.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 10:30

Test – KTM 690 Enduro R 2014

Η απαραίτητη

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Φώτης Μπέκας

Ό’τι ακριβώς χρειάζεσαι για να κυκλοφορείς καθημερινά στην πόλη, να πηγαίνεις κοντινές εκδρομές, μακρινές χωμάτινες διαδρομές εξερεύνησης στα βουνά, φορτωμένος με εξοπλισμό και δύο άτομα, να απολαμβάνεις οδήγηση με γραμμικότητα στην απόδοση και ελαφριά αίσθηση. Το νέο KTM 690 Enduro R είναι πλασμένο για σένα που ξέρεις τι θέλεις.

Η καταγωγή


Οι κατηγορίες άλλαξαν, και μαζί τους παρέσυραν τους κυλίνδρους, τα κιλά, τον όγκο, με αποτέλεσμα, να έχουμε παρεξηγήσει τα τελευταία χρόνια τις χρηστικές μοτοσυκλέτες, σε σχέση με τις πραγματικές μας ανάγκες. Και ενώ παλιά ταξιδεύαμε άνετα με μία – αδύναμη τότε- μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα, τώρα δύο κύλινδροι και 1200 κυβικά αλλά και 250 κιλά, μας είναι απαραίτητα για να κυκλώσουμε την πόλη μας αυθημερόν. Η KTM με το 690 Enduro R επιμένει να στηρίζει την μονοκύλινδρη κατηγορία προσφέροντας μάλιστα μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές χρήσεις, ανάλογα τα κέφια του αναβάτη. Και με λίγο ψάξιμο, βλέπουμε ότι η ίδια η KTM κατατάσσει το Enduro R στην κατηγορία Enduro, και όχι στις Travel Enduro μοτοσυκλέτες της. Κι εμείς θα πούμε πως, με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες enduro να έχουν φτάσει σε απίστευτα τεχνολογικά επίπεδα, με λιγοστό βάρος και κορυφαίες επιδόσεις, αλλά και με το ανεβασμένο επίπεδο που έχει φτάσει το άθλημα, μία μοτοσυκλέτα που ζυγίζει 139 κιλά, μόνο για enduro δεν μπορεί να χρησιμεύει.

Αλλά μπορεί να χρησιμεύει για να αντέχεις κάθε μέρα στις σκληρές συνθήκες της πόλης, να αντέχεις σε κάθε ασφάλτινη διαδρομή, επαρχιακή ή μη, σε κάθε πέρασμα από δύσκολους χωματόδρομους, σε κάθε προσπάθεια για προσπέλαση ενός δρόμου που δείχνει να μην “βγαίνει”. Να αντέχεις γενικά – ότι ακριβώς σημαίνει και ο χαρακτηρισμός Endure δηλαδή. Άρα, καλά το κατάταξε η KTM! Να θυμίσουμε και λίγο καταγωγή του; Παλιά, ήταν το LC4 620, το πρώτο on-off στην σύγχρονη – με μίζα – ιστορία της KTM το οποίο πήρε τα σκήπτρα από το αγωνιστικό 620. Το ίδιο πλαίσιο που κέρδιζε πρωταθλήματα enduro, οι ίδιες αναρτήσεις, ο ίδιος κινητήρας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, στην καθημερινότητα. Η ιστορία συνεχίζεται, αλλά με διαφορετικό τρόπο, προσφέροντας στον αναβάτη σύγχρονη αίσθηση, τεχνολογία, μικρές διαστάσεις, αλλά και περισσότερη απόλαυση οδήγησης, σε ένα διευρυμένο πακέτο.

Νέα προέλευση, ίδιος στόχος


Τώρα, τα πράγματα άλλαξαν. Η KTM δεν δανείζεται αγωνιστικά εξαρτήματα από τις enduro για την πολιτική της μονοκύλινδρη on-off, ούτε καν την ονομάζει LC4, όπως τα 620 και μετέπειτα 640 μοντέλα που τίμησαν μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετηρίδας την κατηγορία.
Η νέα KTM 690 Enduro R χρησιμοποιεί το πλαίσιο που συναντάμε και στο Duke, το οποίο είναι ένα χωροδικτύωμα με ατσάλινους σωλήνες στρογγυλής διατομής, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για την Off road χρήση. Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί από τα 1466 χιλιοστά στα 1504 για σταθερότητα, η γωνία κάστερ πήγε στις 27 μοίρες από τις 26,5, η απόσταση εδάφους “ανέβηκε” στα 280 από 192 χιλιοστά, και η σέλα, από τα 835, στα 910 χιλιοστά. Στο νέο Enduro R, η σέλα έχει αλλάξει με μία που διαθέτει περισσότερο αφρώδες, για άνετη παραμονή επάνω της. Και η αλήθεια είναι πως αντέχεις αρκετά πάνω της, ενώ νιώθεις ακριβώς και την σχεδίασή της, που έξυπνα είναι κομμένη στα πλαϊνά, για να βολεύουν στις μετακινήσεις του αναβάτη επάνω της. Είναι μακριά, λόγω της απουσίας του ρεζερβουάρ, και σε αφήνει να εκμεταλλευτείς όλο το μήκος της. Χαρακτηριστικά βέβαια, δύο ευτραφείς αναβάτες χωράνε άνετα επάνω της, και παρά το μειωμένο πλάτος της, δεν σε κουράζει.

Το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από την σέλα, και είναι χωρητικότητας 12 λίτρων αντί για 14 που έχει το Duke. Ωστόσο, κάπως ενοχλητικό είναι το θέμα του ανεφοδιασμού, αφού, πρέπει να κατεβείς από την μοτοσυκλέτα και να ανοίξεις με το κλειδί του κεντρικού διακόπτη, την τάπα, που βρίσκεται στο τελείωμα της σέλας, πριν το πίσω φτερό – σε κάποια βενζινάδικα βέβαια επιβάλλεται πλέον να κατέβεις, οπότε… Και αν στην πόλη αυτό δεν ενοχλεί, σίγουρα θα προβληματίσει όσους ταξιδεύουν φορτωμένοι με πράγματα σε εκείνο το σημείο. Σχάρα δεν διαθέτει η μοτοσυκλέτα όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, και το σχήμα της φέρνει περισσότερο σε Enduro, παρά σε ταξιδιάρικη “ψυχή”. Τα after market αξεσουάρ της KTM όμως διαθέτουν λύσεις γι’ αυτήν, έτσι ώστε να μετατραπεί κατάλληλα για travel enduro χρήση. Βρήκαμε στα Power Parts – στον κατάλογο αξεσουάρ της KTM ζελατίνα για προστασία από τον αέρα – τώρα δεν προστατεύει καθόλου, αλλά και βάση για πλαϊνές βαλίτσες, αλουμινένιες βαλίτσες ή τσάντες, αλλά και τσάντα για το πίσω φτερό ή ακόμη και tank bag.

Μεγάλη Enduro


Οπτικά, η μοτοσυκλέτα δείχνει σαν μία μεγάλη enduro, η κοψιά της, τα στενά πλαστικά περιφερειακά της – για φέτος τα φτερά είναι λευκά, όπως και τα πλαϊνά των ψυγείων, η χωροταξία στο σημείο του κινητήρα, όλα προδίδουν την αγωνιστική καταγωγή, αλλά και τον χωμάτινο προσανατολισμό. Μέχρι και τα θηριώδη μαρσπιέ που δεν διαθέτουν καν ελαστικό αφαιρούμενο πάτημα το οποίο πιθανότατα θα βελτίωνε την ασφάλτινη χρήση.
Ωστόσο, το ψαλίδι είναι αλουμινένιο, χυτό, ευμεγέθες, τέτοιο που σου γεμίζει για τα καλά το μάτι αναφορικά με την ακαμψία του. Και για το σύνολο, τι να πεις. Με τέτοιο πλαίσιο, και τέτοιο ψαλίδι, μην περιμένεις να παρουσιαστούν ελαστικότητες σε καμία χρήση.

Οι διαδρομές των αναρτήσεων είναι σχεδόν διπλάσιες – η KTM δεν αύξησε κάπως τις διαδρομές από το Duke ώστε να φέρει το Enduro R στην παραγωγή, αλλά τοποθέτησε τελείως νέες. Από τα 135 χιλιοστά διαδρομής του αμορτισέρ και του μπροστινού συστήματος, στο Enduro R βρίσκονται στα 250 χιλιοστά, τόσο για μπροστά, όσο και για πίσω. Το μπροστινό σύστημα επιπρόσθετα αντικαταστάθηκε στο 2014 μοντέλο της δοκιμής, με ένα 48άρι, το 4860, με ξεχωριστές ρυθμίσεις για συμπίεση και επαναφορά σε κάθε καλάμι. Το αμορτισέρ, είναι διαφορετικό, ονομάζεται 4618, με πλήρεις ρυθμίσεις αναφορικά με την συμπίεση και την επαναφορά, και μοχλισμό. Το αμορτισέρ διαθέτει μέχρι και ρύθμιση αργής και γρήγορης συμπίεση, όπως και στις αγωνιστικές enduro και Motocross.

Και εδώ ακριβώς, θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στις αναρτήσεις, μιας και ακόμη και με δύο άτομα, η μοτοσυκλέτα δεν καταλαβαίνει τίποτα σε λακκούβες, ούτε αλλάζει η συμπεριφορά της κατά την οδήγηση. Περιμένεις να συμπιέζεται αρκετά το αμορτισέρ με δύο επιβαίνοντες, αλλά αυτό παραμένει στο αρχικό του μήκος, δείχνοντας ότι τόσο το ελατήριο, όσο και οι ρυθμίσεις του, έχουν γίνει με γνώμονα την μεταφορά βάρους.

Άνεση, ασφάλεια και επιδόσεις


Μπορείς μάλιστα να κρίνεις τις αναρτήσεις με διαφορετικά κριτήρια. Αυτό της άνεσης, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού σε ότι λακκούβα – κρατήρα και αν πέσεις, κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν θα αντιληφθεί το μέγεθος, ούτε κάποιο χτύπημα θα φτάσει στα σώματα.
Στην ασφάλεια, όπου οι τροχοί παραμένουν πάντα στο έδαφος, χωρίς περιττές αναπηδήσεις, αφήνοντας τον αναβάτη να οδηγάει όπως θέλει σε κάθε έδαφος, αψηφώντας τις ανωμαλίες.
Αλλά και στις επιδόσεις, όπου, όσο και αν ζορίσεις την μοτοσυκλέτα, οι αναρτήσεις θα δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, διατηρώντας ψηλά τον πήχη της σταθερότητας.

Και φυσικά, στο χώμα, όπου, με έναν ή δύο επιβαίνοντες, η KTM 690 Enduro R, περνάει από κάθε είδους πέτρες, “κατσαρά”, νεροφαγώματα, άνετα, ξεκούραστα. Και αν το επιθυμήσεις – γι’ αυτό θα την έχεις επιλέξει, θα κινηθεί σε αγωνιστικούς ρυθμούς ξεκούραστα.
Μία χαρούμενη νότα, είναι και τα ελαστικά της Metzeler, Sahara, τα οποία συναντούσαμε σε μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης τις προηγούμενες δεκαετίες. Μία πραγματικά διπλής χρήσης μοτοσυκλέτα όπως είναι το 690 Enduro R, τα τιμά, πατώντας τα κριθαρωτής σχεδίασης τακούνια, σε κάθε είδος εδάφους. Είναι εξαιρετικά για τον διπλό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, ζεσταίνονται γρήγορα και κρατάνε στην άσφαλτο – αν είχε πιο σκληρά ελαστικά δεν θα κράταγε τόσο στην γλιστρερή άσφαλτο, ενώ στο χώμα, τα καταφέρνουν μια χαρά.

Αν έχεις απαιτήσεις όμως, στο χώμα θα βάλεις χωμάτινα ελαστικά τα οποία δέχονται άνετα τα εξαιρετικά στεφάνια της D.I.D. Dirt Star, και θα μετατρέψεις την μοτοσυκλέτα σε “αγωνιστική” αυξάνοντας τις δυνατότητες. Ο χαρακτήρας της το ζητάει, αν το θέλει και μπορεί και ο αναβάτης, το δίδυμο θα απογειωθεί σε δασικούς χωματόδρομους και θα εκμεταλλευτεί το πλαίσιο, τις αναρτήσεις, την καθαρόαιμη συμπεριφορά και τις επιδόσεις.

Πάει γρήγορα παντού


Ο μεγαλύτερος μονοκύλινδρος κινητήρας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παραγωγή, χαρίζει εξαιρετικές επιδόσεις στο 690 Enduro R. Η μοτοσυκλέτα πηγαίνει άνετα 180χ.α.ω. στο κοντέρ ενώ ταξιδεύεις ξεκούραστα στα 140χ.α.ω. με τον κινητήρα να δουλεύει γλυκά, ενώ έχεις διαθέσιμη δύναμη για προσπεράσεις. Αν θελήσεις να κάνεις περισσότερο χώμα, θα είναι προτιμότερο να αλλάξεις την τελική μετάδοση με κοντύτερη, ώστε να αποκτήσει περισσότερο νεύρο πριν τις 4.000σ.α.λ., αφού από εκεί και πάνω ουσιαστικά ο κινητήρας δείχνει τα δόντια του.
Σαν σχέσεις ταχυτήτων, έχει τις ίδιες με το Duke, αλλά η τελική – τα γρανάζια δηλαδή, είναι κοντύτερη, με γρανάζια 15/45 αντί για 16/40 του Duke, για περισσότερη τελική ταχύτητα.

Ο νέος κινητήρας, εκτός από τα περισσότερα κυβικά, που ανέβηκαν από τα 653 στα 690, διαθέτει δύο μπουζί και σύστημα ελέγχου του γκαζιού ride-by-wire, το οποίο προσφέρει άριστο έλεγχο του γκαζιού, και λειτουργία χωρίς νευρικές αντιδράσεις. Την διαφορά την έκανε ο νέος μικρότερος σε διάμετρο ψεκασμός, ο οποίος προσφέρει γραμμικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, σε κάθε περιοχή της καμπύλης απόδοσης – ακόμη και με 3η ή 4η αν ανοίξεις το γκάζι από τις 1.000σ.α.λ., η μοτοσυκλέτα επιταχύνει δυνατά χωρίς σκορτσάρισμα. Αλλά τα άλογα έχουν μειωθεί. Το νέο 690 Enduro R έφτασε στα 54 πραγματικά στο δυναμόμετρο, όταν στα παλαιότερα μοντέλα, συναντούσαμε δυναμομετρήσεις ανάμεσα στους 62 και 64 ίππους. Το “πρόβλημα” ονομάζεται Euro 5, και, αν και περισσότερα κυβικά, η φίμωση από τον ψεκασμό και την τερατώδη εξάτμιση, φέρνει αυτό το μειωμένο αποτέλεσμα. Όπου, δεν τα λες και λίγα τα 54 άλογα, τα οποία, ειδικά με την γεμάτη και ροπάτη καμπύλη από τις χαμηλές στροφές, είναι πάντα διαθέσιμα. Απλά δεν θα βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, όπως θα συνέβαινε με τα παλαιότερα μοντέλα. Η καμπύλη μέχρι τις μεσαίες στροφές είναι ομαλή, και το ξέσπασμα έρχεται όταν κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό, μετά τις 7.000σ.α.λ., σημείο σίγουρα βολικό για μέτριους αναβάτες, αλλά και για την οδήγηση στο χώμα. Όπως και να έχει, θα ήθελα να δω αυτόν τον κινητήρα με μηχανικό καρμπυρατέρ μεγάλης διατομής και ελαφριά ανοιχτή εξάτμιση – σίγουρα 15 άλογα πάνω!

Το ΚΤΜ του μπασκετμπολίστα


Σημαντικό νέο για την ύπαρξη του 690 Enduro R είναι πως η KTM το έχει εναρμονίσει με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, κι έτσι, μπορεί αν οδηγηθεί με δίπλωμα A2, αφού η συγκεκριμένη άδεια ζητάει μέγιστη αναλογία ιπποδύναμης προς βάρος τα 0.2 kW/kg. Η KTM έχει ομολογκάρει συγκεκριμένους χάρτες για απόδοση που να ταιριάζει με αυτές τις νόρμες. Βέβαια, υπάρχουν ήδη τρεις διαθέσιμοι χάρτες για την ηλεκτρονική ανάφλεξη που επιλέγονται από κουμπί που βρίσκεται κάτω από την σέλα – τον standard , έναν πιο ήπιο και έναν πιο άγριο, για τους “άγριους”.

Έχει και μονόδρομο συμπλέκτη που ονομάζεται APTC – Anti-hopping, προκειμένου στα κατεβάσματα ταχυτήτων να μην μπλοκάρει ο τροχός. Και μπορεί στις πλαγιολισθήσεις στο δρόμο να φαίνεται ελαφρώς η λειτουργία του, αποφεύγοντας τα μπλοκαρίσματα, ωστόσο στο χώμα, το σύστημα είναι σωτήριο. Η “πιστονιά” του 690 που έρχεται για να μπλοκάρει τον τροχό στα κατεβάσματα ταχυτήτων, συναντά την λειτουργία του μονόδρομου συμπλέκτη που απαλύνει την σχέση του τροχού με το έδαφος, αφήνοντας την μοτοσυκλέτα να γλιστρήσει ελεγχόμενα.
Κι εσύ, όταν σταματήσεις, πατάς άνετα τα πόδια σου κάτω, αν βρίσκεσαι δίπλα σε πεζοδρόμιο, ενώ για να φτάσεις στην άσφαλτο, αν και 1,80 σε ύψος, τα πόδια μου έφταναν στις μύτες. Είναι δηλαδή, ψηλό. Και όντας ψηλό, σου δίνει αρχοντιά, νιώθεις πως ελέγχεις τα πάντα από εκεί, ενώ περνάει άνετα και από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων. Το τιμόνι του όμως δεν κόβει αρκετά, ώστε να στρίβεις εύκολα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα – το πλαίσιο χωροδικτύωμα είναι φαρδύ στο τμήμα του λαιμού. Κι έτσι, ο συνδυασμός ύψος με μικρό κόψιμο τιμονιού, στις αργές ταχύτητες, θα σε κάνει ακροβάτη. Αν το ξεπεράσεις, θα πάθεις πλάκα με την ευελιξία του μιας και μέσα στην πόλη είναι "παπάκι".

Ο εξαιρετικός υδραυλικός συμπλέκτης όμως, που προσφέρει ακούραστα τον έλεγχο του κινητήρα, θα βοηθήσει σημαντικά στην ισορροπία στις αργές ταχύτητες. Όπου, ακόμη και ο κινητήρας των 690 κυβικών, θα λειτουργήσει απίστευτα γραμμικά, λόγω των νέων ρυθμίσεων αλλά και του νέου ψεκασμού που χρησιμοποιεί. Στον βωμό των ίππων, ο νέος ψεκασμός με το μικρότερο σώμα, προσφέρει γραμμικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, ακόμη και από τις πολύ χαμηλές στροφές. Και ακόμη και με μεγάλες ταχύτητες, σε απότομα ανοίγματα του γκαζιού, δίχως να παρουσιάσει σκορτσαρίσματα και απότομη συμπεριφορά. Αψεγάδιαστος.

Καλοκαιρινή ζέστη


Ο κινητήρας δουλεύει μόνιμα στις τρεις παύλες από το τελείωμα του μετρητή θερμοκρασίας, και μέσα στην κίνηση, το βεντιλατέρ δουλεύει συνεχώς, με δύο παύλες να απομένουν – όλα αυτά με 35 βαθμούς θερμοκρασίας. Τον κινητήρα δεν τον ενοχλεί αυτό βέβαια, αφού δεν χάνει στιγμή την εξαιρετική λειτουργία του, ενώ ούτε στον αναβάτη φτάνει ζέστη – μόνο ο ήχος από το βεντιλατέρ που ενεργοποιείται. Ωστόσο, στα πόδια σου δεν φτάνει θερμοκρασία, αλλά θα πρέπει να προσέχεις μην ακουμπήσεις στον σωλήνα εξαγωγής, για να μην καείς – με βερμούδα λέμε, αν και διαθέτει και ένα όμορφο συρμάτινο προστατευτικό. Από κραδασμούς πως πάμε; Τίποτα, παρά τον μεγάλο κυβισμό του μονοκύλινδρου, δεν έχει ενοχλητικούς κραδασμούς στο σώμα του αναβάτη, ούτε στα πολύ ποιοτικά μαρσπιέ τα οποία είναι βιδωμένα σε ξεχωριστές αλουμινένιες βάσεις. Οι κραδασμοί όμως είναι ενοχλητικοί στους καθρέπτες, αφού για να δεις πίσω, πρέπει να κρατήσεις τον καθρέπτη με το χέρι – τους αλλάζουμε γρήγορα, ή τους πετάμε στο ράφι.

Η θέση οδήγησης διαθέτει αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής της Renthal σε βάσεις που ρυθμίζουν μεταφέροντας το τιμόνι σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, μπροστά και πίσω (δύο στις βίδες πάνω στην πανέμορφη μαύρη πλάκα συγκράτησης του μπροστινού συστήματος, και δύο θέσεις στα καβαλέτα). Στο μικρό αλλά χρηστικό πολυόργανο, θα συναντήσεις και το κουμπί Mode, το οποίο απλά σε κάνει βόλτα ανάμεσα στους ηλεκτρονικούς μερικούς και ολικούς χιλιομετρητές, και στην εμφάνιση της ώρας ή της επιλεγμένης ταχύτητας. Υπάρχει επίσης κουμπί για την απενεργοποίηση του ABS ή μερική του απενεργοποίηση, για χρήση off road, στην οποία στο μπροστινό φρένο το ABS λειτουργεί λιγότερο από την άσφαλτο, αλλά το πίσω, είναι ελεύθερο για να φρενάρεις ή να κοντρολάρεις το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας άνετα. Το σύστημα ABS προέρχεται από την Bosch και είναι το 9M+ABS, το οποίο προσφέρει το off road ABS με την τοποθέτηση ενός καλωδίου από τα Power Parts.

Ότι ακριβώς χρειάζεσαι.


Η νέα KTM 690 Enduro R, είναι ελαφριά, με 139 κιλά να ελίσσονται άνετα όπου κι αν βρίσκεσαι, με κορυφαία αναλογία κιλών ανά ίππο, αρκετά μεγάλη για μονοκύλινδρο – 2,07 κιλά ανά ίππο. Είναι εξοπλισμένη με χούφτες, προστατευτική ποδιά για τον κινητήρα, και άνετα θα καλύψει τις περισσότερες των χρήσεων. Έχοντας ως προσόν τα αραιά διαστήματα διαστήματα service που ανακοινώνει η KTM και βρίσκονται στα 10.000χιλιόμετρα, λίγα πράγματα θα βρεις να σε ενοχλήσουν. Δεν θα έλεγα όχι ας πούμε, σε μία καλύτερη, πιο δυνατή τρόμπα μπροστινού φρένου ώστε να βάζω λιγότερη δύναμη στα δάκτυλά μου, στην άσφαλτο. Στο χώμα όμως είναι μια χαρά. Δεν θα έλεγα όχι να έβρισκα πιο εύκολα το άνοιγμα της σέλας, η οποία αφαιρείται τραβώντας το γαντζάκι – συρματόσχοινο, αν το βρεις.
Η σύγχρονη απολαυστική Travel Enduro, λέγεται Enduro, είναι R, και προσφέρει ότι ακριβώς θα ήθελε κάποιος για να κινείται καθημερινά με άνεση, να ταξιδεύει με έναν ή δύο αναβάτες στην σέλα, με βαρύ εξοπλισμό, σε κάθε είδους τερέν.

Πέφτει όμως στην σκιά της σύγχρονης αγοράς που έχει στρέψει τους αναβάτες σε βαρύτερες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, που το μόνο που καταφέρνουν να προσφέρουν παραπάνω, είναι το ταξίδι με υψηλές ταχύτητες, και τον εντυπωσιακό κάποιες φορές, όγκο. Αν όμως επικρατήσει η λογική, το 690 Enduro R, θα είναι πραγματικά αυτό και μόνο που χρειάζεσαι για κάθε χρήση καλύπτοντας τις απαιτήσεις του ψαγμένου. Η απορία μας ωστόσο θα παραμείνει αναφορικά με μία έκδοση 690 Adventure, με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και fering, για να επαναφέρει την επιτυχία του αντίστοιχου 640. Και με μεγάλη μας λύπη, μαθαίνουμε ότι δεν θα έρθει, έτσι, αναγκαστικά θα πρέπει να στραφούμε στον Γερμανό (πάλι σε Γερμανούς γαμώτο) βελτιωτή, που κατασκευάζει έτοιμο kit πλήρης μετατροπής σε Adventure ή καλύτερα σε γνωστό Έλληνα κατασκευαστή, για μπροστινό τμήμα fering, αυξάνοντας έτσι την κάλυψη από τον αέρα και ταυτόχρονα καλύπτοντας έτσι τις τουριστικές μας ανάγκες.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Εμφανής η διαφορά ανάμεσα στον νέο κινητήρα που αποδίδει 54 άλογα και στον παλιό (η συγκεκριμένη δυναμομέτρηση είναι από Duke 690 του 2008).

Ομαλότατη η καμπύλη του νέου κινητήρα με γραμμικότητα που δεν διαφέρει από το παλιό, πιο δυνατό μοντέλο (με τα 62 πραγματικά άλογα). Στην  πράξη όμως, το νέο είναι πιο ομαλό. Οι καμπύλες και των δύο είναι ίδιες, ενώ πιο γεμάτη παντού είναι αυτή του παλαιότερου μοντέλου, κυρίως λόγω διαφορετικού ψεκασμού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο 690 Enduro R
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 9.150
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 102 x 84,5
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Keihin - Drive By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC - Anti hopping
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 15:45
Πλαίσιο
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1504
Γωνία κάστερ 27
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 910
Απόσταση εδάφους  (mm) 280
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 12
Βάρος (kg) 139,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 48mm, 4860, διαδρομή τροχού, 250mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, 4618, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 250mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός Metzeler Sahara 90/90-21
Πίσω Metzeler Sahara 140/80-18"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 66/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,14/5.500
Ιπποδύναμη πραγματική (ίπποι/σ.αλ.) 54,42 / 6.800
Ροπή πραγματική (kgm/σ.α.λ.) 5,58 / 7.500

 

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/ktm/690enduro_r_2014/odigika{/gallery}

Στατικές φωτογραφίες

{gallery}tests/onoff/ktm/690enduro_r_2014/statika{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 12:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 1190 Adventure R 2013 Πρώτο test - KTM 1290 Super Adventure 2015! »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon