.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 13:32

Yamaha - Νέο ΥΖF-R125 2019

Νέος κινητήρας με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων

Σε μια μεγάλης έκτασης ανανέωση προχώρησε η Yamaha για το sport “εισαγωγικό” μοντέλο της, YZF-R125. Οι αλλαγές είναι αρκετές και παρά το ότι η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας δεν έχει αλλάξει πολύ, στην ουσία ο κινητήρας και πολλά δομικά αλλά και επί μέρους τμήματα, έχουν επανασχεδιαστεί ή είναι καινούργια. 

Αρχίζοντας από το μοτέρ, εκ πρώτης τα χαρακτηριστικά είναι ίδια, πρόκειται για μια μονοκύλινδρη υγρόψυκτη μονάδα 125 κ.εκ., με τέσσερις βαλβίδες. Έχει όμως επανασχεδιασμένη κεφαλή, νέες βαλβίδες, νέο σχήμα στον θάλαμο καύσης και –το σημαντικότερο- φέρει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

r125 track 1

To VVA όπως το ονομάζει η Yamaha, αλλάζει την βύθιση των βαλβίδων, με μηχανικό τρόπο και το συναντάμε επίσης στα N-MAX και Tricity.  Στην ουσία, οι εκκεντροφόροι στην κεφαλή του κινητήρα, έχουν δυο έκκεντρα, ένα μικρής βύθισης που οδηγεί τις βαλβίδες από το ρεαλαντί μέχρι ένα όριο στροφών και ένα μεγάλη βύθισης, που αναλαμβάνει την οδήγηση των βαλβίδων στις υψηλές στροφές λειτουργίας του μοτέρ.

Το έκκεντρο με την μεγάλη βύθιση οδηγεί συνεχώς ένα μοχλό – κοκκοράκι το οποίο στις χαμηλές στροφές λειτουργεί “στον αέρα”, χωρίς να έχει επίδραση κάπου. Μόλις όμως οι στροφές ανέβουν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, τότε ένα μετατοπιζόμενο ηλεκτρομαγνητικά αξονάκι, ασφαλίζει παράλληλα το κοκκοράκια και των δύο έκκεντρων, με αποτέλεσμα η βύθιση των βαλβίδων να μεταβάλλεται.

Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και ένα video ακόμα περισσότερες, ορίστε η αναπαράσταση του τρόπου λειτουργίας του VVA:

Βελτίωση σημειώθηκε επίσης στον μονόδρομο, υποβοηθούμενο συμπλέκτη ολίσθησης, με τα νέα ελατήρια που τοποθετήθηκαν να επιφέρουν πιο ελαφριά λειτουργία και καλύτερη αίσθηση.  

yamha yzf r125 2019 set 1 3

Αλλαγές όμως είχαμε και στο πλαίσιο τύπου deltabox, όπως επίσης και στο υποπλαίσιο, με την Yamaha να μην αναφέρει λεπτομέρειες, πέραν του ότι τα νέα χαρακτηριστικά γεωμετρίας προσέδωσαν ευελιξία και σταθερότητα στην μοτοσυκλέτα. Παράλληλα επανασχεδιασμένο είναι και το ψαλίδι αλουμινίου, προκειμένου να ταιριάξει με τα νέα, πιο δυναμικά χαρακτηριστικά του πλαισίου.

Παράλληλα, το πίσω ελαστικό έχει πλέον διαστάσεις 140/70-17” (από 130/70-17”), ενώ σε ότι αφορά στον τομέα των φρένων, έχει επανασχεδιαστεί το κύκλωμα των σωληνώσεων, έχει τοποθετηθεί νέα δαγκάνα στον πίσω δίσκο των 230 χλστ. και έχουν αλλαχτεί τα τακάκια τόσο μπροστά όσο και πίσω, με νέα, διαφορετικών προδιαγραφών. Όλα αυτά τα στοιχεία αποσκοπούν στην βελτίωση της αίσθησης και το ελέγχου κατά το φρενάρισμα.

yamaha yzf r125 2019 extra 9

Ο πίνακας οργάνων έχει επίσης επανασχεδιασθεί, ενώ νέα είναι και η συμπληρωματική του αναλογικού στροφόμετρου LCD οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία προβάλλονται μεταξύ άλλων το ταχύμετρο, η επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, καθώς και η λειτουργική κατάσταση του συστήματος VVA.

yamaha yzf r125 2019 extra 7

To ρεζερβουάρ χωρητικότητας 11 λίτρων έχει επανασχεδιασθεί, με γνώμονα την βελτίωση της στήριξης του εσωτερικού των γονάτων του αναβάτη σε αυτό. Παράλληλα, τα clip on έχουν έρθει σε πιο ανοιχτή κα οριζόντια θέση, προκειμένου να βελτιωθεί η άνεση στην καθημερινή μετακίνηση. Προς την άνεση αποσκοπούν επίσης η επανασχεδίαση και των δύο τμημάτων της σέλας, καθώς και τα νέα μαρπιέ του συνεπιβάτη. Τέλος, μια νέα προσθήκη είναι αυτή των LED προβολέων μπροστά.

yamha yzf r125 2019 set 2 6

Συνοπτικά λοιπόν, οι αλλαγές και τα νέα στοιχεία στο YZF-R125, έχουν ως εξής: 

-Νέος κινητήρας 125 κ.εκ. με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA
-Επανασχεδιασμένη κεφαλή και θάλαμος καύσης  
-Ανασχεδιασμένο πλαίσιο και υποπλαίσιο
-Νέο ψαλίδι αλουμινίου 
-Ελαφρύτερος και ακριβέστερος μονόδρομος συμπλέκτης (slipper) με υποβοήθηση 
-Διπλοί προβολείς LED 
-Ρεζερβουάρ καυσίμου νέας σχεδίασης με χωρητικότητα 11 λίτρων 
-Ολοκαίνουργιος πίνακας οργάνων με έμπνευση από τη YZR-M1 
-Εξελιγμένα νέα όργανα LCD υψηλής ορατότητας 
-Βελτιωμένη εργονομία / θέση οδήγησης
-Μεγαλύτερο πίσω ελαστικό
-Βελτιστοποιημένη αίσθηση πέδησης   

Ακολουθεί το επίσημο video της παρουσιάσης και δύο set φωτογραφιών



Φωτογραφίες Set1

Φωτογραφίες Set2

  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 14:03

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon