.
Κατηγορία Husaberg
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 01:11

Husaberg Enduro 2013

 

 

  Επέκταση της γκάμας και νέα μοντέλα

 

 



Με μία νέα γκάμα όσον αφορά στα τετράχρονα μοντέλα της μπαίνει στο 2013 η Husaberg. Η μπλε εταιρία που βρίσκεται υπό την σκέπη της KTM δανείζεται τα γνωστά μοντέλα της, κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, όπως και στα δίχρονα TE, και στέκεται πλέον με θράσος απέναντι στην ιδιοκτήτρια KTM αλλά και σε όσες εταιρίες διαθέτουν πλήρεις γκάμες.

Τέλος των 70 μοιρών

Οι πρώτες φήμες για το 2013 αφορούσαν στα τελείως νέα δίχρονα μοντέλα, με κινητήρες υπό κλίση, όπως στα τετράχρονα με τον μονοκύλινδρο των 70 μοιρών. Τίποτα όμως δεν έγινε και απ’ ότι φαίνεται το Project με τον νέο “ανάποδο” κινητήρα που βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες, στα στάδια των δοκιμών, δεν προχώρησε. Αντίθετα, μέχρι και τα τετράχρονα με τους κυβισμούς 390, 450 και 570, μπήκαν στο ράφι και την θέση τους πήραν νέα τετράχρονα μοντέλα, δανεισμένα από την γκάμα της KTM. Έτσι, έχουμε πλέον νέα τετράχρονα FE 250, FE 350, FE 450, FE 501, τα οποία είναι τα πορτοκαλί που ξέραμε, με τις αλλαγές που η Husaberg επέλεξε να κάνει. Στην γκάμα παραμένουν τα δίχρονα TE 125, TE 250, TE 300.
Όσον αφορά τα νέα τετράχρονα, το FE 250 είναι το πρώτο μικρό τετράχρονο της  cc 4-stroke model from Husaberg, εύκολο, μανιτζέβελο, βολικό. Το FE 350 αφορά – σαν όνομα- την επιστροφή της Husaberg στο 1991, the FE 350, τότε που το 350 ήταν το δεύτερο μοντέλο που παρήγαγε. Το FE 450 είναι συνολικά 2 κιλά πιο ελαφρύτερο από το προηγούμενο, ενώ το FE 501, είναι κατά την Husaberg η επιστροφή του θρύλου, του πρώτου μοντέλου που παρήχθει το 1989. Βέβαια, όλα τα μοντέλα δεν είναι τίποτα άλλο από τα αντίστοιχα EXC-F της KTM, Σστα οποία η Husaberg πρόσθεσε τις δικές της πινελιές προκειμένου να μπουν στην παραγωγή.

Νέα πλαίσια και κινητήρες

Το πλαίσιο είναι ίδιο, το υποπλαίσιο είναι πλαστικό, όπως και στα μέχρι πρότινος τετράχρονα Husaberg, ενώ το το μπροστινό σύστημα είναι το πατενταρισμένο WP κλειστού φυσιγγίου, με την τεχνολογία 4-chamber. Το αμορτισέρ που παραμένει PDS διαθέτει 7 χιλιοστά μακρύτερο στέλεχος για καλύτερη λειτουργία. Μείωση βάρους έχουμε στους τροχούς που ζυγίζουν 200 γραμμάρια λιγότερο λόγω των αλουμινένιων καψουλιών στις ακτίνες, όπως και 300 γραμμάρια ελαφρύτερο ψαλίδι, με μετατοπισμένη κατά 5 χιλιοστά την βάση του αμορτισέρ, προς το κέντρο.
Οι τετράχρονες μοτοσυκλέτες θα πωλούνται δίχως μανιβέλα, ενώ όποιος θέλει να την τοποθετήσει θα πρέπει να την αναζητά στα αξεσουάρ της εταιρίας.
Όσον αφορά τους κινητήρες, παραμένουν οι γνωστοί τετράχρονοι μονοκύλινδροι των KTM, με ελαφρύτερο κατά 250 gram συμπλέκτη, ο οποίος διαθέτει νέο μηχανισμό για ευκολότερες αλλαγές. Βελτιωμένο είναι το κύκλωμα λίπανσης με δύο τρόμπες λαδιού, ενώ οι κεφαλές των κινητήρων χρησιμοποιούν βαλβίδες τιτανίου (FE 450/501: Ατσάλινες βαλβίδες εξαγωγής)

Δίχρονα


Το νέο πλαστικό υποπλαίσιο δεύτερης γενιάς τοποθετήθηκε και στα δίχρονα TE 250-300, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλά το βάρος. Νέες είναι και οι πλάκες του μπροστινού συστήματος στα TE 250 και TE 300 models (20 mm από 22 mm) για καλύτερο στρίψιμο. Στους κινητήρες, τοποθετήθηκαν νέες βαλβίδες reed της V-Force με 4 πέταλα (TE 250/300) για ομαλότερη λειτουργία και απόδοση. Βελτιωμένο είναι και το σύστημα τροφοδοσίας με αέρα, με νέο κουτί φίλτρου.
Απ’ ότι φαίνεται, η εποχή όπου τα Husaberg ήταν διαφορετικά, μάλλον πέρασε και το παιχνίδι θα παιχτεί τόσο στις αλλαγές που θα έχουν τα μπλε από τα πορτοκαλί μοντέλα, όσο και στις τιμές και τους κατά τόπους αντιπροσώπους.  Περισσότερες λεπτομέρειες όμως θα έχουμε σύντομα, μιας και ο συνεργάτης του Bikeit, Βασίλης Μπούδρος, βρίσκεται ήδη στην Ισπανία, στην επίσημη παρουσίαση των νέων Husaberg 2013, απ’ όπου και θα μας μεταφέρει τις λεπτομέρειες.

Οδηγικές φωτογραφίες

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 01:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon