.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 12:20

BMW Boxer Cruiser - Νέα γενιά Cruiser;

 

Με διαμήκη τοποθέτηση κινητήρα!

 

Η BMW έχει παρουσιάσει αρκετά νέα μοντέλα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως έχει βρει την ιδανική χρήση για τον αερόψυκτο boxer κινητήρα του παλιού R 1200GS που έβγαινε έως και το 2012.
Στο παρελθόν έκανε μία - αποτυχημένη θα λέγαμε - προσπάθεια με την R 1200C, μία cruiser μοτοσυκλέτα που είχαμε δει και σε ταινία του James Bond, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Η προσπάθεια αυτή για εισχώρηση στην αμερικανική αγορά, δεν έπιασε, αφού δεν είναι και ότι πιο εύκολο να αλλάξεις τους αγοραστές των Harley σε BMW.
Το γερμανικό περιοδικό Motorrad φέρνει ξανά στο προσκήνιο μία BMW cruiser με κινητήρα boxer η οποία μας θυμίζει περισσότερο το στυλ της φρέσκιας Ducati X Diavel, παρά την παλιά εκδοχή της R 1200C - που είχε περισσότερο chopper στοιχεία.
Στην νέα εκδοχή, ο Boxer κινητήρας είναι τεραστίων διαστάσεων, και τοποθετημένος κατά μήκος - κατά τον διαμήκη άξονα, και όχι εγκάρσια. Σύμφωνα πάντα με την φωτοσοπιαρισμένη φωτογραφία του Mottorad, ο ένας κύλινδρος βρίσκεται μπροστά, και ο άλλος, στο πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας - σαν να έστριψε ο boxer πάνω στο πλαίσιο δηλαδή.
Πολλά τεχνικά θέματα θα έπρεπε να λυθούν εδώ ώστε να γίνει λειτουργικό ένα τέτοιο project, λόγω της τοποθέτησης του κυλίνδρου πίσω, και της ψύξης του. Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα ψύξης του αμορτισέρ, και φυσικά, η μετάδοση. Αν κρίνουμε από το θηριώδες κιβώτιο του παλιού boxer με τον μονόδισκο συμπλέκτη, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα τεράστιο εξόγκωμα στην αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας.
Τέτοια τοποθέτηση κινητήρα έχει γίνει ξανά πραγματικότητα από την BMW στην Victoria K.R.1., ενώ είδαμε παρόμοια τοποθέτηση σε σύγχρονη μοτοσυκλέτα στην Midual Type 1, με υγρόψυκτο κινητήρα.
Μιας και δεν είναι κακό να ονειρευόμαστε, η νέα αυτή power cruiser διαθέτει - στην επεξεργασμένη φωτογραφία - ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες, μονόμπρατσο ψαλίδι και μετάδοση με άξονα, και φουτουριστική σχεδίαση που την καθιστά πανέμορφη.
Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο καιρός....

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 12:20

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon