.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 14:41

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για μοτοσυκλέτα 500 cc

Σε εκδήλωση με την ταχύτερη τουαλέτα και το πιο γρήγορο πυραυλοκίνητο καροτσάκι

Η διοργάνωση των Straightliners, Land Speed Weekend, είναι κάτι σαν το αντίστοιχο της Bonneville Speed Week, ωστόσο έχει μεγάλη απήχηση στους Ευρωπαίους καθώς η συμμετοχή σε αυτό δε συνοδεύεται από τα απαγορευτικά κόστη του να μεταφέρεις ομάδα και μοτοσυκλέτα στην άλλη άκρη του κόσμου.

Η φετινή εκδήλωση έγινε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 15 και 16 Σεπτεμβρίου, στο εγκαταλειμμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Elvington στο Νότιο Yorkshire της Αγγλίας, υπό την αιγίδα της Auto-Cycle Union (ACU) και η χρονομέτρηση γίνεται με την τεχνογνωσία και την εγκυρότητα της UK Timing Association (UKTA).

Εκεί φέτος σημειώθηκε ένα απίστευτο ρεκόρ από μια Suzuki Hayabusa που κατάφερε σχεδόν 430 km/h (εδώ η σχετική μας δημοσίευση), αλλά δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον που προέκυψε.

500 cc record bike

Ο λόγος για μια συμμετοχή από τη Γαλλία με μια ιδιοκατασκευή με δικύλινδρο κινητήρα 500 cc, η οποία διέλυσε το υπάρχον ρεκόρ ταχύτητας της FIM για την κατηγορία κυβισμού της.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που κατασκευάστηκε από μια ομάδα μηχανικών από τη Νορμανδία και την οποία πιλοτάρισε η Katy Calmon, Γαλλίδα αναβάτιδα που τρέχει Ευρωπαϊκό Endurance με τη Yamaha.

Έχοντας ως στόχο να σπάσουν το ισχύον ρεκόρ των 167.233 km/h, η επίδοσή τους έφτασε αρκετά ψηλότερα στα 204.482 km/h (μέσος όρος δύο περασμάτων), θέτοντας έτσι ένα νέο επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ FIM.

Gary Sargent Kawasaki ZZR 1441cc at Straightliners land speed records. Elvington Nth Yorks. 16 Sept. 2018 photo Phil Evans 8J1A9586

Νέο ρεκόρ σημειώθηκε και στην κατηγορία των trikes, όπου το τροποποιημένο Kawasaki ZZR 1441 Gary Sargent μετρήθηκε σε μέσο όρο περασμάτων στα 216.7 km/h, καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση που ήταν 213.4.

Το Land Speed Weekend – όπως και αρκετές άλλες διοργανώσεις των Straightliners – προσφέρει την ευκαιρία σε πολλούς ιδιώτες, με μικρό κόστος συμμετοχής, να τρέξουν τις μοτοσυκλέτες τους με ασφάλεια, σε μια καλά οργανωμένη εκδήλωση και φεύγουν με μια μέτρηση του τι κατάφερε να μοτοσυκλέτα τους στην ευθεία του αεροδρομίου από τους επίσημους χρονομέτρες που καλύπτουν τους Αγγλικούς αγώνες.

Εκτός αυτού, όμως, παραδοσιακά η Αγγλική γιορτή της επιτάχυνσης διέθετε και όλα εκείνα τα απαραίτητα «μπαχαρικά» που δίνουν έξτρα πιπεράτη γεύση. Έτσι φέτος σημειώθηκαν και κάποιες «άλλες» επιδόσεις που αξίζουν αναφοράς.

Jet shopping trolley at Straighliners land speed records. Elvington Nth Yorks. 16 Sept. 2018 Photo Tom Ellis 2

Όπως λ.χ. το ταχύτερο καροτσάκι σούπερ μάρκετ διαθέτει πύραυλο για την προώθησή του και στα χέρια του Matt Mc Keown κατάφερε τελική 145.3 km/h!

fastest toilet

Στο Elvington εμφανίστηκε επίσης η ταχύτερη λεκάνη τουαλέτας στον κόσμο, φτιαγμένη από μια ομάδα 18χρονων φοιτητών από το Rutland και η οποία μετρήθηκε επισήμως στα 112.9 km/h.

worlds fastest garden shed

Τέλος, το γρηγορότερο σπιτάκι κήπου επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος και σημείωσε επίδοση 161 km/h.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 14:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon