.
Κατηγορία Husqvarna
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 17:07

Test - Husqvarna Vitpilen 401 2019

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Απατηλά απλό, υπέροχα προοδευτικό design από τον μεγάλο KISKA, κάτω από το οποίο "κρύβεται" το προοδευτικό μηχανικό σύνολο από το ενθουσιώδες KTM 390 Duke, με πιο γλυκές και αστικές αναρτήσεις, για τη δημιουργία ενός cafe-racer ποιήματος. Τώρα, το μοντέλο του 2019 βρίσκεται σε πολύ δυνατή προσφορά στα 5.890 ευρώ, 1.000 ευρώ κάτω από την προηγούμενη τιμή του!

Θέλεις στιλ; Έχω στιλ. Έχεις A2 δίπλωμα; Έχω τη μοτοσυκλέτα που θέλεις. Θα χρειαστώ γερό πορτοφόλι; Όχι πια. Γιατί τώρα, το "απλό και προοδευτικό" Vitpilen 401 έρχεται χίλια ολάκερα ευρώ κάτω από την προηγούμενη τιμή του, μιλώντας για το μοντέλο του 2019.

Η προσφορά αυτή ήταν και η καταλληλότερη αφορμή για να βγάλει η αντιπροσωπεία της ΚΤΜ στη χώρα μας ένα Vitpilen 401 του 2019 για τεστ, πριν την έλευση του επόμενου μοντέλου του 2020.

Καθώς είμαι κάτοχος 390 Duke για τα προηγούμενα 6 χρόνια, κι έχω οδηγήσει παλιό και νεότερα μοντέλα, αλλά και τα Husqvarna 401 Svartpilen και 701 Vitpilen, αλλά κυρίως επειδή... χωράω στη σέλα (1.70 ύψος, 53 κιλά βάρος), ο Τάκης (1.80 ύψος, 100 και κάτι ψιλά κιλά βάρος) αποφάσισε πως ήμουν ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσω το 401 Vitpilen.

Και ποιος είμαι εγώ που θα του χαλάσω χατήρι;

Απατηλά απλό, χορταστικά προοδευτικόhusqvarna vitpilen 401 test bikeitgr 00002

Όσον αφορά στην εμφάνιση, η μοτοσυκλέτα είναι πραγματικό αριστούργημα, συνδυάζοντας με φανταστικό τρόπο ρετρό στοιχεία από την cafe-racer κατηγορία, με next level σχεδιασμό, και λαχταριστές λεπτομέρειες που σε κάνουν να το χαζεύεις από όλες τις πλευρές, ξανά και ξανά. Τα παραπάνω συνδυάζονται με κορυφαία ποιότητα υλικών, βαφής και συναρμογής.

Το σύνολο των πλαστικών σε ρεζερβουάρ και πλαινών τμημάτων κάτω από τη σέλα είναι ενιαίου χρώματος, το φτερό μπροστά είναι μικροσκοπικό, τα κλιπόν δίνουν αγωνιάρικο αέρα στην κατασκευή, το στρογγυλό αλλά ψηφιακό όργανο πάει χέρι-χέρι με τον επίσης στρογγυλό προβολέα με το περιμετρικό LED πλαίσιο, και το εκτεθειμένο πλαίσιο χωροδικτύωμα είναι όμορφο και ξεχωριστό, αν και λόγω μαύρου χρώματος παίζει δεύτερο ρόλο, απέναντι στα λευκά πλαστικά του Vitpilen.

Όσον αφορά στο όργανο, έχουμε παράπονο από το πλαστικό κάλυμμα του, το οποίο χαράζεται εύκολα, ενώ οι ενδείξεις είναι μικρές και δυσδιάκριτες. Συνολικά το ύφος μας αρέσει, όμως η ποιότητα και η χρηστικότητα του θα μπορούσαν να είναι καλύτερες. Η πλάκα του τιμονιού είναι αρκούντως στιλάτη, ενώ πάνω της γράφει Vitpilen. Οι διακόπτες είναι απρόσωποι, και θα θέλαμε στο μέλλον να δούμε τη Husqvarna να τους προικοδοτεί με ιδιαίτερο στιλ.

Αντίθετα από τους διακόπτες, πολύ μας άρεσε το design της chunky τάπας του ρεζερβουάρ που χαρίζει μοναδικότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

husqvarna vitpilen 401 test bikeitgr 00027

Ο κινητήρας του 390 Duke φέρει πανέμορφα πλαινά καπάκια με το σήμα της Husqvarna, κομπλέ με τον θυρεό, ενώ οι φλούο κίτρινες λεπτομέρειες σε ζάντες, ψυγείο, πλαστικά και ουρά τονίζουν τον σύγχρονο σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας.

Η κοντή ουρά θέλει να μας πείσει πως εδώ μιλάμε για μοναχικές καταστάσεις, αν και υπάρχουν μαρσπιέ για έναν μικροκαμωμένο συνεπιβάτη που θα σας συνοδεύσει σε μικρές βόλτες. Το εφέ του μονόσελου τονίζουν τόσο η πινακίδα κυκλοφορίας που πιάνει στο ψαλίδι και όχι στην ουρά, όσο και το πίσω φωτιστικό σώμα που αποτελεί την απόληξη της ουράς που στενεύει στο τέλος.

Ο κεντρικός διακόπτης βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του ρεζερβουάρ, ενώ το κλειδί είναι κι αυτό στιλάτο, όπως αρμόζει στο Vitpilen. Μοναδικό τμήμα της μοτοσυκλέτας που δεν δένει αισθητικά είναι οι στρογγυλοί καθρέπτες, που ναι μεν έχουν ρετρό αέρα, αλλά διαθέτουν μεγάλα στελέχη που ναι μεν τους κάνουν πρακτικούς στη χρήση, αλλά κόβουν "μόρια" από το στιλ, αποτελώντας το πρώτο -και μοναδικό ίσως- σημείο που θα έκανα επέμβαση αν ήμουν ιδιοκτήτης του 401.

Ο ποιοτικός εξοπλισμός, όπως είναι οι αναρτήσεις APEX της WP, η ακτινική δαγκάνα του φρένου μπροστά, και το 150/60 ελαστικό πίσω δίνουν αέρα μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας στο Vitpilen 401, ενώ παράλληλα του χαρίζουν συγκλονιστική οδική συμπεριφορά στην πόλη και στα πέριξ.

Γαζώνει, ράβει και σε φτιάχνει

husqvarna vitpilen 401 test bikeitgr 00031

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά, με τον κορυφαίο μικρό μονοκύλινδρο κινητήρα της αγοράς, με 44 ίππους και ενθουσιώδη απόδοση, που σε συνδυασμό με τα μόλις 150 στεγνά κιλά του, το κορυφαίο πλαίσιο, τα φρένα-άγκυρες της Brembo και τις αναρτήσεις της WP, ράβουν και γαζώνουν έναν απολαυστικό οδηγικό καμβά που σε "φτιάχνει" κάθε στιγμή της βόλτας σου.

Η οδική συμπεριφορά του Vitpilen 401 στην πόλη χαρακτηρίζεται από αναρτήσεις που δεν σε κοπανούν σε κάθε λακκούβα ή σαμάρι, από τη σκυφτή θέση οδήγησης που σε... γυμνάζει, από το χαμηλό βάρος που κάνει μανιτζέβελη τη μοτοσυκλέτα (μόνο στην... όπισθεν καβάλα δυσκολεύτηκα λόγω ύψους), από ικανοποιητικό κόψιμο τιμονιού, και από τη συλλογή βλεμμάτων από όπου κι αν περνάς.

Καβάλα στη μοτοσυκλέτα της Husqvarna μπορείς να επιδοθείς το ίδιο εύκολα σε cruising, όσο και σε sport οδήγηση, δίχως κανένα ψεγάδι να σου χαλάει τη διάθεση. Κράτημα, φρένα, και επιδόσεις είναι εκεί όποτε τα ζητήσεις, για να δώσεις μαθήματα σε όποιον "αναιδή" τολμήσει να αμφισβητήσει το μικρό λευκό βέλος. Μικρό παράπονο είχαμε στις πολύ χαμηλές ταχύτητες (0-30 χλμ/ωρα), λόγω της νευρικότητας του ψεκασμού, κάτι που διορθώνεται εύκολα όμως με ένα ελαφρύ πατινάρισμα. Και κατόπιν, τα παράπονα εξαφανίζονται, με ψεκασμό και απόκριση να είναι πραγματικά χωρίς ψεγάδι.

husqvarna vitpilen 401 test bikeitgr 00022

Με το Vitpilen 401 θα χτυπήσετε εύκολα 170 χλμ/ώρα, άντε και 180 στο κοντέρ, ενώ μόνο στην τελική του θα σας ενοχλήσουν οι μαλακές αναρτήσεις με κάποια κουνήματα, καθώς σε όλες τις υπόλοιπες ταχύτητες η συμπεριφορά τους είναι άψογη, προσφέροντας τόσο κράτημα όσο και άνεση. Απλώς έχετε υπόψη πως μιλάμε για διαφορετικό setup από τις αναρτήσεις του Duke, πιο bouncy και springy (γρήγορη συμπίεση και αντίστοιχα γρήγορη επαναφορά), όπως και στο Svartpilen 401. Ένα επακόλουθο είναι πως αν συμπιέσεις το πιρούνι με λίγο φρένο και βάρος, η ανάρτηση θα εκταθεί γρήγορα, βοηθώντας τον αναβάτη να σηκώσει σούζα με 1η και 2α στο κιβώτιο.

Σημειώστε πως η σέλα του αναβάτη είναι αρκετά ψηλή αλλά και φαρδιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το πάτημα με τη μύτη του ποδιού σε αναβάτη 1.70, ενώ για να "κουμπώσουν" οι μηροί στο ρεζερβουάρ, ιδανικό είναι να τραβηχτείτε στο πίσω μέρος της σέλας. Bonus points στην άνεση του αναβάτη, καθώς υλικό και σχήμα θα φυλάξουν τα μαλακά σας μόρια ως κόρη οφθαλμού.

Με τα κλιπόν και την επακόλουθη σκυφτή στάση, ο αναβάτης "στήνεται" σε ready to race στάση πολεμική στάση οδήγησης, κάτι που α) χαρίζει κακία και σκοπό, αλλά και β) κουράζει καρπούς και χέρια γενικότερα καθώς σηκώνουν όλο το βάρος του επικλινή κορμού. Όμως καθώς εδώ μιλάμε για εγγενές χαρακτηριστικό των cafe-racer μοτοσυκλετών, πιθανότατα να μην χρειαζόταν καν να το αναφέρουμε, και το κάνουμε μόνο και μόνο για τους φαν του στιλ που δεν έχουν εμπειρία από την κατηγορία.

Το καλοκαίρι το βεντιλατέρ θα δουλέψει πολύ, αν και ευτυχώς ο αέρας δεν καταλήγει όλος πάνω στον αναβάτη, γλιτώνοντας τον από τα χειρότερα.

Next Level Cafe-Racer, τώρα με περισσότερο VFM

husqvarna vitpilen 401 test bikeitgr 00026

Το next level cafe-racer στιλ λοιπόν το έχουμε, για χάζι τόσο δικό σας όσο και των παρευρισκόμενων. Τσεκ. Τις επιδόσεις επίσης -390 Duke λέμε και τελειώνει η κουβέντα. Την άνεση λόγω ενδοτικών αναρτήσεων ναι. Ε, ίσως τα κλιπόν να μην βοηθούν την καθημερινή χαλαρότητα, αλλά μπρος στο στιλ, ας πάει το παλιάμπελο. Την υπέροχη μουσική της εξάτμισης την έχουμε και με το παραπάνω. Συνολικά οι αισθήσεις του αναβάτη ξυπνούν σε κάθε βόλτα, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να πληρώσετε έναν μισθό σε βενζίνη και σέρβις, καθώς εδώ μιλάμε για κατανάλωση 3,5-4 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, ανάλογα του ρυθμού σας και για απόλυτα λογικές τιμές συντήρησης. Και τώρα, σε αυτή την τιμή, το Vitpilen διαθέτει bonus όσον αφορά στο value for money, bonus που κάνει πιο προσιτό από ποτέ το διαμάντι της KISKA design στην Α2 κατηγορία.

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο Husqvarna Svartpilen 401
Αντιπρόσωπος Husqvarna Motorcycles Hellas
Τιμή 5.890 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή(mm x mm) 89 x 60 
Κυβισμός (cc) 373,2
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,6:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch με σώμα διαμέτρου 46mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια -2,666
1η σχέση 2833
2η σχέση 2066
3η σχέση 1555
4η σχέση 1238
5η σχέση 1045
6η σχέση 916
Τελική μετάδοση Γρανάζια-αλυσίδα - 3,300
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, χωροδικτύωμα
Μήκος Δ.Α.
Πλάτος Δ.Α.
Ύψος Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος 170mm
Ύψος σέλας:  835mm
Μεταξόνιο:  1.357mm
Ίχνος:  95mm
Γωνία κάστερ:  65
Ρεζερβουάρ 9,5 lt
Βάρος * 150 kg (κενή)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα WP APEX, διάμετρος 43mm, διαδρομή 142mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ WP APEX, διαδρομή 142mm, προφόρτιση ελατηρίου σε έξι θέσεις
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17", Metzeler M5
Πίσω 150/60-17", Metzeler M5
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με ακτινική δαγκάνα Bybre 4 εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα Bybre ενός εμβόλου και ABS
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς στον στρόφαλο 44Hp / 9.000rpm
Μέγιστη ροπή στον στρόφαλο 3,77Kgm / 7.000rpm
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon