.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 11:22

Test - Yamaha XSR125 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Yamaha XSR125 είναι το νέο μικρό αδελφάκι της οικογένειας XSR, που μέχρι πρότινος αποτελούνταν από τα κλασικού ύφους XSR700 & XSR900. Όπως και με τα μεγάλα αδέλφια του, το XSR125 βασίζεται στο αντίστοιχο MT μοντέλο, με κορυφαία περιφερειακά όπως τον κινητήρα υψηλών επιδόσεων με VVA και το Deltabox πλαίσιο, μεγάλες διαστάσεις, και πανέμορφη vintage εμφάνιση.

Στο κόκκινο χρώμα το XSR125 είναι πραγματικά πανέμορφο, ενώ από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί του, εντύπωση προκαλούν, πέρα από το ολοκληρωμένο XSR στιλ, οι μεγάλες διαστάσεις. Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως εδώ έχουμε μοτοσυκλέτα 300+ κ.εκ., όμως όχι! Το XSR125 είναι ένα "ταπεινό" Α1 μοντέλο, που όμως... διόλου ταπεινό δεν είναι ούτε σε look, ούτε σε επιδόσεις.

Στιλ εποχής, και προσοχή στη λεπτομέρειαyamaha xsr125 2021 bikeitgr 00019

Το XSR125 πατά πάνω στις σχεδιαστικές γραμμές των μεγάλων αδελφών του, αλλάζοντας το φουτουριστικό ύφος των MT με καλοδουλεμένο στιλ εποχής. Στρογγυλός ο προβολέας, αντί της διαστημικής τριπλέτας του ΜΤ-125, αντίστοιχα στρογγυλό και το πίσω φωτιστικό σώμα στο φτερό, διαφορετική εμφάνιση τελικού εξάτμισης με τρύπες στο προστατευτικό κάλυμμα, φαρδύτερο και ψηλότερο τιμόνι, πιο επίπεδη σέλα με ρετρό ύφος, κατάργηση των "αεραγωγών" του ΜΤ, διαφορετικά πλαϊνά πλαστικά, ελαστικά διπλής χρήσης με βαθύτερη χάραξη, ζάντες με διαφορετικό design, πιο χαμηλή ουρά με διαφορετικό στιλ, πιο στρογγυλούς καθρέπτες, εκτεθειμένο ψυγείο δίχως πλαϊνά προστατευτικά, στρογγυλό αν και ψηφιακό πίνακα οργάνων, κ.α.

Τώρα ναι μεν ο προβολέας και το πίσω φωτιστικό σώμα είναι LED, με DRL δαχτυλίδια περιμετρικά, τα φλας είναι παραδοσιακά και μεγάλα, όπως αρμόζει σε μοτοσυκλέτα... εποχής.

Ενώ γενικά τα βασικά δομικά στοιχεία είναι σχεδόν ίδια σε MT-125 & XSR125 (πλαίσιο, γεωμετρία, κινητήρας), εντούτοις υπάρχουν κάποιες διαφορές, που δικαιολογούν και την φθηνότερη τιμή του XSR125 (4.290 ευρώ) έναντι εκείνης του MT-125 (4.890 ευρώ). Οι διαφορές εστιάζονται στο πιο στιβαρό ανάποδο πιρούνι του ΜΤ (41 mm) από του XSR (37 mm), στην ακτινική δαγκάνα φρένου του ΜΤ έναντι στη συμβατική του XSR, στον μπροστινό δίσκο των 292 mm του ΜΤ απέναντι σε εκείνον του XSR (267 mm), και πιθανώς και στις ψηλότερες προδιαγραφές του πίσω αμορτισέρ.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00037

Παρόλο τώρα που οι παραπάνω προδιαγραφές δείχνουν ένα σκαλί πάνω στο ΜΤ-125, πέρα από την πέδηση δεν θα καταλάβετε εύκολα διαφορές μεταξύ των 2 μοτοσυκλετών στον δρόμο, καθώς όπως θα δείτε, το XSR125 είναι εξίσου απολαυστικό και συναρπαστικό στη γρήγορη οδήγηση -πάντα στα πλαίσια που του επιτρέπει ο κινητήρας του.

Ο αγοραστής του XSR125 μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών χρωμάτων, το Redline κόκκινο της μοτοσυκλέτας δοκιμής μας, το Impact Yellow κίτρινο και το Tech Black μαύρο. Και τα τρία χρώματα είναι πετυχημένα, με τα κίτρινο και μαύρο να είναι πιο αυθεντικά στο παρελθόν, αλλά με το κόκκινο να είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό.

Το μυστικό για γεμάτη απόδοση στην Α1 κατηγορία

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00008

Όταν το δίπλωμα Α1 έχει συγκεκριμένο ταβάνι δύναμης, και συγκεκριμένο κυβισμό, τί απομένει στους κατασκευαστές για να κάνουν τη διαφορά έναντι του ανταγωνισμού; Ελάχιστες λύσεις, εκ των οποίων το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων αποτελεί την πιο τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή αυτή τη στιγμή. Έτσι, μπορεί ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, ψεκαστός και τετραβάλβιδος κινητήρας των 124.7 κ.εκ. των XSR125 / MT-125 να αποδίδει τη μέγιστη δυνατή ιπποδύναμη στα 11 kW (14,75 hp), όμως το Unique Sales Point του είναι το σύστημα VVA (Variable Valve Actuation, ήτοι Μεταβλητός Χρονισμός Βαλβίδων), που γεμίζει χαμηλά την απόδοση της μικρής μοτοσυκλέτας, επιτρέποντας παράλληλα δυνατές επιδόσεις ψηλά. 

Μην περιμένετε θαύματα, και επιδόσεις... 300 κ.εκ., όμως σε σχέση με τα υπόλοιπα 125, αυτός ο κινητήρας χτυπά κορυφή.

Περιφερειακά με άντε γεια προδιαγραφές

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00006

Πού φτάσαμε φίλατατοι. Τα 125 να διαθέτουν κτηνώδη πλαίσια Deltabox, ψαλιδάρες με ενισχυτικές γέφυρες, ανάποδα πιρούνια, και δεν συμμαζεύεται. Έτσι, να είστε σίγουροι πως το XSR125 μπορεί όχι μόνο να τιθασεύσει τα 15 άλογα του κινητήρα, αλλά και τα διπλάσια, και ακόμα περισσότερα, οπότε αν θέλετε να το κάνετε... turbo, να του κοτσάρετε νίτρο και να το υπερκυβίσετε, ή αν θέλετε να στριμώξετε μοτέρ από MT-03 το σασί της μοτοσυκλέτας ούτε καν θα ιδρώσει! Βέβαια αν θέλετε τόσο ένα XSR300, ίσως να μη χρειαστεί να το δημιουργήσετε εσείς, καθώς οι φήμες και οι ενδείξεις μας λένε πως η Yamaha δεν θα αργήσει να παρουσιάσει και το 4ο μέλος της οικογένειας XSR.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00018

Επιστρέφουμε όμως στο XSR125, για να απολαύσουμε το κτηνώδες ατσάλινο Deltabox πλαίσιο, αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι με την ενισχυτική γέφυρα, αλλά και τις αλουμινένιες ζάντες με τα 10 μπράτσα. Όμως και το ανάποδο πιρούνι των 37 mm της KYB είναι αρκούντως εντυπωσιακό, όπως είναι και το πίσω αμορτισέρ (ίδιο με των MT-125 & R125) της ίδιας εταιρείας.

Τα ελαστικά έχουν ανάγλυφο πέλματος που η Yamaha αποκαλεί block pattern, ήτοι μοτίβο με τετραγωνάκια, είναι δηλαδή διπλής χρήσης, διαφέροντας από τα πιο street ελαστικά του MT-125. Να σταθούμε εδώ στο ιδιαίτερα φαρδύ πίσω ελαστικό σε διαστάσεις 140/70-17, που λίγο ακόμα ήθελε για να θυμίσει... Suzuki Van-Van.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00004

Στο στιλ δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε την καπιτονέ σέλα "tuck and roll", τις αλουμινένιες λεπτομέρειες στα πλάγια της μοτοσυκλέτας και τα βαμμένα στο χρώμα της μοτοσυκλέτας φτερά.

Το στρογγυλό όργανο είναι ψηφιακό, με μαύρο φόντο και λευκή γραμματοσειρά.

Οι εντυπώσεις του ΒΙΚΕΙΤ

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00024

Όταν αντίκρισα το XSR125 για πρώτη φορά, αναρωτήθηκα αν το XSR300 θα έχει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο μέγεθος, τόσο μεγάλο σε διαστάσεις είναι το 125! Μια μοτοσυκλέτα που δεν έχει να ζηλέψει ΤΙΠΟΤΑ από μοτοσυκλέτες των Α2 και Α κατηγοριών διπλωμάτων, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα κατασκευής, και μόνο οι γνώστες θα καταλάβουν πως πρόκειται για μοτοσυκλέτας 125 κυβικών όταν θα τη δουν στον δρόμο.

Η εμφάνιση του XSR125 φέρνει πολύ σε RD 350 LC, και σε ψήνει από την πρώτη στιγμή πως οδηγείς μοτοσυκλέτα με σεβαστή ιστορική κληρονομιά.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00013

Το ψηφιακό όργανο είναι όμορφο μεν, όχι πολύ ευδιάκριτο όμως αν ο ήλιος δεν είναι στην "σωστή" θέση. Πολύ όμορφο το στρογγυλεμένο μοτίβο παντού, από το όργανο στον προβολέα, αλλά και στο πίσω φωτιστικό σώμα που δυστυχώς δεν είναι μεταλλικό αλλά πλαστικό. Απίθανα τα χοντρούλικα φλασάκια, πιστά στα φλας εποχής, και επίσης "chunky" το τελικό της εξάτμισης με το όμορφο κάλυμμα με τις οπές. Η επίπεδη καπιτονέ σέλα και οι μεταλλικοί βραχίονες (συν τους πλαστικούς στο φτερό, που έχουν βαφή στο χρώμα του μετάλλου) συμπληρώνουν το vintage look. Θα θέλαμε βερνίκι στα αυτοκόλλητα, όμως δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα.

Όπως οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας είναι πραγματικά σεβαστές, έτσι μεγάλο είναι και το ύψος σέλας στα 815 mm, και από τη μία θέλει λίγη συνήθεια στα αναστήματα κάτω του 1.70, από την άλλη οι γωνίες χεριών και ποδιών είναι εξαιρετικά άνετες, και θα βοηθήσουν ακόμα και τους ψηλούς να αισθανθούν άνετα για πολλή ώρα πάνω στο XSR125.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00014

Στους διακόπτες θα βρείτε και αλάρμ αλλά και μίζα νέου τύπου που συνδυάζεται με kill switch, ενώ για να αλλάξεις ενδείξεις στα όργανα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις 2 κουμπάκια εκατέρωθεν του οργάνου. Στο όργανο θα δει κανείς πέρα από ταχύμετρο και στροφόμετρο, σχέση ταχύτητας κιβωτίου, ρολόι, δείκτη καυσίμου, 2 μερικούς χιλιομετρητές, αλλά και ενδείξεις trip computer όπως μέση ταχύτητα, μέση κατανάλωση (39 χλμ/λίτρο να τα αφήσω;!), 

Η μίζα φέρνει στη ζωή άμεσα τον κινητήρα, που ακούγεται αθόρυβα, Euro 5 γαρ, και ζεσταίνεται γρήγορα. Το XSR125 επιταχύνει σβέλτα, αφήνοντας πίσω του τα περισσότερα αυτοκίνητα στο φανάρι, ενώ οι αναρτήσεις του είναι σφιχτά ρυθμισμένες, και με τη συνεργασία του πλαισίου-κτήνους χαρίζουν εξαιρετική σπορ συμπεριφορά στη μικρή μοτοσυκλέτα. Μπαίνεις με όσα έρχεσαι στη στροφή, τα ελαστικά κολλάνε στην άσφαλτο, και στρίβεις με ακρίβεια διαβήτη και μεγάλη ταχύτητα μέσα στη στροφή. Το συγκεκριμένο στήσιμο θέλει λίγη προσοχή σε λακκούβες και σαμάρια, για να μην σας κοπανήσουν οι αναρτήσεις, όμως σε ανταμείβει με κορυφαία οδική συμπεριφορά. Αντίστοιχα καλά είναι και τα φρένα, με δύναμη και πληροφόρηση, ενώ η σωστή σέλα θα σε κρατήσει άνετο για πολλά χιλιόμετρα.

Στην πόλη το XSR125 θα διαπρέψει, καθώς πέρα από την απίθανη οδική συμπεριφορά του, το τιμόνι είναι ψηλό και περνά πάνω από τους καθρέπτες, ενώ κόβει και πολύ, βοηθώντας στις μανούβρες. Η ψηλή σέλα σε τοποθετεί αντίστοιχα ψηλά, και όρθιο, προσφέροντας καλό οπτικό πεδίο.

Σε ιδανικές συνθήκες στην ευθεία θα δείτε την ένδειξη του κοντέρ να ξεπερνά κατά τι τα 120 χλμ/ώρα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο XSR125 να βγαίνει και στον αυτοκινητόδρομο με ασφάλεια.

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00040

Κι αν είστε... ενθουσιώδης αναβάτης, το XSR125 θα κάνει ακόμα και σούζα -ας είναι καλά ο γεμάτος VVA κινητήρας!

Κορυφαία μοτοσυκλέτα για την Α1 κατηγορία -και όχι μόνο

yamaha xsr125 2021 bikeitgr 00049

Το Yamaha XSR125 είναι από τα πιο όμορφα και πιο ικανά μοντέλα μοτοσυκλέτας στην Α1 κατηγορία, προσφέροντας μοναδική εμφάνιση, γενναιόδωρες διαστάσεις και εξαιρετικές επιδόσεις. Είναι άνετο, δυνατό, με άριστη οδική συμπεριφορά, καλά φρένα και προσφέρεται για χάζι από κάθε γωνία. Καταναλώνει ελάχιστη βενζίνη, έχει αποδεδειγμένα άθραυστο, προηγμένο VVA κινητήρα, περιφερειακά που θα ταίριαζαν ακόμα και σε Α2 μοτοσυκλέτα, και έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Στα 4.290 ευρώ δεν είναι φθηνό, όμως τα πάντα πάνω του αντικατοπτρίζουν επακριβώς την τιμή αυτή.

Γνήσια Αξεσουάρ και είδη ένδυσης Faster Sons από τη Yamaha

2021 YAM ACC BLT BFG FVPRC 00 00 STU 001 04 preview

Η Yamaha έχει αναπτύξει μια μεγάλη σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ που επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη της XSR125 να εξατομικεύσει με ευκολία την μοτοσυκλέτα του. Παράλληλα είναι διαθέσιμα δύο Γνήσια σετ Αξεσουάρ: το Racer Kit που αποτελείται από κάλυμμα προβολέα, μπροστινή πινακίδα αριθμού και πλαϊνή πινακίδα αριθμού, καθώς και το Urban Kit που διαθέτει χαμηλή ζελατίνα, αλουμινένιο πλαϊνό κάλυμμα κινητήρα, πλαϊνό κάλυμμα ψυγείου και πλαϊνό κάλυμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραγγείλουν τα κιτ προτού παραλάβουν την νέα XSR125 ώστε να τοποθετηθούν από τον Επίσημο Συνεργάτη της Yamaha. Όλα τα εξαρτήματα των κιτ μπορούν επίσης να αγοραστούν μεμονωμένα. Εκτός από τα στοιχεία του κιτ, η λίστα Γνήσιων Αξεσουάρ για την XSR125 περιλαμβάνει επίσης έναν σιγαστήρα Akrapovic, βάση πινακίδας αριθμού κυκλοφορίας (LPH), πλαϊνό κάλυμμα καρίνας, κάλυμμα café racer, επιγονατίδες café racer και πολλά άλλα.

Η σειρά ένδυσης Faster Sons της Yamaha αναπτύχθηκε για να συμπληρώσει την κατηγορία μοτοσυκλετών Sport Heritage και περιλαμβάνει κομψές μπλούζες, τζάκετ, δερμάτινα μπουφάν, τζόκεϊ, επιθέματα ρούχων και πολλά άλλα που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τη διαχρονική εμφάνιση της XSR.

Εφαρμογή MyGarage

Η εφαρμογή MyGarage της Yamaha είναι ο γρήγορος και εύκολος τρόπος προκειμένου όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια εικονική XSR125 με μια σειρά Γνήσιων Αξεσουάρ από το σπίτι τους με την βοήθεια του smartphone. Η δωρεάν εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να προσθέσουν και να αφαιρέσουν αξεσουάρ για να δημιουργήσουν την ιδανική XSR125. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να προβάλλεται τρισδιάστατα από οποιαδήποτε γωνία.

Η εφαρμογή MyGarage προσφέρει μια ρεαλιστική εικόνα για τα αξεσουάρ που προτίθεστε να επιλέξετε και προκειμένου να σας διευκολύνει ακόμα περισσότερο, η τελική επιλογή του πελάτη μπορεί να αποσταλεί με email στον επιλεγμένο Επίσημο Συνεργάτη της Yamaha, ο οποίος θα τοποθετήσει τα επιλεγμένα Γνήσια Αξεσουάρ στη νέα XSR125.

Για πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τα Γνήσια Αξεσουάρ και τα είδη ρουχισμού ή το MyGarage επισκεφθείτε τη διεύθυνση ΕΔΩ. 

MyRide

Η δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha διατίθεται για συσκευές iOS και Android, ενώ παρακολουθεί και αποθηκεύει κάθε διαδρομή που έχει διανυθεί και προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία, καθώς και να προσθέτουν φωτογραφίες που θα μπορούν να μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η εφαρμογή MyRide επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν στατιστικά στοιχεία της διαδρομής τους, όπως συνολική απόσταση, υψόμετρο, μέγιστη ταχύτητα, μέση ταχύτητα, επιτάχυνση και γωνία κλίσης, και στη συνέχεια να τα συγκρίνουν με άλλους αναβάτες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha XSR125 (2021)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 4.290 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων VVA
Κυβισμός (cc) 124
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52 x 58.6
Συμπίεση (:1)  11.2
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο Deltabox
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (mm) 95
Μεταξόνιο (mm) 1,330
Ύψος σέλας (mm) 815
Μήκος (mm) 1,960
Πλάτος (mm) 800
Ύψος (mm) 1,065
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος (kg)   140 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  11
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, διαδρομή 130 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 110 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17
Πίσω  140/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 267 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλoυ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  14.8 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 1.2 / 8,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video test ride - Yamaha MT-125 ABS 2020 Video Test Ride - Yamaha MT-09 - 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon