.
Κατηγορία Voge
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 07:35

Πρώτη επαφή – Voge DS 900X 2024 – Αποστολή στην Κίνα

“Μαμά, κλωνοποίησα το BMW!”

Ταξιδέψαμε στην Κίνα για να οδηγήσουμε την νέα Voge DS 900X, να μάθουμε τα μυστικά γύρω από την κατασκευή της και το βασικότερο, να δούμε τι κινητήρα χρησιμοποιεί. Και τα νέα, είναι εκπληκτικά θετικά!

Του Τάκη Μανιάτη

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

Η Voge που έγινε γνωστή παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και αντιπροσωπεύεται επάξια στην χώρα μας από την Mototrend (Kymco, Gemini, Yadea, TGB) ξεκίνησε την διάθεση μοτοσυκλετών κάτω από αυτή την ονομασία, το 2018. Από το 1993 όμως, γνωρίζαμε την Loncin, την μητρική εταιρία στην οποία ανήκει, η οποία παρήγαγε – και συνεχίζει – κινητήρες για κάθε χρήση, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αγροτικά μηχανήματα και γεννήτριες, και φυσικά, κινητήρες και δίκυκλα για γνωστούς κατασκευαστές. 

DSC_0705_-_web.JPG

Εκεί βρίσκει τις ρίζες του ο κινητήρας του νέου Voge DS 900X ο οποίος κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της μητρικής Loncin στην Κίνα. Ο κινητήρας με τα 95 άλογα και το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα αλλαγής σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, Quick Shifter, έχει την δική του ιστορία, παρότι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μοντέλο της Voge. Η συνεργασία των δύο εταιριών άρχεται το 2005 με την κατασκευή άλλων κινητήρων που έχουμε δει στα G 650GS, F 650 / 750GS και φυσικά, στα scooter C 400GT. Ιδιαίτερα το τελευταίο, παράγεται στο 90% ως ανώνυμο στο εργοστάσιο της Loncin, και στο τέλος, γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές σε πλαστικά περιφερειακά ώστε να παραχθεί ως τελικό προϊόν της BMW ή της Voge.

Δεν είναι κάτι κρυφό αυτό, αφού το είδαμε και με τα μάτια μας κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Loncin, στην Chongqing της Κίνας, όπου είχαμε μέσα σε άλλα και την ευκαιρία να επισκεφθούμε την γραμμή παραγωγής των μοτοσυκλετών, αυτή των κινητήρων, της χύτευσης των μερών τους, κ.α.

DSCF2225_-_web.JPG

Η ναυαρχίδα

Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο εταιριών, η Voge έχει την άδεια να χρησιμοποιεί τους κινητήρες που κατασκευάζει η μητρική, κι έτσι, προέκυψε το DS 900X, όντας πλέον η ναυαρχίδα της εταιρίας. Η νέα adventure που δίνει την ευκαιρία τόσο στους ήδη κατόχους Voge αλλά και σε όσους θέλουν να ανέβουν στην μεσαία προς μεγάλη κατηγορία, να έχουν μία εξαιρετικά εξοπλισμένη και σε προσιτή τιμή, μοτοσυκλέτα.

Με έναν κινητήρα πολύ γνωστό στην αγορά, ο οποίος έχει αποδείξει την αξιοπιστία του όλα αυτά τα χρόνια στο F 900XR – τα μοντέλα του 2024 χρησιμοποιούν τον κινητήρα με τα ίδια 105 άλογα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για την ίδια μονάδα με αλλαγές στα ηλεκτρονικά. Ούτε γνωρίζουμε αν αυτός ο κινητήρας της DS 900X μπορεί με την ανάλογη χαρτογράφηση να φτάσει στα 105 άλογα. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον κινητήρα που κατασκευάζεται από την Loncin για την BMW και μέχρι πρότινος, συναντούσαμε στο F 900XR, έως το 2023 και πλέον και στο F 900GS. Πρόκειται για τον κινητήρα με τις εσωτερικές διαστάσεις 86x77mm και τα 895cc, αλλά με την απόδοση να παραμένει στα πλαίσια του F 850GS (853cc – 84mm διάμετρο εμβόλων), στα 95 άλογα και ελαφρώς αυξημένη ροπή, στα 9,5 χιλιόγραμμα.

Φυσικά δεν αναφέρεται πουθενά επίσημα και από τις δύο εταιρίες ότι αυτός είναι ο ίδιος κινητήρας, αλλά αρκεί μία ματιά τόσο στον κινητήρα όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να καταλάβεις ότι το μόνο που αλλάζει πάνω του είναι το πλαϊνό καπάκι του συμπλέκτη που για την περίσταση αναγράφει Voge. Είναι άλλωστε κάτι που θα ψάξουμε ενδελεχώς όταν η μοτοσυκλέτα φτάσει στη χώρα μας, αφού αυτό που είδαμε στην γραμμή παραγωγής είναι ότι οι κινητήρες παράγονται σε μία γραμμή παραγωγής, και στο τέλος, αναλόγως προορισμού, τοποθετείται και ανάλογο καπάκι με τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρίας.

DSCF9947_-_web.JPG

Εξαιρετική κατασκευή

Μιλάμε λοιπόν, για μία ”καρδιά’’ εξαιρετική, γνώριμη, δυνατή, αξιόπιστη, λειτουργικότατη, η οποία αποτελεί και την βάση για το χτίσιμο της μοτοσυκλέτας. Η οποία, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, δεν προέρχεται από την BMW. Η πραγματικότητα είναι ότι η BMW και πλέον και η Voge, χρησιμοποιούν κινητήρα Loncin, ο οποίος φυσικά παράγεται με την τεχνογνωσία της BMW. Γύρω της, συναντάμε ένα δεμένο ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο δύο δοκών τύπου γέφυρα, και ένα υποπλαίσιο κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής. Μάλιστα το τελευταίο, είναι αφαιρούμενο για επισκευή σε περίπτωση πτώσης, όπως και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να οδηγήσει εκτός δρόμου. Μόνο που εδώ, θα πρέπει να τοποθετηθεί μία βάση για την εξάτμιση, μιας και αυτή συγκρατείται στο πλαϊνό μαρσπιέ και δεν μπορεί να αφαιρεθεί έτσι απλά.

Ωστόσο, εκτός από το μηχανικό σύνολο και το πλαίσιο, ακόμη και η διαδρομή που ακολουθεί η εξάτμιση αλλά και η σχεδίαση του τελικού εξαγωγής, είναι ίδια ή παραπλήσια με του F 850GS. Είναι πάλι κάτι που θα δούμε όταν θα έρθει η μοτοσυκλέτα στην Ελλάδα, και το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, γιατί υπάρχει λόγος.

DSCF9906_-_web.JPG

Η συγκεκριμένη επίσκεψη, δεν αφορούσε την παρουσίαση της DS 900X, αλλά αυτήν του εργοστασίου, και παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να οδηγήσουμε την νέα μοτοσυκλέτα, σε συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό σημαίνει, ότι δεν έγινε η παραδοσιακή παρουσίαση που λαμβάνει χώρα στις παγκόσμιες παρουσιάσεις που γίνονται στο εξωτερικό, με τεχνική παρουσίαση και λεπτομέρειες, αλλά ούτε και δόθηκαν τεχνικά χαρακτηριστικά από το εργοστάσιο. Δεν ήταν ένα “global launch’’ μοντέλου, και ούτε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο, αφού άλλωστε, είναι κάτι που γνωρίζαμε από την αρχή του ταξιδιού.

DSCF0576_-_web.JPGΕυκαιρία για ξεκαθάρισμα

Είχαμε όμως την ευκαιρία να δούμε από κοντά ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα πλαστικά περιφερειακά, αλλά και τα υλικά τους, ώστε να φύγει και από το μυαλό μας – κυρίως κάποιων δύσπιστων, πως δεν πρόκειται για ανακυκλωμένα καπάκια και τάπερ, ευτελούς αξίας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, και κυρίως το ABS για τα πλαστικά, έρχονται από την LG – αυτήν που μέσω άλλων κατασκευάζει και τηλεοράσεις. Οπότε το αποτέλεσμα, είναι καλό. Όπως και τα πλαστικά του Voge DS 900X τα οποία έχουν εξαιρετικό φινίρισμα και βαφή, το οποίο δεν έχει κάτι να ζηλέψει από ακριβότερες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Το σχήμα δε, είναι αιχμηρό, με μυώδη χαρακτηριστικά σε όλο το σώμα, επιθετικό ράμφος και fering / προβολέα που θυμίζει έντονα Triumph Tiger 900. Θα λέγαμε μάλιστα, πως συνολικά η μοτοσυκλέτα θυμίζει την αντίστοιχη βρετανική, σε σημείο που αν την δεις από μπροστά, ο προβολέας ειδικά, σε μπερδεύει. 

DSCF0583_-_web.JPG

Στα ίδια πλαίσια, η σέλα είναι μεγάλη, φαρδιά, με ξεχωριστά μερίδια για αναβάτη και συνεπιβάτη, και το βασικότερο όλων, σε τέτοιο ύψος (825mm) ώστε ένας αναβάτης με το δικό μου ύψος, στα 180 εκατοστά, να πατάει άνετα και τα δύο του άκρα στο έδαφος. Πολύ σημαντική επιλογή, που την καθιστά ίσως από τις ελάχιστες της κατηγορίας με τέτοια ευκολία πρόσβασης στο έδαφος, χωρίς κιτ χαμηλώματος. Ο εξοπλισμός είναι πληρέστατος, με μαγνητικό κλειδί στην τιμονόπλακα αντί του παραδοσιακού, με προβολάκια ομίχλης τα οποία έχουν cornering χαρακτηριστικά – ανάβουν ανάλογα όταν πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα, και δεν ξέρουμε αν λειτουργούν και ξεχωριστά ως προβολάκια – θα το δούμε στην δοκιμή στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει πλήρες ηλεκτρονικό πακέτο με τέσσερις riding modes (Sport / Enduro / Road / Rain) στις οποία συναντάμε και Enduro ρύθμιση στην οποία αφαιρείται το Traction Control και το ABS στον πίσω τροχό για να μπορείς να ελέγξεις την δύναμη και την πέδηση αναλόγως αναγκών.

Πληρέστατος εξοπλισμός

Η οθόνη είναι μεγάλη, TFT 7 ιντσών, με όλες τις ενδείξεις που θα χρειαστείς αλλά και συνδεσιμότητα με τον αριστερό διακόπτη για πλοήγηση και σύνδεση με κινητό. Διαθέτει σύστημα LCA (αισθητήρας υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας), TPMS σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, φώτα LED αλλά και Dash Cam (κάμερα καταγραφής διαδρομών), με την τελευταία να μην έχει τοποθετηθεί ακόμη στην μοτοσυκλέτα που είδαμε. Διατίθεται ως standard το σύστημα ταξιδίου Cruise Control το οποίο βρίσκεται στον αριστερό διακόπτη, ενώ διαθέτει και θερμαινόμενα grip αλλά και θερμαινόμενη σέλα! Για φόρτιση, διαθέτει τόσο θύρα USB αλλά και 12v εκατέρωθεν της οθόνης, ενώ το μόνο που απουσιάζει, είναι ένα μπαράκι για τοποθέτηση GPS πάνω από την οθόνη – κάτι που μάθαμε ότι θα φτιάξει η ελληνική αντιπροσωπεία σε συνεργαζόμενο κατάστημα, και ήδη διατίθεται για τα DS 525X.

DSCF0591_-_web.JPG

Η ζελατίνα, είναι μία όμορφη συνέχεια του fering προς τα επάνω, όσο ψηλή και φαρδιά χρειάζεται, και ρυθμίζει πανεύκολα σε δύο θέσεις καθ’ ύψος. Διαθέτει προστατευτικά / κλειστές χούφτες για τα χέρια, προστατευτικά κάγκελα για τα πλαϊνά fering, σχάρα φόρτωσης με χειρολαβές, διπλό stand αλλά και αλουμινένια ποδιά για τον κινητήρα – η οποία δεν καλύπτει και τις εξατμίσεις και πιθανότατα για off road χρήση να χρειαστεί μία μεγαλύτερη - και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρχει διαθέσιμη στα έξτρα αξεσουάρ. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχει ένα έξτρα 7λιτρο πλαστικό ρεζερβουάρ το οποίο τοποθετείται στα επίσης έξτρα κάγκελα για τις βαλίτσες, στην αριστερή πλευρά, το οποίο συνδέεται με το ρεζερβουάρ των 24 λίτρων, για αύξηση της αυτονομίας. Και αυτό, θα μάθουμε σύντομα αν θα είναι διαθέσιμο στην χώρα μας, αφού το είδαμε σε χρήση, σε μοτοσυκλέτα test ride στο κεντρικό κατάστημα της Voge στην Chongqing, η οποία είχε ήδη συμπληρώσει 20.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ της!

Adventure χαρακτηριστικά

Αναφορικά με τα adventure χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, έχουμε ανάλογους ακτινωτούς τροχούς 21/17 ιντσών, πανέμορφους σε χρυσό χρώμα, με τις ακτίνες να πιάνουν στα άκρα του στεφανιού, με tubeless ελαστικά της Pirelli, τα Scorpion Trail, που είναι εξαιρετικά ούτως ή άλλως για πρώτης τοποθέτησης. Οι αναρτήσεις, είναι ρυθμιζόμενες, με το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της KYB να ρυθμίζεται σε απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης, ενώ το αμορτισέρ, σε απόσβεση συμπίεσης και προφόρτιση ελατηρίου, υδραυλικά, χειροκίνητα, με στροφέα. Μέσα σε όλα, διαθέτει και stabilizater τιμονιού ως standard τοποθέτηση. 

DSCF0584_-_web.JPG

Τα φρένα, προέρχονται από την Brembo και αφορούν σε τετραπίστονες δαγκάνες συμβατικής τοποθέτησης, και συμβατική τρόμπα με τελευταίας γενιάς δικάναλο σύστημα ABS – δεν έχει cornering χαρακτηριστικά. Τόσο η έκκεντρη τοποθέτηση του αμορτισέρ, όσο και η σχεδίαση του ψαλιδιού, αλλά και το πλαίσιο, και οι τροχοί, αλλά και τα φρένα, θυμίζουν… τι άλλο; Το BMW F 850GS! Βάλτε δύο φωτογραφίες δίπλα – δίπλα και χαζέψτε μόνοι σας, για το λόγου το αληθές. 

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία πρώτη γεύση από την οδήγηση της νέας Voge DS 900X στα πλαίσια της επίσκεψής μας στο εργοστάσιο. Ταξιδέψαμε λοιπόν στην Κίνα, στην Chongqing, και αδράξαμε την ευκαιρία της οδήγησης, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που διαβάζετε, δεν είναι μία πρώτη δοκιμή, αλλά μία πρώτη επαφή. Οι συνθήκες οδήγησης ήταν ξεκάθαρα “λίγες’’ για τις δυνατότητες μίας τέτοιας μοτοσυκλέτας, πολύ λιγότερες σαφώς από αυτές που απαιτεί μία δημοσιογραφική δοκιμή, και μάλιστα, πολύ συγκεκριμένες: Οδηγήσαμε στην πίστα δοκιμών του εργοστασίου, μέσα στον χώρο του εργοστασίου – μιας και απαγορεύεται για τους ξένους να οδηγήσουν στην Κίνα αν δεν έχουν κινέζικο δίπλωμα, αφού όλες οι πινακίδες είναι στα κινέζικα. Σε μία πίστα με κυκλική διαδρομή με ευθεία κοντά στα 200 μέτρα, με στροφές 90 μοιρών, με κόσμο να περιφέρεται, να γίνονται παράλληλες δοκιμές από drone ελικόπτερα, αυτόνομου ATV, εργάτες να φυτεύουν λουλούδια. Και εσωτερικά, ένα μικρό πιστάκι τύπου Kart, για λίγα στροφάκια με αργές ταχύτητες. Γύρω, κάτι μικρά λοφάκια σε ένα χωμάτινο περιβάλλον με γρασίδι, μερικά τσιμέντινα εμπόδια αλλά και σαμαράκια για δοκιμή αναρτήσεων.

DSCF0587_-_web.JPG

Ελεγχόμενη οδήγηση

Ουσιαστικά, οδηγήσαμε σε ένα πάρκο. Αλλά είπαμε, η Mototrend δεν μας κάλεσε αποκλειστικά για δοκιμή του μοντέλου, αλλά για μία επίσκεψη στο εργοστάσιο, γι’ αυτό μάλιστα υπήρχε διαθέσιμο μόλις ένα DS 900X, και αυτό κιόλας, προπαραγωγής - λόγω μεγάλης ζήτησης της παραγωγής. Αυτό το μοιραστήκαμε με τους Έλληνες συναδέλφους της αποστολής για μία σύντομη βόλτα- πρώτη επαφή, ώστε να εξάγουμε όσο μπορούμε κάποια συμπεράσματα. Και αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι λίγα, και θα αρχίσουμε λέγοντας πως, πέραν των διακοπτών του τιμονιού, που πιθανότατα θα θελήσουν λίγο σφίξιμο, η μοτοσυκλέτα, πραγματικά είναι εξαιρετική σε ποιότητα κατασκευής. Η θέση οδήγησης όπως προείπαμε, είναι χαμηλή, τοποθετεί τον αναβάτη κοντά στο τιμόνι, με τα χέρια να φτάνουν φυσικά πάνω του, χωρίς να χρειάζεται σκύψιμο. Παίζουν ρόλο προφανώς και οι τιμονόπλακες που δείχνουν να έχουν μικρό ίχνος, μιας και τα καλάμια βρίσκονται πίσω από την κάθετη γραμμή του τιμονιού, συμβάλλοντας έτσι και στην ευκολία οδήγησης.

DSCF9917_-_web.JPG

Ο κινητήρας, με το γνωστό κροτάλισμα του BMW, είναι εύστροφος, ανεβάζοντας εύκολα στροφές, με τα ηλεκτρονικά να επεμβαίνουν στο απότομο άνοιγμα στις χαμηλές στροφές και το Traction να επεμβαίνει πολύ ομαλά γλυκαίνοντας το σπινάρισμα. Είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε γρήγορα όσο μας επέτρεπαν οι συνθήκες, να δούμε ακόμη και 130 στο κοντέρ στην ευθεία, να διαπιστώσουμε ότι ο κινητήρας είναι ψηλόροπος, ομαλός στις χαμηλές στροφές, με απότομη μετάβαση στην καμπύλη μετά τις μεσαίες στροφές. Κάτι που όταν κάνεις σούζα χωρίς Traction, το διαπιστώνεις με άσχημο τρόπο, μιας και η μοτοσυκλέτα ξαφνικά τρελαίνεται στον αέρα, και προσπαθεί να σε ρίξει πίσω. Η χρήση φρένου για αποφυγή πτώσης ήταν επιβεβλημένη, και η λειτουργία, μας θύμισε ξεκάθαρα το BMW F 850GS από το οποίο και έχει ξεκινήσει αυτός ο κινητήρας για να φτάσει στον τελικό κυβισμό. Να θυμίσουμε εδώ, ότι τα χαρακτηριστικά λειτουργίας δεν είναι τυχαία, μιας και η τεχνογνωσία της BMW αναφορικά με την αρχική σχεδίαση προήλθε από το S 1000RR.

DSCF0585_-_web.JPGΕύχρηστο και καλοφτιαγμένο

Το κιβώτιο ήταν πολύ μαλακό, το Quck Shifter επίσης εύχρηστο και θετικό στις αλλαγές, ο συμπλέκτης ομαλότατος και μαλακός κι αυτός – με ντίζα. Εντύπωση προκάλεσε η ευκολία στο στρίψιμο ακόμη και με πολύ μικρές ταχύτητες, στο πιστάκι Kart, με την μοτοσυκλέτα να αλλάζει πανεύκολα κατεύθυνση, και να καρφώνεται στο εξαιρετικό οδόστρωμα. Η αίσθηση είναι βαριά, ειδικά όταν κινείσαι αργά και όταν μετακινείς την μοτοσυκλέτα σβηστή – χαρακτηριστικό άλλωστε του F 850GS. Όταν όμως η μοτοσυκλέτα κινείται, ο έλεγχος γίνεται εύκολα, η θέση οδήγησης βοηθάει μιας και τα γόνατα του αναβάτη δεν κάνουν κλειστές γωνίες ώστε να κουράσουν, ενώ το τιμόνι μεταβλητής διατομής, δίνει καλές λαβές που βοηθούν. Η εργονομία είναι άριστη και συμβάλλει στην ευχρηστία, κάτι που στις αργές ταχύτητες που οδηγήσαμε, μας βοήθησε. Φρενάρει αρκετά καλά και μάλιστα, με το ABS απενεργοποιημένο, μπορούσαμε να πλαγιολισθήσουμε στις στροφές με πίσω φρένο, με τον μονόδρομο συμπλέκτη να συμβάλλει.

Οι αναρτήσεις φαίνονται καλές με σωστές συμπιέσεις χωρίς να είναι περισσότερο μαλακές ή γρήγορες απ’ ότι θα θέλαμε, ενώ ακόμη και στο χώμα, στο λίγο που κάναμε, μας εντυπωσίασε. Ο αναβάτης στέκεται σωστά όρθιος στα μαρσπιέ – πιο φαρδιά από του F 850GS- , τα πόδια δεν βρίσκουν στο ρεζερβουάρ, το τιμόνι είναι κοντά. Ο έλεγχος είναι καλός, μπορείς να σταθείς όρθιος και να ελέγξεις τα κιλά του τα οποία δεν αποτελούν πρόβλημα, ενώ η μοτοσυκλέτα είναι σταθερή, εύκολη και φιλική. Ο δισταγμός στις χαμηλές στροφές χρειάζεται συνήθεια στις στροφές αφού ο κινητήρας περνάει απότομα την φιλική περιοχή και θα χρειαστεί συνήθεια για να μην σπινάρει. Καλό είναι για όσους δεν έχουν εμπειρία, να εμπιστεύονται την λειτουργία του Traction Control. Θα θέλαμε να την δούμε και να την δοκιμάσουμε μόλις φτάσει στην Ελλάδα, ώστε να δούμε αν αυτή η χαρακτηριστική λειτουργία στην καμπύλη της απόδοσης θα παραμείνει, μιας και η μοτοσυκλέτα όπως είπαμε, ήταν προπαραγωγής.

DSC_0785_-_web.JPG

Κατά την διάρκεια της σύντομης οδήγησης, και σε άλματα που προσπαθήσαμε -και καταφέραμε, είχαμε και μία απώλεια, που εστίασε στο σπάσιμο του δεξιού μαρσπιέ, κατά την προσγείωση μας. Εκτός από το πλαϊνό μαρσπιέ ράγισε και η βάση του, και ευελπιστούμε πως αυτό αφορά στην συγκεκριμένη προπαραγωγής μοτοσυκλέτα, κάτι το οποίο μας επιβεβαίωσαν μάλιστα και οι άνθρωποι της εταιρίας. Μας επιβεβαίωσαν μάλιστα πως στα μοντέλα παραγωγής το έχουν βελτιώσει.

Απευθείας ψηλά

Ωστόσο, πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που έρχεται να ταράξει τα νερά στην κατηγορία, παρότι υπάρχουν ήδη καταξιωμένες κινέζικες προτάσεις. Η κατηγορία πλέον θα έχει κινέζικες προτάσεις εναντίον κινέζικων προτάσεων, και κάποιες από αυτές, να κοιτάνε στα μάτια ακόμη και τους Ευρωπαίους. Όπως φαίνεται αυτό κάνει η Voge με την νέα DS 900X, δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και στους πιο δύσπιστους να αποκτήσουν μία κινέζικη μοτοσυκλέτα με ευρωπαϊκά γονίδια, άριστη, ποιοτική, λειτουργική, και σίγουρα, πολύ όμορφη, με εξαιρετική τιμή.

Τα χαρακτηριστικά της, την τοποθετούν απευθείας στο ψηλότερο ράφι της κατηγορίας, ανεξαρτήτως μάρκας και κόστους, και δείχνει ότι δεν μπαίνει στην αγορά ως ένα κινέζικο προϊόν. Κατασκευάζεται στην Κίνα, είναι κινέζικο, με γνωστή τεχνογνωσία και επώνυμα περιφερειακά, διαθέτοντας μάλιστα άλλο ένα πολύ σημαντικό προσόν: Δείχνει ευρωπαϊκή.

Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα για τον πιθανό αγοραστή. Να επιλέξει το γνήσιο, ή το αντίγραφο; Γιατί εδώ, δεν μιλάμε για μία κινέζικη μοτοσυκλέτα που φτιάχτηκε από το μηδέν, ούτε για μία μοτοσυκλέτα που δανείζεται έναν κινητήρα. Μιλάμε για την κατασκευάστρια του κινητήρα, και ουσιαστικά για ένα αντίγραφο μίας γνωστής μοτοσυκλέτα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (ή ακριβώς το ίδιο τελικά?), με αλλαγές στα πλαίσια της νέας εταιρίας.

DSCF0580_-_web.JPG

Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι πρόκειται για μία μίξη των F 850GS και F 900GS με νέα σχεδίαση πλαστικών περιφερειακών στο πνεύμα της Voge, αφού, πλαίσιο, υποπλαίσιο, τροχοί, φρένα, δείχνουν ίδια, σε σημείο που θα μπορούσες να πεις ότι ενδέχεται να έχουν και κωδικούς ανταλλακτικών της BMW πάνω τους. Μία ενδελεχή ματιά στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε παρακάτω με τις ομοιότητες και διαφορές των μοντέλων, θα βοηθήσει σημαντικά (ότι δεν αναφέρεται, είναι ίδιο ή παρεμφερές).

Πιθανότατα η νέα DS 900X να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για κάθε πιθανό πελάτη της κατηγορίας, αλλά και για τα υπόλοιπα εργοστάσια που κατασκευάζουν αντίστοιχης προέλευσης μοτοσυκλέτες με δανεικούς κινητήρες ή αντίγραφα, μιας και η πρόταση της Voge, είναι πραγματικά εντυπωσιακή και πιο κοντά στο γνήσιο από ποτέ.

Οι ευκαιρίες να αποκτήσει κάποιος μία τέτοια μοτοσυκλέτα, είναι πραγματικά μετρημένες, και θα πρέπει να βιαστεί. Ειδικά με την αρχική τιμή να βρίσκεται κάτω από τα 10.000euro, στα 9.995euro και αυτήν της προπώλησης στα 9.495euro, φαίνεται ξεκάθαρα γιατί οι 75 από τις 115 που θα έρθουν στη χώρα μας μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο, είναι ήδη πουλημένες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία της Voge θα αφορά στον μαύρο χρωματισμό που οδηγήσαμε εμείς, μιας και δεν θα είναι διαθέσιμος τουλάχιστον φέτος. Έτσι, όσοι πιστοί, θα πρέπει να “καλυφθούν” με τα αρκούντος εντυπωσιακά Lime Green και Aviator Blue σε ασημί βάση.

Not bad!

 

Εξοπλισμός δοκιμής:

Κράνος: Arai Tour-X 5 - Arai Hellas
Τζάκετ: Nordcode  Himalayan - Moto Market
Παντελόνι: Nordcode Himalayan - Moto Market
Μπότες: Forma Adventure Dry - Moto Market
Γάντια: Five WFX 3 - Moto Market

 

Συγκριτικός πίνακας      
Μάρκα Voge BMW BMW
Μοντέλο DS 900X F 850 GS F 900 GS
Τιμή 9,995euro (9,495euro προπαραγγελία)  - Από 14.500euro
       
Κινητήρας      
Χωρητικότητα (cc): 895 853 895
Διάμετρος x Διαδρομή (mm): 86x77mm 84x77mm 86x77mm
Συμπίεση (:1): 13 12,7 13
       
Πλαίσιο      
Μήκος (mm): 2325 2255 2270
Πλάτος (mm): 940 922 943
Ύψος σέλας (mm): 825 818-890 870 (815-890)
Μεταξόνιο (mm): 1580 1593 1590
Βάρος στεγνό (kg): 215 229 219
Ρεζερβουάρ (lt): 17 15 14,5
       
Αναρτήσεις KYB  ZF  ZF
Διαδρομή τροχού μπροστά (mm) 207 204 230
Διαδρομή τροχού πίσω (mm) 198 219 219
       
Επιδόσεις      
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 95,2 / 8,250 95 / 8250 105 / 8500
Ροπή (kg/rpm 9,5 / 6.000 9,2 / 6250 9,3 / 6750

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Voge
Μοντέλο DS 900X
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή 9,995euro (9,495euro προπαραγγελία)
   
Κινητήρας Υ/Ψ, 8Β, 2Κ σε σειρά
Χωρητικότητα (cc): 895
Διάμετρος x Διαδρομή (mm): 86 x 77mm
Συμπίεση (:1): 13
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση 2 σε 1
Τελική μετάδοση Γρανάζια / O-ring αλυσίδα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος
Κιβώτιο 6 σχέσεις / Quick Shifter
   
Πλαίσιο  
Τύπος Περιμετρικό, ατσάλινο, αφαιρούμενο υποπλαίσιο με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm): 2325
Πλάτος (mm): 940
Ύψος (mm): 1420
Ύψος σέλας (mm): 825
Μεταξόνιο (mm): 1580
Απόσταση εδάφους (mm): 190
Γωνία κάστερ (°): Δ.Α.
Ίχνος (mm): Δ.Α.
Ψαλίδι Αλουμινένιο
Βάρος στεγνό (kg): 215
Ρεζερβουάρ (lt): 17
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm της KYB, προφόριστη ελατηρίων, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή τροχού 207mm
Πίσω ανάρτηση Αμορτισέρ της KYB με υδραυλικά ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή τροχού 198mm
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo, τρόμπα συμβατικής τοποθέτησης Brembo, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm, δαγκάνα της Brembo ενός εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Pirelli Scorpion Trail
Μπροστά 90/90-21 Με ακτίνες, Tubeless
Πίσω 150/70–17 Με ακτίνες, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 5l/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard: 99 g/km
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 95,2 / 8,250
Ροπή (kg/rpm 9,5 / 6.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024 12:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon