.
Κατηγορία Triumph
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 11:03

Test - Triumph Tiger 1200 Rally Explorer 2022

Η ναυαρχίδα της Triumph, έρχεται να τοποθετήσει την σημαία της βρετανικής φίρμας στο ψηλότερο σημείο. Πληρέστατη εξοπλισμού, δικαιολογεί κάθε της euro, και συναντάει με απόλυτη ισορροπία την πολυτέλεια και την χρηστικότητα.

Big T

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

 

Όνομα και χρήση

Την ονομασία Explorer την έχουμε συναντήσει στο παρελθόν ξανά από την Triumph, πάνω στην Tiger 1200 Explorer του 2012, μία μοτοσυκλέτα η οποία έβαλε την εταιρία στις μεγάλες adventure, αλλά κάπως αργά για την εποχή.

Η νέα Explorer δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παλιά, και δεν πρόκειται για την πλήρη ονομασία μοτοσυκλέτας, όπως το 2012, αλλά για ένα μοντέλο της νέας σειράς Tiger 1200. Αυτή αποτελείται από πέντε μοτοσυκλέτες, με την βασική έκδοση Tiger 1200, την GT Pro και GT Explorer, την Rally Pro και Rally Explorer. Οι δύο GT είναι οι ασφάλτινες εκδόσεις, με τροχούς 19/18 ιντσών και με μικρό 20 λίτρων και μεγάλο 30 λίτρων ρεζερβουάρ και διαφοροποιούνται μεταξύ τους στον εξοπλισμό, κάτι που συμβαίνει και στις Rally εκδόσεις άλλωστε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Rally Explorer, είναι η χωμάτινη εκδοχή των Tiger 1200, με ακτινωτούς τροχούς 21/18 ιντσών όπως και η Rally Pro έκδοση, αλλά με το μεγάλο ρεζερβουάρ 30 λίτρων, αντί για 20.

DSC_8131-web.jpgΑμφότερες οι εκδόσεις, εκτός της απλής Tiger 1200, μοιράζονται νέες αναρτήσεις της Showa, ημιενεργητικές - αυτόματα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες ουσιαστικά, με διαδρομές 220 χιλιοστά για μπροστά και πίσω (στις Rally, 200 στις GT), οι οποίες δέχονται ρύθμιση από τον αναβάτη αναφορικά με την σκληρότητα των ελατηρίων τους, σε 9 στάδια - μέσω του joystick που διαθέτει ο αριστερός διακόπτης του τιμονιού. Όλα τα υπόλοιπα, τις προφορτίσεις αναλόγως του βάρους αναβάτη / συνεπιβάτη / αποσκευών, τις αποσβέσεις επαναφοράς και συμπίεσης, τις κάνουν μόνες τους.

Στο ψηλότερο βάθρο

Αυτή τη στιγμή η Tiger 1200 Rally Explorer βρίσκεται στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για την Triumph, γιατί είναι η τουριστική off road ναυαρχίδα της, η βαρύτερη στα 261 κιλά γεμάτη με το 30 λίτρων ρεζερβουάρ, έχει τον μεγαλύτερο όγκο, τον πληρέστερο εξοπλισμό που μπορεί να αποκτήσει κανείς, όπως προστατευτικά κάγκελα fering και κινητήρα, αλουμινένια ποδιά, προβολάκια ομίχλης, Cruise Control, Radar με ειδοποίηση στους καθρέπτες για επερχόμενο όχημα, θερμαινόμενες σέλες, θερμαινόμενα γκριπ, πριζάκια 12v σε δύο σημεία (σέλα και όργανα), εξοπλισμό που δεν θα βρείτε σε άλλες της σειράς, αλλά ούτε σε άλλες της αγοράς, ως standard εξοπλισμό.

DSC_8300-web.jpgΣτην νέα Tiger Rally Explorer οι ακτινωτοί τροχοί με τις ακτίνες να πιάνουν στα άκρα του στεφανιού και χρησιμοποιούν tubeless ελαστικά της Metzeler, Karoo Street, που αυξάνουν την δυνατότητα για εκτός δρόμου διαδρομές.  Τι σημαίνει πρακτικά η οδήγηση εκτός δρόμου για μία τόσο μεγάλη σε όγκο και κιλά μοτοσυκλέτα adventure, είναι πάλι κάτι πολύ σχετικό, μιας και όσο τα κιλά ανεβαίνουν, δυσκολεύει και η χρήση. Όμως, πραγματικά το ζύγισμα της Tiger 1200 Rally Explorer είναι εξαιρετικό για τα κιλά και τον όγκο της, και παρά το ύψος του κινητήρα και το βάρος του, ο αναβάτης νιώθει καλά όταν γυρίσουν οι τροχοί και διανύσει τα πρώτα μέτρα η μοτοσυκλέτα. Μπορείς να σταθείς άνετα πάνω στην μοτοσυκλέτα, να πατήσεις στα φαρδιά μαρσπιέ και να πιάσεις άνετα το τιμόνι, διαπιστώνοντας ότι εδώ η θέση οδήγησης είναι καλύτερη ακόμη και από την Tiger 900 Rally, στην οποία το τιμόνι σε βάζει να σκύβεις ελαφρώς προς τα εμπρός.

Ιδανική εργονομία

Στην 1200 Rally Explorer, η εργονομία είναι ιδανική, δεν νιώθεις το ρεζερβουάρ στο τμήμα των ποδιών, αφού ο κύριος όγκος του βρίσκεται στο μπροστινό του τμήμα. Η θέση οδήγησης είναι πολύ άνετη με ρυθμιζόμενο ύψος σέλας από τα 875 στα 890 χιλιοστά, με το άνω ύψος να βρίσκεται εκτός χρήσης για το δικό μας ύψος (1.80μ). Τα 875mm είναι ούτως ή άλλως οριακά, με την μοτοσυκλέτα να δείχνει ότι είναι ψηλή, και όντας βαριά, σε δυσκολεύει σε κάθε αργή χρήση. Είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε ζήσει καθόλου στην επίσημη παρουσίαση στην Ισπανία πριν λίγους μήνες, αφού εκεί, καβαλήσαμε την μοτοσυκλέτα και φύγαμε κατευθείαν σε ανοιχτούς δρόμους, επαρχιακούς, χωρίς κίνηση σε πόλη. Σε αργούς ρυθμούς, μέσα στην πόλη, αλλά και στο βουνό, η Tiger 1200 Rally Explorer, είναι δύσκολη, δύσχρηστη, δείχνει το βάρος της και βιάζεται να βγει εκτός των τειχών.

DSC_8377-web.jpgΣτην Ισπανία μάλιστα, είχαμε κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρα πάνω στην σέλα της Tiger 1200 Rally Pro με το μικρό ρεζερβουάρ, και είχαμε εκπλαγεί με την συμπεριφορά της, τόσο στους επαρχιακούς δρόμους, στις αργές ταχύτητες, όσο και στους χωματόδρομους, όπου οδηγούσαμε τόσο γρήγορα και κάναμε πράγματα που δεν τα χωρούσε ο νους για τέτοια μοτοσυκλέτα.

Η επαφή με την Explorer έκδοση, στις πραγματικές συνθήκες της πόλης μας, της εκδρομής μας, της βόλτας μας στο χώμα, μας έδειξε ότι τα κιλά δεν κρύβονται, και πως ουσιαστικά, στις αργές συνθήκες, ανάμεσα σε αυτοκίνητα, η μοτοσυκλέτα σε δυσκολεύει. Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, νιώθει άνετα, ο κινητήρας που μέσα στην πόλη  δυσανασχετούσε απλώνει την δύναμη του ομοιόμορφα, τα κιλά εξαφανίζονται, την νιώθεις ελαφρύτερη και απολαυστική.

Άσφαλτος και χώμα

Ο τροχός των 21 ιντσών δεν την περιορίζει στο πλάγιασμα στην άσφαλτο, αλλά είναι το συνολικό ύψος και βάρος που σε κάνουν να επιλέγεις τις γραμμές σου στην στροφή, και να μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να τοποθετηθείς. Ωστόσο, οι αναρτήσεις έχουν τον πρώτο λόγο και αυτορυθμίζονται όπως ακριβώς πρέπει ώστε να έχεις πάντα πρόσφυση και είναι.

DSC_8143-web.jpgΣτην άσφαλτο, φροντίζουν να μην φτάνει κάποιο χτύπημα στον αναβάτη ή στον συνεπιβάτη, με την άνεση να βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα, το ζύγισμα της μοτοσυκλέτας να παραμένει ευθυγραμμισμένο σε κάθε πίεση σε επιτάχυνση ή φρενάρισμα, και τους τροχούς να μεταφέρουν την αίσθηση βεντούζας στο δρόμο. Και αυτό που κάνει τόσο ποιοτική την λειτουργία τους και την αίσθηση, είναι η ταχύτητα με την οποία ''διαβάζουν'' τις ανωμαλίες, αυτορυθμίζονται και τις φιλτράρουν, προσφέροντας το ιδανικότερο αποτέλεσμα.

Κάτι που δεν είναι μόνο προνόμιο της ασφάλτινης χρήσης, αφού εκεί που φαίνεται πραγματικά ο τρόπος λειτουργίας των αναρτήσεων, είναι στους χωματόδρομους, όπου οι ανωμαλίες συναντώνται σε κάθε εκατοστό της διαδρομής. Στο στεγνό χώμα, με αυτούς τους τροχούς και αυτά τα ελαστικά, η Tiger 1200 Rally Pro δικαιολογεί το όνομά της, αφού μπορεί να κινηθεί με εξαιρετική άνεση, να πάει βόλτα σε χωματόδρομους, αργά ή γρήγορα, χαλαρά ή επιθετικά, και σε αυτό, πάλι είναι οι αναρτήσεις που κάνουν κουμάντο και ελέγχουν το βάρος, την πορεία, την πρόσφυση.

Αυτή η ακρίβεια με την οποία διατηρεί η μοτοσυκλέτα την ευστάθειά της, οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία οι αναρτήσεις αντιδρούν και αυτορυθμίζονται, φροντίζοντας πάντα για την απόσβεση κάθε εμποδίου που θα βρεθεί στο έδαφος.

Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς ότι θα χτυπήσεις την πέτρα, την λακκούβα, το νεροφάγωμα, και η μοτοσυκλέτα περνάει αβίαστα, ξεκούραστα, με άνεση και ασφάλεια.

Ηλεκτρονική ασφάλεια

Επιταχύνεις όσο θες, φρενάρεις όσο θες, με τις ακτινωτής τοποθέτησης δαγκάνες της Brembo, Stylema, που μόνο το κόστος αυτών ξεπερνά τα 2.000euro, ένα κορυφαίο πακέτο από άποψη εξοπλισμού και τεχνικών προδιαγραφών για ταξίδι και adventure τουριστική χρήση. To Cornering ABS λειτουργεί εξαιρετικά σε κάθε περίπτωση, αφήνοντας τον αναβάτη απλά να βάλει πίεση στα φρένα, χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις, μιας και πάντα το σύνολο θα βρει πρόσφυση και θα φρενάρει εκεί που πρέπει. Η Rally Explorer διαθέτει και τα απαραίτητα προγράμματα για οδήγηση στο χώμα, με τις ρυθμίσεις της χαρτογράφησης να προσφέρουν την απαραίτητη ευκολία σε κάθε στυλ οδήγησης. Για το χώμα, το Off Road και το Off Road Pro σου δίνουν την ανάλογη απόκριση στο ηλεκτρόγκαζο, αλλάζουν την απόδοση του κινητήρα στα 78 άλογα από 117 πραγματικά, αφαιρούν το ABS στον πίσω τροχό (και στον μπροστινό στο Off Road Pro), και ρυθμίζουν το Traction ανάλογα για να μην επεμβαίνει συνεχώς. Όλα αυτά, αυτορυθμίζονται, αλλά στην περίπτωση του Off Road Pro στο οποίο αφαιρούνται τελείως το Traction Control και το ABS, έχεις εσύ τον απόλυτο έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

DSC_8151-web.jpgΌλα ρυθμίζουν πανεύκολα, από το menu επιλέγεις ότι χρειαστείς, ρυθμίζεις τον κινητήρα και σε Sport,Road, Rain με ανάλογες αλλαγές σε απόκριση γκαζιού, καμπύλη απόδοσης, Cornering ABS, Traction Control ABS, για μία κορυφαία εμπειρία σε κάθε συνθήκη.  Στην νέα οθόνη TFT 7'' συνδέεις το κινητό σου για να απαντάς στις κλήσεις μέσω bluetooth, έχεις ένα ευανάγνωστο κεντρικό menu το οποίο μπορεί να μοιράσει την οθόνη ανάμεσα στο στροφόμετρο / ταχύμετρο και στις διαθέσιμες επιλογές ρυθμίσεων. Μπορείς για παράδειγμα να έχεις πάντα διαθέσιμα το ABS, τις αναρτήσεις, τα προγράμματα κινητήρα, κ.α., μαζί με το ταχύμετρο / στροφόμετρο, ή να βλέπεις μόνο αυτό.

Προαπαιτούμενα καλούδια

Όλα αυτά είναι χρειαζούμενα, μιας και ο νέος κινητήρας της Tiger που προέρχεται από το Speed Triple 1200, αποδίδει για την περίσταση 150 ίππους, και χωρίς όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, προφανώς και η οδήγηση της νέα 1200 Explorer, δεν θα ήταν μία απόλαυση.

Είναι μία πολύ δυνατή μοτοσυκλέτα η οποία δεν μας έβγαλε τα αναμενόμενα άλογα μιας και η απόκλιση εκείνη την ζεστή ημέρα ήταν πολύ μεγάλη από τα 150 ανακοινώσιμα άλογα, ενώ την μετρήσαμε και με τα ελαστικά διπλής χρήσης τα οποία και αυτά αφαιρούν δύναμη - προσθέτουμε σε αυτές τις απώλειες και την λειτουργία του άξονα. Όμως, με 150-180χ.α.ω. δεν καταλαβαίνει τίποτα, ταξιδεύει ξεκούραστα γράφοντας χιλιόμετρα, αλλάζεις ταχύτητες με το Quick Shifter που έχει πολύ μικρές διαδρομές στον λεβιέ, και δεν καταλαβαίνεις την λειτουργία του άξονα καθόλου. Ο άξονας είναι τελείως νέος, ελαφρύτερος από του παλιού μοντέλου, με διαιρούμενο ψαλίδι στην δεξιά πλευρά που συμβάλλει στην απόσβεση κραδασμών και στην λειτουργία της ανάρτησης.

DSC_8146-web.jpgΚαταργεί κάθε έννοια συντήρησης στην χρήση και στο ταξίδι και δεν καταλαβαίνεις καταλαβαίνεις καθόλου τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδει την δύναμη στον πίσω τροχό.

Προσφέρει εξαιρετική προστασία από τον αέρα, με μία μεγάλη ρυθμιζόμενη πανεύκολα ζελατίνα, καλύπτοντας πλήρως τον αναβάτη σε ώμους και στήθος, ακόμη και με κράνος adventure με γείσο. Η προστασία όμως δεν είναι τόσο καλή για τον συνεπιβάτη, ο οποίος εκτός του μικρού και σκληρού μεριδίου της σέλας, έχει να αντιμετωπίσει τον στροβιλισμό από την ζελατίνα, ειδικά στην χαμηλή ρύθμισή της.

Ο αναβάτης έχει εκτός από την προστασία, και πολύ καλό μερίδιο στην σέλα για να απολαύσει διαδρομές, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει μεγάλη σχάρα με σωστές χειρολαβές για συγκράτηση και δέσιμο των αποσκευών ή τοποθέτηση βαλίτσας.

Κορυφή με το καλημέρα

Με το Cruise Control να συμβάλει τα μέγιστα στο ταξίδι, τον τρικύλινδρο κινητήρα να δουλεύει χαλαρά σε υψηλές ταχύτητες, το Radar να ειδοποιεί με πορτοκαλί ενδείξεις στους καθρέπτες για οχήματα που βρίσκονται σε τυφλές γωνίες, η χρήση της μοτοσυκλέτας στο ταξίδι, είναι εξαιρετική.

Η Triumph προσφέρει με την νέα Tiger 1200 Rally Explorer ένα πακέτο που έρχεται να κοντράρει ουσιαστικά την κορυφαία της κατηγορίας για διπλή χρήση, BMW R 1250 GS Adventure. Είναι τόσο μεγάλη σε όγκο ώστε να την κάνει να μειονεκτεί, αλλά με μικρή σιλουέτα από πίσω, η πιο δυνατή με άξονα στην κατηγορία, δυνατή ώστε να ταξιδέψει γρήγορα ή να προσφέρει στον αναβάτη αδρεναλίνη σε κάθε διαδρομή, και full εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με την πιο ακριβή της κατηγορίας, Ducati Multistrada V4.

DSC_8225-web.jpgΜία μοτοσυκλέτα που μοιράζει σε ιδανικά ποσοστά το ταξίδι και την περιπέτεια, με αστείρευτα όρια, που ψάχνει αναβάτη να την ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μία μοτοσυκλέτα που εξιδανικεύει την ευκολία που προσφέρει η ροπή στις χαμηλές - μεσαίες στροφές με την απόδοση στις ψηλές στροφές, χάρις στον νέο τρικύλινδρο κινητήρα.

Mία μοτοσυκλέτα που βάζει την Triumph στην κορυφή της κατηγορίας των adventure μοτοσυκλετών, με ένα κόστος που και αυτό είναι αντίστοιχο, αλλά λογικό για τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες της. Στα 22.990, η Triumph Tiger 1200 Rally Explorer είναι η μοτοσυκλέτα που ήρθε για να μείνει, να κοντράρει τις μεγάλες adventure και να τοποθετήσει την Tiger στο σημείο που έπρεπε. Στην κορυφή.

Αναλυτική τεχνική ανάλυση 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος NOX N312 Crow Nardo, μπότες ELEVEIT T-Spirit,  από MOTOMARKET

Jacket SPIDI 4Season EVO, παντελόνι SPIDI AllRoad H2Out, γάντια SPIDI Guanto TX-1 Five X-Rider, Θώρακας SPIDI Thorax Warrior από SPIDI.COM

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής Triumph Motorcycles 
Μοντέλο Τiger 1200 Rally Explorer
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. 
Τιμή 23.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, τρικύλινδρος, 12β, 2ΕΕΚ 
Διάμετρος x διαδρομή (κ.ε.): 90 x 60
Χωρητικότητα (κ.εκ.) 1160
Συμπίεση (:1): 13,2
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός πολύδισκος με υποβοήθηση και λειτουργία slip
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός - Ride-by-wire
Εξάτμιση 3 σε 1
Κιβώτιο Μηχανικό, έξι σχέσων 
Τελική μετάδοση Άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο αλουμινίου και αφαιρούμε αλουμινένια μαρσπιέ συνεπιβάτη
Μήκος  (mm) 2296
Πλάτος  (mm) 849
Ύψος (mm) 1487 - 1547
Ίχνος (mm) 112
Γωνία κάστερ (°) 23,7
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 875-895
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Βάρος (kg) 261 πλήρεις υγρών
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό ανεστραμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 49mm της Showa, ημιενεργητικά ρυθμιζόμενο  σε 9 θέσεις προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 220mm  
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό της Showa,ημιενεργητικά ρυθμιζόμενο σε 9 θέσεις προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 220mm  
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21" με ακτίνες και Tubeless ελαστικά Metzeler Karoo Street
Πίσω 150/70-18" με ακτίνες και Tubeless ελαστικά Metzeler Karoo Street
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων Brembo Stylema Monobloc ακτινικής τοποθέτησης και Cornering ABS - Τρόμπα ακτινικής τοποθέτησης της Magura HC1
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και Cornering ABS
   
Ισχύς   
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 150 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 13 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 12:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride – Triumph Tiger 900 GT 2020 Video Test Ride - Triumph Tiger Sport 660 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon