.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 17:30

Equipmake ΑPM200 – Επαναστατικός ηλεκτροκινητήρας αλλάζει τα δεδομένα

 

Ισχυρότερος, ελαφρύτερος, πιο φθηνός στην κατασκευή!

 

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι άλλη μια “hype” τεχνολογία, από αυτές που υπόσχονται ουτοπικές λύσεις για τα πάντα και συνήθως παίρνουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας για να χαθούν αμέσως μετά  για πάντα. Η ηλεκτροκίνηση, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι το μέλλον (ναι και στην μοτοσυκλέτα), οπότε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή, έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε μεγάλα και σημαντικά νέα! Η εταιρεία Equipmake του Ian Foley, o οποίος είχε συνεργαστεί με τις ομάδες Lotus και Williams της F1, (στον τομέα του KERS «Σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση» μάλιστα με την δεύτερη), ανακοίνωσε έναν νέο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος είναι ισχυρότερος, ελαφρύτερος και πιο φθηνός στην κατασκευή, συγκρινόμενος με τα e-μοτερ της εποχής μας. Η εταιρεία ανακοινώνει πως πέτυχε μια μείωση της τάξεως του 50% σε όγκο και κατά 20% μικρότερο βάρος, σε σχέση με τους ηλεκτρικούς κινητήρες παρόμοιας απόδοσης.

Η αρχή λειτουργίας του μοτέρ είναι η ίδια, αυτό που αλλάζει, είναι η διάταξη των μαγνητών, που τοποθετούνται πλέον κάθετα και σε ακτινική διάταξη σε σχέση με τον κυκλικό φορέα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο μεγάλα διάκενα μεταξύ τους και πιο  αποτελεσματική ψύξη, άρα σταθερή απόδοση, χρήση φθηνότερων υλικών με μέτριες θερμοαπαγωγικές ιδιότητες και μείωση του κόστους παραγωγής.

equipmake electric spoke motor interview 5
Με γαλάζιο χρώμα οι δίοδοι - αγωγοί που βελτιώνουν την ψύξη των μαγνητών. 

Η ιδέα δεν είναι νέα, μεγάλες εταιρείες όπως η General Electric είχαν δημοσιεύσει έρευνες στις οποίες αναφερόντουσαν τα πλεονεκτήματα αυτού του κινητήρα, όμως δεν είχαν καταφέρει να βρουν τρόπο ώστε να παραχθεί μια τέτοια μονάδα σε ευρεία κλίμακα με φθηνό κόστος.

equipmake electric spoke motor interview 16
Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η κάθετη και ακτινική διάταξη των μαγνητών. 

Η Equipmake ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον τρόπο λοιπόν και μάλιστα ήδη έχει κλείσει την πρώτη της συνεργασία, αφού τέσσερις τέτοιου τύπου ηλεκτροκινητήρες, πρόκειται να τοποθετηθούν στο e-hypercar της Ariel, απόδοσης 1.180 ίππων ( ! ) το οποίο θα μπει στην παραγωγή το 2020.

equipmake electric spoke motor interview 2
"Κομπλέ", όλη η μονάδα του APM200 κινητήρα. 

Σε ότι αφορά τους δύο τροχούς, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού ότι περιέχει τις λέξεις “ελαφρύ”, “μικρό” και “ισχυρό”, τους ταιριάζει γάντι!

Για να δούμε λοιπόν…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαϊος 2018 17:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανάκληση - Kawasaki Z900 2017-2018 Ανάκληση MV Agusta Brutale 800 Dragster RR »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon