.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 14:34

Ιαπωνία: Τεχνητή νοημοσύνη οχημάτων μέσω μελέτης του εγκεφάλου

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να βελτιώσει την τεχνητή νοημοσύνη των οχημάτων της.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) είναι κάτι που θα ακούμε ολοένα και περισσότερο στο μέλλον, καθώς αποτελεί το επόμενο σκαλί στην εξελικτική κλίμακα των ηλεκτρονικών συστημάτων στα οχήματα πάσης φύσεως.

Η δυνατότητα των ηλεκτρονικών να μαθαίνουν από τον άνθρωπο και να προσαρμόζονται έξυπνα στις συνθήκες, αντί να περιμένουν την ενεργοποίηση από τον χειριστή τους, είναι το μεγάλο ζητούμενο και σε αυτήν την κατεύθυνση οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εμβαθύνει στη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI), η Honda έχει εξελίξει ένα σύστημα που παρακολουθεί τον οδηγό του αυτοκινήτου και, όταν διαγνώσει κάποιο επερχόμενο εμπόδιο που αυτός δεν έχει αντιληφθεί εγκαίρως, τον προειδοποιεί σφίγγοντας τη ζώνη ασφαλείας. Αυτό επιτεύχθηκε καθώς οι Ιάπωνες μελέτησαν ενδελεχώς σε MRI τις αντιδράσεις του εγκεφάλου του οδηγού στα εξωτερικά ερεθίσματα, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί πλέον να κρίνει αν ο χειριστής του έχει εντοπίσει το ποδήλατο που έρχεται κάθετα από το πλάι (και το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί από τους αισθητήρες του οχήματος) και ετοιμάζεται να φρενάρει ή όχι.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να τοποθετηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα της Honda στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.

Ανάλογες εφαρμογές τρέχουν και άλλου κατασκευαστές, όπως οι Mitsubishi, Nissan και Toyota, εξελίσσοντας διάφορες λύσεις ασφαλείας που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα που σύντομα ελπίζει να έχει στο εμπόριο η Nissan βασίζεται σε ένα σετ σαν ακουστικά κεφαλής που διαβάζει σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία (δηλαδή την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου) και θα μπορεί να διαγνώσει αν ο οδηγός θέλει να πατήσει φρένο ή γκάζι, προβαίνοντας σε σωτήρια επέμβαση αν τυχόν πάει να πατήσει το λάθος πετάλι. Θα μπορεί επίσης να διαγνώσει τα επίπεδα στρες του, διορθώνοντας αυτομάτως την ταχύτητα ή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σε ασφαλέστερα επίπεδα.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα στοιχείο που θα απασχολήσει πολύ τους κατασκευαστές, καθώς μπορεί να προσφέρει ανώτερου επιπέδου και αποτελεσματικότητας ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας στα σημερινά οχήματα, αλλά ο βαρύτερος στόχος είναι άλλος. Αν τώρα διεκδικεί έναν επικουρικό ρόλο, στο μέλλον των αυτόνομων οχημάτων η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το Α και το Ω της ασφάλειας.

Στις μοτοσυκλέτες έχουμε ήδη δει πως τόσο η Honda όσο και η Kawasaki επενδύουν στην ΑΙ για τις μελλοντικές τους μοτοσυκλέτες, και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ατή η τεχνογνωσία που σήμερα χτίζεται στον χώρο των αυτοκινήτων, αργά ή γρήγορα θα μεταφερθεί και σε πιο ευάλωτα οχήματα με λιγότερους τροχούς.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon