.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 16:30

Η Honda ξαναχτυπά με νέες πατέντες για αερόσακους σε scooter

Κι όμως, η Big-H δεν εγκαταλείπει το αρχικό της όραμα, που ξεκίνησε από ένα Goldwing το 2006…

Η Honda συνεχίζει να ψάχνεται, όσον αφορά του αερόσακους και την ενσωμάτωση τους στα δίκυκλα. Προς το παρόν, η μόνη εφαρμογή της τεχνολογίας αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον προστατευτικό ρουχισμό του αναβάτη, όμως η Honda θέλει να δημιουργήσει μία τεχνολογία που να τοποθετείται στο δίκυκλο, άρα να μην εξαρτάται από «την επιλογή του αναβάτη να τους φορέσει ή όχι». Τα νέα σχέδια της Honda εμφανίστηκαν σε κατοχύρωση πατέντας και... θα συζητηθούν.  

«Γιατί;» θα ρωτήσετε εύλογα. Μα επειδή τα νέα σχέδια προβλέπουν εναλλακτικούς τρόπους τοποθέτησης των αερόσακων σε ένα δίκυκλο, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία. Κάπως έτσι, οι μηχανικοί της Honda σκέφτονται ότι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει ένας αερόσακος σε δίκυκλο, είναι κυριολεκτικά να σε αγκαλιάζει!

Δείτε τα σχέδια: Η πατέντα δείχνει ότι, σε περίπτωση ενεργοποίησης του, ο αερόσακος θα θωρακίζει τον αναβάτη, ουσιαστικά ανοίγοντας γύρω του και «εγκλωβίζοντας» τον στο εσωτερικό του. Στην συνέχεια, ο αναβάτης θα προστατεύεται από το στρώμα αερίου, πρακτικά σε οποιοδήποτε σενάριο πρόσκρουσης –και όχι μόνο σε μετωπικές και πλαγιομετωπικές συγκρούσεις, όπως π.χ. με το σύστημα αερόσακου της Goldwing του 2006.

Αυτό που είναι ακόμα περισσότερο άξιο αναφοράς, είναι ότι η Honda σκοπεύει να κάνει τον αερόσακο αποσπώμενο, μετά το ατύχημα. Με απλά λόγια, όταν ο αερόσακος ανοίξει και περικυκλώσει τον αναβάτη, θα μπορεί να αποσπαστεί και από το δίκυκλο, αν ο αναβάτης… πετάξει ή αποκολληθεί από το όχημα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι η προστασία που θεωρητικά προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα, αυξάνεται ραγδαία.

Καλά όλα αυτά, αλλά… όταν έχεις έναν αερόσακο να ανοίγει τόσο κοντά σου, με τόσο μεγάλη δύναμη, πως θα κάνεις απόλυτα βέβαιο ότι θα λειτουργήσει χωρίς να σε τραυματίσει; Σε κάποια από τα σχέδια, η Honda δείχνει ότι ο αερόσακος πιθανόν ανοίγει από πίσω και από κάτω από τον αναβάτη, άρα θα πρέπει να πάρει την θέση του με απόλυτα σωστό τρόπο. Σε άλλα σημεία της πατέντας, αναφέρεται ότι ένας αερόσακος μπορεί να ανοίγει κυριολεκτικά ανάμεσα από τα πόδια του αναβάτη, κάτι που επίσης πρέπει να γίνει με απόλυτα σωστό τρόπο.

Όπως είναι σαφές, η πατέντα βουτά σε βαθιά νερά και είναι βέβαιο ότι θα αργήσουμε να δούμε κάποια εφαρμογή  στην παραγωγή, γρήγορα. Όμως η Honda έχει δεσμευτεί να μειώσει τους θανάτους με οχήματα της, στο μηδέν, μέχρι το 2050, άρα επενδύει πόρους σε έρευνα και ανάπτυξη για την παθητική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 16:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon