.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 13:16

KTM: Έτσι θα μεταμορφώσουμε την MV Agusta

Ένας εκ των ιδρυτών της ΚΤΜ και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου μίλησε στον Τύπο για την επικείμενη εξαγορά της MV Agusta.

Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε γνωστή η εξαγορά ποσοστού 25.1% στο μετοχικό κεφάλαιο της MV Agusta από την KTM AG, ενώ λίγο αργότερα μια συνέντευξη του Stefan Pierer άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς ο λόγος του ήταν ιδιαίτερα “αρχηγικός” και έμοιαζε σα να θέλει να υποδείξει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ιταλική εταιρεία, θεωρώντας μάλιστα πως είναι σε λάθος δρόμο σήμερα υπό την καθοδήγηση του Black Ocean Group της οικογένειας Sardarov.

Από την πρώτη στιγμή η είσοδος της ΚΤΜ στο μετοχικό σχήμα της MV Agusta προκάλεσε σωρεία φημών στην Ιταλία, επικεντρωμένες κυρίως στον κίνδυνο η εταιρεία να γίνει η επόμενη Husqvarna, δηλαδή να αφομοιωθεί εντελώς στην ΚΤΜ με κλείσιμο της γραμμής παραγωγής στη Schiranna και απώλεια των θέσεων εργασίας που αυτή παρέχει.

Στους μήνες που μεσολάβησαν ως σήμερα, τόσο ο Pierer όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της MV Agusta, Timur Sardarov, έσπευσαν να κατευνάσουν τους φόβους με σαφείς, δυνατές δηλώσεις του στυλ, “η εταιρεία θα μείνει στη Schiranna” ή “η ΚΤΜ δε θα φτιάξει μοτοσυκλέτες με μοτέρ MV Agusta και η MV Agusta δε θα φτιάξει μοτοσυκλέτες με μοτέρ KTM”.

Τώρα έρχεται ένα ακόμη σημαίνον στέλεχος της ΚΤΜ, ο συνιδρυτής της Hubert Trunkenpolz (το Τ στο ΚΤΜ), ο οποίος έδωσε μια συνέντευξη στην οποία μίλησε πολύ για την MV Agusta.

cd6913af3e05e871f5b0843e3757aca5 XL

Τα λεγόμενά του δεν παρέκλιναν των όσων είχαν προηγηθεί από τους κ.κ. Pierer και Sardarov, καθώς επέμεινε πως, όχι απλά δε θα απολυθεί κανείς, αλλά θα γίνουν και προσλήψεις.

“H MV Agusta είναι ένα κόσμημα, αξίζει περισσότερη προβολή και θα αναλάβουμε τον έλεγχό της σε εύλογο χρόνο.”

Πιο σαφές δε γίνεται: η πλήρης εξαγορά της MV Agusta από την ΚΤΜ δεν είναι ούτε σενάριο, ούτε εικασία, ούτε φοβία. Είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα και πιθανότατα έχει ήδη δρομολογηθεί και από τις δύο πλευρές.

“Όταν αποκτήσουμε την πλειοψηφία στην εταιρεία, σκοπεύουμε να την επαναφέρουμε εκεί που της αξίζει και, ταυτόχρονα, να προστατέψουμε τη μοναδικότητά της. Θέλουμε να επενδύσουμε πολύ στο εργοστάσιο στο Varese (Schiranna) τα επόμενα δύο χρόνια, μα πρώτα πρέπει να δουλέψουμε στο εμπορικό της δίκτυο, να στήσουμε μια επιχείρηση που να είναι βιώσιμη. Ως έχει σήμερα, λυπάμαι που το λέω, η επιχείρηση MV Agusta δε μπορεί να σταθεί μόνη της.

“Ως αυτόνομη εταιρεία, παράγει πολύ λίγες μοτοσυκλέτες και ξοδεύει πάρα πολλά σε προμήθειες για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

“Το υποσχέθηκα στο προσωπικό της, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η MV Agusta δεν πρόκειται να φύγει εκτός Ιταλίας και του ιστορικού της εργοστασίου, αν το κάνει θα πεθάνει. Εμείς θέλουμε να τη δούμε να ανθίζει και δε σκοπεύουμε να απολύσουμε κανέναν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πέρυσι η εταιρεία παρήγαγε χίλιες μοτοσυκλέτες. Αυτός ο αριθμός είναι ένα τίποτα για μας, θέλουμε η παραγωγή της να ξαναφτάσει στις 12,000 μοτοσυκλέτες τον χρόνο και σκοπεύουμε να την πάμε εκεί όσο ταχύτερα γίνεται. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται επενδύσεις και άνθρωποι, όχι απολύσεις.

Ενόψει της εισόδου της στο Pierer Group, η MV Agusta θα είναι μια εταιρεία αφοσιωμένη στην πολυτέλεια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κορυφαία προϊόντα, σπορ και με σημαντική τιμή. Τότε ο στόχος θα είναι η κάθε μπράντα να βρει τον δικό της χώρο: η ΚΤΜ αυτή με την πιο σπορ εικόνα, η Husqvarna περισσότερο εστιασμένη στις μοτοσυκλέτες πόλης με στυλιστικό περιεχόμενο και η GASGAS μια χαμηλότερου κόστους νεανική μάρκα που συνδέεται με τη διασκέδαση.

“Το τελευταίο που θέλουμε είναι να κανιβαλίσουμε τα δικά μας προϊόντα. Η MV Agusta έχει μια τρικύλινδρη πλατφόρμα που εμείς δεν έχουμε στην ΚΤΜ, έτσι εδώ δε θα είχαμε επικαλύψεις. Η MV πρέπει να στοχεύει στην premium κατηγορία, να φτιάξει περισσότερες Rush ή Brutale, μοτοσυκλέτες που να κοστίζουν τουλάχιστον €30,000.

“Το Lucky Explorer, ένα σχέδιο off-road, παράγεται στο εξωτερικό και είναι επιβλαβές για την εταιρεία, είναι ένα παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνει η MV Agusta.”

Από τα παραπάνω, αλλά και τα πρόσφατα λεγόμενα του Pierer, φαίνεται πως η πλήρης εξαγορά της MV Agusta είναι προ των πυλών, αποφασισμένη και πλέον θέμα χρόνου. Το δε μέλλον της θα αφορά ακόμη πιο premium τοποθέτηση στην αγορά, κάτι μάλλον λογικό όταν διαβάζουμε πως οι πωλήσεις της MV έχουν πέσει πολύ αλλά τα συλλεκτικά και υπερπανάκριβα σπέσιαλ μοντέλα που βγάζει κατά καιρούς εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 13:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon