.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 12:01

EICMA 2016: Honda CBR1000RR 2017

 

Νέα καλύτερη γενιά

 

 

H Honda κινήθηκε, αντίθετα και από ό,τι γίνεται συνήθως: μας έδειξε πρώτα τις ειδικές εκδόσεις της νέας της superbike τις CBR1000RR SP και CBR1000RR SP2, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη τεχνική ανάλυση εδώ και εδώ και τώρα μας παρουσιάζει την βασική έκδοση. Βασική έκδοση μεν χωρίς όμως να έχει κάτι να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό δε.

Ναι, το νέο CBR1000RR είναι σαφώς πιο δυνατό σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά (σχεδόν11 ίπποι διαφορά και 189 στο σύνολο), σαφώς πιο ελαφρύ (κατά 14 κιλά), ενώ έρχεται εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όντας παράλληλα το πρώτο εν σειρά 4κύλινδρο της Honda που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό γκάζι.

Τα ηλεκτρονικά παραμένουν

Όπως και στις ειδικές εκδόσεις έτσι και εδώ, η μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων πέντε αξόνων είναι παρούσα με αποτέλεσμα να επικοινωνεί και να ρυθμίζει με ακρίβεια το traction control της Honda (Selectable Torque Control - HSTC) το οποίο διαχειρίζεται την πρόσφυση του πίσω τροχού μέσω της κεντρικής μονάδας FI-ECU και του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου γκαζιού (Throttle By Wire). Διαχειρίζεται επίσης την απόδοση του νέου ABS τόσο όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση όσο και στο πολύ δυνατό φρενάρισμα στην ευθεία κρατώντας τον πίσω τροχό στο έδαφος μέσω του αντίστοιχου συστήματος ελέγχου (Rear Lift Control). Στα συστήματα περιλαμβάνεται φυσικά και εκείνο που ελέγχει την ανύψωση του εμπρός τροχού (Wheelie Control). Στην μοτοσυκλέτα μπορεί να ρυθμιστεί επίσης και το φρένο του κινητήρα για να ταιριάξει καλύτερα στις προτιμήσεις του αναβάτη.

Showa στις αναρτήσεις

Σε σχέση με τις ειδικές εκδόσεις, οι μεγάλες διαφορές της βασικής έκδοσης του νέου CBR1000RR εντοπίζονται στις αναρτήσεις και τα φρένα. Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες ημι-ενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins απουσιάζουν εδώ και τη θέση τους έχουν πάρει συμβατικές αναρτήσεις της Showa. Το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 43 χλστ. είναι τεχνολογίας BPF (Big Piston Fork) και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Προσφέρει υψηλές δυνατότητες απόσβεσης, ενώ μειώνει αποτελεσματικά την υδραυλική πίεση συμπίεσης και επαναφοράς. Έτσι αυξάνεται η απόδοση απόκρισης στο αρχικό τμήμα της διαδρομής και η απόσβεση είναι πιο ομαλή, βοηθώντας στην πρόσφυση του ελαστικού. Από τη Showa έρχεται και το αμορτισέρ τεχνολογίας Balance Free Rear Cushion (BFRC). Αντί για την κλασσική διάταξη ενός θαλάμου, το BFRC φέρει δύο θαλάμους: Το κέλυφος απόσβεσης και έναν εσωτερικό κύλινδρο. Το έμβολο απόσβεσης δε φέρει βαλβίδες, αφού η απόσβεση παράγεται από τη ροή του λαδιού σε ένα ξεχωριστό εξωτερικό τμήμα επιτρέποντας σταθερότητα στην απόδοση αλλά και ομαλή μεταβολή στις πιέσεις στο εσωτερικό του αμορτισέρ. Επίσης το quickshifter ανήκει εδώ στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Tokico στα φρένα

Διαφορετικά είναι επίσης και τα φρένα με τις μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo να έχουν δώσει τη θέση τους σε επίσης τετραπίστονες και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Tokico, που δεν φέρουν πείρους, είναι εξαιρετικά άκαμπτες σύμφωνα με τους Ιάπωνες, αλλά και 150 γραμμάρια ελαφρύτερες από εκείνες του προηγούμενου μοντέλου. Νέα τακάκια υψηλού συντελεστή τριβής προσφέρουν ακόμα καλύτερη απόδοση στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Διαφορετικοί είναι και οι αλουμινένιοι τροχοί με τα πέντε μπράτσα σχήματος Υ που εξοικονομούν παράλληλα εξοικονομούν περίπου 100g. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70 R17 μπροστά και 190/50 R17 πίσω.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017 12:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « EICMA 2016: Honda Vision 2017 EICMA 2016: Honda SH150i 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon