.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:42

Okinawa Cruiser 2020 – Νέο ηλεκτρικό σκούτερ από την Ινδία

Ινδική εταιρεία, Ιαπωνικό όνομα, Κινέζικο σκούτερ;

Ανάμεσα στον πανικό των σκούτερ που παραδοσιακά αποτελούν τις μεγάλες ειδήσεις από την δίτροχη πτέρυγα της έκθεσης Auto Expo 2020 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, συναντάμε και την Okinawa, μια γηγενή εταιρεία που αφιερώνεται στην κατασκευή ηλεκτρικών σκούτερ.

Στην πρόσφατη έκθεση παρουσίασε το εντυπωσιακό Cruiser, το οποίο θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο μοντέλο της ως τώρα σε διαστάσεις.

Εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω τροχό με απόδοση 3 kW (4 hp) που τροφοδοτείται από μια αφαιρούμενη μπαταρία λιθίου-ιόντων 4 kWh. Απαιτεί ως 8 ώρες για πλήρη φόρτιση σε απλό οικιακό ηλεκτρικό δίκτυο ή ως 3 ώρες σε ταχυφορτιστή.

Με αυτό το βασικό πακέτο το Cruiser μπορεί να πετύχει αυτονομία ως και 120 χιλιόμετρα και με τελική ταχύτητα 100 km/h.

Διαθέτει συνδεσιμότητα με έξυπνα τηλέφωνα, παροχή φόρτισης USB, σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα (regenerative braking), συναγερμό, LED φώτα και αποθηκευτικούς χώρους στην ποδιά και κάτω από τη σέλα.

Αν κρίνουμε από την υπόλοιπη γκάμα της Okinawa, λογικά το Cruiser θα εξοπλίζεται με όλα τα έξυπνα κόλπα που επιτρέπει η συνδεσιμότητα με το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Έτσι μέσω της σχετικής εφαρμογής θα διαθέτει Geofencing, δηλαδή θα ειδοποιείται άμεσα ο αναβάτης αν το σκούτερ του βγει εκτός μιας προκαθορισμένης ακτίνας από το σημείο που είναι παρκαρισμένο, ενώ θα μπορεί και να το απενεργοποιήσει από το τηλέφωνό του αν αντιληφθεί πως κάποιος το έχει κλέψει και προσπαθεί να φύγει οδηγώντας με αυτό.

Όσο για την εμφάνιση, αυτή η βαφή είναι όντως εντυπωσιακή και πιθανότατα αποσκοπεί κυρίως στο να τραβήξει τα βλέμματα στην έκθεση που παρουσιάστηκε, ωστόσο κρίνεται μάλλον αμφίβολο αν θα φτάσει ως την παραγωγή που εκτιμάται πως θα αρχίσει κάποια στιγμή στα μέσα του 2020.

Η παρουσίασή του στην Ινδία συνοδεύτηκε με ένα αμφιλεγόμενο άρθρο στο Ινδικό Autocar, το οποίο εντόπισε το ακριβώς ίδιο σκούτερ στην Κίνα ως Luyuan LEV018, παρότι η Okinawa δηλώνει πως πρόκειται για ένα μοντέλο που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ινδία.

Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή η Okinawa πήρε ένα έτοιμο Κινέζικο σχέδιο, του τοποθέτησε μεγαλύτερη μπαταρία και ισχυρότερο μοτέρ (κάτι που υπάρχει ως επιλογή και στο μοντέλο της Luyuan), άλλαξε μερικά περιφερειακά εξαρτήματα όπως λάστιχα, φρένα κ.ά. και έτσι ικανοποίησε τη νομοθεσία της Ινδίας που προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τα δίκυκλα που κατασκευάζονται στη χώρα.

Αυτό που παραδόξως κανείς δεν έχει αναφέρει στον Ινδικό Τύπο – ο οποίος μοιάζει πολύ εστιασμένος στην ομοιότητα με τα Κινέζικα προϊόντα – είναι η εντυπωσιακή ομοιότητα τόσο του Okinawa όσο και του Luyuan με το Honda PCX που αμφότερες εταιρείες έχουν εμφανέστατα ξεπατηκώσει.

Πηγή φωτογραφιών: Rushlane

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 09:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon