.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 14:26

R.I.P. Ivano Beggio (31/8/1944 - 13/3/2018)

 

Πέθανε ο πατέρας της Aprilia

Ο Ivano Beggio ήταν εκτός από πατέρας της Aprilia, και ο άνθρωπος που ανέδειξε αναβάτες-θρύλους των αγώνων μοτοσυκλέτας όπως οι Valentino Rossi -που πήρε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τη φίρμα του Noale-, Max Biaggi και πολλοί άλλοι.

Ο Beggio ήταν παθιασμένος με τις μοτοσυκλέτες από πολύ μικρή ηλικία, όπου και βοηθούσε τον πατέρα τού Alberto, στο εργοστάσιο της Aprilia στο Noale. Αρχικά η Aprilia κατασκεύαζε ποδήλατα, όμως όταν ο Ivano πήρε τα ηνία της επιχείρησης, το 1968, αποφάσισε να κάνει στροφή στην κατασκευή μοτοσυκλετών.

aprilia colibri

Τα πρώτα πενηντάρια παραγωγής της Aprilia ήταν τα Colibri (φωτό άνω), Daniela & Packi, ενώ...

zoom3

...κατά το 1970 η Aprilia ξεκίνησε να κατασκευάζει την πρώτη της ΜΧ μοτοσυκλέτα σε 50 & 125 κ.εκ., μοτοσυκλέτα που ονομαζόταν… Scarabeo!

Ο Beggio επένδυσε στους αγώνες από νωρίς, και μόλις το 1977 ο Ivan Alborghetti από το Μιλάνο, κέρδισε τα ιταλικά πρωταθλήματα ΜΧ στα 125 & 250 κ.εκ. καβάλα σε μοτοσυκλέτες της Aprilia!

aprilia tuareg rally 250 1987 5

Η Aprilia το 1980 επεκτάθηκε στις μοτοσυκλέτες δρόμου, Enduro & Trial, ενώ το 1985 ξεκίνησε συνεργασία με τη Rotax όσον αφορά στους κινητήρες.

Το 1987, ο Loris Reggiani κέρδισε καβάλα στη θρυλική AF1 το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Aprilia.

aprilia af1 125 6

Με τα χρόνια, η Aprilia ειδικεύτηκε στις εντυπωσιακές αγωνιστικές ρέπλικες, δίνοντας την αίσθηση αγωνιστικής μοτοσυκλέτας σε χιλιάδες θαυμαστές της.

max biaggi could return to wsbk 1

Το 1998 η Aprilia εισήλθε στην κατηγορία των Sport μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού με την RSV Mille, ξεκινώντας έτσι την επιτυχημένη πορεία του Noale στα Superbikes, πορεία που συνεχίζεται ακμαία μέχρι και σήμερα.

1328

Οι νίκες, και τα μεγάλα ονόματα αναβατών έγιναν συνήθεια στην Aprilia, πάντα υπό την καθοδήγηση του Ivano Beggio. Alessandro Gramigni, Tommy Ahvala, Max Biaggi, Loris Capirossi, Andrea Locatelli, Kazuto Sakata, Marco Melandri, Manuel Poggiali, Colin Edwards, και φυσικά ο ανυπέρβλητος Valentino Rossi.

Το 2000 η Aprilia αγόρασε τις Moto Guzzi & Laverda, βοηθώντας στην αναγέννηση του Mandelo del Lario.

Το 2004 όμως σήμανε το τέλος εποχής για τον Beggio στην Aprilia, όταν η Piaggio & C. SpA αγόρασε την Aprilia, με το Noale να μπαίνει υπό την σκέπη του κολοσσού του Piaggio Group.

rip ivano beggio 5

Μετά τη συμφωνία, ο Ivano Beggio πήρε τον διακοσμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου, με τον Roberto Colaninno, Πρόεδρο της Piaggio να αναλαμβάνει την προεδρία της Aprilia.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2010, η Aprilia έγινε η πιο νικηφόρα ιταλική εταιρεία μοτοσυκλετών, ξεπερνώντας την MV Agusta, με την 276η νίκη της.

Δυστυχώς στο επίσημο site της Aprilia σήμερα, στην ιστορία της φίρμας, ΔΕΝ αναφέρεται ούτε μία φορά το όνομα του Ivano Beggio, του ανθρώπου πίσω από τη γέννηση, το όραμα, την εταιρεία, τον χαρακτήρα, τις νίκες και τα ρεκόρ του Noale. Κρίμα… 

rip ivano beggio 9

Ο Ivano Beggio τιμήθηκε αρκετές φορές στην καριέρα του για τη συνεισφορά του στην βιομηχανία μοτοσυκλέτας της Ιταλίας, ενώ ήταν Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Βενετίας (όπου και ανήκει το Noale) για 3 συνεχόμενα χρόνια. Το 1988 ανακρύχθηκε «Cavaliere del lavoro» (Ιππότης της εργασίας), για τα υψηλά επίπεδα τεχνολογίας των προιόντων της Aprilia, ενώ κατείχε και τον τίτλο του Ιππότη του ιταλικού κράτους, αλλά και των τιμητικών τίτλων στη μηχανολογία, από το Πανεπιστήμιο της Pisa το 1999 και της διαχείρισης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας το 2002.

Ήταν από τους ιδρυτές των μη κερδοσκοπικών εταιρειών Amici del cuore (οι φίλοι της καρδιάς, για καρδιακά νοσήματα) και Salus Pueri Foundation.

rip ivano beggio 6

Ο Beggio ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους εργαζόμενους του. Στο τέλος της προεδρίας του, ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους, και στο Noale κυριολεκτικά τον λάτρευαν!

Ο Ivano Beggio πέθανε στις 13 Μαρτίου 2018, μετά από επιπλοκές σε ασθένεια που είχε.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 14:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon