμα με την αποζημίωση των εξεταστών θα έπαιρνε παράταση, έως 30 Σεπτεμβρίου. Ήρθε η 30η Σεπτεμβρίου λοιπόν, αλλά ούτε κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, ούτε οι εξεταστές πληρώθηκαν.

Στις 29 Ιουνίου του 2016, πέρασε ο νόμος 4402, που αναφέρει πως οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης θα γίνονται πρωινές ώρες, στο ωράριο εργασίας των εξεταστών - δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό είχε γίνει ύστερα από απαίτηση της Τρόικας για κατάργηση όλων των επιδομάτων στο Δημόσιο.

Φτάνουμε λοιπόν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, και οι εξεταστές δεν βλέπουν ούτε νομοσχέδιο ούτε και τα δεδουλευμένα τους, και τους γεννάται η λογική σκέψη πως ίσως να μην τα πάρουν ποτέ. Λογικά και πάλι, ξεκίνησαν απεργία, που δεν την ονομάζουν απεργία αλλά αποχή, γιατί ακόμα οι εξετάσεις είναι γραμμένες ως πάρεργο, και στο πάρεργο κάνεις αποχή, στην ώρα εργασίας κάνεις απεργία. 

Κανονικά θα έπρεπε το ΥΜΕ να πει από τον Ιούνιο πως προχωράει σε πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας, το έργο μέσα στην ώρα εργασίας, και πάμε παρακάτω. Αυτό όμως δεν έγινε.

Εμείς ως εκπαιδευτές ζητήσαμε από το ΥΜΕ να διαχωρίσει το νομοσχέδιο. Κατεβάζουν ένα νομοσχέδιο στο οποίο είμαστε γενικά σύμφωνοι, διαφωνούμε όμως με το να μην βρίσκεται ο εκπαιδευτής μέσα στο αυτοκίνητο κατά τις εξετάσεις.

Γιατί όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο, οι νέες πρακτικές εξετάσεις για δίπλωμα θα έχουν δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι η πορεία, και το δεύτερο σε ελεγχόμενο χώρο για τους ελιγμούς. Στο δεύτερο στάδιο εμείς λέμε εντάξει, ας μην είμαστε μέσα, καθώς η εξέταση θα γίνεται σε κλειστό, ελεγχόμενο χώρο. Στην πορεία όμως, δεν γίνεται να μην είμαστε μέσα. Ποιος θα μπορεί να σταματήσει το αυτοκίνητο αν χάσει τον έλεγχο ο μαθητής; Σαφώς και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος εκεί. Στην ουσία μας επιτάσσει το αυτοκίνητο. Αυτό δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε οι εξεταστές, αλλά ούτε και οι Βουλευτές με τους οποίους έχουμε μιλήσει. Όμως ο Υπουργός δείχνει ανένδοτος στο θέμα.

Εμείς λέμε στο ΥΜΕ, τώρα θα έχουμε την ασφαλιστική δικλείδα της κάμερας, και των 2 φάσεων των εξετάσεων όπου στη 2η φάση των ελιγμών ο υποψήφιος θα ειναι μόνος του, δεν εχει νόημα να σκεφτόμαστε τη διαφθορά. Καταρχήν το δίπλωμα δεν το δίνουμε εμείς, το δίνουν οι εξεταστές. Βγάζεις δηλαδή κάποιον έξω από την εξέταση, ο οποίος δεν έχει μερίδιο στην πίτα. Δεν υπογράφει, δεν δίνει δίπλωμα. Εκπαίδευση κάνει. Και αφήνεις μέσα στο αυτοκίνητο ποιους; Αυτόν που τα δίνει, και αυτόν που τα παίρνει. Έτσι δεν είναι; Δεν έχει καμία λογική να μας βγάλει έξω από το αυτοκίνητο, ειδικά αν αναφέρει ως δικαιολογία το λάδωμα.

Για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις, εμείς προτείναμε στον Υπουργό να βγάλει έναν ξεχωριστό νόμο που θα καθορίσει την αποζημίωση των εξεταστών, και έναν δεύτερο για τη διαδικασία των εξετάσεων. Όμως ο Υπουργός θέλει να βρίσκονται όλα στο ίδιο νομοσχέδιο.

Πότε θα βγει αυτό το νομοσχέδιο; Ακόμα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή είναι, όπως μας δήλωσε την Τετάρτη 17/10/2018. Πότε θα το δούμε; Ο Υπουργός μας είπε το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Σήμερα, 19/10 οι εξεταστές έβγαλαν ανακοίνωση πως θα απέχουν και την άλλη εβδομάδα από τις εξετάσεις αν δεν τους δώσει διαβεβαίωση για την πληρωμή τους ο Υπουργός.

Προσέξτε να δείτε τώρα. Από 1/1/2019 υποχρεωτικά οι εξετάσεις θα γίνονται το πρωί. Αυτό που θα βγάλει τώρα ο Υπουργός θα είναι για να πληρωθούν οι εξεταστές τους 5 μήνες που δεν έχουν πληρωθεί, και θα δώσει και μια παράταση στην πληρωμή τους -από ότι μας έχει πει- μέχρι 31/12/2018. Και από την αρχή του νέου χρόνου; Πάλι τα ίδια θα έχουμε, πάλι κλάματα. Άντε πάλι παράταση… αφού οι εξεταστές θα αρνηθούν να κάνουν τις εξετάσεις το πρωί. Οπότε;"

Καλή υπομονή λοιπόν σε όλους, και βρισκόμαστε εις αναμονή εξελίξεων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 11:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon