.
Κατηγορία Συγκριτικά
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 12:54

Συγκριτικό Mega adventure 1200 - 2013 / 2014 – Οι γνώμες των αναβατών

Η ματιά του ερασιτέχνη

 

 

Κείμενα: Τάκης Μανιάτης, Θανάσης Μαρινόπουλος, Στρατής Λιβιτσάνος, Δημήτρης Κατσούλας, Στέλιος Καραμάνος

Σε ένα συγκριτικό, ο κάθε αναβάτης έχει την δική του άποψη γι’ αυτό που οδηγάει, ανάλογη με τις απαιτήσεις του, τις οικονομικές και οδηγικές, αλλά και τα “θέλω” του, ανάλογα με την χρήση που συνήθως κάνει, και φυσικά, το οδηγικό του “background”. Με τα παραπάνω δεδομένα, ήταν σίγουρο ότι ο κάθε αναβάτης θα είχε να μας δώσει μία διαφορετική άποψη για την κάθε μια μοτοσυκλέτα του συγκριτικού Mega Adventure 2013-2014.Στο άρθρο που ακολουθεί με τις γνώμες των αναβατών, που για πρώτη φορά δημοσιεύεται σε ένα συγκριτικό περιοδικού μοτοσυκλέτας, θα βρείτε επίσης και τα profile τους, τις λεπτομέρειες για την πορεία τους στο χώρο της μοτοσυκλέτας, αλλά και τις ανάγκες τους σαν μοτοσυκλετιστές.

Επίσης, μέσα στο profile του κάθε αναβάτη, θα βρείτε και την προσωπική τους αξιολόγηση των μοτοσυκλετών του συγκριτικού, σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους συμφωνήσαμε όλοι ότι έχουν και την μεγαλύτερη σημασία. Η αξιολόγηση γίνεται με τον βαθμό 5 στην καλύτερη μοτοσυκλέτα, και το 1, στην χειρότερη. Οι συνολικοί βαθμοί εμφανίζονται στο τέλος κάθε κολώνας, και όποια μοτοσυκλέτα έχει τους λιγότερους βαθμούς, σύμφωνα με τον πίνακα, αντικατοπτρίζει ουσιαστικά και όλα όσα αναφέρει αυτός στην κρίση του για τις μοτοσυκλέτες.

Τα κοινά σημεία

Οι BMW R 1200GS, Ducati Multistrada 1200, KTM 1190 Adventure, Honda Crosstourer, Triumph Tiger Explorer 1200, βρέθηκαν σε χέρια αναβατών που έχουν κοινά σημεία: Συμπτωματικά, όλοι οδηγούν BMW R 1200GS, στην απλή ή Adventure έκδοση και αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε ως αρνητικό κριτήριο για την αξιολόγηση των – εκτός BMW - μοτοσυκλετών. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε ότι, σαν ταξιδιώτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, σαν αναβάτες σε καθημερινή βάση, αλλά και σαν εκδρομείς ολιγόωρων ή πολυήμερων εκδρομών Travel Enduro, έχουν καταλήξει για λόγους κάλυψης των απαιτήσεων, στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Και μιας και όλα τα εργοστάσια ψάχνουν τρόπους να αντιγράψουν την κορυφαία επιλογή της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, R 1200GS – όπως έχουν άλλωστε παραδεχθεί, αλλά και φαίνεται και στις κατασκευές τους, θα βρούμε μεν στις γνώμες τους πολλές συμπάθειες προς την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, αλλά και ξεκάθαρες απόψεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές, για όλες – ακόμη και για την νέα GS. Όλοι τους άλλωστε έχουν ένα ακόμη κοινό σημείο στην αξιολόγησή τους: Την κρίση τους, βάση μίας μπάρας αξιολόγησης όπου στο ένα άκρο βρίσκεται η τουριστική, στην μέση η καθημερινή, και στην άλλη η “fun” πλευρά της κάθε μοτοσυκλέτας. Και εκεί, για μία ακόμη φορά, οι απόψεις, όπως θα δείτε παρακάτω, συγκλίνουν. Και για κερασάκι στην τούρτα, θα δούμε αναλυτικά τι έχει να μας πει ο κάθε αναβάτης, ξεχωριστά για κάθε μοτοσυκλέτα, από την καρδιά του, ως ερασιτέχνης εραστής και χρήστης των δύο τροχών, και όχι ως επαγγελματίας συντάκτης ή δημοσιογράφος.

Οι μοτοσυκλέτες

Στις παρακάτω ενότητες, θα βρείτε, ξεχωριστά ανά ενότητα, τις απόψεις του κάθε αναβάτη για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Έτσι θα δείτε τι ακριβώς ένιωσε ο κάθε αναβάτης στο συγκεκριμένο ταξίδι και ποια ήταν η αίσθηση που αποκόμισε τελικά οδηγώντας την στις συνθήκες ενός τριήμερου Mega Adventure ταξιδιωτικού - συγκριτικού.

BMW R 1200GS

Θανάσης Μαρινόπουλος
Η BMW R 1200GS βελτιώθηκε σε παρά πολλούς τομείς σε σχέση με την προκάτοχο της και φλερτάρει και πάλι με τη κορυφή. Ο ολοκαίνουργιος υγρόψυκτος μποξέρ κινητήρας εντυπωσιάζει τόσο με την απόδοση και την ελαστικότητα του, όσο και με την πολιτισμένη λειτουργιά του, που στη πράξη, επιτρέπει μεγαλύτερες κατά πολύ ταχύτητες ταξιδίου στην εθνική, σε σχέση με τον προκάτοχο. Δυστυχώς η ασάφεια του μπροστινού συστήματος δεν μου επέτρεψε να την ευχαριστηθώ σε υψηλούς ρυθμούς στον επαρχιακό δρόμο και παρότι κάτοχος GS, το συγκεκριμένο σύστημα Telelever, με μικρότερη διάμετρο στα καλάμια σε σχέση με το “παλιό”, δεν μου έδινε την επιθυμητή αίσθηση ασφάλειας ώστε να κινηθώ στους ρυθμούς που κινούμαι με τη δικιά μου GS (μοντ ‘08). Στα συν, τα κορυφαία φρένα, η εξαιρετική και πάλι θέση οδήγησης, και η βελτιωμένη εργονομία, όπως για παράδειγμα η πανεύκολη πλέον ρύθμιση της ζελατίνας. Στα πλην, η επιλογή κάποιων πλαστικών περιφερειακών που δείχνουν πολύ φτηνότερα από του προκάτοχου, ειδικά οι χούφτες που νομίζεις ότι δεν θα αντέξουν στην παραμικρή πτώση, καθώς και η τσιμπημένη τιμή του, που αγγίζει τα 19.800euro (για τη μοτοσυκλέτα του τεστ), αφού - για μένα- θα χρειαστεί και κάποιες προσθήκες κατά την αγορά, όπως τα απαραίτητα κάγκελα προστασίας του μποξέρ κινητήρα.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Ο μύθος καλά κρατεί! Οι “φίλοι” μας οι Γερμανοί κατάφεραν για ακόμα μια φορά να εξελίξουν μια μοτοσυκλέτα που απλά μπορεί να σε ταξιδέψει στην άκρη του κόσμου, να σε οδηγεί καθημερινά στην εργασία σου αλλά και να σε τσιτώνει με την αστείρευτη δύναμη της σε όποια οδηγική πρόκληση, σε άσφαλτο αλλά και χώμα, και όλα αυτά με απόλυτη ΑΣΦΑΛΕΙΑ, χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει! Τα μόνα κοινά σημεία με την παλιά unstoppable κατασκευή είναι το όνομα και η χαρακτηριστική γραμμή τους, κατά τα αλλά απέχουν παρασάγγας! Λιγότεροι κραδασμοί, μερική υγρόψυξη, περισσότερα ΑΛΟΓΑ, εκπληκτικό κιβώτιο ταχυτήτων και ηλεκτρονικά συστήματα, είναι απλά μια καταπληκτική μοτοσυκλέτα για μια ζωή! Το θέλω!!!!
 
Στρατής Λιβιτσάνος
To Πακέτο. Τα έχει όλα χωρίς υπερβολές. Άνετη θέση οδήγησης, τεχνολογία, αναρτήσεις, απόδοση και πάνω από όλα εκπνέει σιγουριά. O διαχωρισμός του χαρακτήρα της, σε εκτός και εντός δρόμου είναι άψογα ισορροπημένος. Πατάει και σταματάει γέρα στα πολλά χιλιόμετρα στην άσφαλτο, ενώ δεν χάνει καθόλου στην σταθερότητα της στο χώμα. Η τιμή της μήπως αγνόησε λίγο το κλίμα των καιρών....;!!
 
Στέλιος Καραμάνος
Το νέο GS σίγουρα είναι μία μοτοσυκλέτα που με άφησε άφωνο μιας και σε σχέση με το δικό μου, ο κινητήρας του είναι γεμάτος ροπή από τις χαμηλές στροφές, έχει πολλή ροπή, αλλά και δύναμη στις ψηλές στροφές. Το ευχαριστήθηκα σε όλους τους δρόμους που το οδήγησα, τόσο στο ήρεμο ή γρήγορο ταξίδι, αλλά και στους επαρχιακούς, ακόμη και στο χώμα. Είναι ένα μηχανάκι που σου κάνει όλα τα κέφια με τις λιγότερες παραχωρήσεις.

KTM 1190 Adventure

Θανάσης Μαρινόπουλος
Το μηχανάκι στρίβει απίστευτα, επιταχύνει σε ρυθμούς Superbike, πάει καλυτέρα από τα υπόλοιπα στο χώμα και γενικά είναι το πιο παιχνιδιάρικο από τα πέντε του συγκριτικού. Αδικείται λίγο στα φρένα, εξαιτίας ίσως και του σχετικά μαλακού μπροστινού συστήματος που συμπιέζεται αρκετά. Δεν δικαιολογεί βέβαια με τίποτα το προσωνύμιο Adventure και θα μπορούσε να είναι ο επάξιος αντικαταστατής του 990 SMT – για κίνηση σε κάθε ασφάλτινη διαδρομή με αξιώσεις. H σέλα είναι σκληρή (ειδικά ο συνεπιβάτης θα δυσκολευτεί πολύ σε πολύωρα ταξίδια) και οι δυνατότητες φορτώματος αποσκευών είναι περιορισμένες σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ήταν βέβαια μαζί με το Ducati το μηχανάκι που με διασκέδασε περισσότερο σε αυτό το τεστ. Δεν θα το επέλεγα όμως για δική μου μοτοσυκλέτα. Θα ήθελα να το έχει κάποιος από τη παρέα μου, να το καβαλάω για καμιά 50αρια χιλιόμετρα επαρχιακού στροφιλικιού και να ξεδίνω.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Μερικά χιλιόμετρα μετά το GS καβάλησα τον αυστριακό διάβολο: 150 μεταλλαγμένοι ίπποι έτοιμοι να κατασπαράξουν οποιοδήποτε δίκυκλο βρεθεί στο διάβα τους! Παρόλο που δίνει την αίσθηση της ψηλής μοτοσικλέτας “κούμπωσα” μια χαρά πάνω του. Η θέση οδήγησης είναι πολεμική, καβαλάς και ξεκινάς το κυνήγι, όμως αυτό που με προβλημάτισε μετά από 100 χιλιόμετρα εθνικής οδού και επαρχιακού δικτύου ήταν η σέλα. Πιάστηκα και ανακάλυψα δυστυχώς πως έχει την χειρότερη σέλα από όλες τις μοτοσικλέτες του τεστ, αλλά αυτό διορθώνεται με after market προϊόντα και δεν μπορώ να το κατακρίνω. Γενικά πρόκειται για μια κορυφαία δημιουργία με στριτάδικες επιδόσεις, καταπληκτικές αναρτήσεις, φρένα, στήσιμο, μια μοτοσυκλέτα την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς καθημερινά αλλά και τουριστικά χωρίς ενδοιασμούς. Ίσως να απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό μιας και το "παιχνίδι" είναι στο "αίμα" της. Χουφτώνεις το γκάζι, σουζάρεις, στρίβεις, χώνεσαι σε κάθε λογής χωματόδρομο, χαμογελώντας σαν μικρό παιδί!
 
Στρατής Λιβιτσάνος
Το παιχνίδι. Στη άνεση και στην εμφάνιση ίσως υστερεί λίγο, αλλά η οδηγική εμπειρία που προσφέρει, επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα σημεία, επιβλητικά. Στενό τιμόνι, επιθετική θέση οδήγησης και γκάζι που κανένα άλλο Οn-Off δεν έχει μέχρι στιγμής, το κάνουν το απόλυτο παιχνίδι σε χώμα και άσφαλτο. Μετά την πρώτη επαφή σου δίνει αμέσως την αίσθηση: “πάω παντού και γρήγορα...”. Το θέμα είναι, πόσο αντέχει ο αναβάτης ...!
 
Στέλιος Καραμάνος
Το νέο 1190 είναι ένα αγρίμι, ήρεμο όταν το θες και διάολος σε όλα τα τερέν, όταν ανοίξεις το γκάζι. Επιταχύνει σαν τρελό αλλά σε σχέση με τα παλαιότερα KTM Adventure είναι πιο φιλικό. Με τόσα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει πάνω του σου δίνει ασφάλεια και η δύναμή του είναι αυτή που σε κερδίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ducati Multistrada 1200

Θανάσης Μαρινόπουλος
Η ιταλίδα μπορώ να πω πως μετά το σοκ της πρώτης επαφής με τις αναρτήσεις αρρύθμιστες, με εξέπληξε ευχάριστα, τόσο με τα οδηγικά της χαρακτηριστικά, όσο και με τη ποιότητα κατασκευής και την προσοχή που έχουν δώσει οι Ιταλοί στη λεπτομέρεια. Ήταν το πιο “premium” μηχανάκι του Mega Test. Θα ήθελα λίγο πιο απλοποιημένες για το χρήστη ηλεκτρονικές λειτουργιές, και λίγο κοντύτερο κιβώτιο ταχυτήτων για να επιταχύνει πιο εύκολα. Προσωπικά, με ύψος 1.87cm, δυσκολεύτηκα λίγο να βολευτώ πάνω της, κυρίως όμως στην εθνική οδό και με ταχύτητες… αυτοφώρου. Οι κοντύτεροι από μένα αναβάτες θα βολευτούν σίγουρα καλύτερα. Στα συν και τα κορυφαία φώτα για τη βραδινή οδήγηση όπως και η πανεύκολα ρυθμιζόμενη ζελατίνα του fering.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά μοτοσυκλέτα του συγκριτικού. Μου πήρε ώρα να καταλάβω πως ενεργοποιείς τις λειτουργίες του ηλεκτρονικού υπολογιστή που φέρει, έψαχνα να βρω πως κλειδώνει το τιμόνι, φοβόμουν μην ξεχάσω πουθενά το ηλεκτρομαγνητικό κλειδί της. Όμως, όταν καθόμουν και την χάζευα στην αυλή του σπιτιού στο χωριό για ώρα....αναρωτιόμουν, τι έφτιαξαν οι τύποι! Από τις πίστες αγώνων στις διαδρομές του κόσμου, μια εκπληκτική μοτοσυκλέτα που σε ξελογιάζει ακόμα και όταν την κοιτάς! Με τέσσερις ηλεκτρονικά διαχειριζόμενες χαρτογραφήσεις, 150 "αραβικά" άτια, αιχμηρή εμφάνιση και με τουριστικές βλέψεις, το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ταξιδέψεις. Αν είχα την δυνατότητα να έχω μια μοτοσικλέτα-όπλο στο γκαράζ αλλά και το GS μου, σίγουρα αυτή θα ήταν το Multi! Μπορεί να πιάνεται ο πισινός μετά από λίγη ώρα οδήγησης, μπορεί ο συνεπιβάτης να νιώθει άβολα, μπορεί να σε τρώει το χέρι σου και να μην μπορείς να ηρεμήσεις, πολλά μπορεί.... Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι, πως, καβαλάς την απόλυτη δίτροχη ηδονή που παρόλο που είναι μία “ασφάλτινη” Ducati, θα σε πάει στον πιο απομακρυσμένο χωματόδρομο χωρίς να αγχωθείς, θα ταξιδέψεις με ταχύτητες μαχητικού αεροσκάφους, αλλά και θα στρίβεις με τέτοια ευκολία όσο ένα RR! Προσοχή, η μοτοσυκλέτα αυτή προκαλεί εθισμό!
 
Στρατής Λιβιτσάνος
Η έκπληξη. Αν σε αφήσουν ξαφνικά μόνο σου στην μέση της εθνικής οδού, με ένα Multistrada και το ηλεκτρονικό κλειδί στο χέρι, δεν μπορείς να κανείς τίποτα απολύτως αν δεν σου δώσουν το manual! Εμφανώς ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου έχει δώσει αρκετή βαρύτητα στη νέα τεχνολογία, δίνοντας μια “Gadget” αίσθηση. Οδηγικά, στις χαμηλές ταχύτητες, σου δίνει την αίσθηση ενός μικρού Οn-Off, ενώ σε εκπλήσσει ευχάριστα η απόδοση της όταν ανοίγεις πολύ το γκάζι, και ακόμα περισσότερο, η συμπεριφοράς της εκτός δρόμου... είναι κάτι που σίγουρα δεν περιμένεις από την αρχή. Η θέση οδήγησης σε αναγκάζει να κολλήσεις το στήθος στο τιμόνι, να κινηθείς σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και να απορείς τι θα συμβεί αν ανέβει πίσω σου συνεπιβάτης!
 
Στέλιος Καραμάνος
Το Multistrada είναι ένα Superbike On-Off που στρίβει, σουζάρει, φρενάρει, και τα κάνει όλα στον μέγιστο βαθμό σε σχέση με όλα τα άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Κι εκεί που νομίζεις ότι τα κάνει όλα αυτά στην άσφαλτο, μπαίνεις στο χώμα και διαπιστώνεις ότι κινείται αξιοπρεπέστατα. Αν δεν το λυπάσαι, μην λερωθεί ή γραντζουνιστεί, τόσο περιποιημένοι που είναι, θα σε πάει όπου θες με άνεση και ασφάλεια, όπως και αν είναι το έδαφος.

Honda Crosstourer 1200

Θανάσης Μαρινόπουλος
To Cosstourer με απογοήτευσε προσωπικά στους περισσότερους τομείς. Ανύπαρκτη προστασία από τον αέρα, άβολη θέση οδήγησης, μέτρια οδική συμπεριφορά και σίγουρα δεν είναι μια Οn-Οff μοτοσυκλέτα, μιας και θα το σκεπτόμουν πολύ να την χρησιμοποιήσω έστω και σε ήπιο χωματόδρομο. Η Honda αντί να φτιάξει τον αντικαταστάτη του Varadero ώστε να χτυπήσει τις κορυφαίες μοτοσυκλέτες στην κατηγορία, πήρε το VFR 1200F, του έκοψε άλογα, του έδωσε λίγο ύψος, έβαλε αποστάτες στο τιμόνι για πιο όρθια θέση οδήγησης, έβαλε και ακτινωτές ζάντες (για ποιο λόγο άραγε;) και το έβαλε στην αγορά με τιμή πάνω από 17.500euro να κονταροχτυπηθεί με τους ηγέτες της κατηγορίας. Παρόλα τα αρνητικά, το βάρος, και την αργή συμπεριφορά, εκτίμησα την δύναμη και την ευστροφία του V4 κινητήρα, την άνεση στην εθνική οδό – όπου χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη ζελατίνα και τα πολύ καλά της φρένα.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Η πιο "χαλαρή" μοτοσυκλέτα τουρισμού. Οδηγείς με το πνεύμα, τα κάνει όλα μόνο του, πραγματικά ευχαριστήθηκα οδήγηση στην άσφαλτο. Οδηγείς με 200 χ.α.ω. με το ένα χέρι, “πίνεις καφέ”, φλερτάρεις την συνοδηγό σου και αν χρειαστεί, ανοίγεις το γκάζι και εξαφανίζεται! Όταν όμως αλλάξαμε τερέν και οι πρώτες κοτρόνες έκαναν την εμφάνιση τους... εκεί η γκαζιέρα υπολειτουργούσε και απλά διέσχισα τον χωματόδρομο χωρίς ηρωισμούς και λοιπές ηδονές. Απλά περνάς αργά και σταθερά από χωματόδρομο, με σκοπό να φτάσεις στον αυχένα του βουνού ή στη παραλία την απομονωμένη, χωρίς να ιδρώσεις. Δεν είναι για “πολλά” στο χώμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα.
Η κατανάλωση του είναι λίγο τσιμπημένη αλλά και αυτό έχει να κάνει με τις αδυναμίες του δεξιού καρπού όπου αν σε τρώει... θα το πληρώσεις. Η κάλυψη από τον αέρα είναι μηδαμινή, η εργοστασιακή ζελατίνα είναι διακοσμητική ακόμα και για αναβάτες μετρίου αναστήματος! Η σέλα της είναι πολυθρόνα, όμως δεν ρυθμίζεται σε ύψος, κάτι που τελικά μπορεί και να μην χρειάζεται στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Πιστεύω πως απευθύνεται σε αναβάτες που δεν γουστάρουν να σκονίζουν τις ζάντες τους, πιστεύω πως απευθύνεται σε low profile οδηγούς οι οποίοι κινούνται κυρίως σε άσφαλτο και ξεδίνουν μια στο τόσο ξεδιπλώνοντας τις αρετές τους σε ασφάλτινα και στριφτερά πεδία.
 
Στρατής Λιβιτσάνος
To άνετο. Σίγουρα δεν ταυτίζεται με εκτός δρόμου διαδρομές και περιπέτεια. Σε παραπέμπει περισσότερο σε άνετα ασφαλτινα χιλιόμετρα χωρίς όμως να σου δίνει έντονα την διάθεση του ταξιδιού. Δυνατά χαρακτηριστικά της η άνεση και το γκάζι. Αν και θέλει να πλησιάσει λίγο τα προηγούμενα Οn-Off, τα έχει καταφέρει... μόνο στην εμφάνιση. Μήπως πρέπει να αλλάξει κατηγόρια ή η κατηγορία έχει αλλάξει τόσο πολύ χαρακτήρα και δεν το πήραμε χαμπάρι;
 
Στέλιος Καραμάνος
Το Crosstourer είναι ένας κλασικός ιάπωνας, ένα μηχανάκι που πρέπει να ρυθμίσεις τις αναρτήσεις στα μέτρα σου, να συνηθίσεις τα απότομα φρένα του και το βάρος του. Έχει ασφάλτινο προσανατολισμό και έχει μέτριο εξοπλισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα. Αν όλα αυτά προσφέρονταν σε μία προσιτή τιμή, ώστε να επένδυες και να βελτίωνες ότι χρειαζόταν, θα ήταν μία καλή και τίμια αγορά. Με την τιμή που έχει όμως…

Triumph Tiger Explorer 1200

Θανάσης Μαρινόπουλος
Πιστεύω ότι ο μεγάλος “Τίγρης” είναι μία μοτοσυκλέτα που στην χωρά μας δεν έτυχε της σημασίας που θα έπρεπε από το κοινό, και το λέω, ως ευτυχής κάτοχος της προηγούμενης GS. Ο Τίγρης θα σε πάει πραγματικά παντού. Είναι ο πιο άνετος στο ταξίδι και σίγουρα θα επέλεγα αυτόν για να πάω Νορβηγία και όχι το Crosstourer - όπως έχω διαβάσει κάπου. Η προστασία από τον αέρα είναι κορυφαία, όπως και η θέση οδήγησης, χωρίς φυσικά ο συνεπιβάτης να αισθάνεται παραμελημένος μιας και έχει στη διάθεση του μια κορυφαία σέλα και σωστά τοποθετημένα μαρσπιέ. Στο επαρχιακό στροφιλίκι, η άνετη ανάρτηση θα αποσβέσει τις όποιες ανωμαλίες του δρόμου και δε θα σας προδώσει ακόμα και όταν ανέβουν κατά πολύ οι ρυθμοί - φτάνει να συνηθίσετε το μακρύ κιβώτιο ταχυτήτων, δουλεύοντας καλύτερα μία σχέση “κάτω” στο κιβώτιο. Αυτό ήταν και το μόνο ουσιαστικό ελάττωμα που βρήκα, το οποίο εξαλείφεται όμως σε μεγάλο βαθμό από την ελαστικότητα του τρικύλινδρου εν σειρά κινητήρα ο οποίος αποδίδει γραμμικά, ακόμα και στις χαμηλές στροφές. Θα περάσει επίσης άνετα τους περισσότερους χωματόδρομους που θα συναντήσετε στο ταξίδι σας, βοηθούμενο και από το πολύ καλό μπροστινό σύστημα που ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, παρέχει κορυφαία πληροφόρηση.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Έχοντας συμβιώσει μαζί της για περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα οδηγώντας την σε κάθε είδους τερέν, σε ταξιδιωτικό που έκαναν πέρσι, θα έλεγα πως είναι η μοναδική μοτοσυκλέτα για την οποία θα αλλαξοπιστούσα! Στιβαρή κατασκευή, στριτάδικος αλλά σωστά χρονισμένος κινητήρας με μπόλικο γκάζι, ίσως την καλύτερη σέλα αλλά και μετάδοση του ανταγωνισμού, εξαιρετικά φρένα, και το κυριότερο, την λογική τιμή απόκτησης. Λεπτομέρειες που προβληματίζουν είναι τα αλάρμ που για να τα ενεργοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης, αφήνεις το τιμόνι και ψάχνεις το κουμπάκι στο καντράν. Έχει “ψεύτικες” χούφτες που σπάνε για πλάκα - το βίωσα στην Τουρκία πέρσι, οι βαλίτσες κουμπώνουν περίεργα και η υπερβολική ζέστη από τον κινητήρα.... βάζει στις γάμπες φωτιά. Αυτά, τα διαπίστωσα καλοκαίρι με 38 βαθμούς στην Τουρκία – όχι στο παρόν συγκριτικό ώστε να είμαι αντικειμενικός και με τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες. Όμως αν κάποιος μοτοταξιδιώτης θέλει μια μοτοσυκλέτα “μαστόδοντο” για να βολτάρει στον πλανήτη χωρίς να αφαιρέσει 20.000€ από την τσέπη του, τότε ο "εξερευνητής" είναι μονόδρομος.
 
Στρατής Λιβιτσάνος
Best value for money. Μοτοσυκλέτα street, εγκλωβισμένη σε “σώμα” On-Off. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει το ρόλο της αξιοπρεπέστατα. Είναι άνετη στις κλειστές στροφές και πραγματική απόλαυση στις ευθείες, όπου περνάει το μήνυμα: “φόρτωσε με να φύγουμε”. Στο Travel Εnduro δεν θα πει όχι, θα περάσει άνετα χωματόδρομους και λακκούβες, αν και στα πιο δύσκολα δεν θα εμπνεύσει τον μέσο αναβάτη να το τολμήσει.
 
Στέλιος Καραμάνος
Το Tiger είναι μία ευχάριστη μοτοσυκλέτα που πρέπει να συνηθίσεις τον τρικύλινδρο κινητήρα της σε σχέση με τις άλλες της κατηγορίας. Έχει αρκετό γκάζι για να κινηθείς πολύ σβέλτα, και παρά την αίσθηση ότι είναι αρκετά βαρύτερο από τα άλλα, σε εκπλήσσει ευχάριστα με την συμπεριφορά του. Είναι και οικονομικό, και full εξοπλισμένο, οπότε φαντάζει σαν κορυφαία αγορά.

Προφίλ αναβατών

Στις παρακάτω ενότητες, θα βρείτε τα profile των αναβατών, τις λεπτομέρειες για την πορεία τους στο χώρο της μοτοσυκλέτας, τις ανάγκες τους σαν μοτοσυκλετιστές, σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές απαιτήσεις. Επίσης, μέσα στο profile του κάθε αναβάτη, θα βρείτε και την προσωπική τους αξιολόγηση των μοτοσυκλετών του συγκριτικού, σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους συμφωνήσαμε όλοι ότι έχουν και την μεγαλύτερη σημασία στην αξιολόγηση. Η αξιολόγηση γίνεται με 5 βαθμούς για την καλύτερη μοτοσυκλέτα, και 1, στην χειρότερη, ξεχωριστά σε κάθε τομέα. Οι συνολικοί βαθμοί εμφανίζονται στο τέλος κάθε κολώνας, και όποια μοτοσυκλέτα έχει τους περισσότερους βαθμούς, σύμφωνα με τον πίνακα, είναι η πρώτη για τον κάθε αναβάτη - και ουσιαστικά, αντικατοπτρίζει και όλα όσα αναφέρει αυτός στην κρίση του για τις μοτοσυκλέτες.

Θανάσης Μαρινόπουλος

Ο Θανάσης Μαρινόπουλος είναι 35 ετών και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο των στεγνοκαθαριστηρίων. Οδήγησε για πρώτη φορά μηχανάκι στα 14 του όταν μαζί με συμμαθητή του έπαιρναν κρυφά το Suzuki RV 50 του πάππου του δεύτερου και βόλταραν στους δρόμους της Φρεατίδας και της Πειραϊκής. Στα 18 του απέκτησε το πρώτο δικό του παπί και μέσα σε 3 χρόνια τον κέρδισε η πρώτη του πραγματική μοτοσυκλέτα, Suzuki freewind 650cc. Τέσσερα χρόνια μετά και 50.000 χιλιόμετρα αργότερα θα την διαδεχτεί ένα Υamaha TDM 900 με το όποιο έγραψε αλλά τόσα χιλιόμετρα, δυστυχώς όμως, κυρίως μέσα στην Αθήνα. Την τελευταία πενταετία είναι ιδιοκτήτης μιας BMW R 1200 GS με την όποια έχει κάνει 65.000 χιλιόμετρα, αρκετά ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο ενάμιση χρόνο κύλησε το “μικρόβιο” του Τravel Εndurο έχοντας πάρει μέρος ήδη σε αρκετά οργανωμένα και μη, χωμάτινα πολυήμερα ταξίδια. Αγαπά τη GS του για την πολυχρηστικότητα της, αλλά δεν είναι κολλημένος με τη φίρμα και του αρέσει να οδηγάει και να δοκιμάζει μοτοσυκλέτες διαφόρων κατηγοριών. Αν και ασχολείται και με αλλά χόμπι όπως σκι και καταδύσεις, μια βόλτα με τη μηχανή ή ένα ταξίδι, ασφάλτινο ή χωμάτινο, τον βοηθάει να καθαρίσει το μυαλό του από τη πίεση της δουλειάς και της καθημερινότητας, αρκεί βεβαία να υπάρχει καλή παρέα και… καλό φαγητό.

  BMW KTM TRIUMPH DUCATI HONDA
Θέση οδήγησης 5 3 4 2 1
Άνεση στο ταξίδι 4 2 5 3 1
Προστασία από τον αέρα 4 3 5 2 1
Επιδόσεις 3 5 2 4 1
Ελαστικός κινητήρας (ροπή) 5 3 2 1 4
Χρηστικότητα 5 3 4 2 1
Ευκολία προσαρμογής 4 3 5 2 1
Οδήγηση σε ορεινές διαδρομές 2 5 3 4 1
Οδήγηση σε εθνικές οδούς 4 2 5 3 1
Απόλαυση 2 5 3 4 1
Αδρεναλίνη 2 5 3 4 1
Αναρτήσεις 2 5 4 3 1
Φρένα 5 1 3 2 4
Στρίψιμο 2 5 3 4 1
Χώμα 4 5 3 2 1
Φιλικότητα 4 2 5 1 3
Sport συμπεριφορά 2 5 3 4 1
κλιμάκωση κιβωτίου 5 4 1 2 3
Φώτα 4 1 3 5 2
Ηλεκτρονικά (Traction control, αναρτήσεις, κλπ) 5 4 2 3 1
Σχέση τιμής προς απόδοση 3 4 5 2 1
           
 Τελική βαθμολογία 76 75 73 59 32

Δημήτρης Κατσούλας

Με 39 χρόνια στην πλάτη του ο Δημήτρης Κατσούλας είναι υπεύθυνος του τμήματος εταιρικών πελατών και ταξιδιωτικός σύμβουλος του τουριστικού ομίλου Marine Tours όπου και εργάζεται τα τελευταία 17 χρόνια. Η είσοδός του στον χώρο της μοτοσυκλέτας έγινε πριν από 23 χρόνια με την αγορά μιας Honda XL 125 που προορίζονταν για επαγγελματική χρήση, συμβάλλοντας στην οικονομική ανεξαρτησία του τότε 16 χρόνου έφηβου.

Έτσι κόλλησε και το μικρόβιο των δύο τροχών. Οι πρώτες μοτοσυκλέτες που τον στιγμάτισαν ήταν το Honda XR 250 και το Yamaha Tenere 660, το πρώτο λόγω του χωμάτινου προσανατολισμού του και το δεύτερο για τις εξορμήσεις εκτός πόλης. Έπειτα από αρκετές αλλαγές δικύκλων, το 2003 απέκτησε την πρώτη μοτοσυκλέτα 1000 κυβικών, το Suzuki VStrom 1000, με το οποίο και πραγματοποίησε τα πρώτα ταξίδια εκτός συνόρων. Από τότε, πραγματοποιεί εξορμήσεις κάθε χρόνο εκτός Ελλάδος, έχοντας αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό του.

Το 2004 ίδρυσε παρέα με άλλους VStromάδες την λέσχη VStrom Hellas Club στην οποία εκλέγονταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου για 5 συνεχόμενα έτη, ενώ παράλληλα ήταν και υπεύθυνος εκδρομικού της λέσχης. Το 2009 ίδρυσε την διαδικτυακή κοινότητα VStrom Hellas Forum, ένα φόρουμ που πλέον απαριθμεί περισσότερα από 6.000 μέλη και έχει έντονη δραστηριότητα. Τέλος, στην προσωπική του ιστοσελίδα, motoxidiotis.gr αλλά και στο Bikeit.gr, προβάλει ταξιδιωτικά άρθρα με σκοπό την ενημέρωση των ταξιδιωτών που αναζητούν πληροφορίες για προορισμούς, εντός και εκτός συνόρων .Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι κάτοχος μιας BMW R 1200 GS Adventure καθώς και μιας Yamaha XT 660 R, με τις οποίες απολαμβάνει αστικά και υπεραστικά χιλιόμετρα σε κάθε τερέν.

  BMW KTM TRIUMPH DUCATI HONDA
Θέση οδήγησης 5 2 4 1 3
Άνεση στο ταξίδι 5 2 4 1 3
Προστασία από τον αέρα 5 3 4 2 1
Επιδόσεις 2 4 3 5 1
Ελαστικός κινητήρας (ροπή) 5 2 3 1 4
Χρηστικότητα 5 2 4 1 3
Ευκολία προσαρμογής 5 2 3 1 4
Οδήγηση σε ορεινές διαδρομές 3 5 2 4 1
Οδήγηση σε εθνικές οδούς 5 2 4 1 3
Απόλαυση 3 4 1 5 2
Αδρεναλίνη 3 5 2 4 1
Αναρτήσεις 4 5 2 3 1
Φρένα 3 4 2 5 1
Στρίψιμο 3 4 1 5 2
Χώμα 4 5 3 2 1
Φιλικότητα 5 2 4 1 3
Sport συμπεριφορά 2 4 1 5 3
κλιμάκωση κιβωτίου 5 2 4 3 1
Φώτα 5 3 4 2 1
Ηλεκτρονικά (Traction control, αναρτήσεις, κλπ) 4 3 2 5 1
Σχέση τιμής απόδοσης 4 3 5 1 2
           
 Τελική βαθμολογία 85 68 62 58 42

Στέλιος Καραμάνος

Ο Στέλιος Καραμάνος είναι 30 χρονών και ξεκίνησε να ασχολείται με μοτοσυκλέτα στα 16 του με ένα παπί, για να συνεχίσει αργότερα με ένα XT 600 Super Motard και μετά να ανακαλύψει τον έρωτα στα μάτια ενός KTM Duke 640. Η “κλοπή” του Yamaha TDM 900 από τον αδελφό του σε τακτά χρονικά διαστήματα τον έκανε να ανέβει γρήγορα κατηγορία και να επιλέξει ένα Kawasaki Ninja 636 το οποίο σύντομα έγινε BMW R 1200GS Adventure. Είναι ιδιωτικός υπάλληλος και έχει συμμετάσχει σε μαθήματα της σχολής Ride It αλλά και σε Adventure Tours, αλλά για τις μετακινήσεις του προτιμά ένα παπί Yamaha Crypton X.

  BMW KTM TRIUMPH DUCATI HONDA
Θέση οδήγησης 5 3 2 4 1
Άνεση στο ταξίδι 5 1 4 3 2
Προστασία από τον αέρα 4 2 5 3 1
Επιδόσεις 3 5 2 4 1
Ελαστικός κινητήρας (ροπή) 5 4 2 3 1
Χρηστικότητα 5 3 4 1 2
Ευκολία προσαρμογής 5 3 4 2 1
Οδήγηση σε ορεινές διαδρομές 5 3 4 2 1
Οδήγηση σε εθνικές οδούς 4 2 3 5 1
Απόλαυση 3 5 2 4 1
Αδρεναλίνη 3 5 2 4 1
Αναρτήσεις 3 5 2 4 1
Φρένα 3 4 2 5 1
Στρίψιμο 2 4 3 5 1
Χώμα 4 5 2 3 1
Φιλικότητα 3 1 5 2 4
Sport συμπεριφορά 3 4 2 5 1
κλιμάκωση κιβωτίου 5 2 3 1 4
Φώτα 5 1 3 4 2
Ηλεκτρονικά (Traction control, αναρτήσεις, κλπ) 5 4 3 2 1
Σχέση τιμής προς απόδοση 3 4 5 2 1
           
 Τελική βαθμολογία 83 70 64 68 30

Στρατής Λιβιτσάνος

Ο Στρατής Λιβιτσάνος είναι 39 χρόνων και εργάζεται ως μηχανικός πληροφορικής. Οδηγεί μοτοσυκλέτα από το 1994 όταν και απέκτησε την πρώτη του αγάπη. Σήμερα είναι κάτοχος μιας BMW R 1200 GS Adventure που είναι και το κύριο όχημα στις μετακινήσεις του εντός και εκτός πόλης. Άλλα μοντέλα των οποίων ήταν κάτοχος στο παρελθόν, ανήκουν κυρίως στην Οn - Οff κατηγορία, με το Yamaha XTZ 660 Tenere του 1997 να αντικαθίσταται στην συνέχεια από μία Honda Africa twin 750 και αργότερα από ένα Honda XLV 1000 Varadero, το 2004. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα “ασφαλούς οδήγησης” εκτός δρόμου από την σχολή της BMW, Rideit, και έχει συμμετάσχει σε αρκετά Adventure Τours.

  BMW KTM TRIUMPH DUCATI HONDA
Θέση οδήγησης 5 3 4 1 2
Άνεση στο ταξίδι 4 3 5 2 1
Προστασία από τον αέρα 5 3 4 2 1
Επιδόσεις 4 5 3 1 2
Ελαστικός κινητήρας (ροπή) 4 5 3 1 2
Χρηστικότητα 5 3 4 1 2
Ευκολία προσαρμογής 5 4 3 1 2
Οδήγηση σε ορεινές διαδρομές 4 5 3 2 1
Οδήγηση σε εθνικές οδούς 5 3 4 1 2
Απόλαυση 5 4 3 2 1
Αδρεναλίνη 4 5 3 2 1
Αναρτήσεις 5 4 3 2 1
Φρένα 5 3 4 1 2
Στρίψιμο 4 3 5 2 1
Χώμα 4 5 2 3 1
Φιλικότητα 5 4 3 2 1
Sport συμπεριφορά 4 5 3 2 1
κλιμάκωση κιβωτίου 4 5 3 2 1
Φώτα 4 5 3 2 1
Ηλεκτρονικά (Traction control, αναρτήσεις, κλπ) 4 5 3 2 1
Σχέσης τιμής απόδοσης 3 4 5 2 1
           
 Τελική βαθμολογία 92 86 73 36 28

Πάρε δύο τσάμπα!

Οι αναβάτες απαντούν στην παρακάτω ενότητα, υποθετικά. Αναφέρονται στις δύο μοτοσυκλέτες που θα επέλεγαν για να κάνουν ξανά το ίδιο ταξίδι, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους το κόστος κτήσης, την συντήρηση, τα καύσιμα, την εμπορικότητα ή την σχέση συμβίωσης με την μοτοσυκλέτα τους στο χρόνο.

Επέλεξε δύο μοτοσυκλέτες για να κάνεις ξανά την ίδια διαδρομή

Θανάσης Μαρινόπουλος

Θα διάλεγα το ΚΤΜ 1190 Adventure για να διασκεδάσω με τη δύναμη του και το πολεμικό του στήσιμο τόσο στην άσφαλτο όσο και στο χώμα. Θα προτιμούσα βεβαία την έκδοση R με τον 21 ιντσών μπροστινό τροχό αλλά και με την απλή που είχαμε διαθέσιμη στο συγκριτικό, δεν θα είχα κανένα παράπονο. Επίσης θα έπαιρνα και το Triumph Tiger Explorer 1200 γιατί είναι το πιο ξεκούραστο στο ταξίδι, ενώ δεν θα πει όχι ούτε στη σπορ οδήγηση, ενώ πέρασε εύκολα και όσες χωμάτινες διαδρομές βρήκαμε στο δρόμο μας.

Στρατής Λιβιτσάνος
Το προφίλ της ιδανικής διαδρομής με μοτοσυκλέτα κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να συνδυάζει -εκτός από χιλιόμετρα εθνικής, χιλιόμετρα επαρχιακών δρόμων και απαραίτητα χιλιόμετρα εκτός δρόμου, αυτό που λέμε Travel enduro ή Adventure Tour.
Έχοντας λοιπόν ως απαιτητό συστατικό, τις On - Off δυνατότητες μιαs μοτοσυκλέτας και χωρίς να θέλω να αποκλείσω εντελώς τις Triumph και Ducati, η επιλογή μου περιορίζεται, στους δυο κατά την προσωπική μου άποψη, απόλυτους εκφραστές αυτού του είδους μοτοσυκλέτας, KTM και ΒΜW.
 
Δημήτρης Κατσούλας
Αν ήταν εφικτή η απόκτηση χωρίς το οικονομικό άγχος ( όνειρα θερινής νυχτός) η επιλογή δύο εκ των πέντε και σύμφωνα με τις προσωπικές μου ανάγκες θα ήταν σχετικά εύκολη:
A) H BMW R 1200 GS είναι Η ΕΠΙΛΟΓΗ. Το γιατί, είναι απλό. Είναι μοτοσυκλέτα που έχει δημιουργηθεί για να ταξιδεύει τους αναβάτες της με τα μπαγκάζια τους στις εσχατιές του πλανήτη, σε κάθε είδους τερέν, με ασφάλεια και άνεση. Είναι μια μοτοσυκλέτα που συνεχίζει την παράδοση, “Unstoppable”!
Β) ΚΤΜ 1190 Adventure. Επιλογή... "ξαναμμένης" κατάστασης! Ξεχνάς προβλήματα, άγχη, μνημόνια και λοιπά συναφή θέματα, “κουμπώνεις” την πρώτη και εξαφανίζεσαι . Η ΚΤΜ 1190 Adventure είναι η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, είναι μια μοτοσυκλέτα οπλοπολυβόλο που εξολοθρεύει κάθε εχθρό στο πεδίο μάχης της ασφάλτου ή του βουνού! Ναι θα το ήθελα και αυτό στο γκαράζ μου.
 
Στέλιος Καραμάνος
Αν δεν είχα οικονομικό πρόβλημα, ή μου δινόταν η ευκαιρία να επιλέξω δύο μοτοσυκλέτες χωρίς να τις πληρώσω, ανεξάρτητα με άλλους λόγους, όπως είναι η μεταπώληση, ή το service, θα επέλεγα την KTM και την Ducati για να κάνω ξανά ένα τέτοιο ταξίδι.
Την KTM θα την επέλεγα γιατί οδηγικά μου άρεσε περισσότερο από τα άλλα, σε γκάζι, σε στήσιμο και σε απόλαυση, ενώ την Ducati, γιατί μου άρεσε πολύ οδηγικά και μου θύμιζε έντονα ένα ψηλό superbike, όντας διαφορετικό από τις υπόλοιπες. Είναι νομίζω και το πιο όμορφο και για μένα αυτό είναι σίγουρα ένα σημαντικό κριτήριο.

Μία και στο ταμείο!

Οι αναβάτες απαντούν στην παρακάτω ενότητα ρεαλιστικά. Ποια μοτοσυκλέτα θα επέλεγαν, για να κάνουν τέτοιες διαδρομές, με κριτήριο το πιο ρεαλιστικό ''βγάλε χρήματα από την τσέπη σου''. Εδώ, η αδρεναλίνη μπαίνει λίγο στην άκρη, και η λογική δίνει μία πιο ξεκάθαρη απάντηση.

Ποια θα επέλεγες τελικά, αν θα έπρεπε να την πληρώσεις;

Θανάσης Μαρινόπουλος
Με δικά μου χρήματα θα αγόραζα το Triumph Tiger 1200 μιας και η τιμή του, όντας η χαμηλότερη του συγκριτικού, το καθιστά την πιο συμφέρουσα αγορά. Η μοτοσυκλέτα αυτή κάνει τα πάντα από καλά έως πολύ καλά, φτάνοντας την κορυφή σε κάποιους τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ο εξοπλισμός της είναι πλήρης και θα χρειαστεί να επενδύσεις ελάχιστα επιπλέον χρήματα μετά την αγορά της. Οκ, δεν έχει ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις όπως το R 1200 GS ή το 1190 Adventure, αλλά θα λείψουν ελάχιστα στον μέσο αναβάτη. Το BMW ίσως κάλυπτε λίγο καλυτέρα τις δικές μου απαιτήσεις στο χώμα, αλλά με τέτοια διάφορα τιμής, επιλεγώ τον Τίγρη και ένα αξιόλογο μεταχειρισμένο χωμάτινο με τα ρέστα.
 
Στέλιος Καραμάνος
Το να διαλέξεις μόνο μία μοτοσυκλέτα, τελικά είναι το πιο δύσκολο της υπόθεσης. Εξαρτάται τι χρήση κάνεις και τι ανάγκες θες να καλύψεις για να σε συντροφεύει στις μετακινήσεις σου. Μου είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξω μιας και όλες ήταν υπέροχες, αλλά μετά από τρεις μέρες ταξίδι σε όλα τα τερέν, παρότι η αδρεναλίνη μου με οδηγεί αλλού, θα κατέληγα τελικά στο νέο GS. Τα κάνει όλα άνετα, με γκάζι όπου χρειάζεσαι, με άνεση στο ταξίδι, είναι ασφαλές και ευέλικτο ακόμη και στην πόλη, ενώ στο χώμα θα πάει χωρίς πρόβλημα ακόμα και στα δύσκολα.
 
Στρατής Λιβιτσάνος
Η τελική απόφαση απόκτησης ενός των παραπάνω μοντέλων σίγουρα περικλείει και άλλους παράγοντες εκτός από το προφίλ της ιδανικής μηχανής που περιγραφώ στην προηγούμενη ερώτηση. Στις μέρες μας, ο οικονομικός παράγοντας παίζει βασικό ρόλο και μπορεί να είναι και καταλυτικός ώστε να συμβιβαστεί κάποιος αναβάτης και να απομακρυνθεί από το απολύτως επιθυμητό.
Η επιλογή μου θα κυμαινόταν σίγουρα ανάμεσα στις BMW & KTM με τελική απόφαση την BMW αν και έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη τιμολογιακά. Η KTM έχει κάνει αξιόλογη προσπάθεια να σπάσει το ταμπού “catch me if you can” χωρίς όμως να έχει καταφέρει να δημιουργήσει αυτό που λέμε “πακέτο”. H BMW από την άλλη έχει “κερδίσει” κρατώντας ισορροπία ανάμεσα σε τιμή, απόδοση, ποιότητα, τεχνολογία, ασφάλεια και status!
 
Δημήτρης Κατσούλας
Η επιλογή μιας εκ των πέντε μοτοσικλετών είναι σχετικά εύκολη για τις ανάγκες μου - ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, μονοήμερες εξορμήσεις, άνεση, οικονομία καυσίμου, διπλή χρήση κλπ. Όμως ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα παρόλο που θεωρώ πως όλες οι μοτοσυκλέτες του συγκριτικού είναι οι πιο ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες γενικού τουρισμού, παρόλο που το R 1200 GS και το ΚΤΜ 1190 Adventure αποτελούν διακαή πόθο, ο παράγοντας «ευρώ» θα με προσγείωνε στο Triumph Tiger Explorer 1200. Είναι μία επιλογή μονόδρομος μιας και η οικονομική διαφορά από τις υπόλοιπες είναι αρκετές εκατοντάδες έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υστερεί σε τίποτε από τις ακριβότερες Ιαπωνικοευρωπαϊκές κατασκευές.

Τελική συνολική βαθμολογία

Τελικά, κοιτώντας τις βαθμολογίες των αναβατών, από τους πίνακες που θα βρείτε μέσα στα profile τους, στο άρθρο με τις γνώμες τους, εύκολα μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα για τις μοτοσυκλέτες, τα θετικά και αρνητικά τους. Βλέπουμε όμως από εκεί, ακόμη κάτι: Ότι, όλοι θα ήθελαν να αποκτήσουν το KTM, αλλά τελικά το BMW είναι αυτό που υπερίσχυσε με 336 βαθμούς, έναντι των 299.

           
  BMW KTM TRIUMPH DUCATI HONDA
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 336 299 272 221 132

Όλοι τελικά επιλέγουν πρώτη την BMW, μιας και συνολικά είναι η μοτοσυκλέτα που κάνει τα περισσότερα πράγματα καλύτερα απ’ όλες τις άλλες. Όλοι επίσης συμφωνούν ότι η KTM είναι η υπέρτατη ηδονή που σου ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, και όλοι την γουστάρουν, αλλά την έχουν ως δεύτερη επιλογή.
Όλοι επίσης συμφωνούν ότι, πιο τίμια αγορά, πιο εύχρηστη, βολική για όλες τις χρήσεις και value for money, είναι η Triumph. Και όλοι επίσης συμφωνούν ότι πιο sport είναι η Ducati, και ότι η Honda έχει αποστασιοποιηθεί από τα ιδανικά της συγκεκριμένης κατηγορίας, δείχνοντας να έχει χάσει τον προσανατολισμό της.
Υπάρχουν πάντα διαφορετικοί λόγοι για να επιλέξεις μία μοτοσυκλέτα, αλλά επίσης πάντα, στην κορυφή φτάνει μόνο μία.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 21:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon