.
Κατηγορία Συγκριτικά
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 11:29

Συγκριτικό - Honda CRF 250L - Kawasaki KLX 250S

Ανοιχτοί λογαριασμοί!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκαν οι Βασίλης Μπούδρος και Πολυτίμη Κυριακοπούλου

Η ιστορία είναι παλιά, με τις ρίζες της να βρίσκονται στο 1993, όταν το KLX 250S, ήταν σκαλιά ανώτερο από το Honda XR 250. Δύο δεκαετίες μετά, οι εκπρόσωποι κάθε κατηγορίας συναντώνται, με την Honda να προσφέρει μια τελείως νέα πρόταση που έρχεται να πάρει το αίμα της πίσω!

Η καλύτερη δεκαετία

Η μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης, την δεκαετία του ’90, βρισκόταν στα καλύτερά της, με τους μικρούς κυβισμούς, των 250 κυβικών εκατοστών, να κυριαρχούν. Honda XLR 250 και Kawasaki KLR 250, τα οποία έκαναν σχεδόν τα πάντα, μεταφέροντας τους αναβάτες τους αλλά και τους συνεπιβάτες τους, στην πόλη, στην εξοχή, στην εθνική, στην επαρχία, στην παραλία, χειμώνα και καλοκαίρι.

Το ίδιο “κύμα μετανάστευσης” φαίνεται πως είδε η Honda από τις μεγάλες μοτοσυκλέτες, στις μικρές – προφανώς στην αγορά της Ασίας όπου και μοσχοπουλάνε αυτοί οι κυβισμοί, παράγοντας την CRF 250L, δύο χρόνια πριν. Η Kawasaki δεν έλειψε ποτέ από την κατηγορία, αφού από το ’93, παρήγαγε το KLX 250S – τότε με συμβατικό μπροστινό σύστημα και λίγες οπτικές διαφορές, το οποίο, συνέχισε μέχρι και σήμερα, με ψεκασμό και περιφερειακές αλλαγές, να διατίθεται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, εξ Ιαπωνίας, με ότι θετικά μπορεί να έχει ως κατασκευή, μιας και η κορυφαία αξιοπιστία του, έχει τα τελευταία… 21 (!!) χρόνια, φανεί. Από την πλευρά της Honda, το CRF 250L κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Ταϋλάνδη, και η νεαρή του ηλικία, δεν έχει δείξει αρνητικά σημάδια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Τότε, το ’93, ο αντίπαλος του Honda XLR αλλά και του πιο χωμάτινου, Honda XR 250L, ήταν το Kawasaki KLR, μόνο που η Kawasaki, κυρίως στην ιαπωνική αγορά, παρήγαγε και το KLX 250S με συμβατικό μπροστινό σύστημα – και τα δύο Kawasaki υγρόψυκτα, σε αντίθεση με τα αερόψυκτα μονοκύλινδρα της Honda. Άρα η Kawasaki, έχοντας το KLX 250S από τα μέσα του ’90 στην αγορά, προηγείτο σημαντικά στην κατηγορία – το ότι ακόμη παραμένει εδώ, με σύγχρονες πινελιές, μας δείχνει πόσο καλό ήταν από την αρχή της κατασκευής του.
Έχοντας όμως παραπλήσια τιμή με το Kawasaki KLX 250S, το Honda CRF 250L είναι ένας σημαντικός αντίπαλος που αξίζει να στηθεί δίπλα, κοντράροντας την σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητές του, στον βωμό του απαιτητικού αναβάτη.

Στην σκιά των μεγάλων


Μιας και οι σύγχρονοι αναβάτες έχουν συνηθίσει να γεμίζουν τον ασκό των ονείρων με την κατοχή μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλετών, άσχετα αν θα τις χρησιμοποιήσουν ή όχι, οι μικρές μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης, των 250 κυβικών εκατοστών, έγιναν “δεύτερες”. Για πολλούς αναβάτες, “πρώτες”, αφού μπορούν να καλύψουν σε σημαντικό ποσοστό τις απαιτήσεις για ασφαλή μετακίνηση. Και μιας και υπάρχουν πολλοί αναβάτες που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν scooter για θέμα φόβου στους μικρούς τροχούς, τις μικρές διαδρομές αναρτήσεων και την “μέσα” θέση οδήγησης, αυτά τα δύο εντουράκια, φαντάζουν ιδανικά. Ειδικά αν σκεφτείς ότι και τα δύο τους, βρίσκονται σε τιμές κάτω από κάποια scooter των 250 κυβικών εκατοστών. Το Kawasaki φτάνει στα 5.490euro, με το Honda στα 4.980euro, όταν το scooter Honda SH 300 κοστίζει 5.350euro και το Kawasaki J300, στα 5.395euro, αμφότερα με ABS.

Εύλογα θα πείτε πως είναι τελείως διαφορετική η χρήση του καθενός, αλλά μήπως τελικά, με ένα εντουράκι διπλής χρήσης, θα καλύψεις και τις καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και όποια άλλη χρήση θες; Μήπως τελικά τα 250 κυβικά μίας μικρής On/off, adventure, dual purpose, πες την όπως θες, είναι η κατάλληλη μοτοσυκλέτα για σένα, για να απολαμβάνεις την ημέρα σου οδηγώντας “μοτοσυκλέτα” με ταχύτητες και συμπλέκτη, με ψηλή θέση οδήγησης, με το μοτέρ ανάμεσα στα πόδια σου, με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και αντίστοιχους τροχούς; Μήπως τελικά, μία τέτοια μοτοσυκλέτα 250 κυβικών μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα scooter στην καθημερινή σου μετακίνηση, αλλά να αφήσει και στο γκαράζ την “μεγάλη” για αρκετό καιρό, μιας και θα σου κάνει τα κέφια ακόμη και σε αποστάσεις των 100 χιλιομέτρων, ακόμη και στις διακοπές άνετα; Μήπως;

Εντούρο πόλης


Αυτό που συναντάει ένας καθημερινός αναβάτης πόλης, είναι η κίνηση και τα σταματημένα αυτοκίνητα, τα καπάκια υπονόμων και οι λακκούβες κάθε είδους, μήκους και βάθους, οι απρόβλεπτες καταστάσεις όπως οι πόρτες των ταξί, οι πεζοί που πετάγονται από παντού, οι παραβάτες που ξεσκίζουν τα κόκκινα φανάρια για πλάκα. Σας θυμίζουν μήπως τον εαυτό σας που παίζει playstation πίσω από το τιμόνι ενός δίτροχου; Αυτός ο αναβάτης θα χειριστεί καλύτερα το CRF 250L μέσα στην πόλη, αφού οι διαστάσεις του αλλά και το ζύγισμα που έχει, θα βοηθήσουν ώστε να αλλάζεις κατεύθυνση χωρίς να παίρνεις για “κανονάκι” τον πεζό που πετάχτηκε.

Η μικρή διαφορά σε βάρος, υπέρ του KLX, (CRF 250L - 144 κιλά, KLX 250S – 138 κιλά), δεν είναι αρκετή για να γυρίσει την ζυγαριά μιας και το KLX δείχνει πιο μακρύ και πιο μεγάλο σε διαστάσεις. Το CRF είναι το απόλυτο παιχνίδι πόλης, με τις αναρτήσεις του να λειτουργούν πιο προοδευτικά στις ανωμαλίες και να αποσβένουν καλύτερα στις λακκούβες, κρατώντας τα χτυπήματα μακριά από τον αναβάτη. Το KLX λειτουργεί λίγο πιο σφικτά, δείχνοντας στιβαρότητα ακόμη και στις πιο βαθιές λακκούβες, αλλά θα είναι πιο σκληρό σε κάθε χρήση. Η διαφορά είναι μικρή μεταξύ τους αλλά αισθητή.

Ο κινητήρας του Honda αντιδρά πιο θετικά στο άνοιγμα του γκαζιού μιας και από κατασκευής του έχει σχεδιαστεί για ροπή στις χαμηλές στροφές. Έχει έναν εκκεντροφόρο και υπερτερεί στην αμεσότητα, όντας πιο ελαστικός στις επιταχύνσεις. Αυτό μέσα στην πόλη, είναι ένα πλεονέκτημα για τον μέσο χρήστη, ενώ ο κινητήρας του KLX, αντιδρά πιο νωχελικά, όντας με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλείς – διάταξη που βοηθά την απόδοση από τις μεσαίες στροφές περιστροφής κι επάνω.

Άνεση στην μετακίνηση


Η άνεση στην μετακίνηση είναι πλεονέκτημα και των δύο μικρών μοτοσυκλετών on/off, που είναι ίδιες στην αντιμετώπιση ανωμαλιών μέσα στην πόλη. Οι διαφορές είναι τόσο μικρές που οι διαστάσεις έρχονται να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους, δείχνοντας ότι, ουσιαστικά δεν κάνουν τα νούμερα τις μοτοσυκλέτες, αλλά το ζύγισμα και η γενική αίσθηση που προσφέρουν. Για παράδειγμα, το μήκος είναι ίδιο, στα 2200 για το KLX και 2.195 για το CRF, ενώ και το ύψος σέλας παραπλήσιο – 875 για το CRF, 890 για το KLX. Από τη στιγμή που βρίσκονται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 90 εκατοστών, τότε βολεύουν εξίσου – αν και του Honda η σέλα, λόγω μικρότερου πλάτους στο μπροστινό τμήμα, ίσως βολέψει περισσότερο τους μέτριου ύψους αναβάτες.

Αυτή η διαφορά, στο πλάτος της σέλας, θα δώσει περισσότερη άνεση στην μεταφορά επιβαινόντων στο KLX, του οποίου η σέλα είναι πιο μακριά και πληθωρική. Τα μαρσπιέ συνεπιβάτη και των δύο είναι ίδια, αναδιπλούμενα στο πλαίσιο, άρα και τα δύο θα δυσκολέψουν τα γόνατα του, και θα χρειαστούν επέμβαση αν αυτός βρίσκεται μόνιμα πίσω μας.
Οδηγικά, η μικρότερη γωνία κάστερ του KLX, στις 26,5 μοίρες από τις 27,5 του CRF, δεν θα δώσει περίσσια ευκολία στην οδήγηση μέσα στην πόλη, και ο αναβάτης θα πρέπει να σταθεί στο καλύτερο ζύγισμα, στην μεγαλύτερη γωνία στροφής του τιμονιού, και στην άνεση λειτουργίας του κινητήρα του Honda.

Οι ανοιχτές διαδρομές


Το αίμα του πίσω φαίνεται να παίρνει το KLX όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, αφού ο μονοκύλινδρος κινητήρας με τους δύο εκκεντροφόρους επί κεφαλής, νιώθει πιο άνετα να γυρίζει πάνω από τις 4.000σ.α.λ. Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν γρήγορα όταν ο αναβάτης κρατήσει το γκάζι ανοικτό, και η επιτάχυνση θα κοντράρει στα ίσα το εξαιρετικό Honda. Η διαφορά θα έρθει μετά τις μεσαίες στροφές όπου το KLX θα καταφέρει να διατηρήσει με άνεση τις στροφές χωρίς να κουράζει τον αναβάτη και να ταξιδέψει πιο εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις. Η τελική τους ταχύτητα είναι παραπλήσια, με του KLX να βρίσκεται στα 145χ.α.ω. έναντι 140 χ.α.ω., αλλά η διαφορά τους είναι στον τρόπο που το KLX λειτουργεί κοντά στα 120χ.α.ω. Είναι πιο ήρεμο, δείχνει πιο άνετο, κι έτσι, μπορεί να σε μεταφέρει σε μακρινές αποστάσεις λίγο πιο εύκολα.

Οι καταναλώσεις τους είναι παραπλήσιες και η διαφορά του σώματος ψεκασμού, όπου στο CRF είναι 36 χιλιοστών, ενώ στο KLX 34 χιλιοστών, δεν είναι αρκετές για να καθορίσουν την ποσότητα καυσίμου που βρίσκεται και στα δύο κοντά στα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Με τα ρεζερβουάρ να είναι ίδιας χωρητικότητας, στα 7,7 λίτρα, η αυτονομία θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανοίγματος του γκαζιού και λειτουργίας του κινητήρα. Ούτως ή άλλως, και τα δύο από δυνατότητες φορτώματος είναι ίδια, με το KLX να πλεονεκτεί λόγω της παλαιότητας στην κατηγορία, και των λύσεων (βλ. σχάρα) που υπάρχουν ήδη στην αγορά.

 

Χωμάτινες βλέψεις


Και τα δύο έχουν χωμάτινη καταγωγή και ιστορία, την οποία το KLX έχει μεταφράσει καλύτερα, αφού βασίστηκε στο πλαίσιο του motocross KX 125 όταν σχεδιάστηκε, πίσω στο 1993. Η χρονιά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αρνητικό κριτήριο, αφού ακόμη και τώρα, το KLX κινείται με εξαιρετική άνεση στο χώμα. Είναι σταθερό και παιχνιδιάρικο, προσφέρει εμπιστοσύνη και οι αναρτήσεις του που ρυθμίζουν τις αποσβέσεις επαναφοράς, θα συμβάλλουν και αυτές στον απαιτητικό αναβάτη. Χωρίς να έχει σχεδιαστεί με βάση κάποιο χωμάτινο μοντέλο, το CRF καταφέρνει με απλές αναρτήσεις, που δεν διαθέτουν ρυθμίσεις, να κινείται αξιοπρεπώς και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, σε κάθε είδους τερέν. Είναι λιγότερο απαιτητικό από το KLX σε βραχώδη εδάφη, ενώ ένας μέτριος οδηγικά αναβάτης, θα βολευτεί περισσότερο πάνω του.

Η θέση οδήγησης του KLX είναι πιο φαρδιά στο μπροστινό σημείο, λόγω του περιμετρικού πλαισίου και του ρεζερβουάρ που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό, και αποτρέπει τον αναβάτη από την τοποθέτηση του σώματος εκεί – η σέλα ανηφορίζει. Στο CRF, η μετακίνηση του αναβάτη θα γίνει πιο άνετα στο μπροστινό τμήμα της σέλας, μιας και είναι πιο στενό, δίνοντας την δυνατότητα για ευκολότερη οδήγηση.
Αναλόγως τερέν, το CRF λόγω του φιλικότερου συνόλου πλαίσιο – αναρτήσεων, αλλά και του πιο ροπάτου κινητήρα, θα αποδειχθεί καλύτερο στις αργές διαδρομές. Εκεί όπου το KLX θα δυσκολευτεί περισσότερο, αλλά θα πάρει το αίμα του πίσω όταν ξεδιπλωθούν μπροστά του δασικοί δρόμοι, με κάθε είδους δυσκολία.
Μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης

Διαφορές… τιμής


Ίδιες αλλά τόσο διαφορετικές, οι προτάσεις της Honda και της Kawasaki για την κατηγορία των 250 κυβικών εκατοστών, είναι τόσο ξεκάθαρες αναφορικά με αυτά που προσφέρουν. Θα καλύψουν και οι δύο ακριβώς τις ίδιες χρήσεις και θα διαφοροποιηθούν στον τρόπο που το κάνουν, με το CRF 250L να είναι πιο φιλικό στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.

Με την ιπποδύναμή τους να βρίσκεται στα 22 (KLX) και 23 (CRF) άλογα, δεν θα βάλουν φωτιά στο δρόμο ή στο χώμα, αλλά θα σας μεταφέρουν παντού, με ευκολία. Ακόμη και σε μικρά ταξίδια ή χωμάτινες εξορμήσεις, θα σταθούν δίπλα σας, τιμώντας τον χαρακτηρισμό dual purpose στο 100%. Βασική διαφορά μεταξύ τους είναι η χώρα κατασκευής που για το KLX 250S παραμένει η Ιαπωνία, με ότι θετικά μπορεί να έχει αυτό στην ήδη αναγνωρισμένη αξιοπιστία που τονίζει η παραγωγή του μοντέλου, τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το εκ Ταϋλάνδης ορμώμενο, CRF 250L, έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής, και αντίστοιχα ποιότητας, σε συγκεκριμένα τμήματα (μη ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ποδόφρενο και λεβιέ ταχυτήτων), αλλά διαθέτει μέχρι και ψηφιακό δείκτη βενζίνης. Λίγοι θα είναι αυτοί που θα ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες και θα προτιμήσουν να πληρώσουν τα 4.980euro που κοστίζει το CRF 250L, 500euro λιγότερα από το KLX 250S, που βρίσκεται στα 5.490euro. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους και όταν ζυγίζεις τις ανάγκες και οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι μικρές, η προσωπική οπτική γωνία αλλά και η τιμή, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

Διαβάστε αναλυτικά τα τεστ των δύο μοτοσυκλετών και τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους:

Honda CRF 250L

Kawasaki KLX 250S

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 11:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon