.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:29

Suzuki Hayabusa – Tι νέο θα μας φέρει;

 

Mια προσπάθεια συγκέντρωσης των μέχρι τώρα πληροφοριών

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο μοντέλο του οποίου η ανανέωση να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να τραβά την προσοχή των μοτοσυκλετιστών… πριν ακόμα γραφτεί “Hay…” όλοι είναι με μάτια και αυτιά ανοικτά για να ακούσουν τη νέα είδηση, την πληροφορία, το κάτι εν πάση περιπτώσει, που να σχετίζεται με αυτό το μοντέλο.

Όχι άδικα, βέβαια. Το Hayabusa, είναι ένας σύγχρονος δίτροχος μύθος, είναι η μοτοσυκλέτα για την οποία όλοι θέλουν να πληροφορηθούν, ακόμα και ποτέ δεν υπήρξε, ούτε και πρόκειται να υπάρξει στο στόχαστρο των αγορών τους. Ακόμα και άνθρωποι εκτός μοτοσυκλέτας το γνωρίζουν! Είναι το Hayabusa!

Τι και αν άλλες μοτοσυκλέτες μπορεί να το κόντραραν ή ακόμα και να το ξεπέρασαν σε επιδόσεις, για τον περισσότερο κόσμο, το Hayabusa, είναι ΤΟ hyper GT.-

Δεν είναι περίεργο λοιπόν, το ότι εδώ και καιρό κυκλοφορούν πολλές φήμες γύρω από αυτό και την επικείμενη ανανέωση του. Μερικές από αυτές, είναι εντελώς παλαβές και προέρχονται –συνήθως- από αναξιόπιστες πηγές. Κάποιες άλλες, ακούγονται πιο σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, ο μόνος τρόπος να βγει κάποια άκρη που να έχει έστω και μια μικρή δόση αλήθειας, είναι να εξετάζονται οι φήμες αυτές βάση της… περιρρέουσας ατμόσφαιρας στα άμεσα ανταγωνιστικά μοντέλα του Hayabusa. Έχει μια λογική, καθότι η Suzuki, δεν μπορεί να παρουσιάσει μια μοτοσυκλέτα που να υπολείπεται, ακόμα και “στα χαρτιά” αυτών.

suzuki haya new r 4

Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό, γιατί ανανεώνεται το Hayabusa;

Γιατί πάνε 20 χρόνια σχεδόν από τότε που παρουσιάστηκε και γιατί όσο και αν το προσπαθήσει η Suzuki, δεν μπορεί πάνω σε αυτή την δομική βάση να φτιάξει κάτι πραγματικά νέο και ανταγωνιστικό. Επιβάλλεται μια εκ των βάθρων αναθεωρητική προσέγγιση, με λίγα λόγια, μιλάμε για σχεδίαση σε λευκό χαρτί.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, τα σενάρια που έχουν ακουστεί είναι παρά πολλά. Υπερβολική αύξηση κυβισμού, turbo, υβριδική φύση με ηλεκτροκινητήρα σε παράλληλη σύνδεση, είναι μερικά από αυτά.

Ψύχραιμα και σε μια πραγματική – ορθολογιστική βάση, η  απόδοση θα πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστο, στους 200 ίππους. Δεδομένου του ότι το Haybusa θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις –αυστηρότερες- προδιαγραφές Euro5, μια αύξηση του κυβισμού θεωρείται δεδομένη, με τα 1400 κ.εκ. να αποτελούν το πιο πιθανό σενάριο.

suzuki haya new r 2

Σε ότι αφορά στην υπερτροφοδότηση, δεν αποκλείεται φυσικά, άλλωστε η Suzuki “φλερτάρει” ευρύτερα με την ιδέα από το 2013 και το concept Recursion. Όμως η εφαρμογή turbo σε μοτοσυκλέτες παραγωγής, είναι επί της ουσίας ένα νέο πεδίο, το οποίο απαιτεί αρκετή εξέλιξη, το κόστος της οποίας, αναπόφευκτα θα μετακυλήσεις τους αγοραστές.

Εξαρτάται λοιπόν από την Suzuki, το πως έχει αποφασίσει να λανσάρει το νέο Hayabusa στην αγορά… ως κάτι εξωτικό και ακριβό ή ως μια σχετικά προσιτή –ατμοσφαιρική- μοτοσυκλέτα επιδόσεων; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Hayabusa υπήρξε (και ακόμα είναι) το “αγαπημένο παιδί” των βελτιωτών, με τα turbo kit να αποτελούν κάτι… συνηθισμένο για όσους θέλουν ότι πιο απόλυτο.

suzuki haya new r 5

Το αυτό ισχύει και για τις φήμες που έχουν ακουστεί για υβριδική φύση με ηλεκτροκινητήρες να συνδράμουν επικουρικά στην μεταδιδόμενη στο πίσω ελαστικό ισχύ. Πάλι μιλάμε για κάτι το οποίο θα κοστίσει αρκετά στην εξέλιξη του, ειδικά όταν δεν πρόκειται για μια εφαρμογή σε commuter τύπου δίτροχο.  

Αυτό που είναι σίγουρο βέβαια, είναι πως το νέο Hayabusa θα έχει… ένα σκασμό ηλεκτρονικά! Δεν νοείται σύγχρονη μοτοσυκλέτα αυτής της κατηγορίας να μην φέρει έναν εξαιρετικά ευρύ και πλούσιο κατάλογο e-συστημάτων, συνδεδεμένα με μια IMU μονάδα.

suzuki haya new r 6

Μια πρόσφατη πληροφορία, είχε να κάνει και με έναν αυτοματισμό που ελέγχει αλλαγές ταχυτήτων και συμπλέκτη. Τα σχέδια που κατέθεσε η Suzuki προς κατοχύρωση είναι εμφανές ότι έχουν τοποθετηθεί σε ένα Hayabusa, οπότε αυτό αφήνει πολλές υποσχέσεις για την εφαρμογή τους στο νέο μοντέλο.  Για όσους… “ανατριχιάζουν” στην ιδέα ενός αυτόματου Hayabusa, πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν δύο εκδόσεις, μια “απλή” με manual – τυπικό έλεγχο του κιβωτίου και μια με αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα, που ίσως να αποτελεί και την “τουριστική” έκδοση.

Τέλος, σε ότι αφορά στην σχεδίαση, η αναμενόμενη εκ των βάθρων ανανέωση, είναι επόμενο να επιφέρει και αλλαγές στο design. Φυσικά η Suzuki μπορεί να αναπαράγει στη νέα φόρμα χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία που αποτελούν “κληρονομιά” του Hayabusa.

Όλα τα σχέδια που έχουν αναρτηθεί στο θέμα αποτελούν ανεπίσημες υποθετικές αναπαραστάσεις του νέου μοντέλου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 14:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Suzuki GSX-S750 Yugen Suzuki SV650X-TER, μόνο για την Ιταλία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon