Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 15:58

Η αγορά μοτοσυκλέτας στη Κολομβία ανεβαίνει ραγδαία, μαζί και ο κατασκευαστικός της κλάδος

Αυτή η δεκαετία άλλαξε άρδην την εικόνα του δικύκλου στην ταλαιπωρημένη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Μέχρι πριν 10-15 χρόνια η μοτοσυκλέτα στην Κολομβία ήταν περισσότερο ένα αντικείμενο πάθους και επίδειξης για ανθρώπους με βαθιές τσέπες, αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει όταν η οικονομική ανάπτυξη έφερε φτηνές μοτοσυκλέτες στον κοσμάκη.

Μέχρι και το 2014 οι ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς αυτής ήταν φρενήρεις, φτάνοντας ως το ιστορικό ρεκόρ των 694,800 πωλήσεων εκείνη τη χρονιά. Επειδή όμως ό,τι ανεβαίνει, νομοτελειακά κάποια στιγμή κατεβαίνει, η αγορά πήρε έναν κατήφορο που σύντομα την έριξε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του μισού εκατομμυρίου.

Χάρη σε θετικότερα μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας και τη σχετική χαλάρωση των τραπεζών, η αγορά ανέκαμψε το 2018 και ξανανέβηκε πάνω από τις 500,000 ταξινομήσεις. Στο μεταξύ, η δυνατή πορεία της αγοράς επέτρεψε σε μια σειρά κατασκευαστές να επενδύσουν στην Κολομβιανή παραγωγή, με αποτέλεσμα σήμερα έξι διαφορετικές εταιρείες να κατασκευάζουν ή να μετασκευάζουν μικρές μοτοσυκλέτες, συνήθως βασισμένες σε έτοιμες τεχνικές λύσεις από την Κίνα.

Στη χώρα αυτή το δίκυκλο έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού (που φτάνει στα 50 εκατομμύρια), με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν πως περίπου το 50% των οχημάτων που κινούνται είναι δίκυκλα και αναλογεί περίπου ένα ανά πέντε κατοίκους! Εύλογα αντιλαμβανόμαστε πως μιλάμε πρωτίστως για μικρές και φτηνές μοτοσυκλέτες, η εισβολή των οποίων συνέβαλε τα μέγιστα στην ταχεία διόγκωση αυτής της αγοράς.

Αυτή η δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την πτώση της Αργεντινής λόγω νέας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης, έχει φέρει την Κολομβία στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων κατασκευαστών μοτοσυκλετών και σκούτερ της Νότιας Αμερικής, πίσω μόνο από τη Βραζιλία.

Το 2018 έκλεισε με 543.265 ταξινομήσεις δικύκλων, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος στο οποίο έχει η Ινδική Bajaj Auto με 130,452 κομμάτια και μερίδιο αγοράς 23.8%.

Φέτος στο πρώτο δεκάμηνο του χρόνου επιβεβαιώνεται ξανά η ανοδική τάση, με 505,000 πωλήσεις να έχουν ήδη καταγραφεί. Ξανά η πρωτιά ανήκει στη Bajaj που ευθύνεται για το 23% των πωλήσεων αυτών (116,403), ενώ στη δεύτερη θέση συναντάμε τη Yamaha με 92,621 πωλήσεις.

Η πρώτη τριάδα κλείνει με τη Honda (86,978), ακολουθεί η Κολομβιανή ΑΚΤ Motos (71,255), η Suzuki (41,188), η Hero (20,413), η επίσης τοπική Victory (20,081) και η KYMCO (19,637).

Παράλληλα, έντονη άνοδο, αλλά με μικρά νούμερα ακόμη, σημειώνει η ΚΤΜ και η Κολομβιανή Starker που εμπορεύεται μετονομασμένα ηλεκτρικά μοτοσυκλετάκια και σκούτερ κυρίως από την Κίνα (όπως λ.χ. τα Super Soco).

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Κολομβία και η Βραζιλία είναι οι δύο μοναδικές αγορές της Νότιας Αμερικής που κινούνται σε θετικό πρόσημο, καθώς όλες οι υπόλοιπες χώρες καταγράφουν συνεχείς απώλειες συνεπεία πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 16:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube