.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 23:38

Yamaha YZF-R1 2015 – Παρουσιάστηκε επίσημα!

Με 200 ίππους και τεχνολογία MotoGP!

 

Επίσημα παρουσιάστηκε πριν από λίγο το νέο Yamaha YZF-R1, στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο!
Το νέο superbike της Yamaha είναι σχεδιασμένο από λευκό χαρτί με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα του να αποδίδει 200 ίππους χωρίς την χρήση Ram Air! Πολλές είναι οι διαφορές σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο αφού το νέο είναι ελαφρύτερο και δυνατότερο, και τελείως διαφορετικό οπτικά.

Τελείως νέο!

Απ’ ότι φαίνεται, το μόνο ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο είναι το όνομα μιας και το νέο YZF-R1 χρησιμοποιεί κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα με το launch control για τις εκκινήσεις, το traction control για πρόσφυση αλλά και το wheelie control για έλεγχο σούζας στις επιταχύνσεις, να ελέγχουν τα πάντα. Όπως δήλωσε και ο Valentino Rossi που συμμετείχε εδώ και ένα χρόνο στην εξέλιξη, “τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι πολύ καλά, δουλεύουν εξαιρετικά, είναι πολύ κοντά στο αγωνιστικό μου M1”. Η μονάδα που επεξεργάζεται τα ηλεκτρονικά είναι η IMU – Inertial Measurement Unit, με 6 αισθητήρες γυροσκοπικά που μεταδίδουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Όλα αυτά τα συστήματα αναλύονται 125 φορές το δευτερόλεπτο ώστε να ξέρει η μονάδα ανά πάσα στιγμή τι κάνει η μοτοσυκλέτα, και να διορθώνει ανάλογα με τις ανάγκες. Οι αισθητήρες του SCS – Slide Control System, του Traction Control System – TCS, συνεργάζονται για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα αυτά, έρχονται απευθείας από τα MotoGP.
Ο αναβάτης έχει στην διάθεσή του τέσσερις ρυθμίσεις για διαχείριση της δύναμης από το Yamaha Ride Control (YRC) που ρυθμίζει εύκολα από το τιμόνι.
Στον έλεγχο του φρένου που προκαλεί ο κινητήρας, έχει τοποθετηθεί μονόδρομος συμπλέκτης ελαφρύς και υποβοηθούμενος.

Έλεγχος παντού

Θα υπάρχει quickshifter για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων, σύστημα ABS αλλά και συνδυασμένα φρένα. Ο κινητήρας είναι τελείως καινούριος, σχεδιασμένος ώστε να είναι όσο πιο ελαφρύς γίνεται. Ο στρόφαλος είναι νέος, οι μπιέλες τιτανίου και τα έμβολα σφυρήλατα και ελαφριά, με νέο μηχανισμό κίνησης βαλβίδων για περισσότερο βύθισμα. Την εισαγωγή μείγματος βοηθά το νέο φιλτροκούτι που χωράει τώρα 10,5 λίτρα αέρα και η Yamaha ανακοινώνει πως ο κινητήρας αποδίδει 200 ίππους χωρίς την πίεση που δημιουργεί ο αέρας από το ram air, υποστηρίζοντας ότι από εκεί θα παίρνει άλλους δέκα ίππους.
Το πλαίσιο είναι επίσης νέο, αλουμινένιο Deltabox που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα για ακαμψία, με το πίσω τμήμα του κατασκευασμένο από μαγνήσιο για μείωση βάρους.

Το ψαλίδι είναι και αυτό νέο, ελαφρύτερο και κατασκευασμένο από χυτά τμήματα, για ακαμψία. Το μεταξόνιο βρίσκεται στα μόλις 1405mm.
Τα φρένα αναλαμβάνουν τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικής στήριξης, ενώ το μπροστινό του σύστημα είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, διαμέτρου 43mm και διαδρομής 120Mm.
Η εξάτμιση άλλαξε τελείως και συνέβαλε και αυτή στην μείωση του βάρους και στην απόδοση. Είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, και είναι 4 σε 2 σε 1, τοποθετημένη δεξιά και χαμηλά, με το τελικό να αγκαλιάζεται από το ελλειπτικής διατομής ψαλίδι.
Η νέα μοτοσυκλέτα θα ζυγίζει 179 κιλά άδεια και 199 πλήρης υγρών, και σε αυτό παίζει ρόλο και η τοποθέτηση τροχών κατασκευασμένων από μαγνήσιο. Οι τροχοί του νέου R1 που είναι χυτοί κατασκευασμένοι από μαγνήσιο, είναι ένα κιλό ελαφρύτεροι από του παλιού R1. Ο μπροστά είναι ελαφρύτερος κατά 530 γραμμάρια και το πίσω κατά 340 γραμμάρια, βοηθώντας έτσι στην μείωση του μη αναρτώμενου βάρους και βοηθώντας στο γυροσκοπικό φαινόμενο.

Ίδιο μόνο το όνομα

Η νέα R1 διαφέρει σημαντικά από την παλαιά, και αναμφίβολα φέρει ιδέες από τις αγωνιστικές M1. Μία μεγάλη μετωπική επιφάνεια έχει αντικαταστήσει τους προβολείς, ενώ στο πλάι συναντάμε καλά κρυμμένα φώτα ημέρας LED, αλλά και δύο προβολείς LED εκατέρωθεν, στο κάτω τμήμα του fairing. Τα φλας βρίσκονται τοποθετημένα στους καθρέπτες και το πίσω τμήμα της ουράς θυμίζει έντονα M1.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από το 2006, θα παραχθούν δύο διαφορετικές εκδόσεις, το standard R1, και μία επετειακή έκδοση με ανώτερα υλικά που θα ονομάζεται YZF-R1M, με carbon περιφερειακά και αναρτήσεις της Ohlins αλλά και άλλες βελτιώσεις.

Όπως δήλωσε και ο Valentino Rossi που συμμετείχε στην εξέλιξη, προσπαθούσαν να βρουν καλή αίσθηση στο μπροστινό σύστημα, και το έκαναν να μοιάζει αρκετά στο M1 των MotoGP. Είπε ότι η αίσθηση στην στροφή είναι καταπληκτική και τα φρένα έχουν πολύ δύναμη, κι ας είναι πολύ μικρότερα από του M1.
Αν η τιμή κρατηθεί σε λογικά επίπεδα, αναμένεται μεγάλος συναγωνισμός στην κατηγορία των 1000 κυβικών εκατοστών.

Οδηγικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Στατικες φωτογραφίες

Φωτογραφίες YZF-R1 M

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 12:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon