.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 10:03

Πρώτο test - KTM 1290 Super Adventure 2015!

Πολυτελής και sport Adventure!

 

Του Thierry Sarasyn

Με τη νέα 1290 Super Adventure, η KTM λανσάρει την πιο πολυτελή on/off μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, κάνοντας ταυτόχρονα μία δικύλινδρη μοτοσυκλέτα εξίσου ανταγωνιστική σε επιδόσεις με μία τετρακύλινδρη. Ήρθε ο αντίπαλος της BMW R 1200GS Adventure;

Πάντρεμα τουρισμού με επιδόσεις


Η νέα 1290 γεννήθηκε από το πάντρεμα της 1190 Adventure και της 1290 Super Duke R και στόχος της είναι να μπορεί να κοντραριστεί με την BMW R1200 GS Adventure στα πάντα, όπως και καταφέρνει. H 1190 όμως, όπως και η Adventure R έχουν περισσότερο χωμάτινο προσανατολισμό, έτσι η 1290 αναλαμβάνει τον ρόλο της «πολυτελούς adventure», έναν ρόλο που θα παίξει με όπλο τον μεγάλου κυβισμού δικύλινδρο V κινητήρα.

Με κυβισμό 1301 cc, η νέα KTM διαθέτει 3mm μεγαλύτερη διάμετρο εμβόλου και 2mm μακρύτερη διαδρομή με τις εσωτερικές διαστάσεις να μεταβάλλονται σε 108 x 71mm από 105 x 69mm, και τα κυβικά εκατοστά να φτάνουν από τα 1195 στα 1301. Σε αυτό το σημείο, οι ενημερωμένοι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν ότι τα ίδια νούμερα έχει και το Super Duke R, και όντως. Η διαφορά όμως είναι ότι στο 1290 Adventure έχουν προστεθεί επιπλέον 2 κιλά στον στροφαλοφόρο άξονα: Ένα κιλό βαρύτερος ο ίδιος ο άξονας και ένα κιλό το βολάν.

Αυτό προσδίδει μια ομαλότερη λειτουργία στις χαμηλές ταχύτητες και ηρεμεί τον κινητήρα στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού. Στην ουσία όμως είναι ο ίδιος κινητήρας όπως του Super Duke R, αλλά με διαφορετικό χαρακτήρα και “μόνο” 160 άλογα, από τα 180 που έχει η streetfighter έκδοση. Έχετε δει ποτέ 160 ίππους και 142 Nm σε εκτός δρόμου οδήγηση; Ούτε κι εμείς. Η KTM επέλεξε να επικεντρωθεί στην οδήγηση στην άσφαλτο, στην παρουσίαση στα Gran Canaria, κι αυτό για δύο λόγους: Αφενός διότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας επιλέγουν κυρίως την οδήγηση στην άσφαλτο ταξιδεύοντας σε μεγάλες αποστάσεις, αφετέρου διότι προτιμούν τις μοτοσυκλέτες τους άθικτες. Κατανοητό.

Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όμως παραμένουν ίδια με της 1190 Adventure: Το ύψος σέλας, το μεταξόνιο, η γωνία κάστερ, οι τροχοί, οι αναρτήσεις, με διαφορετική όμως διαδρομή, ψηλότερη, στα 200 χιλιοστά από 190, διατηρώντας όμως την ίδια απόσταση από το έδαφος, στα 220 χιλιοστά, και το ίδιο ύψος σέλας, που ρυθμίζει από τα 860 στα 875 χιλιοστά.

Τουριστικές δυνατότητες


Ας επιστρέψουμε όμως στα του κινητήρα. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η BMW R1200 GS, αλλά και μοτοσυκλέτες άλλων εταιρειών, κρατούν τα ηνία αυτής της κατηγορίας. Η ΚΤΜ ανταγωνίζεται το GS με τον κινητήρα του 1190 και τα καταφέρνει μια χαρά μέχρι στιγμής, αλλά με το 1290 ο ανταγωνισμός περνάει σε άλλο επίπεδο. Η νέα μοτοσυκλέτα δανείζεται πολλά στοιχεία από το 1190, διαθέτει όμως και αρκετά νέα.

Όπως για παράδειγμα, το αρκετά φαρδύτερο fering, το οποίο προσφέρει καλύτερη προστασία τόσο στον αναβάτη, όσο και στον συνεπιβάτη, και στην στάνταρ έκδοσή του, η ζελατίνα είναι ήδη αρκετά ψηλή. Υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί κατά 8 εκατοστά προς τα πάνω, ή ακόμη, για τους πιο μικρόσωμους αναβάτες, να χαμηλώσει κατά 3 εκατοστά βελτιώνοντας το οπτικό πεδίο. Εμάς μας κάλυψε άνετα στην άνω θέση, αλλά και άλλο ύψος να είχαμε, πιστεύουμε ότι πάλι ιδανικό θα ήταν το αποτέλεσμα.

Τα πάντα είναι ευρύχωρα μπροστά, και δεν θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για το ρεζερβουάρ φυσικά, το οποίο είναι χωρητικότητας 30 λίτρων, αρκετά για να καλύψεις απόσταση 650 χιλιομέτρων περίπου. Πολλά, θα σκεφτεί κανείς, αλλά και πάλι, αυτά τα νούμερα είναι το σημείο αναφοράς στις μεγάλες και πολυτελείς on/off. Και μπορεί να μην τα χρειάζεσαι στην πράξη μιας και βενζινάδικα υπάρχουν πλέον σε κοντινές αποστάσεις στις περισσότερες χώρες, ωστόσο ο όγκος και μόνο, σε προδιαθέτει για ταξίδι.

 Εξαιρετικά ηλεκτρονικά


Πέρα από τα εντυπωσιακά μηχανικά μέρη, η νέα 1290 Super Adventure διαθέτει και εξαιρετικά ηλεκτρονικά συστήματα, ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας μοντέρνος κινητήρας με τουριστικές ή off road φιλοδοξίες. Η χαρτογράφηση με τα τέσσερα modes (Street, Sport, Rain and Off Road) έχει ληφθεί υπόψη, και το traction control - MTC απενεργοποιείται στην επιλογή off-road. Το γενικότερο σύστημα όμως είναι ευφυές. Τα σώματα του ψεκασμού για παράδειγμα, παραμένουν ελαφρώς ανοιχτά στο κλείσιμο του γκαζιού κατά το φρενάρισμα, ώστε να βοηθούν την δουλειά του μονόδρομου συμπλέκτη.

Επιπρόσθετα, το traction control αλλάζει ανάλογα με το mode που έχει επιλεχθεί και σε σχέση με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Στην επιλογή Rain δεν πλαγιάζεις τόσο όσο χρειάζεσαι την αυξημένη λειτουργία του traction control, ενώ στην επιλογή Sport, τόσο το traction όσο και το ABS, απενεργοποιούνται. Στην επιλογή off-road χρειάζεσαι λίγη βοήθεια από το ABS προκειμένου να αντιμετωπίσεις ένα μπλοκάρισμα του μπροστινού τροχού, και αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό, καθώς τελικά σε εντυπωσιάζουν ακόμη και οι δυνατότητες που έχει εκτός δρόμου. Μπορείς να φρενάρεις χωρίς να σκεφτείς, ακόμη και σε σαθρό έδαφος.

Στο μικρό σχετικά κομμάτι οδήγησης εκτός δρόμου που κάναμε στην παρουσίαση στα Gran Canaria, δεν το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα. Με τον κινητήρα του 1290 οδηγάς κατά μία ταχύτητα μεγαλύτερη από ό,τι κανονικά θα έκανες με άλλη μοτοσυκλέτα. Λίγη ολίσθηση πριν μπεις στη στροφή, μετά κουμπώνεις την τρίτη σχέση, ανοίγεις το γκάζι και μπαίνεις όπως έρχεσαι. Ελέγχεται πανεύκολα. Η 1290 Super Adventure, με 2.000 σε αφήνει να ανοίξεις το γκάζι και με ένα ελαφρύ κούνημα του πίσω μέρους που σημαίνει πως το traction control επεμβαίνει, σε βάζει στη στροφή με ασφάλεια. Στις 2.500σ.α.λ. κιόλας, ο κινητήρας παράγει τα 108Nm ροπής από τα συνολικά 140Nm, σημαντικά μεγαλύτερο νούμερο από όποια άλλη travel enduro μοτοσυκλέτα.

 Εύστοχη κατασκευή


Οδηγώντας το 1290 Super Adventure, εκμεταλλεύεσαι την ροπή του και δεν χρειάζεται να κάνεις κατεβάσματα ταχυτήτων για να επιταχύνεις.
Το βάρος της εξαφανίζεται στην οδήγηση εκτός δρόμου, καθώς αυτό αντισταθμίζεται από τον εξαιρετικό κινητήρα και την ευκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης.
Το πόσο ομαλός είναι ο κινητήρας το αισθάνεσαι στις χαμηλές στροφές. Φυσικά αυτό είναι κάτι που μπορείς να επιτύχεις με ηλεκτρονική παρέμβαση, όμως ο παλιός καλός συνδυασμός ενός βαρύτερου βολάν και στροφάλου, δεν έχει ανταγωνισμό. Φανταστείτε τώρα τον συνδυασμό των μηχανολογικών αλλαγών, σε συνδυασμό με τα ήδη κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα.

Ας επιστρέψουμε όμως στην 1290 Super Adventure και ειδικά στο πόσο εύστοχα κατασκευάστηκε προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της γκάμας της ΚΤΜ. Σημείο αναφοράς αποτελεί το λανσάρισμα της ημιενεργητικής ανάρτησης, η οποία είναι κάτι ανάμεσα στο Skyhook της Ducati και την Dynamic ESA της BMW. H KTM όμως χρησιμοποιεί επίσης επιταχυνσιόμετρο προκειμένου να μετρήσει τις αλλαγές στα ελατήριο των αναρτήσεων και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στο πλαίσιο.
Διατηρούνται όμως τα όργανα ρύθμισης για τις αναρτήσεις, με έτοιμες επιλογές. Τόσο το αμορτισέρ όσο και το μπροστινό σύστημα είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ διατίθονται ρυθμίσεις για την προφόρτιση του ελατηρίου του αμορτισέρ στον πίνακα οργάνων. Οι επιλογές είναι: για έναν αναβάτη, για έναν αναβάτη και βαλίτσες, για δύο αναβάτες και τέλος για δύο αναβάτες και βαλίτσες. Επίσης ρυθμίζει ανάλογα και η απόσβεση, ανάλογα με το mode που έχεις επιλέξει.

Στην παρουσίαση επιλέξαμε το mode για έναν αναβάτη και βαλίτσες, και σε αυτή τη ρύθμιση η μοτοσυκλέτα παρέμεινε οριζόντια σε σχέση με το έδαφος, παρά την γρήγορη επιτάχυνση. Ούτε μεγάλο βύθισμα στα φρένα, ούτε περιττή συμπίεση του αμορτισέρ. Με την άνεση σε υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες οδήγησης. Είναι προφανές ότι μπορείς να ρυθμίσεις τέλεια τις αναρτήσεις, βάσει των προσωπικών σου προτιμήσεων και στυλ οδήγησης. Και αφού πατήσεις τα ανάλογα κουμπιά και τις ρυθμίσεις, τίποτα δεν θα σου δείξει ότι η ηλεκτρονική ρύθμιση έγινε, γιατί η λειτουργία είναι πολύ ομαλή.

 Άψογη κύλιση


Οι δρόμοι στα Gran Canaria είναι ως επί το πλείστον πολύ καλοί, αλλά υπήρξαν κι εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κύλιση ήταν άψογη και δεν χρειάστηκε να ασχοληθούμε περαιτέρω με τη ρύθμιση των αναρτήσεων. Η αίσθηση τους ήταν ομαλή και φυσιολογική, και όχι “αποστειρωμένη”, όπως θα περίμενε κανείς από την ηλεκτρονική υποβοήθηση. Η WP έχει κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ.
Παραδόξως, στην επιλογή Sport το μπροστινό σύστημα βυθίζεται λίγο περισσότερο στο φρενάρισμα, προφανώς για να υπάρχει αυξημένη αίσθηση στην επαφή του τροχού με την άσφαλτο, ενώ στην επιλογή Street, παραμένει ουδέτερο.

Με τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα που εύκολα μπορείς να εμπιστευτείς. Το 1290 μπορεί να γίνει όσο σκληρό και άσεμνο θέλεις, όπως ακριβώς και ο αδελφός του, το Super Duke. Η KTM διατήρησε κι εδώ το πλεονέκτημά της, να καταφέρνει ο αναβάτης να δαμάσει ένα θηρίο και να το κάνει προσιτό ανεξάρτητα το οδηγικό στυλ του. Τα 260 κιλά που ζυγίζει με γεμάτο ντεπόζιτο τα ξεχνάς πολύ γρήγορα στο δρόμο, το κέντρο βάρους είναι χαμηλό και η ανάρτηση είναι πάντα στο σημείο που πρέπει για άνετη οδήγηση, η οποία γίνεται παιχνιδάκι.

Αλλά οδηγικά, αυτό που σε ξαφνιάζει για μία ακόμη φορά είναι το κορυφαίο σύστημα φρένων της Brembo / Bosch, C-ABS - Combined ABS, στο οποίο ανεξάρτητα με το οδόστρωμα, αρκεί να πατήσεις την μανέτα του μπροστινού φρένου για να σταματήσεις με ασφάλεια. Η δύναμη μεταφέρεται και στο πίσω φρένο ελαχιστοποιώντας τις αποστάσεις, ενώ στις στροφές, μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια υπό κλίση, λόγω του συστήματος Cornering ABS - το πιο εξελιγμένο σύστημα της αγοράς. Επίσης, σε συνδυασμό με το MTC - Traction Control, το σύστημα MSR - Motor Slip Regulation, φροντίζει ώστε να μειώνει την διαθεσιμότητα της ροπής, όταν ανοίξει απότομα το γκάζι Ride by Wire, ώστε να φτάσει η δύναμη στον πίσω τροχό μειωμένη. Κι αυτό το σύστημα είναι έξτρα. Πολλά ηλεκτρονικά, όμως συνεργάζονται καλά.

 Δυνατή συγκίνηση


Στο χώμα, το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί, επιτρέποντας στον πίσω τροχό να μπλοκάρει αν αυτό χρειάζεται ο αναβάτης, με το ABS να παραμένει σε λειτουργία στον μπροστινό τροχό, αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αν στις εξαιρετικές επιδόσεις του κινητήρα λάβουμε υπόψη μας και αυτές των φρένων της Brembo, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με τη νέα ΚΤΜ η οδήγηση είναι όχι μόνο άνετη, αλλά επίσης γρήγορη και συναρπαστική. Λίγες μοτοσυκλέτες με 160 άλογα μπορούν να το επιτύχουν αυτό. Στην 1290 Adventure όλα είναι σεταρισμένα σωστά, διαθέτει δύναμη, άνεση, τεχνολογία και επίσης, πολύ όμορφη παρουσία.

Εντυπωσιακά είναι τα φωτιστικά μέρη τα οποία ενσωματώνονται στις καμπύλες της μοτοσυκλέτας, όπως και οι προβολείς που ακολουθούν την πορεία της μοτοσυκλέτας, με το σύστημα να ονομάζεται cornering light. Αυτό ουσιαστικά χρησιμοποιεί τρεις λάμπες μέσα σε κάθε προβολέα, οι οποίες τοποθετημένες σε διαφορετικές θέσεις, ανάβουν όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση 10, 20 ή 30°. Έτσι, όταν η μοτοσυκλέτα είναι πλαγιασμένη, η σκοτεινή πλευρά, δεν είναι πλέον σκοτεινή. Ένα πολύ χρήσιμο σύστημα το οποίο δεν καταφέραμε να δούμε στην πράξη μιας και οδηγήσαμε μόνο ημέρα.

Η νέα ΚΤΜ είναι άνετη σε κάθε ταχύτητα, διαθέτει ένα άριστο φινίρισμα και πάντα προσφέρει δυνατή συγκίνηση κατά την οδήγηση. Σε όλα τα υπόλοιπα προσομοιάζει πολύ στην BMW R1200 GS, με έναν πιο μοντέρνο και πιο sport υγρόψυκτο κινητήρα, με όλα τα απαραίτητα για την χρήση του ηλεκτρονικά βοηθήματα. Η ΚΤΜ επιμένει στην χρήση αλυσίδας, και αυτή είναι μια συνετή επιλογή, καθώς η συντήρησή της τώρα πια είναι ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, αφού οι σύγχρονες αλυσίδες είναι ανθεκτικές.

 Κόντρα στον βασιλιά


Η τιμή της 1290 Adventure είναι αρκετά κάτω από εκείνη της BMW, κάτι που προαπαιτείται ούτως ή άλλως αν θέλεις να κοντράρεις στα ίσα τον “βασιλιά” της κατηγορίας. Στα 18.690euro (στην Ελλάδα), έρχεται με όλο τον εξοπλισμό σε μοναδική τιμή για τα δεδομένα της κατηγορίας. Διαθέτει τις ημιενεργητικές αναρτήσεις, τους ηλεκτρονικούς χάρτες ανάφλεξης, το Tyre Pressure Monitoring System, το Traction Control και C-ABS, φώτα LED και cornering lights - αλλά και cornering ABS, θερμαινόμενα γκριπς και σέλα, βάσεις βαλιτσών και ελαστικά tubeless σε ζάντες με ακτίνες, προστατευτικές χούφτες χεριών, προστατευτικά κινητήρα και διπλό σταντ. Τα πάντα δηλαδή.

Επιπρόσθετα, η 1290 Super Adventure δέχεται το σύστημα HHC - Hill Hold Control το οποίο προστατεύει από την κύλιση της μοτοσυκλέτας προς τα πίσω, καθώς εκκινεί σε ανηφόρα. Ενώ ο αναβάτης έχει αφήσει τα φρένα για να ξεκινήσει, το σύστημα διατηρεί τα φρένα πατημένα μόνο του μέχρις ότου η μοτοσυκλέτα ξεκινήσει.
Το αν όμως το 1290 Super Adventure διαθέτει τα φόντα να εκθρονίσει τον βασιλιά από τον θρόνο του, αυτό θα μας το δείξει μόνο ένα συγκριτικό τεστ ανάμεσα στις δύο μοτοσυκλέτες σε πραγματικές συνθήκες πολύωρης οδήγησης, όπου είναι και ο τομέας τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Adventure 
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 18.690
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1301
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 108 x 71
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός με σύστημα Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  αντλία λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση 1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Γωνία κάστερ (°) 26
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 860 / 875
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg)  229
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 30
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48mm, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, διαδρομή 200mm, ημιενεργητική, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Τροχοί
Μπροστά 120/70/19
Πίσω 170/60/17
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 160
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 10:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – KTM 690 Enduro R 2014 Test - KTM 1050 Adventure 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon