.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 12:26

Νίκη Σουηδών μοτοσυκλετιστών εναντίον παρκόμετρων

Όταν έχεις έναν φορέα που ενδιαφέρεται, πετυχαίνεις και πράγματα

Στη Στοκχόλμη το παρκάρισμα φαίνεται πως είναι περίεργη υπόθεση – όπως στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Πολύς κόσμος, λίγοι διαθέσιμοι χώροι και μια επιμονή στην τάξη, ιδιαίτερα από την τοπική αστυνομία, κάνουν το παρκάρισμα στο κέντρο της πόλης έναν μικρό εφιάλτη.

Καμπάνιες όπως αυτή που διαρκώς τρέχει η FEMA στην Ευρώπη για να προμοτάρει τη μοτοσυκλέτα ως λύση αστικής μετακίνησης έχει φέρει αποτελέσματα, έτσι τα τελευταία 15 χρόνια ο στόλος των δικύκλων στη Σουηδική πρωτεύουσα έχει διπλασιαστεί και πάνω από 60,000 άνθρωποι τις χρησιμοποιούν καθημερινά για τις ανάγκες μετακίνησής τους στην πόλη.

Το πρόβλημα με τη δυσκολία εύρεσης νόμιμης θέσης παρκαρίσματος, βέβαια, είναι πως πάντα θα υπάρξει ένας πολιτικός που θα το δει ως ευκαιρία για νέο έσοδο και έτσι ακριβώς έγινε και στη Σουηδία.

Το 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε να χρεώνει το παρκάρισμα παντού στη Στοκχόλμη και εμφάνισε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία τα δίκυκλα θα χρεώνονταν από €1 ως €2 ανά ώρα. Ο φορέας που εκπροσωπεί τους Σουηδούς μοτοσυκλετιστές στη FEMA, Sveriges MotorCyklister (SMC), αντέδρασε (ναι, έκπληξη, το κάνουν αυτό οι Ομοσπονδίες σε άλλες χώρες) και σύντομα πέτυχε τη μείωση της προτεινόμενης χρέωσης σε €0.50 ως €1.

Παράλληλα, ένας νέος κανονισμός εμφανίστηκε ειδικά για τη Στοκχόλμη, όπου προσφέρθηκε ειδικό τιμολόγιο με μειωμένο μηνιαίο αντίτιμο παρκαρίσματος για τους μόνιμους κατοίκους, αρκεί αυτοί να παρκάρουν τα δίκυκλά τους σε χώρους αυτοκινήτων και όχι στους ειδικούς χώρους για δίκυκλα.

Προφανώς το όλο ζήτημα απασχόλησε πολύ τους Σουηδούς, διότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μια καμπάνια που, μεταξύ άλλων, διαφήμισε την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας για το παρκάρισμα.

Τώρα που έχει κερδίσει τις εκλογές, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση κάλεσε την SMC για να καταλήξουν από κοινού στο νέο πλάνο, το οποίο πιθανότατα θα συνδέει το κόστος με τον χώρο που καταλαμβάνει ένα όχημα. Θεωρείται απίθανο να ξαναγίνει το παρκάρισμα των δικύκλων εντελώς δωρεάν στην πόλη, μα αν το πλάνο από μισό ευρώ θεωρείται η αρχή της διαπραγμάτευσης με κατεύθυνση προς τα κάτω, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για μια νίκη των Σουηδών μοτοσυκλετιστών.

Διότι έχουν μια εκπροσώπηση που ενδιαφέρθηκε για το συμφέρον τους, πάλεψε και κατάφερε να κατεβάσει στο μισό τις αρχικές προτάσεις, ενώ τώρα αυτή είναι η αφετηρία για τις επόμενες συζητήσεις ώστε να μειωθεί κι άλλο. Ως την Άνοιξη του 2019 θα έχουν βγει οι τελικές αποφάσεις.

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 12:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon