.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 14:46

Mankame: Ηλεκτρική superbike με 500 km αυτονομία!

 

Νέα ινδική εταιρεία που θέλει να σπάσει τους κανόνες

Βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής των ηλεκτρικών οχημάτων, είτε μας αρέσει είτε όχι. Με τις νομοθεσίες σε πολλά κράτη να έχουν ήδη οριοθετήσει και επισήμως το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης εντός της ερχόμενης δεκαετίας, οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων πάσης φύσεως ξεφυτρώνουν καθημερινά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ένα νέο startup από την Ινδία λοιπόν, με τον όνομα Mankame, ανακοινώνει πως σχεδιάζει μια ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα που στα χαρτιά φαίνεται να αλλάζει τις ισορροπίες.

Η ΕΡ-1 αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως ψηφιακή απεικόνιση, τουλάχιστον όσον αφορά στις δημόσιες εξαγγελίες των δημιουργών του, μα λίαν συντόμως πρόκειται να ενταχθεί στη γνωστή πλατφόρμα crowd funding, Indiegogo, ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπει κανονικά σε παραγωγή.

Γιατί το ΕΡ-1 είναι τόσο ριζοσπαστικό; Σύμφωνα με την περιγραφή που δημοσιοποιήθηκε, πρόκειται για μια ηλεκτρική superbike που πιάνει 250 km/h τελική, προσφέρει τεράστια αυτονομία, ζυγίζει μόλις 160 κιλά και θα κοστίζει λεφτά άμεσα συγκρίσιμα (αν όχι ντροπιαστικά λιγότερα) από μια τυπική βενζινοκίνητη superbike. Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό θα το μάθουμε όταν θα έχει πάρει την τελική του μορφή – πάντως τα νούμερα όντως δε βγαίνουν και τόσο εύκολα.

Η ενεργειακή πηγή του ΕΡ-1 είναι μια συστοιχία μπαταριών λιθίου 18650 της Samsung, συνολικής χωρητικότητας 18.4 kWh και βάρους 65 κιλών. Αυτή τροφοδοτεί ένα κεντρικά τοποθετημένο υγρόψυκτο ηλεκτρικό μοτέρ μόνιμου μαγνήτη με μέση απόδοση 54 ίππων και την ικανότητα να βγάλει μέγιστες ριπές 101 ίππων. Αντίστοιχα, η ροπή του ορίζεται στα περίπου 10 kg.m κατά μέσο όρο, με μέγιστο τα 18.

3

Εξαρχής εδώ εντοπίζουμε ένα θεματάκι, καθώς ακούγεται πολύ δύσκολο η ανακοινωθείσα ισχύς αυτού του κινητήρα να επαρκεί για 250 km/h τελική. Ένα νούμερο το πολύ ως τα 200 ακούγεται απείρως πιο ρεαλιστικό.

Οι Ινδοί συνεχίζουν να μας μαγεύουν ισχυριζόμενοι πως η αυτονομία του ΕΡ-1 θα αλλάξει όσα γνωρίζαμε για τα ηλεκτρικά οχήματα. Παρουσιάζουν μια σειρά γραφημάτων όπου δείχνουν πως με μέση ταχύτητα τα 50 km/h η αυτονομία ξεπερνά τα 700 km, ενώ με μια μουαγιέν γύρω στα 70 η αυτονομία φτάνει για 500 km με μια φόρτιση. Ακούγεται όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό, ακόμη κι όταν μας λένε πως με κλειδωμένο το γκάζι στα 210, το ΕΡ-1 θα βγάζει θεωρητικά 140 km με μια φόρτιση.

Η μοτοσυκλέτα χτίζεται γύρω από ένα ατσάλινο χωροδικτύωμα, με αλουμινένιο ψαλίδι και τελική μετάδοση με ιμάντα. Για τις αναρτήσεις χρησιμοποιεί ένα πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι Ohlins, ενώ πίσω υπάρχει η επιλογή αμορτισέρ Showa ή ενός Ohlins TTX GP με το ανάλογο επιπλέον κόστος του. Το ΕΡ-1 σταματά με τη βοήθεια ακτινικών διπίστονων Brembo και ABS.

2

Η Mankame ισχυρίζεται πως η μοτοσυκλέτα της ζυγίζει μόλις 160 κιλά (και εδώ δεν έχει τα γνωστά παιχνιδάκια του τύπου “μετρώ χωρίς λάδια, μπαταρία και βενζίνη”) και έχει εξαιρετική αεροδυναμική με συντελεστή οπισθέλκουσας 0.44.

Σύντομα θα ανοίξει τη σελίδα της στο Indiegogo, με βλέψεις να αρχίσει η παραγωγή του ΕΡ-1 το 2022. Και για το τέλος οι Ινδοί μας εκπλήσσουν για μιαν ακόμη φορά, ισχυριζόμενοι πως για τους πρώτους που θα σπεύσουν να κλείσουν τη μοτοσυκλέτα τους οι τιμές (προ φόρων) θα ξεκινούν από τα €7,000 και θα φτάνουν ως τα €11,000 για τη φουλ έκδοση. Μιλώντας για εκδόσεις, υπονοείται εδώ πως η μοτοσυκλέτα θα προσφερθεί με τρεις τύπους κινητήρα και μπαταριών, με την κορυφαία έκδοση να είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, ίσως μάλιστα και υπερβολικά ωραία, δεδομένου ότι σήμερα για μια καλή ηλεκτρική superbike θες ένα ποσό που φλερτάρει (τουλάχιστον) με το εικοσάρικο, για να πάρεις αυτονομίες που με τίποτε δεν ξεπερνούν τα 100-150 km – κι αυτό μόνο με οικονομικό άνοιγμα γκαζιού σε βαθμό νύστας, καμία σχέση δηλαδή με το πως πρέπει να οδηγιέται μια σπορ μοτοσυκλέτα.

Πηγή: Mankame

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 14:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon