.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 14:46

Ταξιδιωτικό - Βαλτεσινίκο - Με θέα το Μαίναλο

Κείμενο / Φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας

Ιούλιος του 1825, ο Ελληνικός στρατός είχε υποστεί σοβαρές απώλειες από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο οργισμένος στρατιωτικός και οι αιγύπτιοι ακόλουθοί του άφηναν στο πέρασμα τους στάχτη και αίμα. Ο Κολοκοτρώνης οχυρώνεται στα Μαγούλιανα και οργανώνει τα λιγοστά στρατεύματα του.

Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων στρατιωτών για να αντιμετωπίσει τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ και έτσι αποφάσισε να εφαρμόσει την τακτική του κλεφτοπόλεμου, όμως η υπεροπλία του Ιμπραήμ τον ανάγκασε να διατάξει υποχώρηση.

Τα Μαγούλιανα παραδόθηκαν στην πυρά και ο Ιμπραήμ συνέχισε την μανιακή πορεία του προς το Βαλτεσινίκο. Η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων στα δάση της περιοχής υποχρέωσε τον Ιμπραήμ σε υποχώρηση. Γύρισε στην Βυτίνα και αργότερα έφυγε για το Μεσολόγγι. Όμως τον Αύγουστο του 1826 επέστρεψε στο Βαλτεσινίκο για εκδικηθεί, καίγοντας το χωριό, φυλακίζοντας αιχμαλώτους, κλέβοντας τρόφιμα και αιγοπρόβατα.

Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπου και οχυρώθηκαν. Τρεις μέρες πάλευε ο Ιμπραήμ να εξοντώσει την άμυνα αυτών και αφού δεν τα κατάφερε έλυσε την πολιορκία και έφυγε από την περιοχή.

Τα Μαγούλιανα

magouliana 3

Τα Μαγούλιανα προσεγγίζονται εύκολα μέσω της κεντρικής επαρχιακής οδού Τρίπολης – Ολυμπίας. Αφού προσπεράσετε την Βυτίνα ακολουθείτε για πέντε χιλιόμετρα έναν στενό ασφάλτινο δρόμο που ανηφορίζει ανάμεσα σε δασωμένες πλαγιές. Το χωριό ξεπροβάλει στον ορίζοντα, η πρώτη εικόνα θα σας γοητεύσει και αυτόματα θα βγάλετε την φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε το τοπίο.

Τα Μαγούλιανα είναι αραδιασμένα αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1365 μέτρων, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως το ορεινότερο χωριό του Μοριά. Ο παραδοσιακός οικισμός προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη την απλότητα και την ηρεμία της φύσης κάνοντας τον να παραμερίσει για λίγο τεχνολογίες και εικονικούς κόσμους και να αφεθεί στον εξαίσιο αυτό τόπο. Απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τον πλάτανο στην κεντρική πλατεία του χωριού και δοκιμάστε τοπικές γεύσεις και κυρίως ψητά κρέατα στην παλιά χασαποταβέρνα του Ιωσήφ.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό και σε υψόμετρο 1450 μέτρων βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο του Μοριά. Το Αργυρόκαστρο. Μια φράγκικη οχυρωματική κατασκευή που προσέφερε ασφάλεια στους κατοίκους της. Πλέον έχει γίνει ερείπιο, η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με τα πόδια και αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή.

lasta 1

Στα ριζά του λόφου του Κάστρου βρίσκεται ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, η Λάστα. Το ιστορικό χωριό το διατηρούν μια χούφτα κάτοικοι αλλά και σύλλογος των απανταχού Λαστέων κρατώντας το ζωντανό ενάντια στο καρκίνωμα της αστυφιλίας.

lasta 2

Στο μοναδικό καφενείο του χωριού ο επισκέπτης σερβίρεται μόνος του αφήνοντας το ανάλογο τίμημα! Αν βρεθείτε ποτέ στην περιοχή , μια στάση στο καφενείο και την όμορφη πλατεία της Λάστας επιβάλλεται!

Αφήνοντας πίσω τα Μαγούλιανα ακολουθούμε την ασφάλτινη διαδρομή που διασχίζει το πυκνότατο ελατοδάσος της Μάνας όπου βρίσκεται και το ομώνυμο Σανατόριο του 1928. Την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το πιο σύγχρονο σανατόριο των Βαλκανίων!

valtesiniko 4

Συνεχίζοντας την ελατοσκέπαστη διαδρομή καταλήγουμε στο ιστορικό χωριό της Γορτυνίας, το Βαλτεσινίκο. Πρόκειται για ακόμα έναν ορεινό οικισμό του Μοριά που είναι κτισμένος στα 1180 μέτρα και αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προορισμούς της Αρκαδικής γης.

Ο επισκέπτης θα περπατήσει σε καλντερίμια που πλαισιώνονται από πετρόκτιστα σπίτια και εκκλησίες, θα βρει ξενώνες, ταβέρνες, καφενέδες και θα απολαύσει την εξαιρετική θέα που προσφέρει το κεφαλοχώρι προς τον ορεινό όγκο του Μαινάλου και των γύρο βουνών.

moni agiou nikolaou

Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1600. Η μονή του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε την περίοδο 1500-1550 σε μια σπηλιά και όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, οι κάτοικοι του χωριού βρήκαν καταφύγιο στα σπλάχνα της για να γλυτώσουν από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ.

Όμως αξιοθέατο αποτελεί η ευρύτερη περιοχή του χωριού που προσφέρετε για μοναδικές ορεινές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, enduro, σκι (χιον. κέντρο Μαινάλου) αλλά και υδάτινες δραστηριότητες όπως kayak στην λίμνη του Λάδωνα.

DSC 0296

Ποια όμως είναι η καλύτερη εποχή για να βρεθείς στα δύο αυτά χωριά, όλες οι εποχές είναι ιδανικές και προσφέρουν μοναδικές εικόνες. Το χειμώνα βέβαια τα χιόνια κάνουν δύσκολη την ζωή των δικυκλιστών, γι’ αυτό πριν βρεθείτε εκεί φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για την κατάσταση των δρόμων από την τροχαία Τριπόλεως, μιας και ο πάγος είναι συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Τέλος με ορμητήριο το Βαλτεσινίκο ή τα Μαγούλιανα μπορείτε να περιηγηθείτε στον ορεινό όγκο του Μαινάλου και τα υπέροχα χωριά του, στην Βυτίνα, την Δημητσάνα αλλά και τα Λαγκάδια ή να οδηγήσετε την υπέροχη διαδρομή προς τα χωριά Μυγδαλιά και Κερπίνη απολαμβάνοντας τοπία που είναι ανέγγιχτα από τον χρόνο και τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 14:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon