.
Κατηγορία Συγκριτικά
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 10:51

Συγκριτικό – KTM 1190 Adventure R vs KTM 990 Adventure R

 

Ο εχθρός του καλού!

 


Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Μηνάς Κωσταντινόπουλος

Ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο! Έτσι και η KTM, αφήνει στην άκρη την ιστορία της στο Dakar και βάζει στην παραγωγή μία Adventure R πιο γρήγορη, πιο δυνατή, πιο φιλική, πιο χρηστική από ποτέ, με το R να αποτελεί πλέον απαραίτητο χαρακτηριστικό του ονόματος Adventure.

Ρίζες και προορισμός


Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι ίσως και το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει η σειρά Adventure R στο νέο 1190 και στο παλαιότερο 990. Ο λευκός – μαύρος χρωματισμός με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες στο πλαίσιο, στα προστατευτικά κάγκελα και στα γραφικά, χαρακτηρίζει τα δύο μοντέλα, ενώ η προσθήκη του R, είναι αυτή που δίνει την αγριάδα στα Adventure της KTM. Και αν στο παλιό, απλά έδινε έναν προσανατολισμό για την αγριότερη έκδοση μίας ήδη άγριας μοτοσυκλέτας, στο καινούριο, το R είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα στο όνομα, και αντικατοπτρίζει μία πραγματική Adventure μοτοσυκλέτα, με πολλές διαφορές από την απλή έκδοση – τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο.

Το νέο 1190 Adventure R έκανε τους φανατικούς της KTM και της σειράς Adventure να στεναχωρηθούν, να πιστέψουν ότι η σκληροπυρηνική εταιρία τους πούλησε και γύρισε σελίδα. Είναι αλήθεια ότι το 990 Adventure και στην απλή αλλά και στην R έκδοση, οπτικά τουλάχιστον είναι πιο μάχιμο. Είναι επίσης αλήθεια ότι το νέο σχήμα του 1190 και στις δύο εκδόσεις, είναι πιο σύγχρονο μεν, πιο αποδεκτό από ευρύ κοινό, πιο χλιαρό όμως σε εμφάνιση. Αυτό όμως είναι κάτι που συνηθίζεται, μιας και λέγαμε τα ίδια στην παρουσίαση του πρώτου 950 Adventure, το 2003, και μετά μας έγινε συνήθεια αλλά και σημείο αναφοράς αγωνιστικής σχεδίασης στην παραγωγή.

Και εδώ, στο αγωνιστικό κομμάτι, η KTM κόβει τον ιμάντα που συνέδεε το παλιό Adventure με τους αγώνες, αφού, το 950, προήλθε από το Dakar, έχοντας ήδη δύο τίτλους στην κατοχή του, το 2001 και 2002. Το 1190 Adventure R, δεν έχει εξελιχθεί εκεί, έχει όμως “δουλευτεί” σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές όσον αφορά στην σχεδίαση, στις επιδόσεις, και στον τομέα της ασφάλειας, όπου έχει γίνει και η μεγαλύτερη επένδυση.

Διαφορές ουσίας

Κοιτώντας και τις δύο μοτοσυκλέτες βλέπεις ότι τις συνδέουν οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα λογότυπα, οι διαστάσεις των τροχών, οι ρίζες του κινητήρα LC8. Μέχρι εκεί όμως, γιατί το νέο μοντέλο διαφέρει σημαντικά: Το πλαίσιο είναι τελείως νέο, ο κινητήρας από το RC8 με 1195 κυβικά έναντι των 990, με 150 ανακοινώσιμους ίππους έναντι των 113 του 990. Η πρωτεύουσα μετάδοση είναι μακρύτερη στο 1190 R (1190 - 1,809:1, 990 – 1,914:1) όπως και η τελική μετάδοση, με ένα δόντι μικρότερο γρανάζι στο 990 R (16:42). Αυτό δίνει στο 990 Adventure R την δυνατότητα να επιταχύνει ταχύτερα στο άνοιγμα του γκαζιού, “ρίχνοντας” στις επιταχύνσεις στο 1190 R. Ανοίγεις το γκάζι με 3η ή 4η σχέση, με τους κινητήρες να δουλεύουν στις 5.000σ.α.λ. και βλέπεις ότι το 990 φεύγει πιο γρήγορα μπροστά. Αυτό συμβαίνει με όποια σχέση και αν έχεις, μέχρι το 1190 R να βρει τις κατάλληλες στροφές να “στρώσει” τα 126 πραγματικά άλογά του στο δρόμο.

Τότε, θα περάσει “από πάνω” το 990 και θα δείξει τα δόντια του αλλά και την διαφορά ίππων. Είναι καλύτερο για κόντρες το 1190R; Σαφώς, είναι μία πολύ πιο δυνατή μοτοσυκλέτα η οποία με ένα δόντι μικρότερο γρανάζι μπροστά, με το ίδιο γρανάζωμα με το 990, θα βελτιωθεί σημαντικά στην επιτάχυνση με άνοιγμα του γκαζιού από τις χαμηλές στροφές. Στις ψηλές δεν τίθεται θέμα, εξαφανίζεται με ξέσπασμα superbike και επιταχύνει με την δύναμη των 26 παραπάνω ίππων που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, δείχνοντας τα δόντια του και στην τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 35 χιλιόμετρα διαφοράς.

Αυτό που κάνει την τεράστια διαφορά στην λειτουργία του 1190 R όμως είναι η ομαλή λειτουργία στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Ανοίγεις το γκάζι εύκολα από τις 1.500 σ.α.λ. και επιταχύνει γραμμικά, χωρίς να νιώθεις ότι από το σκορτσάρισμα μπορεί να κοπεί η αλυσίδα – όπως σε όλα τα 990.

Σταθερότητα και ευελιξία

Η τελική ταχύτητα είναι ένα από τα σημαντικά ατού που έχει το νέο 1190 R σε σχέση με το 990 R, αλλά η σταθερότητα σε αυτά τα χιλιόμετρα, αρχίζει και σε προβληματίζει. Είναι μία μοτοσυκλέτα που έχει σχεδιαστεί για περισσότερη χρήση στο χώμα, και πάνω από τα 230, αρχίζεις και νιώθεις περίεργα – μιας και έχει ίδιες διαστάσεις με το 990. Νιώθεις κουνήματα τα οποία λόγω διαστάσεως τροχών είναι λογικά – και δεν εμφανίζονται στην απλή έκδοση 1190 Adventure.

Βλέπεις επίσης ότι δεν θα σου χρειαστεί τόση τελική, άρα η αλλαγή του μπροστινού γραναζιού, θα βελτιώσει σημαντικά την κλιμάκωση και το “άρπαγμα” στο άνοιγμα του γκαζιού. Οι διαστάσεις των δύο μοτοσυκλετών είναι παραπλήσιες, με το 990 R να διαθέτει ελαφρώς μικρότερο μεταξόνιο, αλλά πιο μικρή γωνία κάστερ, και μεγαλύτερο ίχνος, για περισσότερη σταθερότητα. Έτσι, από την πρώτη βόλτα, βλέπεις ότι το 1190 R είναι πολύ πιο εύκολο σε αλλαγή κλίσης, χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να μεταφέρει το – μεγαλύτερο κατά 10 κιλά – βάρος του από αριστερά στα δεξιά, και πιέζοντας το τιμόνι, η μοτοσυκλέτα ακούει πιο εύκολα από το 990. Το τιμόνι του 1190 R είναι φαρδύτερο, πιο ίσιο και πιο ψηλό, σε τοποθετεί αρχοντικά στην θέση οδήγησης, σαν να κάθεσαι σε enduro μοτοσυκλέτα.

Του 990 είναι χαμηλό και με κλειστές γωνίες, σε βάζει μέσα στην μοτοσυκλέτα, και έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι δεμένος πάνω της. Η σέλα είναι παραπλήσια, ενιαία με σκαλοπάτι για τον συνεπιβάτη, ψηλότερη στο 990 με 905 χιλιοστά, έναντι των 890, γεγονός που αν και μικρή διαφορά, στο 990 δυσκολεύεσαι περισσότερο να ανέβεις. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, είναι πως έχεις την αίσθηση ότι οδηγείς πολύ μεγαλύτερη σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα, και αυτό το καταλαβαίνεις όταν ανεβαίνεις, όταν οδηγάς, και κυρίως, όταν προσπαθείς να στρίψεις. Στην φωτογράφιση, το 1190 R μπορούσε να γυρίσει επιτόπου σε ένα στενό δρομάκι, ενώ το 990 προτιμούσε να διανύσει την διαδρομή έως το τέλος του δρόμου για να πάρει μία πλήρη στροφή, και να γλυτώσει έτσι τα μπρος – πίσω.

Διαφορά στην καθημερινότητα

Το μεγαλύτερο κόψιμο τιμονιού του 1190, ο φιλικότερος χαρακτήρας του κινητήρα, η τοποθετημένη χαμηλά και δεξιά, μονή εξάτμιση, έναντι των δύο τελικών στην “ουρά” του 990, δίνουν στο νέο Adventure έναν μαγικό τρόπο οδήγησης στην καθημερινότητα. Αντί να λειτουργεί με δυνατό θόρυβο, με σκληρές αναρτήσεις και σέλα, με απότομη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, είναι φιλικό, εύχρηστο, αλλά κάνει το θόρυβό του ώστε να σε φτιάχνει.

Το γκάζι που είναι Ride by Wire, χωρίς ντίζα, είναι πιο μαλακό, όπως και ο συμπλέκτης, που είναι πούπουλο σε σύγκριση με του 990. Το 1190 χρησιμοποιεί anti-hopping σύστημα συμπλέκτη, ώστε στα κατεβάσματα σχέσεων, να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός από την συμπίεση του κινητήρα. Το αισθάνεσαι κάθε φορά που κατεβάζεις ταχύτητα, είτε στην μανέτα που χοροπηδά, είτε στην απλότητα με την οποία η μοτοσυκλέτα μειώνει ταχύτητα. Αντί να παλεύεις να βάλεις κάτω τα 100 πραγματικά άλογα του 990, γλιστρώντας από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο ειδικά στις γλυστερές οδούς, απολαμβάνεις την επιτάχυνση του 1190 με το Traction Control να επεμβαίνει και να σου δίνει πρόσφυση.

Χάνεις στο παιχνίδι, κερδίζεις όμως στην ασφάλεια, και η αίσθηση να ανοίγεις όλο το γκάζι τέρμα, ακόμη και στον πιο γλιστερό δρόμο, υπό κλίση, και να μην σε προσπερνάει ο πίσω τροχός, αλλά να επιταχύνεις ομαλά και με ασφάλεια, είναι μοναδική. Άλλωστε, το σύστημα απενεργοποιείται, και μπορείς να πάρεις όλη τη δύναμη στο δεξί σου χέρι, αν μπορείς να την ελέγξεις, και να αρχίσεις τα παντιλίκια και τις σούζες – τις οποίες ελέγχει αν είναι ενεργοποιημένο το Traction Control, το Wheelie control. Έχεις και συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος, με ABS που απενεργοποιείται, αν θες να παίξεις περαιτέρω, το οποίο προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια, αφού το 990 Adventure R, δεν διαθέτει καν ABS.

Η άνεση στο χώμα

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του νέου Adventure R, βλέπεις ότι ρυθμίζοντας την απόδοση μέσω της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, στο Off Road, έχεις διαθέσιμα 100 αλογάκια – όσα και του 990 δηλαδή. Τα οποία όμως, με το Traction Control, τοποθετούνται στη σειρά τους στο χώμα, χωρίς να φεύγει το ένα από δω, και το άλλο από κει. Που είναι η διαφορά; Στο 990 ανοίγεις το γκάζι και χάνει την πρόσφυση απότομα, δίνοντας σου βέβαια αδρεναλίνη στην προσπάθεια να το συμμαζέψεις – αν έχεις τα κατάλληλα χέρια. Ενώ στο 1190 R, ανοίγεις το γκάζι και απολαμβάνεις βόλτα, κι ας είσαι μέτριος αναβάτης χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.

Έχεις πρόσφυση, έχεις επιτάχυνση, αλλά και ασφάλεια, χωρίς πολλά - πολλά ντριφταρίσματα. Και εδώ βέβαια μπορείς να απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά και να κινηθείς όπως θες, αλλά οδηγώντας το σε πολλά χωμάτινα χιλιόμετρα, ποτέ δεν μου ήρθε τέτοια επιθυμία. Κερδίζει και σε ένα ακόμη σημείο το 1190 R: Στα φρένα. Διαθέτει σύστημα συνδυασμένου φρεναρίσματος το οποίο στο χώμα, ενεργοποιεί με το πάτημα της μανέτας του μπροστινού φρένου, και το πίσω, ενώ, αν πατήσεις μόνο πίσω, δεν ενεργοποιείται και το μπροστινό, για να μπορείς να ντριφτάρεις αν χρειαστεί. Το σύστημα δίνει την μέγιστη πέδηση στο χώμα, και αν το συνδυάσεις με το ABS στην ρύθμιση Off Road, σε κάνει θεατή, που παρακολουθεί την μοτοσυκλέτα να φρενάρει αβίαστα, ξεκούραστα, άνετα, ακόμη και με ασφάλτινα λάστιχα, στο χειρότερο χώμα. Χρειάζεται λιγότερη δύναμη στην μανέτα, έχει καλύτερες και πιο δυνατές τρόμπες, αλλά και ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες. Συνολικά, κάνει το 990 να δείχνει αρχαίο στα φρένα.

Που χάνει το 1190R; Στην αγωνιστική αίσθηση που προσφέρει το 990 R, το οποίο, λόγω καταγωγής, σε κάνει να θες να ντυθείς με ρούχα enduro και να πηγαίνεις συνέχεια τέρμα γκάζι. Είναι γεγονός όπως ότι η μοτοσυκλέτα πηγαίνει καλύτερα όσο ανοίγεις το γκάζι και το διατηρείς σε γρήγορους ρυθμούς, ενώ το 1190 R, λειτουργεί ομαλά και σβέλτα σε κάθε χωμάτινη διαδρομή, ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που κινείσαι.

Η επιθετικότητα

Στο χώμα, η διαφορά απόσταση από το έδαφος, όπου το 990 υπερτερεί λόγω 301 χιλιοστών, έναντι των 250 του 1190R, δεν φαίνεται. Ίσως σε ακραίες καταστάσεις των 990 να υπερτερεί λόγω αυτών των 5 εκατοστών, και αυτό θα φανεί στους πιο ψαγμένους αναβάτες που θα βάλουν την μοτοσυκλέτα “στα βαθιά”. Σε ότι διαδρομή και αν κάναμε εμείς, το 1190 R δεν βρήκε κάτω, αλλά και η εξάτμισή του, που περνάει χαμηλά, δεν πληγώθηκε από τις πέτρες – αν και θα συστήναμε την τοποθέτηση αλουμινένιας προστατευτικής ποδιάς.

Οι αναρτήσεις και των δύο είναι κορυφαίες, ίδιες σε τεχνικά χαρακτηριστικά, με του 990 να έχουν 25 χιλιοστά περισσότερη διαδρομή. Σίγουρα σε κάποιον που κάνει άλματα αυτή η διαδρομή ίσως να είναι χρήσιμη, αλλά σε ότι off road διαδρομή κάναμε, τα 220 χιλιοστά του 1190 R φάνηκαν ικανοποιητικά, μιας και δεν τερμάτισαν ποτέ. Αυτό που έκανε εντύπωση πάντως, ήταν τα χαρακτηριστικά προοδευτικότητας τόσο στην συμπίεση, όσο και στην επαναφορά, που είναι πολύ καλύτερα στις αναρτήσεις του 1190 R σε σχέση με αυτά του 990, κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού πρόκειται για βελτιωμένο μοντέλο με διαφορά τεσσάρων ετών εξέλιξης στην πλάτη. Κινείσαι με περισσότερη άνεση σε κάθε είδους χώμα, οι αναρτήσεις του 1190 είναι πιο ενδοτικές, απορροφούν καλύτερα τις ανωμαλίες σε σημείο που κοιτάς τις πέτρες και αδυνατείς να πιστέψεις ότι περνάει με τόση άνεση. Στο ίδιο σημείο, με το 990 χρειάζεσαι επιθετική οδήγηση για να το κοντράρεις.

Οι διαστάσεις των τροχών είναι ίδιες, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, παρά διαφοράς ελαστικών, όπου το νέο μοντέλο χρησιμοποιούσε διπλής χρήσης της Continental, αντί για τα Pirelli του παλαιότερου. Και φυσικά, των Tubelless ελαστικών που χρησιμοποιεί το νέο μοντέλο, λόγω των στεφανιών της Saxxes που διαθέτουν ελαστικό στεγανοποιητικό παρέμβασμα στο σημείο που τοποθετούνται οι ακτίνες, εσωτερικά.

Η πρόσφυση, του νέου 1190 R στο χώμα, ήταν το βασικό πεδίο συζήτησης, κάτι το οποίο πέτυχε λόγω της εκπληκτικής του συμπεριφοράς, με τα ασφάλτινα ελαστικά. Το 990 ας πούμε, δεν διανοείσαι να το οδηγήσεις γρήγορα στο χώμα, αφού ή παντιλίκια θα έχεις από το γκάζι, η τσαλιμάκια θα χορεύει όλη η μοτοσυκλέτα, ή θα σου βγάζει μούτρα στα φρένα. Στο 1190 R δεν έχεις τίποτα τέτοιο. Έχεις πρόσφυση, επιταχύνεις ομαλά, στρίβεις ομαλά, φρενάρεις ομαλά, με ελάχιστη προσπάθεια, αλλά με τεράστιο βαθμό στο αποτέλεσμα, όσο γρήγορα και αν πηγαίνεις. Και αυτή η ομαλότητα στις κινήσεις και στον γρήγορο ρυθμό που μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια, δεν αλλάζεται.

Ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά ο νέος…

Έχει άλλη χάρη ο νέος, απλά θέλει τον χρόνο του για να τον συνηθίσεις και να τον αποδεχτείς. Όπως κάθε τι καινούριο που μπαίνει στη ζωή μας, χρειαζόμαστε τον χρόνο προσαρμογής για να επεξεργαστούμε τα δεδομένα και να δούμε τα θετικά στη ζωή μας. Η επιθετική συμπεριφορά του 990 το κάνει να δείχνει πιο μάχιμο, και μπορεί να κερδίσει τον αναβάτη από την πρώτη στιγμή – και τον είχε κερδίσει είναι η αλήθεια, σε σχέση με το απλό 990.

Το 1190 είναι λιγότερο επιθετικό σε αίσθηση, πιο φιλικό σε συμπεριφορά και θέλει λίγο το χρόνο του για να σου δώσει αυτό που περιμένεις. Αν και μόλις βρεθείς στη σέλα του, και απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά καλούδια, παίρνεις την “κλωτσιά” που ήθελες από τον κινητήρα, αρχίζεις τις σούζες και τις επιταχύνσεις και έρχεσαι στα ίσα σου, αναθεωρώντας τις φλώρικες σχεδιάσεις και τα περί παλιού καλού κρασιού, και πίνεις νερό στο όνομα του νέου R. Ανεβαίνοντας από το 1190 R στο παλιό, 990 Adventure R, σου φαίνεται αυτό τόσο δύστροπο, τόσο σφιχτό σαν σύνολο, τόσο απαιτητικό σε οδήγηση, θυμίζοντας παλιές μοτοσυκλέτες. Όλοι όμως οι κάτοχοι του 990, θα νιώσουν την απουσία του αποθηκευτικού χώρου ανάμεσα στα δύο ρεζερβουάρ, που δεν υπάρχει πλέον στο μονό - και πιο χρηστικό, του 1190.

Καταλαβαίνεις όμως  πόσο μπροστά βρίσκεται τεχνολογικά  το 1190 Adventure R που προσφέρει τα ίδια και πολύ περισσότερα σε κάθε διαδρομή, σε κάθε χωματόδρομο και άσφαλτο, αλλά και στο ταξίδι στην εθνική, με ηπιότερη λειτουργία, αστείρευτο γκάζι, περισσότερη πρόσφυση, ευκολότερη αλλαγή κατεύθυνσης, οδηγώντας τον αναβάτη του σε μία ευκολότερη και ασφαλέστερη καθημερινότητα. Ανεξάρτητα από το τοπίο δράσης που θα επιλέξει.

Ευχαριστούμε τον Μηνά Κωσταντινόπουλο για την παραχώρηση της προσωπικής του μοτοσυκλέτας, KTM 990 Adventure R για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Αυτός δεν μας ευχαριστεί καθόλου βέβαια, γιατί μετά την οδήγηση του 1190 Adventure R, σκέφτεται σοβαρά να μπει σε έξοδα.

Διαφορές KTM 1190 Adventure R - KTM 990 Adventure R

ΚΤΜ 1190 Adventure R ΚΤΜ 990 Adventure R
Κινητήρας
Κυβισμός 1195cm³ 999 cm³
Διάμετρος x διαδρομή 105mm x 69mm 101mm x 62.4 mm
Πρωτεύουσα μετάδοση 40:76 (1,809) 35:67 (1,914)
Τελική μετάδοση 17:42 (2,47) 16:42 (2,625)
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος με σύστημα anti-hopping  Υδραυλικός πολύδισκος
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική, πλήρως ρυθμιζόμενη σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (Street, Road, Raind, Off Road) Ηλεκτρονική
Ηλεκτρονικά συστήματα Ride by Wire, Traction Control, Wheelie Control, Off Road ABS
Εξάτμιση 2 σε 1 δεξιά τοποθετημένη 2 σε 1 σε 2 τοποθετημένες στην ουρά
Πλαίσιο
Μεταξόνιο 1580mm 1570mm
Γωνία κάστερ 64° 63.4°
Ίχνος 108mm 120mm
Ύψος σέλας 890mm 905mm
Απόσταση εδάφους 250mm 301mm
Ρεζερβουάρ 23lt 20lt
Βάρος 217kg 207kg
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό της WP 48mm μηχανικά ρυθμιζόμενο (συμπίεση - επαναφορά) Ανεστραμμένο μπροστινό της WP 48mm μηχανικά ρυθμιζόμενο (συμπίεση - επαναφορά)
Πίσω Αμορτισέρ της WP, πλήρως ρυθμιζόμενο Αμορτισέρ της WP, πλήρως ρυθμιζόμενο
Διαδρομές αναρτήσεων 220mm / 220mm 245mm / 245mm
Τροχοί 21’’ – 18’’ 21’’ – 18’’
Ελαστικά 90/90 – 140/80 Continental 90/90 – 140/80 Pirelli
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm και δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης με ABS - Off Road ABS Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm και δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης με ABS - Off Road ABS Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Ανακοινώσιμη ιπποδύναμη 110 kW (148 hp) 84.5 kW (113.3 hp)

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Στην παρακάτω δυναμομέτρηση βλέπουμε και τα τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν ουσιαστικά τον ίδιο κινητήρα, LC8. Στο 990 είναι η αρχική μορφή, από εκεί που ξεκίνησε ο κινητήρας, από το 950 του 2003, με απόδοση στους 100 ίππους. Στο RC8 είναι ο ίδιος κινητήρας που αύξησε την διαδρομή και διάμετρό του, και έφτασε στους 136 πραγματικούς ίππους, ενώ, ο ίδιος κινητήρας, μεταφέρθηκε με τις απαραίτητες αλλαγές στο 1190 Adventure / R, με 126 πραγματικούς ίππους  στον τροχό. Οι διαφορές υπέρ του 990 στο δυναμοδιάγραμμα είναι η μετάφραση της επιτάχυνσης μιας και το 990 είναι πολύ πιο κοντό από πρωτεύουσα και τελική μετάδοση.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Οι στατικές του 990 είναι από το απλό μοντέλο, χωρίς διαφορές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2013 19:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon