.
Κατηγορία Ducati
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 12:40

Test - Ducati Multistrada V4S Grand Tour – Αποστολή στην Ιταλία

Ποιο GS, αυτό είναι GT!

Του Gjis Gilis

Φωτογραφίες: Ducati

Πώς μπορεί η Ducati να κλέψει την προσοχή από την... BMW R 1300 GS; Μα λανσάροντας γρήγορα μια ειδική έκδοση του Multistrada.

Το πλήρες όνομά της είναι Multistrada V4 S Grand Tour και είναι η καλύτερη Multistrada που μπορείτε να αγοράσετε, ενώ έχει έναν από τους καλύτερους κινητήρες της αγοράς αυτή τη στιγμή. Οδηγήσαμε το νέο GT στους όμορφους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο της Ducati στη Μπολόνια της Ιταλίας. Και τότε καταλαβαίνεις αμέσως γιατί είναι τόσο καλός κινητήρας.

Το Multistrada είναι 20 ετών

Το 2023, η Ducati γιόρτασε τα 20 χρόνια Multistrada. Ένα μοντέλο που εξασφαλίζει μεγέθη πωλήσεων και άρα έσοδα για τη σχετικά μικρή ιταλική φίρμα. Η βάση για το νέο GT είναι πάντα ένα V4 S, με πλαϊνές βαλίτσες, προβολείς ομίχλης, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη και συνοδηγού, θερμαινόμενα γκριπ, λειτουργία χωρίς κλειδί, cruise control με σύστημα ραντάρ, σύστημα πίεσης ελαστικών, κεντρικό σταντ και ειδικό χρώμα GT . Η σχεδίαση σε ματ μαύρο/γκρι ματ με κόκκινες λεπτομέρειες είναι μοναδική για το GT και αποτελέι το μόνο διαθέσιμο χρώμα. Επιπλέον, το ψαλίδι και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι μαύρα και οι μηχανικοί έχουν αφαιρέσει το λάστιχο από τα καβαλέτα του τιμονιού, για πιο άμεση αίσθηση από τον μπροστινό τροχό. Εκτός από το τελευταίο και το ιδιαίτερο χρώμα, μπορείτε να εξοπλίσετε κάθε V4 S και με αυθεντικά αξεσουάρ Ducati. Φυσικά θα πληρώσετε περισσότερα με αυτό τον τρόπο...

Πλαϊνές βαλίτσες με έναν μοναδικό τρόπο σύνδεσης

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, ξεκινήσαμε τη βόλτα το βράδυ αντί για το πρωί. Μπορούμε να γεμίσουμε μόνοι μας τις πλαϊνές βαλίτσες με τον νυχτερινό εξοπλισμό και τα ρούχα μας για την επόμενη μέρα και μετά να οδηγήσουμε για μιάμιση ώρα στον αυτοκινητόδρομο προς το πρώτο ξενοδοχείο με τα φώτα ομίχλης αναμμένα. Ρολάρουμε στους ιταλικούς δρόμους με... μεγάλη ταχύτητα – «Όχι, αγάπη μου, εμμένουμε πάντα στους κανόνες. Όνειρα γλυκά και τα λέμε αύριο!». Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι πλαϊνές θήκες δεν φαίνεται να επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τον άνεμο. Η Ducati χρησιμοποιεί ένα σύστημα που συνδέει τις δύο βαλίτσες: Τα συστήματα έδρασης τους εκατέρωθεν της σέλας του συνεπιβάτη, συνδέονται μεταξύ τους από κάτω της. Εάν μετακινήσετε μια βαλίτσα μπρος-πίσω, η άλλη βαλίτσα κινείται παράλληλα. Άρα υπάρχει αρκετός (απαραίτητος) τζόγος στις πλαϊνές θήκες και μετά τη γρήγορη βραδινή βόλτα καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί αυτό είναι απαραίτητο.

Adaptive cruise control: δεν ειναι για ολους

Είμαστε λιγότερο ενθουσιασμένοι με το adaptive cruise control με σύστημα ραντάρ. Δυστυχώς, το σύστημα είναι στάνταρ στο GT, επομένως δεν υπάρχει επιλογή για κανονικό cruise control. Αυτό που είναι ενοχλητικό στην adaptive έκδοση είναι ότι, όταν οδηγείτε γκρουπ μοτοσυκλετών σε διαγώνιο σχηματισμό, το ραντάρ εστιάζει στη μοτοσυκλέτα ακριβώς μπροστά σας και όχι στη μοτοσικλέτα που οδηγεί διαγώνια μπροστά σας. Αυτό σας κάνει να ακολουθείτε λάθος μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα περίεργους ελιγμούς επιτάχυνσης και φρεναρίσματος. Ωστόσο, εάν οδηγείτε μόνοι σας και όχι ομαδικά, το σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Ιδανικό για να ακολουθείτε ένα αυτοκίνητο που οδηγεί ακριβώς με τον δικό σας ρυθμό χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε γκάζι ή φρένο. Παρά την έξυπνη τεχνολογία που απαιτείται για το σύστημα ραντάρ, εξακολουθούμε να προτιμούμε το κανονικό cruise control. Αυτό το σύστημα λειτουργεί πολύ καλύτερα και σας αποσπά λιγότερο την προσοχή.

Θέρμανση σέλας; Ούτε που χρειάζεται.

Το επόμενο πρωί ταξιδεύουμε στο εσωτερικό της Emilia-Romagna. Ένα δροσερό πρωινό όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε αμέσως το κράτημα και τη θέρμανση της σέλας. Το τελευταίο όμως το σβήνουμε γρήγορα, γιατί είναι εντελώς περιττό. Ο κινητήρας V4 παράγει τόση θερμότητα που μια αεριζόμενη σέλα θα ήταν πολύ καλύτερη. Ακόμη και τα κανάλια ψύξης που έχει το Multistrada για να στείλει φρέσκο αέρα στα πόδια σας δεν βοηθούν. Και αν αυτό είναι το μόνο ελάττωμα στον κινητήρα V4, δεν θα μας ακούσετε να παραπονιόμαστε. Τι υπέροχο μοτέρ είναι αυτό! Τόση ελαστικότητα που σχεδόν το νιώθεις να τεντώνεται, τόση δύναμη που γίνεται τρομακτικό μερικές φορές, τόση ομαλότητα που χαίρεσαι που έχεις στροφόμετρο γιατί αλλιώς δεν έχεις ιδέα τι κάνει ο κινητήρας. Εντυπωσιακό το τράβηγμα στις χαμηλές στροφές και η επέλαση ισχύος στις υψηλές. Είναι ένας κινητήρας που δείχνει γιατί η διάταξη V4 λειτουργεί τόσο καλά, ακόμη και σε μια μοτοσικλέτα τουρισμού. Φυσικά σπάνια ή ποτέ, δεν θα χρησιμοποιήσετε και τα 170 άλογα. Είναι απλώς πάρα πολλά. Αλλά η αίσθηση του να ξέρεις ότι έχεις τόσο απόθεμα ισχύος, αξίζει κάτι παραπάνω.

Σεμινάριο ηλεκτρονικών

Είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι με το quickshifter. Είναι γνωστό ότι η Ducati το πετυχαίνει στα ηλεκτρονικά της. Είναι ίσως λιγότερο γνωστό ότι το quickshifter στα μοντέλα V4 της Ducati είναι ένα από τα καλύτερα της αγοράς, μέχρι τώρα. Αυτή η εξαιρετικά εκλεπτυσμένη ρύθμιση των ηλεκτρονικών – επίσης όσον αφορά το Traction Control, το ABS, τον έλεγχο σούζας κ.λπ. – αντανακλάται επίσης στην απόκριση του γκαζιού και στα φρένα. Έχετε την εντύπωση ότι ο κινητήρας φαίνεται να συνδέεται απευθείας στον καρπό σας. Χωρίς κοψίματα ή απότομες αντιδράσεις, αλλά κάθε φορά ο κινητήρας αποκρίνεται όπως θέλετε. Το ίδιο ισχύει και για τα φρένα. Εκεί που οι ευρωπαϊκές μάρκες συχνά τείνουν να κάνουν επιθετικές εντυπώσεις και οι ιαπωνικές μάρκες κάνουν ακριβώς το αντίθετο, η Multistrada βρίσκεται ακριβώς στο μεταξύ. Φρένα που δεν σε εκπλήσσουν ποτέ και υπερέχουν σε επιδόσεις. Αυτό ισχύει και για το μπροστινό φρένο, γιατί πρέπει να κλωτσήσετε το πεντάλ του πίσω φρένου σχεδόν ένα μέτρο βαθιά, πριν συμβεί οτιδήποτε.

Χαλαρά με ροή ή σπορ παιχνίδι;

Οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πίστα Imola έχουν επιλεγεί σωστά για την πλοήγηση του Multistrada GT. Όχι ότι είναι σε τόσο καλή κατάσταση όσο η άσφαλτος της πίστας, το αντίθετο μάλιστα. Χτυπήματα, καθίζηση του δρόμου, ανωμαλίες,... μοιάζει με γυαλιστερή εκδοχή βελγικής ασφάλτου. Όμως το Multistrada αποδίδει ακόμη πιο εντυπωσιακά, χάρη στην (στάνταρ) ηλεκτρονική ανάρτηση. Το σύστημα Skyhook της Sachs σάς επιτρέπει να επιπλέετε σαν «σε ένα γάντζο» πάνω από την άσφαλτο, έτσι ώστε η μοτοσυκλέτα να παραμένει καλά ισορροπημένη. Τεχνολογία που λειτουργεί εξαιρετικά σε τουριστική μοτοσυκλέτα, άρα και στην Multistrada. Και αν δεν είστε ικανοποιημένοι, μπορείτε πάντα να ρυθμίσετε την προφόρτιση του ελατηρίου χειροκίνητα (αναβάτη (+ αποσκευές) (+ συνεπιβάτη)) ή να αφήσετε τον υπολογιστή να κάνει τη δουλειά του 20 φορές το δευτερόλεπτο και να βάλετε το σύστημα στο «αυτόματο». Ρολάρεις ήρεμα στην άσφαλτο με τη γυναίκα σου δικάβαλο; Ρύθμισε τη σκληρότητα της ανάρτησης προς τα κάτω. Σου αρέσει μια σπορ βόλτα και τα θέλεις όλα πιο στιβαρά; Και αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Οι επιλογές υπάρχουν και λειτουργούν όπως υπόσχονται.

Πάμε και στα «σκληρά» τώρα

Οδηγούμε μόνοι μας και ετοιμαζόμαστε να επιτεθούμε δυνατά σε έναν ορεινό δρόμο. Αφήνουμε την απόκριση του γκαζιού στο 'Touring' και δεν την αλλάζουμε στο πιο επιθετικό 'Sport'. Η ανάρτηση πηγαίνει στη δεύτερη πιο σκληρή ρύθμιση. Οι φουρκέτες διαδέχονται η μία την άλλη διαδοχικά και το GT προσπαθεί να συμβαδίσει. Λειτουργεί, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε πολλά λάθη. Λόγω του βάρους στα 254 kg (+ φορτωμένες πλαϊνές βαλίτσες), είναι προτιμότερο να μην φρενάρετε πολύ αργά. Αυτό μπορεί ακόμα να διορθωθεί αρκετά καλά κατά την αναρρίχηση, αλλά κατά την κατάβαση πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Όχι ότι θα είναι ποτέ πρόβλημα, γιατί το Cornering ABS είναι εκεί για εσάς, για να βοηθήσει σε κατάσταση ανάγκης.

Συμπέρασμα

Για τους αναγνώστες που έχουν ήδη διαβάσει συγκριτικά για το Multistrada V4 S, λίγα νέα αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Το νέο GT είναι ένα διακοσμημένο V4 S που οδηγείται και αποδίδει ακριβώς το ίδιο. Μια από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα, και τώρα διαθέσιμη ως GT, είναι λίγο πιο προσιτή αν σας αρέσουν τα εγκατεστημένα στάνταρ αξεσουάρ. Πληρώνετε υψηλό τίμημα για αυτό, αλλά και αυτό δεν είναι καινούργιο για μια Ducati (Multistrada). Το GT δεν είναι το πιο εντυπωσιακό δώρο 20ης επετείου για το Multistrada, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα. Αυτό είναι το Multistrada που πρέπει να έχετε.

 

Τεχνικά δεδομένα

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: υγρόψυκτος V4

Χωρητικότητα κινητήρα: 1.158 κ.εκ

Διάμετρος x διαδρομή: 83 x 53,5 mm

Αναλογία συμπίεσης: 14,0:1

Συμπλέκτης: υγρός πολύδισκος, συμπλέκτης ολίσθησης

Μετάδοση: 6 σχέσεων

Τελική κίνηση: αλυσίδα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς: 170 ίπποι @ 10.500 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή: 125 Nm @ 8.750 σ.α.λ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κινητήρας: riding modes, προσαρμοζόμενο cruise control ελεγχόμενο από ραντάρ

Κίνηση: traction control, wheelie control, quickshifter, hill hold, Cornering ABS

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Σκελετός: μονοκόκ αλουμινίου

Μπροστινή ανάρτηση: Τηλεσκοπικό πιρούνι UPSD 50mm

Επιλογές ρύθμισης: ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο

Πίσω ανάρτηση: Μονό αμορτισέρ

Επιλογές ρύθμισης: ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο

Διαδρομή ανάρτησης εμπρός/πίσω: 170/180 mm

Μπροστινό φρένο: δύο δίσκοι 330mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων

Πίσω φρένο: μονός δίσκος 265 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

Ελαστικά εμπρός/πίσω: 120/70-R19, 170/60-R17

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Βάρος γεμάτο: 254 κιλά

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 22 λίτρα

Μεταξόνιο: 1.567 χλστ

Ύψος καθίσματος: 840-860 mm

Γωνία κάστερ: 24,5°

Ίχνος: 102,5 χλστ

ΤΙΜΗ

Αναμένεται  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 13:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Ducati Desert X 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon