.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 14:02

Εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας ρυθμίζει την αποζημίωση και ασφάλεια των διανομέων

Αφότου η Κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 4611/2019 για τα δικαιώματα των διανομέων με δίκυκλο, έρχεται τώρα μια διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του.

Για πολλά χρόνια άνευ νομοθεσίας που να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των διανομέων (ντελίβερι, κούριερ κλπ), οι κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Απρίλιο άνοιξαν τον δρόμο για μια νέα νομοθεσία. Ο νόμος 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α΄) ρυθμίζει κάποια πάγια αιτήματά τους, όπως η αποζημίωση για τη χρήση δικού τους δικύκλου στη δουλειά - συγκεκριμένα στο άρθρο 56 το νόμου.

Τώρα το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια εγκύκλιο (29613/1754/2019) με την οποία προβαίνει σε διευκρινήσεις για τις λεπτομέρειες που διέπουν την εφαρμογή του νέου νόμου.

Η εγκύκλιος αναλυτικά δημοσιεύεται εδώ

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει μερικά σημεία αιχμής:

1. Ο εργοδότης εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους εργαζομένους (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο κ.τ.λ.). Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον εργαζόμενο αλλά μόνον τον εργοδότη και ό,τι άλλο απαιτείται για την διασφάλιση της άριστης λειτουργίας του. Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να παρέχονται στους εργαζομένους επαρκείς πληροφορίες και γραπτές οδηγίες χρήσης του εξοπλισμού.

2. Περιγράφονται διεξοδικά ποιες είναι οι δαπάνες κίνησης και συντήρησης του οχήματος που οφείλει να καλύπτει ο εργοδότης, Στόχος είναι εξασφαλιστεί η αποζημίωση του διανομέα που χρησιμοποιεί το δικό του δίκυκλο ώστε “να διασφαλίζεται η συντήρηση του οχήματος” και να “προστατεύεται ο μισθός της ανωτέρω κατηγορίας εργαζομένων”.

3. Ξεκαθαρίζεται πως η αποζημίωση και τα έξοδα κίνησης καταβάλλονται “πλέον του νομίμου συμφωνηθέντος μισθού ή ημερομισθίου”, ώστε να εξασφαλιστεί πως ο εργοδότης δεν θα τα κόβει από τον μισθό για να τα δίνει για έξοδα κίνησης.

4. Η αποζημίωση αυτή εκ μέρους του εργοδότη δε θα δίνεται “χεράτα” και “στο μιλητό”, αλλά θα πρέπει να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση μέσω λογαριασμού πληρωμών και θα πρέπει να αποτυπώνεται και στα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών. Ο στόχος είναι να μπορεί να ελεγχθεί και αποδειχθεί ηλεκτρονικά η τήρηση της νομοθεσίας.

Για τους εργοδότες που θα παραβούν αυτές τις υποχρεώσεις τους προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον νόμο 3996/2011.

Αν μη τι άλλο είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο θα πρέπει να κριθεί και στην εφαρμογή της, καθώς έχουμε κατά καιρούς διαβάσει και ακούσει φρικαλέες ιστορίες εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ειδικά σε περιπτώσεις εργαζόμενων που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη και δε μπορούν να ρισκάρουν τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 14:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon