.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 13:48

Ο Pol Tarrés έγραψε δύο παγκόσμια ρεκόρ οδήγησης σε υψόμετρο με τη Yamaha

Δύο χρόνια μετά το παγκόσμιο ρεκόρ που έθεσε οδηγώντας τη Yamaha Ténéré 700 σε μεγάλο υψόμετρο, ο Pol Tarrés επέστρεψε στη Χιλή για να ανεβάσει τον πήχη ακόμη ψηλότερα με δύο νέα ρεκόρ.

Φτάνοντας στο απίστευτο υψόμετρο των 6,677 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με την Ténéré 700 World Raid GYTR ο Tarrés έγραψε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ οδήγησης δικύλινδρης μοτοσυκλέτας σε μεγάλο υψόμετρο. Στη διάρκεια των αναγνωριστικών προσπαθειών που προηγήθηκαν του ρεκόρ, ωστόσο, ο Tarrés κατάφερε επίσης μιαν ακόμη κορυφαία επίδοση για μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες, φτάνοντας ως τα 6,756 μέτρα με την cross-country Yamaha YZ450FX.

Όντας επίσημος πρεσβευτής της Yamaha Ténéré, ο Tarrés ήταν αποφασισμένος να θέσει ένα νέο ρεκόρ υψόμετρου με τη 700 World Raid και η επίτευξη δύο κορυφαίων επιδόσεων επιβεβαιώθηκε από δύο συσκευές GPS και επαληθεύτηκε από τρεις οδηγούς-συνοδούς ως ορίζουν οι κανονισμού των παγκοσμίων ρεκόρ. Η επίσημη επιβεβαίωση αναμένεται να πάρει μερικές ακόμη εβδομάδες.

Η ομάδα αποτελείτο από τους Pol Tarrés, Javi Echevarria (project manager), Miguel Echevarria και Joan Espasa (κινηματογραφικό συνεργείο), Ahikar Azcona (πρεσβευτής Yamaha και ομάδα υποστήριξης), καθώς και τους ορειβάτες οδηγούς Gerardo Bauty, Cristian Órdenes, Thomas Caballero και Juan León, ενώ την υποστήριξη των Yamaha Motor Europe και Yamaha Motor Chile εκπροσώπησε με την παρουσία του ο Marc Bourgeois.

“Η προετοιμασία για τη δοκιμασία αυτή ήταν δύσκολη, πολλοί είπαν πως είναι ακατόρθωτη," δήλωσε σχετικά ο Javi Echevarria. “Εμείς όμως ως ομάδα γνωρίζουμε ακριβώς πως αυτή η δυσκολία είναι ο κίνητρο του Pol, να κάνει αυτό που κανείς δε θεωρεί εφικτό. Ήταν μια ομαδική προσπάθεια και δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνδρομή όλων.”

Yamaha_Tarres_pagkosmio_rekor_ypsometro/tarres-tenere-1.jpg" alt="tarres tenere 1" width="1200" height="1500" />

Ο στόχος ήταν η ανάβαση στο ψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου, Ojos del Salado, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή των Άνδεων και την ψηλότερη της Χιλής. Αρκετοί άλλοι αθλητές προσπάθησαν να κατακτήσουν αυτό το μη κατοικίσιμο τοπίο με τις απότομες βραχώδεις και χιονισμένες πλαγιές, μα ουδείς ως τώρα δεν είχε καταφέρει ό,τι και ο Tarrés με τη Yamaha.

Με βάση τις πολύτιμες διδαχές της προηγούμενης προσπάθειας η ομάδα TRECE Racing Society Team πέρασε δύο εβδομάδες για εγκλιματιστεί στις Άνδεις όπου, παρά την εκπληκτική φυσική κατάσταση του Tarrés το υψόμετρο είναι τόσο μεγάλο που βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στους περισσότερους ανθρώπους, καθώς η επίδραση στην υγεία των μελών της ομάδας ήταν ένα διαρκές θέμα στη διάρκεια της εβδομάδας προσαρμογής.

Όταν συνήθισαν το ύψος, τα μέλη της ομάδας βάλθηκαν να βρουν τις διαδρομές που θα τους οδηγούσαν στην κορυφή με τον Tarrés και τις δύο μοτοσυκλέτες του, YZ450FX και Ténéré.

Ο καιρός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή χρόνου για την προσπάθεια-ρεκόρ, καθώς οι προβλέψεις για πολύ ισχυρούς ανέμους τους ανάγκασε να επισπεύσουν τα σχέδιά τους και να κάνουν τις προσπάθειές τους στις 6 και 7 Μαρτίου.

Λόγω έντονης χιονόπτωσης οι διαδρομές προς τη Δυτική και Κεντρική κορυφή ήταν απροσπέλαστες, έτσι η επιλογή έγινε προς την ψηλότερη κορυφή και τον κεντρικό κρατήρα του ηφαιστείου.

Ξεκινώντας από το καταφύγιο Refugio Murray στα 4,522 μέτρα ο Tarrés και η Ténéré έφτασαν στον στόχο-ρεκόρ σε μόλις 50 λεπτά.

Yamaha_Tarres_pagkosmio_rekor_ypsometro/tarres-tenere-3.jpg" alt="tarres tenere 3" width="1090" height="1363" />

“Πάνω από τα 6,000 μέτρα όλα μοιάζουν να κινούνται πάρα πολύ αργά, η σωματική εξάντληση είναι απερίγραπτη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Ακόμη και το περπάτημα είναι μια πρόκληση, πόσο μάλλον το να οδηγείς μια Ténéré σ' αυτό το ύψος,” είπε ο Tarrés.

Ένα πρόβλημα που είχε ταλανίσει την ομάδα στην προηγούμενη προσπάθεια του 2022 ήταν η κατανάλωση καυσίμου, η οποία σε αυτό ύψος είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Για την πιο πρόσφατη απόπειρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με το κιτ της GYTR kit και συγκεκριμένα την κεντρική μονάδα GYTR ECU και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου, τα οποία επέτρεψαν στον Tarrés να οδηγεί περισσότερο πριν χρειαστεί ανεφοδιασμό.

Τα εξαρτήματα GYTR που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνουν ακόμη ανθεκτικότερους τροχούς Haan Wheels, πιρούνι KYB 48mm και αμορτισέρ Paioli, χάρη στα οποία η μοτοσυκλέτα είχε τη βέλτιστη συμπεριφορά στο απαιτητικό ηφαιστειακό τερέν.

Οι πνευματικές, σωματικές και μηχανικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Tarrés και η ομάδα στην προσπάθεια αυτή δεν περιγράφονται εύκολα με λόγια. Για να διηγηθούν αυτήν την ιστορία αναλυτικά οι TRECE Racing Society και Yamaha Motor Europe συνεργάστηκαν στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα αποκαλυφθεί στα τέλη της χρονιάς, ταξιδεύοντας τους θεατές στο απίστευτο αυτό ταξίδι που ανέλαβε ο Tarrés δύο φορές, τόσο το 2022 όσο και το 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 13:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon