.
Κατηγορία Triumph
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 08:56

Test - Triumph Tiger 900 Rally

Κορυφαίος συνδυασμός adventure!

Σχεδόν τριάντα χρόνια από την πρώτη παρουσία του Tiger 900 στην αγορά, το 1993, έχουμε ξανά μία έκδοση σε αυτό τον κυβισμό. Νέος κινητήρας, νέα χαρακτηριστικά, πιο ελαφριά, πιο δυναμική, μία νέα Tiger 900 μπαίνει ξανά στην αγορά δυναμικά.

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
DSC_4191-web.jpg

Νέος χαρακτήρας, διαφορετική απόδοση
Είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε στο Μαρόκο και να οδηγήσουμε την νέα Tiger 900 στις εκδόσεις Rally και GT, στις αρχές του 2020, για να διαπιστώσουμε από την πρώτη επαφή, ότι η νέα τρικύλινδρη μονάδα, δεν έχει σχέση με την προηγούμενη του Tiger 800. Όλη η μοτοσυκλέτα βασικά, φαινόταν ακόμη και με γυμνό οφθαλμό ότι είναι νέα, ποιο ποιοτική, πιο στενή, πιο επιθετική. Η ποιότητα άλλωστε, ήταν κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Βρετανούς, και αυτό συνεχίζεται βελτιωμένο και στις νέες Tiger που πλέον πλησιάζουν τα 900 κυβικά εκατοστά.

Ο κυβισμός των 800 κυβικών εκατοστών του προηγούμενου Tiger 800 έφτασε στα 888 με αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων από τα 70,4 στα 74 χιλιοστά. Ταυτόχρονα άλλαξε και η σειρά ανάφλεξης, και από την σειρά 1-2-3-, πήγε στην σειρά 1-3-2. Ένας νέος στρόφαλος crossplane αλλάζει την σειρά με την οποία αναφλέγεται το καύσιμο μείγμα, δίνοντας την δυνατότητα στον νέο κινητήρα να προσφέρει ροπή και αίσθηση δικύλινδρου στις χαμηλές στροφές περιστροφής. Αυτό που έλειπε από το παλιό Tiger 800, το οποίο στις χαμηλές στροφές ήταν αδύναμο, με περιορισμό της απόδοσης κυρίως στις ψηλές στροφές περιστροφής, στο νέο 900, άλλαξε. Ανοίγεις το γκάζι και η ιπποδύναμη αλλά και η ροπή εμφανίζονται σε χαμηλότερες στροφές. Μπορείς να οδηγείς χαλαρά με ότι σχέση θέλεις στο κιβώτιο, και μόλις ανοίξεις το γκάζι, να σφεντονιστείς μπροστά, σαν να οδηγάς μοτοσυκλέτα με δικύλινδρο κινητήρα. Αυτό που άλλαξε δηλαδή σε σχέση με το 800, δεν είναι μόνο ο κυβισμός, αλλά ουσιαστικά η αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης κατά την οδήγηση. Η βόλτα, απλοποιείται, το κιβώτιο ταχυτήτων δείχνει πιο ''κοντό'', όμως είναι το ίδιο ''μακρύ'' σε σχέσεις που είχαμε συνηθίσει στο 800. Τώρα όμως, η 1η σχέση, που ένιωθες ότι χρειάζεται ''κόντυμα'' για να επιταχύνει δυνατά η μοτοσυκλέτα, δείχνει από την έξτρα ροπή και ελαστικότητα του κινητήρα, ακριβώς στα μέτρα του. Ανοίγεις το γκάζι και κινείσαι ομαλά, με την ροπή να είναι διαθέσιμη σε κάθε σημείο της καμπύλης απόδοσης. Το γκάζι αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο και δεν θα χρειαστεί να ανεβοκατεβάσεις ταχύτητες για να βρεις την σωστή, αφού κάθε γύρισμα του γκριπ, θα σου δώσει όση ροπή θες για να αφήσεις πίσω την στροφή, την ανηφόρα, την προσπέραση.
DSC_4080-web.jpg

Θετική απόκριση, βολική στη χρήση
Ο κινητήρας του είναι τόσο θετικός στην απόδοση που πιστεύεις ότι έχει γίνει αλλαγή στο κιβώτιο ταχυτήτων, με πιο κοντές σχέσεις μετάδοσης. Κι όμως, με τις ίδιες σχέσεις με το προηγούμενο Tiger, το νέο είναι πιο ροπάτο και με καλύτερη ανταπόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, που λειτουργεί πιο ροπάτα, πιο δυνατά στις χαμηλές στροφές, πιο εύκολα σε κάθε διαδρομή. Ο νέος κινητήρας δίνει νέο χαρακτήρα στην μοτοσυκλέτα η οποία μπορεί να κινηθεί πιο άνετα σε όποια χρήση και αν την βάλεις. Μπορείς μέσα στην πόλη να κινηθείς με αργές ταχύτητες, με την ροπή του να διευκολύνει την οδήγηση, χωρίς σκορτσαρίσματα, χωρίς προβληματισμό για την σχέση που υπάρχει στο κιβώτιο. Τα άλογα παραμένουν τα ίδια, 95 ανακοινώσιμα, παρά τις προδιαγραφές Euro5 (έχει και περισσότερα κυβικά βέβαια), αλλά σε χαμηλότερες στροφές, συμβάλλοντας και αυτά στην ευκολία οδήγησης.
Υπάρχει τεράστια διαφορά σε αίσθηση κατά την οδήγηση μεταξύ του νέου και του παλιού μοντέλου, όπου ο σαφώς πιο μπάσος ήχος του τρικύλινδρου κινητήρα, καταφέρνει να ακούγεται και να λειτουργεί ως δικύλινδρος στις χαμηλές και μεσαίες, και έπειτα, να τονίζει την αρχιτεκτονική του, με ότι θετικά μπορεί να έχει αυτό.
Να κινείσαι άνετα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, στην πόλη, στους επαρχιακούς, στο χώμα, να ταξιδεύεις ξεκούραστα με ελάχιστους κραδασμούς μετά τα 160χ.α.ω. εκμεταλλευόμενος τα χαρακτηριστικά του τρικύλινδρου εν σειρά. Επιτυχία!
Η έκδοση Rally στην οποία παράγεται η νέα Tiger 900 είναι πανέμορφη στο λαδί με λευκά περιφερειακά και λευκό πλαίσιο, η οποία διαθέτει νέα οθόνη TFT 7'', led προβολείς DRL - φώτα ημέρας, ενώ πλέον διαθέτει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa αντί για WP που είχαν τα προηγούμενα μοντέλα Tiger XCx, με μεγάλες διαδρομές για μπροστά και πίσω. Τα φρένα είναι της Brembo με δίσκους 320mm για μπροστά και ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες. Το υποπλαίσιο είναι πλέον αφαιρούμενο, κάτι που στο προηγούμενο μοντέλο ήταν κολλητό και θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση πτώσης, ενώ τώρα, αν γίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να αντικατασταθεί ως ανταλλακτικό.
DSC_4204-web.jpg

Διαφορές ουσίας
Οι διαφορές είναι τεράστιες σε σχέση με την προηγούμενη Tiger 800, όπου δεν υπήρχε και έκδοση Rally - η 800 με τους τροχούς 21/17 ιντσών έβγαινε σε εκδόσεις XC και XCx - κάτι αντίστοιχο δηλαδή σε δυνατότητες και χαρακτήρα.
Η νέα Tiger 900 Rally διαθέτει τέσσερις διαθέσιμους χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη - Sport, Street, Rain, Off Road, και επίσης μία ρύθμιση που ονομάζεται Rally Pro. Επίσης, υπάρχει η ρύθμιση Rider στην οποία μπορείς να προρυθμίσεις ότι θέλεις ανάλογα με τις ανάγκες σου - την απόδοση του κινητήρα, το Traction, το ABS, ενώ υπάρχει και η Off Road Pro, στην οποία απενεργοποιείται το ABS από τον πίσω τροχό, με μείωση της εμπλοκής στον μπροστά, για περισσότερη ελευθερία στην χωμάτινη οδήγηση.
Η νέα Tiger 900 Rally Pro έχει φωτιζόμενους διακόπτες στον standard εξοπλισμό, θερμαινόμενα γκριπ, αφαιρούμενη σέλα διπλή για αναβάτη και συνεπιβάτη, αφαιρούμενα μαρσπιέ πλέον, και το σημαντικότερο ίσως, νέους τροχούς, 21/17 ιντσών, με τις ακτίνες να βρίσκονται στο εξωτερικό τμήμα του στεφανιού. Τα ελαστικά είναι tubeless, και αυτό το επιτυγχάνουν λόγω του ότι τα καψούλια των ακτινών βγαίνουν στην άκρη του στεφανιού. Μεγάλη γκάμα ελαστικών περιμένει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα στεφάνια είναι πιο ισχυρά από αυτά με τις ακτίνες στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάνουν στα αυτιά σου τα χτυπήματα από πέτρες, χωρίς να σημαίνει ότι θα στραβώσουν τα στεφάνια, αλλά στην άσφαλτο, θα έχεις μειωμένες ελαστικότητες και στιβαρότητα σαν τις χυτές αλουμινένιες ζάντες.
Η θέση οδήγησης της νέας Tiger είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με την προκάτοχο, και αυτό σημαίνει ότι το τιμόνι πλέον φτάνει λίγο πιο κοντά στον αναβάτη, βελτιώνοντας την εργονομία, αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως θα ήθελα το τιμόνι να έρχεται ακόμη πιο κοντά στον αναβάτη για να μην σκύβει καθόλου μπροστά. Η Triumph έχει τοποθετήσει ένα τιμόνι το οποίο διευκολύνει την μεικτή χρήση, οδήγηση σε χώμα και άσφαλτο, με χούφτες για προστασία, ιδανικό για τον αναβάτη που θα κάνει μεικτή χρήση.
Χρηστικότατη για όλες τις διαδρομές
DSC_8102-web.jpgΤο βάρος βρίσκεται στα 196 κιλά, το οποίο είναι εξαιρετικό για τον συνδυασμό χρήσεων που καλείται να κάνει. Στην άσφαλτο, η μοτοσυκλέτα παραείναι σταθερή και στιβαρή, σε προκαλεί να την οδηγήσεις γρήγορα, και να την στρίψεις σε ανοιχτές ή κλειστές στροφές, όπου θα τοποθετηθεί με χαρακτηριστική άνεση. Στην επίσημη παρουσίαση της νέας Tiger 900 στο Μαρόκο, είχαμε οδηγήσει για πρώτη φορά την έκδοση 900 Rally Pro όπου είχαμε διαπιστώσει πως ήταν καλύτερη από την GT, από την χαμηλή έκδοση, μιας και δεν έβρισκαν τα μαρσπιέ στην άσφαλτο. Με ασφάλτινα ελαστικά, η Rally μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα, να παίξει σε φιδίσιους δρόμους, να ταξιδέψει ξεκούραστα, να πλαγιάσει σε κάθε στροφή άνετα.
Στο χώμα βγάζει ένα τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Ενώ δείχνει βαριά ως σταματημένη, τελικά αποδεικνύεται εξαιρετικό παιχνίδι διπλής χρήσης για την κατηγορία. Με χωμάτινα ελαστικά, περνάει άνετα πάνω από πέτρες, είναι σταθερή, σουζάρει εύκολα όπου χρειαστεί για να περάσεις ένα εμπόδιο, αλλά λόγω μεγάλου μήκους, μπορεί να πλαγιολισθήσει και πολύ εύκολα. Αυτό το κάνει με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να σε φοβήσει, με σταθερότητα και εμπιστοσύνη στις αναρτήσεις, με τις αποσβέσεις να διατηρούν την γραμμή που έχεις επιλέξει και τους τροχούς να παραμένουν στο έδαφος. Η θέση οδήγησης σε αφήνει να μετακινηθείς άνετα πάνω της, να βγάλεις τον επιθετικό χαρακτήρα σου και να την φέρεις στα μέτρα σου.
DSC_8101-web.jpg

Κορυφαίος συνδυασμός
Στα 14.490euro, προσφέρει όλα όσα θα ήθελε ένας αναβάτης adventure ο οποίος έχει στόχο να κινηθεί και στο χώμα. Μπορείς να την οδηγήσεις σε ατελείωτους προορισμούς που περιλαμβάνουν και δασικούς χωματόδρομους στο menu. Η Rally Pro έκδοση κοστολογείται 1.500euro παραπάνω, περιλαμβάνοντας εκτός από τους δύο παραπάνω χάρτες την ηλεκτρονική ανάφλεξη, και το Quickshifter, το Shift Assist στον συμπλέκτη για άφοβη και ξεκούραστη εκκίνηση σε ανηφόρες, χωρίς να την ανασφάλεια να μην σου τσουλήσει πίσω η μοτοσυκλέτα.
Για τον αναβάτη που είναι travel adventure και θέλει να πηγαίνει εκδρομές χωμάτινες ή μη, μόνος ή δικάβαλλος, να ταξιδεύει σε άσφαλτο σε εθνικές οδούς με αξιώσεις και άνεση, σε επαρχιακούς σβέλτα και ξεκούραστα, και να συνδυάζει πολλές χρήσεις, η Tiger 900 Rally είναι μία μοτοσυκλέτα που αξίζει να μπει στις επιλογές του και γιατί όχι, να αποκτηθεί και να προσφέρει τις χάρες της σε κάθε χρήση.

Προστασία αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Five RS-C, μπότες Forma Adventure Dryαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

DSC_4111-web.jpg

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Triumph Motorcycles 
Μοντέλο Τiger 900 Rally
Αντιπρόσωπος ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. 
Τιμή 14.490 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, τρικύλινδρος, 12β, 2ΕΕΚ 
Χωρητικότητα (κ.εκ.) 888
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός πολύδισκος 
Κιβώτιο Μηχανικό, έξι σχέσων 
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση 3 σε 1
Τελική μετάδοση Γρανάζια - Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μήκος  (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) 935
Ύψος (mm) 1452-1502
Ίχνος (mm) 145.8
Γωνία κάστερ (°) 24
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 850-870
Μεταξόνιο (mm) 1.551
Βάρος (kg) 196
Ρεζερβουάρ (λίτρα) 20
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό ανεστραμένο πιρούνι διαμέτρου 45mm της Showa, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 240mm  
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό της Showa, υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 230mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21" με ακτίνες
Πίσω 150/70-17" με ακτίνες
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων Brembo Stylema Monobloc ακτινικής τοποθέτησης και Cornering ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και Cornering ABS
   
Ισχύς   
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 93,9/8.750
Ροπή εργοστασίου (kg / σ.α.λ.) 8,9/7.250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon