.
Κατηγορία Συγκριτικά
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 18:57

Συγκριτικό - Aprilia Caponord 1200 Travel Pack - Ducati Multistrada 1200s - 2014

ADD εναντίον DSS!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκαν: Γιάννης Ψάλτης, Γιώργος Κούκος

Είναι και οι δύο ιταλίδες, με αρκετά κοινά μεταξύ τους, σε πλαίσιο, τροχούς, κινητήρες και αναρτήσεις. Και οι τελευταίες, είναι ηλεκτρονικές και αυτόματα ρυθμιζόμενες μέσω αισθητήρων, που διαφοροποιούν την ρύθμιση ανάλογα με την οδήγηση. Και ως εκ τούτου, είναι και οι μοναδικές που μπορούν να συγκριθούν στα ίσα, με τον τομέα των αναρτήσεων ως επίκεντρο.

Κοινά στοιχεία


Πολλά είναι τα κοινά σημεία που έφεραν αυτές τις δύο μοτοσυκλέτες στο στόχαστρο για σύγκριση. Η ολοκαίνουρια Caponord 1200 είναι βασισμένη σε νέο κινητήρα και πλαίσιο - δανεισμένα από το Dorsoduro, με ξεκάθαρα τουριστικό χαρακτήρα, και λιγότερη απόδοση και sport χαρακτήρα από την έτερη ιταλίδα - γερμανικής ιδιοκτησίας πλέον.
Η τελευταία έκδοση της Multistrada έρχεται ανανεωμένη από το 2013, πιο ήπια σε συμπεριφορά, περισσότερο φιλική και προσιτή στον μέσο αναβάτη - στον αναβάτη που έχει την sport οδήγηση στα γονίδια του, όπως και αυτή άλλωστε στην συμπεριφορά της.

Με 21,3 ίππους διαφορά στα ανακοινώσιμα νούμερα (Aprilia 128,7 - Ducati 150) και λιγότερους από 14 στην πράξη - στο δυναμόμετρο, δεν ψάχνουμε φυσικά να συγκρίνουμε τις επιδόσεις, όπου ακόμη και από τα νούμερα, η Ducati δείχνει να προηγείται. Και λέμε δείχνει, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που μία μοτοσυκλέτα αποδίδει συνολικά περισσότερους ίππους, αλλά οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων και της τελικής μετάδοσης, έχουν αντίθετη άποψη και δημιουργούν ένα δύσχρηστο σύνολο, που αποδίδει την όποια περισσότερη δύναμη σε συγκεκριμένες στροφές λειτουργίας, και είναι τελικά κατάλληλο μόνο για "τελικές", χάνοντας κατά κράτος από μία πιο αδύναμη μοτοσυκλέτα στην καθημερινή λειτουργία.

Τα Aprilia Caponord 1200 και Ducati Multistrada έχουν όμως αρκετά κοινά μεταξύ τους: Κινητήρες V2 1200 κυβικών εκατοστών, τροχούς 17 ιντσών τόσο για πίσω, όσο και για μπροστά, με τελείως ασφάλτινες διαστάσεις, 120/70 και 190/55 και για τις δύο. Μάλιστα, είναι οι δύο από τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας που έχουν τροχούς 17 ιντσών, αυτή τη στιγμή, με τις άλλες να προέρχονται από την BMW και Kawasaki, με τα S 1000XR και Versys 1000, με τετρακύλινδρους εν σειρά κινητήρες.
Είναι ξεκάθαρο βεβαίως, ότι οι Aprilia και Ducati είναι δύο εκπρόσωποι της κατηγορίας adventure, αλλά με ασφάλτινο χαρακτήρα και προορισμό.

Η άμεση σύγκριση


Όντας άμεσα συγκρίσιμες λόγω κινητήρων, κυβισμού και τροχών, έρχεται άλλο ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιούν μόνο αυτές στην αγορά (αυτή τη στιγμή), και αφορά στις ηλεκτρονικά ημιενεργητικές αναρτήσεις. Τόσο η Aprilia όσο και η Ducati, χρησιμοποιούν συστήματα τα οποία μέσω αισθητήρων, επεξεργάζονται το φορτίο που κουβαλούν, την ταχύτητα ανοίγματος του γκαζιού, την πίεση των φρένων, ακόμη και την κλίση που έχει η μοτοσυκλέτα στην στροφή, και ανάλογα, ρυθμίζουν τις αναρτήσεις.

Ρυθμίζουν ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων, την απόσβεση κατά την συμπίεση, την απόσβεση κατά την επαναφορά, φροντίζοντας να διατηρούν πάντα τους τροχούς στην άσφαλτο- την πρόσφυση δηλαδή, αλλά και τους επιβαίνοντες άνετους, και συνολικά, ασφαλείς. Που είναι και το ζητούμενο. Η Aprilia ονομάζει το σύστημα της ADD - Aprilia Dynamic Dumping, και η Ducati, DSS - Ducati Skyhook System.
Το σύστημα ADD το διαθέτει η Aprilia ως standard στην έκδοση Travel Pack του Caponord 1200. Στην Ducati, η ύπαρξη του συστήματος DSS συμβολίζεται απλά με την προσθήκη του αρτικόλεξου S μετά την αναγραφή του κυβισμού.

Το Aprilia δείχνει πως διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα, το οποίο διατηρεί τις ρυθμίσεις για επιβάτη, επιβάτη με βαλίτσες, δύο επιβάτες, ή δύο επιβάτες με βαλίτσες, αλλά έχεικαι ρύθμιση auto. Σε αυτήν, μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, το σύστημα αναγνωρίζει το βάρος που έχει πάνω του - ακόμη και τα λίτρα του ρεζερβουάρ (!), και προφορτίζει ανάλογα τα ελατήρια. Και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την βόλτα σου. Και καθώς οδηγάς, το σύστημα αλλάζει τις ρυθμίσεις ανάλογα με τις ενδείξεις που έχει, μέσα σε 1/100 του δευτερολέπτου! Κι έτσι, παραμένεις πάντα update σε κάθε μέτρο της διαδρομής που διανύεις.

Το Ducati πάλι, έχει διαφορετική φιλοσοφία, είναι πιο sport, και οι αναρτήσεις του πιο σκληρές. Το σύστημα Skyhook, ουσιαστικά μεταφράζεται ως ''γάντζος στον ουρανό'', το οποίο θέλει να μας πει πως, ότι και να συμβεί, όπως και να ανοίξεις το γκάζι, όπως και να επιταχύνεις ή επιβραδύνεις, θα έχεις πάντα ένα αόρατο σημείο αναφοράς, στο οποίο θα βασίζεσαι για διορθώσεις. Μέσω αισθητήρων, το Skyhook δημιουργεί ένα σταθερό σημείο στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, και οι αναρτήσεις προσπαθούν να κρατήσουν την Multistrada οριζόντια, ανεξάρτητα με τις πιέσεις που ασκούνται από το άνοιγμα του γκαζιού και τα φρένα.

Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο


Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Τα συστήματα αυτά, δεν αφορούν μόνο στην ηλεκτρονική ρύθμιση της ανάρτησης μέσω κουμπιού, όπως διαθέτουν συνήθως τα BMW R 1200GS και G 800GS ως έξτρα. Αυτά ρυθμίζουν τις αναρτήσεις σύμφωνα με τις εντολές του αναβάτη, σε πιο αργές αποσβέσεις (Hard, Soft, Normal) ή ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων (προφόρτιση ελατηρίων). Εδώ μιλάμε για συστήματα που ρυθμίζονται τελείως μόνα τους, αναλόγως του βάρους της μοτοσυκλέτας και των επιβαινόντων, αλλά και της διάθεσης οδήγησης του αναβάτη (άνοιγμα γκαζιού, φρενάρισμα), σύστημα το οποίο η BMW παρέχει αυτή τη στιγμή στο S 1000RR HP4, και θα υπάρχει διαθέσιμο σε λίγο καιρό, στο S 1000 XR - τον έτερο αντίπαλο της κατηγορίας - αλλά με τετρακύλινδρο κινητήρα.

Όμως, στις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες δεν μας νοιάζει απλά η επιτάχυνση και η λειτουργία των αναρτήσεων, αλλά κατά πόσο η οδήγηση επηρεάζεται και "διορθώνεται" από τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις. Στόχος είναι η μείωση της μεταφοράς των βαρών. Ανοίγοντας απότομα το γκάζι, ή κλείνοντας απότομα το γκάζι και πατώντας φρένα, έχουμε μεταφορά βαρών μπροστά και πίσω, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας. Οι αναρτήσεις πρέπει να καταφέρουν να διατηρήσουν τους τροχούς στην άσφαλτο - που είναι και η πρωταρχική τους δουλειά, και έπειτα, να προσφέρουν άνεση στους αναβάτες. Και όλα αυτά, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα σταθερή ως προς ένα σημείο αναφοράς - το Skyhook εδώ είναι πιο στοχευμένο.

Στον τομέα της άνεσης όμως, το Aprilia πλεονεκτεί. Οι αναρτήσεις του σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι συνεχώς σε ένα στρώμα αέρα και πως τίποτα δεν θα σε αγγίξει εκεί. Αποσβένουν τις ανωμαλίες με χαρακτηριστική άνεση, δείχνουν την κορυφαία ποιότητα του συστήματος, και ο αναβάτης δεν αισθάνεται το παραμικρό. Σε σχέση με κανονικές αναρτήσεις... καμία σχέση!

Υποδειγματική άνεση


Η άνεση είναι υποδειγματική πάνω στο Caponord 1200 σε σημείο που για να προσπαθήσουμε να βρούμε αδυναμία, πιέζαμε τα φρένα δυνατά, μέσα σε καπάκι υπονόμου. Ούτε ακόμη σε μία τέτοια απότομη και κοφτή λακκούβα, δεν έφτασε χτύπημα στα χέρια μας, με την μοτοσυκλέτα να παραμένει ακλόνητη, και τους επιβαίνοντες να μην αισθάνονται το παραμικρό. Απλά, περνούσε, από όποια ανωμαλία του βάζαμε στην διαδρομή. Η Aprilia έχει δώσει περισσότερη σημασία στην άνεση των επιβαινόντων, γι' αυτό, ακόμη και στις γρήγορες διαδρομές, οι αναρτήσεις του Caponord προσφέρουν μία μοναδική πολυτελής αίσθηση που θα αυξήσει την παραμονή σου επάνω του. Στις επιταχύνσεις, νιώθεις το πίσω μέρος να σφίγγει, χωρίς να συμπιέζεται περιττά, ενώ και στις επιβραδύνσεις, δεν συμπιέζεται το μπροστινό σύστημα όπως έχεις συνηθίσει στις απλές αναρτήσεις σου. Και η άνεση, άνεση.

Το Multistrada είναι πιο σφιχτό συνολικά, και το μπροστινό του σύστημα δεν παρουσιάζει την μαλακή συμπίεση που συναντάμε στην απλή Multistrada, με αποτέλεσμα, το σύστημα Skyhook να μην συμβάλλει με την μείωση του ίχνους (αυτό συμβαίνει κατά την συμπίεση του μπροστινού συστήματος), στο στρίψιμο. Η μοτοσυκλέτα συνολικά είναι μαλακή, αλλά λειτουργεί καλύτερα με βάρος δύο επιβαινόντων. Αυτό δείχνει ότι οι επιλογές που έχουν γίνει στις ρυθμίσεις είναι sport, και ανάλογα, δεν έχεις περιττές συμπιέσεις όταν κινείσαι με μεγάλες ταχύτητες. Χάνεις λίγο στην άνεση, αλλά κερδίζεις σε sport οδήγηση. Σε σχέση με απλή Multistrada έχει τεράστια διαφορά, αλλά το σύστημα της Aprilia ρυθμίζει πιο γρήγορα στις ανάγκες του αναβάτη, προσφέροντας περισσότερη άνεση.

Ηλεκτρονική καθημερινότητα


To Caponord προηγείται σημαντικά στην καθημερινότητα, αφού η αίσθηση που σου μεταφέρει από την πρώτη φορά που το οδηγάς, είναι πως πρόκειται για αρκετά μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Τόσο το βάρος που εξαφανίζεται λόγω καλού ζυγίσματος, όσο και η απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού ride by wire, καθιστούν το Caponord ως ένα ιδανικό όχημα για καθημερινή χρήση. Τα 1200 κυβικά του δεν ενοχλούν, αφού από τις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές, λειτουργεί ήρεμα χωρίς εξάρσεις. Ειδικά αν έχεις επιλέξει την ρύθμιση Rain της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, διαχειρίζεσαι τους 87,5 πραγματικούς ίππους με άνεση. Αν θέλεις περισσότερη δύναμη μπορείς να πας στο Tour ή Sport και οι 110 ίπποι με διαφορετική απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, θα σου δώσουν δυνατότερες επιταχύνσεις και αύξηση της αδρεναλίνης. Αυτό το τελευταίο όμως, είναι πλεονέκτημα του Ducati, αφού ειδικά αν αναφερθούμε στις ψηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, θα δούμε ότι ανοίγοντας το γκάζι και αφήνοντας το στροφόμετρο να σκαρφαλώνει ψηλά, έρχεται η ώρα του Multistrada να τονίσει την sport καταγωγή του.

Ο κινητήρας λυσσάει και ανεβάζει ασταμάτητα, και η επιτάχυνση σου θυμίζει ότι βρίσκεσαι πάνω σε μία sport μοτοσυκλέτα, που απλά, είναι ψηλή και άνετη. Όχι τόσο τουριστική σε θέση οδήγησης όσο η Aprilia, αλλά με τα χειριστήρια να τοποθετούν το σώμα λίγο σκυφτά, αυξάνοντας τα περιθώρια για sport οδήγηση. Οι αναρτήσεις του Aprilia είναι πιο προοδευτικές στην καθημερινότητα λειτουργώντας ποιοτικά και κρατώντας όποια ανωμαλία μακριά από τον αναβάτη, διατηρώντας παράλληλα την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα. Το Multistrada είναι σαφώς καλύτερο από ένα απλό Multistrada χωρίς το σύστημα Skyhook, ωστόσο δεν κρύβει την sport καταγωγή του και θα φανεί κάπως σκληρό σε συνθήκες βόλτας. Αλλά πιέζοντας στις στροφές, το σύστημα Skyhook διατηρεί την μοτοσυκλέτα παράλληλα με το έδαφος χωρίς περιττές συμπιέσεις τόσο μπροστά, όσο και πίσω, όσο και αν κάνεις λάθος και κλείσεις αρκετά ή ανοίξεις πολύ το γκάζι. Sport αίσθηση σε συνδυασμό με μαγεία. Τέλεια.

Τα βοηθήματα


Με το σύστημα Traction Control που ελέγχει την ολίσθηση του πίσω τροχού, που στο Aprilia ρυθμίζει σε τρεις θέσεις, και στο Ducati σε οκτώ, έχουμε άλλη μία παράμετρο που επηρεάζει θετικά το άνοιγμα του γκαζιού. Το θέμα είναι να μπορείς να ανοίγεις το γκάζι άφοβα, χωρίς να φοβάσαι τα γλιστρήματα, και αυτό, και οι δύο μοτοσυκλέτες το ελέγχουν μία χαρά, με την Aprilia να προσφέρει ακριβώς ότι χρειάζεται ένας καθημερινός αναβάτης, και την Ducati να υπερβάλλει καλύπτοντας και τον πιο ψαγμένο που θα την χρησιμοποιήσει ακόμη και σε πίστα. Το Ducati ρυθμίζει σε τέσσερα σημεία την ηλεκτρονική ανάφλεξη, με αποτέλεσμα, ενεργοποιώντας ανάλογα το Sport, Urban, Touring, Enduro, να έχεις σημαντική απόκλιση στην ιπποδύναμη, και ανάλογη λειτουργία. Από τους 150 ανακοινώσιμους φτάνεις (124 και 122 πραγματικοί σε Sport και Touring) στους 100 ίππους στο Urban και Enduro (91,2 και 91,8 πραγματικοί αντίστοιχα), αλλά και επηρεάζεται ανάλογα και η απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού, Ride by Wire, δίνοντας διαφορετική αίσθηση, πιο φιλική ή απότομη, κατά το άνοιγμα του.

Σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του Traction Control, έχεις περισσότερες επιλογές για να το φέρεις στα μέτρα σου και να πάρεις όσο περισσότερη αδρεναλίνη μπορείς. Παράλληλα, έχεις και ανάλογες ρυθμίσεις στο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος ABS, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να έχεις την απλή ρύθμιση Urban για κάθε μέρα, την Sport για γρήγορη οδήγηση, και την Enduro, για το χώμα. Στις δύο πρώτες ρυθμίσεις, το σύστημα λειτουργεί συνδυαστικά μοιράζοντας την δύναμη και στο πίσω φρένο, πατώντας μόνο την μανέτα του μπροστινού. Στην Enduro, πατάς μπροστά, φρενάρει μόνο μπροστά, για να μπορείς να ελέγχεις τον πίσω τροχό. Στο σύστημα φρένων αλλά και διαχείρισης της δύναμης, το Multistrada σαφώς υπερτερεί.

Διαφορά τιμής


Με τον κινητήρα του Ducati να ανεβάζει στροφές αδιάκοπα, είσαι έτοιμος να οδηγήσεις γρήγορα στις στροφές, έχοντας το σύστημα Skyhook να σε κρατάει γαντζωμένο στο δρόμο. Με χαμηλές και μεσαίες στροφές, θα χάσεις την γλύκα που απορρέει από το άνοιγμα του γκαζιού του Aprilia, και τις ποιοτικές αναρτήσεις που προσθέτουν κορυφαία αίσθηση στην άνεση αλλά και την ασφάλεια. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις, κλασικά. Αλλά το Aprilia, δεν το λες και αργό, αφού, αν και διαθέτει λιγότερη ιπποδύναμη, καταφέρνει να είναι όσο sport θα χρειαστεί ο μέσος αναβάτης, φτάνοντας μάλιστα κοντά στο Multistrada σε τελική, στα 256 χ.α.ω., έναντι 265 χ.α.ω - πάντα με πιο βαριά αίσθηση και συμπεριφορά.

Το Aprilia παραμένει μία μοτοσυκλέτα εύκολη και φιλική, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα ανάρτησης, αλλά και κορυφαίο εξοπλισμό, σε μία προσιτή τιμή σε σχέση με το Ducati. Στα 16.380euro που κοστίζει σου αφήνει ένα περιθώριο 4.200euro για να ταξιδέψεις (Multistrada 1200 s - 20.800euro), έστω και με λιγότερη αδρεναλίνη, και λιγότερη sport αίσθηση. Αρκεί να καταλήξεις τι αναβάτης είσαι: Τουρίστας - Sport ή Sport - Τουρίστας;

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Πλήρη τεστ των μοτοσυκλετών μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στο όνομα της κάθε μοτοσυκλέτας: Aprilia Caponord 1200 Travel Pack - ducati-on-off-test/5694-dokimes-on-off-2014-ducati-multistrada-1200-s.html" target="_blank">Ducati Multistrada 1200s

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 23:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon