.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 13:12

Honda RC213V-S 2016 - Στο δρόμο για δοκιμές!

 

Στο Asama Hill

 

Η Honda ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε λίγες μέρες, στις 11 Ιουνίου, πριν το GP στην Καταλούνια, την πιο κοντινή σε MotoGP μοτοσυκλέτα, RC213V-S. Η νέα μοτοσυκλέτα οδηγήθηκε στο δρόμο για δοκιμές στο Asama Hill, στην Ιαπωνία, από τον οδηγό εξέλιξης της εταιρίας και του HRC, Hiroshi Aoyama. Είναι η πρώτη φορά που η RC213V-S βγαίνει επίσημα στον δρόμο, και η πρώτη φορά που το project που ανακοινώθηκε το 2012, πατάει τους τροχούς σε δρόμους ανοιχτής κυκλοφορίας.

MotoGP δρόμου


Η Honda δεν θέλει να χαρακτηρίσει την RC213V-S ως ρέπλικα, γιατί δεν είναι τέτοια. Χαρακτηριστικά, ο Dave Hancock, της Honda Europe, αναφέρει πως η RC213V-S απλά βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από την μοτοσυκλέτα του Marc Marquez και αυτής μίας δορυφορικής ομάδας, αλλά είναι τόσο κοντά σε όλα: Σε ψαλίδι, πλαίσιο, τροχούς, αναρτήσεις, κάσες κινητήρα, ρεζερβουάρ και κάλυμμα του, σώματα ψεκασμού, αλλά και σέλα. Δεν έχει πνευματικές βαλβίδες και το κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιεί ο Marquez, ενώ και κάποια άλλα εσωτερικά μέρη στον κινητήρα είναι διαφορετικά - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε.
Οι μπιέλες είναι κατασκευασμένες από διαφορετικό υλικό, και τα έμβολα έχουν διαφορετική σχεδίαση, γιατί πρόκειται για μοτοσυκλέτα με στόχο να κινηθεί στο δρόμο. Αν θα ήταν τελείως αγωνιστικός κινητήρας, θα είχε διαφορετικά διαστήματα ελέγχου και ρυθμίσεων.
Ο Shinji Aoyama, Chief Operating Officer της Honda Motor Company δήλωσε πως η διαδικασία παραγωγής της RC213V-S δεν έχει καμία σχέση με την κανονική γραμμή μαζικής παραγωγής άλλων μοντέλων. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι τελείως διαφορετική, όπως για παράδειγμα η αμμοβολή των κάρτερ του κινητήρα που περιορίζει σημαντικά τους χρόνους παραγωγής. Η Honda βέβαια δεν ενδιαφέρεται για μαζική παραγωγή αφού ξέρει ότι χρειάζεται μία με δύο μοτοσυκλέτες την ημέρα, αφού τα πράγματα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή της, δεν έρχονται μαζικά.
Η νέα μοτοσυκλέτα θα παράγεται στο εργοστάσιο της Honda στο Kumamoto όπου βρίσκονται και οι πλέον κατάλληλοι και έμπειροι εργαζόμενοι - το εργοστάσιο λειτουργεί ξεχωριστά από το εργοστάσιο μαζικής παραγωγής.

Οι λεπτομέρειες


Ο κινητήρας του νέου RC213V-S είναι τετρακύλινδρος V με εσωτερική γωνία 90 μοιρών, με απόδοση 210 ίππων, σε στροφές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ενώ μπορεί να δεχθεί κιτ αύξησης της απόδοσης. Τα κάρτερ είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο σε σχέση ε τα μαγνησίου της αγωνιστικής έκδοσης, ενώ τα έμβολα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αυξήσουν τους χρόνους συντήρησης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ελατήρια των βαλβίδων. Θα υπάρχει διαφορετικός μονόδρομος συμπλέκτης αλλά και κανονικό κιβώτιο ταχυτήτων, ''παραγωγής''. Η εξάτμιση του είναι κατασκευασμένη από πρεσαριστά τμήματα τιτανίου, και είναι κάτι που δεν έχει τοποθετηθεί ξανά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο τα τελικά εξαγωγής και οι καταλύτες έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μην φαίνονται, και η μοτοσυκλέτα να περνάει προδιαγραφές για κίνηση στο δρόμο. Διαθέτουν μία βαλβίδα η οποία λειτουργεί με servo κινητήρα που βρίσκεται κρυμμένος στο fering, και παίρνει κίνηση από μηχανισμό, στο μέρος του συμπλέκτη.

Το πλαίσιο είναι παραπλήσιο με του Marquez, κατασκευασμένο από πρεσαριστά τμήματα αλουμινίου, με μεγάλο σε μέγεθος λαιμό για σταθερότητα στο φρενάρισμα, με έκκεντρη στήριξη του άξονα, ώστε να ρυθμίζει το ίχνος, μετακινώντας το μποστινό προς τα εμπρός ή πίσω ανάλογα. Το ψαλίδι είναι επίσης παραπλήσιο με της μοτοσυκλέτας του Marquez αλουμινένιο και μήκους 655 χιλιοστών, σε σχέση με τα 600 του CBR 1000RR, για μείωση της σούζας και της επιρροής της αλυσίδας στην λειτουργία της ανάρτησης.

 Ηλεκτρονικά και carbon


Οι μπροστινές βάσεις του κινητήρα δένουν στιβαρά με το πλαίσιο, ενώ τα μαρσπιέ, είναι κατασκευασμένα σε CNC, και ρυθμιζόμενα, σε έξι επίπεδα. Η διαφορά συνολικά φτάνει στα 25 χιλιοστά, με 12 χιλιοστά προς τα επάνω και κάτω. Η τρόμπα πίσω φρένου είναι κατασκευασμένη από την Honda και δεν είναι παραγωγής, ενώ η δαγκάνα του, έρχεται από την Brembo και είναι διπίστονη.
Τα ελαστικά που χρησιμοποιεί είναι τα Bridgestone S20R σε διάσταση 190/55-17 για πίσω, ενώ η σχεδίαση των τροχών είναι της Honda, παραπλήσια με αυτούς της RCV213 - αναμένεται να είναι αλουμινένιοι και να διατίθενται και τιτανίου με το sport kit.
Η νέα Honda RC213V-S θα διαθέτει και ηλεκτρονικά βοηθήματα, με το quickshifter της Showa να έχει αγωνιστική διαδρομή, μία οθόνη TFT προερχόμενη από το HRC και ένα ηλεκτρονικό stabilizater, μπροστά από τον λαιμό του πλαισίου.

Οι αναρτήσεις προέρχονται από την Ohlins και έχουν χαρακτηριστικά MotoGP, πλήρως ρυθμιζόμενες φυσικά, με την προφόρτιση ελατηρίων να βρίσκεται στο άνω τμήμα και τις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς στις μπότες των καλαμιών. Το σύνολο ολοκληρώνεται με τα αγωνιστικά φρένα της Brembo σε δίσκους και δαγκάνες.
Και όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα περιφερειακά είναι χειροποίητα, κατασκευασμένα από carbon, ενώ υπάρχουν φώτα, φλας, αλλά και βάση για πινακίδα, όπως και εξάτμιση που καλύπτει προδιαγραφές, όλα για κίνηση στο δρόμο. Την παράσταση κλέβουν οι μικροί καθρέπτες που έχουν τοποθετηθεί στις άκρες των τιμονιών, πάνω στα προστατευτικά των μανετών.
Μία γνήσια μοτοσυκλέτα MotoGP, στο δρόμο, με τιμή που αναμένεται να κοστίζει πολύ παραπάνω από 100.000euro - φήμες έχουν κυκλοφορήσει και τιμές κοντά στα 200.000euro. Να πάρουμε δυο - τρεις...

 Ηλεκτρονικά και carbon

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 17:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CRF 1000L Africa Twin - The Dream - Video 1 Honda SH300i 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon