.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 08:50

ΚΤΜ 1290 Super Duke R 2014 - Παρουσιάστηκε επίσημα!

 

Με 180 ίππους!

 


Ο νέος μεγάλος Δούκας είναι γεγονός και η αναμονή άξιζε! Η KTM παρουσίασε επίσημα πλέον το 1290 Super Duke R, το οποίο αποδίδει 180 ίππους στις 8.750 στροφές, ενώ διαθέτει 14,7 χιλιόγραμμα ροπής! Η KTM στέκεται στο γεγονός ότι τα 10 χιλιόγραμμα αυτής, παρουσιάζονται από τις 2.500σ.α.λ. και όσοι θέλουν ένα δυνατό σύμμαχο στο δεξί τους χέρι για σούζες και παντιλίκια κάθε είδους, τώρα φαίνεται ότι τον βρήκαν!

Έτοιμο για παιχνίδι

Ο κινητήρας είναι αυτός του RC8 με περιεχόμενη γωνία τις 75 μοίρες, ο οποίος έχει φτάσει στα 1301 κυβικά εκατοστά και διαθέτει τρεις τρόμπες λαδιού για λίπανση. Ο ψεκασμός του έρχεται από την Keihin – EMS, ενώ το σύστημα γκαζιού είναι Ride by Wire, με δύο ρυθμιζόμενους χάρτες στην ηλεκτρονική ανάφλεξη – πιθανότατα sport και Rain.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά κινητήρα, η KTM αναφέρει πως το 1290 Super Duke R θα μπορεί να επιταχύνει στα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα από στάση, σε 7,2 δευτερόλεπτα. Φυσικά θα υπάρχει διαθέσιμο Traction Control ρυθμιζόμενο σε διαφορετικά στάδια για να επιτρέπει και το παιχνίδι, όπως και σύστημα συνδυασμένου φρεναρίσματος αποτελούμενο από τετραέμβολες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης – ίδιες με του Ducati Panigale S, σε δίσκους 320mm για μπροστά, και ABS το οποίο θα απενεργοποιείται μερικώς – μόνο πίσω για παιχνίδι, και τελείως.

Με το βάρος να βρίσκεται στα 189 κιλά, και την απόδοση να φτάνει σχεδόν στο 1 προς 1 (κιλό ανά ίππο), αναμένονται τρελά παιχνίδια πάνω στην… πλάτη του νέου 1290 Super Duke R. Η KTM αναφέρει πως θα έχει μικρή κατανάλωση για τις επιδόσεις του, αλλά και διαστήματα Service κάθε 15.000χλμ., νούμερο πολύ καλό για τέτοια μοτοσυκλέτα.
Οι διαστάσεις του επίσης είναι πολύ μαζεμένες για παιχνίδι, με το μεταξόνιο να φτάνει στα 1482mm, την σέλα του στα “βολικά” 835mm και την απόσταση εδάφους στα 130mm.

Κορυφαία περιφερειακά

Το πλαίσιο είναι χαρακτηριστικά χωροδυκτίωμα τύπου Trellis κατασκευασμένο από ατσάλινους σωλήνες στρογγυλής διατομής, με κορυφαίες αναρτήσεις της WP, με το ανεστραμμένο μπροστινό να έχει διάμετρο καλαμιών 48mm. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενες αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα διαθέτουν και ηλεκτρονική ρύθμιση, όπως στο 1190 Adventure.
Το τελικό εξαγωγής καυσαερίων βγαίνει στην δεξιά πλευρά, χαμηλά, οπότε ξεχνάμε τα δύο ψηλά τοποθετημένα του προηγούμενου 990 Super Duke, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει πλέον ένα καλλίγραμμο μονόμπρατσο ψαλίδι. Εκτός από ομορφιά, θα προσφέρει και ταχύτατη αλλαγή τροχού.
Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει η παρουσίαση της νέας μοτοσυκλέτας της KTM σε εννέα διαφορετικά στάδια – σύμφωνα με το επίσημο site που έχει κατασκευαστεί, όπου θα έχουμε νέες αποκαλύψεις. Τότε θα ξέρουμε αν θα χρησιμοποιεί και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα Motorcycle Stability Control – MSC της Bosch, που θα δούμε σύντομα στο νέο 1190 Adventure, και φροντίζει για την μείωση γλιστήματος του μπροστινού τροχού. Μέχρι τότε, ας το απολαύσουμε μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1290 Super Duke R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) Αναμένεται
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1301
Διάμετρος χ διαδρομή 108 x 71
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία ψεκασμός της Keihin ΕΜΣ με σύστημα Ride by Wire και δύο χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση  Τρεις αντλίες λαδιού
Εκκίνηση  μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση
Δ.Α.
Τελική μετάδοση Δ.Α.
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.482
Γωνία κάστερ (°) 25
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)  189
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 18
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 48m, διαδρομή Δ.Α., απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή Δ.Α.
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα πέδησης και ABS της Bosch
Τροχοί
Μπροστά 120/70/17 Dunlop
Πίσω 190/55/17 Dunlop
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 180 /8.870
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  14,7 / -

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 10:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΤΜ Super Duke 1290 R 2014 – Η τελική μορφή! KTM RC 125 / 200 / 390 – 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon