.
Κατηγορία Daytona
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 14:54

Πρώτη επαφή – Daytona R310 by Zontes

“Τι είπες τώρα;!”

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες Βασίλης Κωστάκος 

Αυτή ήταν η έκφραση που άκουγα τις ημέρες που είχα το R310 στην κατοχή μου, ως αντίδραση από τον κόσμο που ρώταγε “τι είναι αυτό;” και “πόσο κάνει;”. Λίγες μοτοσυκλέτες από αυτές που έχω δοκιμάσει έχουν προκαλέσει τόσο… κεφαλογύρισμα και τόσο γούρλωμα ματιών, ειδικά στις μικρές ηλικιακές ομάδες. Όχι άδικα βέβαια, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά –αν όχι το πιο εντυπωσιακό- σε αυτή την κατηγορία κυβικών, με πολύ δυναμικές γραμμές και έντονο… ανάγλυφο. Οι λεπτομέρειες, οι αιχμές και οι πτυχώσεις που προκύπτουν από τις γραμμές του είναι αμέτρητες και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: γωνίες. Οι καμπύλες είναι είδος προς εξαφάνιση πάνω στο R310 και κάπως έτσι προκύπτει αυτή η μοναδική εμφάνιση.

Καρέ των εντυπώσεων



Το R310 όμως δεν σταματά εκεί το παιχνίδι των εντυπώσεων, αφού πέρα από την σχεδίαση, έχει άλλα τρία πολύ καλά χαρτιά “στο χέρι”, για να κερδίσει την παρτίδα. Το δεύτερο λοιπόν, είναι ο εξοπλισμός. Έχουμε και λέμε: Keyless εκκίνηση, Full LED φώτα, ηλεκτρονικά ανοιγόμενη τάπα βενζίνης, ηλεκτρονικά ανοιγόμενη σέλα, δύο riding modes για τον κινητήρα (Eco / Sport), πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, φωτιζόμενοι διακόπτες, ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης, ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και ψαλίδι αλουμινίου. Δεν τα λες και λίγα για αυτή την κατηγορία κυβικών, σε καμία περίπτωση.

zontes r310 proti epafi 15

Το τρίτο “καλό χαρτί” του R310, είναι η ποιότητα κατασκευής. Η μοτοσυκλέτα φαίνεται και είναι πολύ καλοφτιαγμένη, με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, ακόμα και σε σημεία όπου συνήθως μοντέλα αυτής της τάξεως τιμής, κάνουν παραχωρήσεις. Κανείς δεν θα έχει απαίτηση για παράδειγμα, να υπάρχουν τόσο όμορφα σχεδιασμένες, ρυθμιζόμενες και με άψογο φινίρισμα μανέτες σε αυτή την μοτοσυκλέτα. Ή καθρέπτες, με πολύ όμορφες βάσεις  στήριξης που θα έκαναν πολλά μοντέλα τετραπλάσιας (και βάλε) τιμής να κοκκινίσουν από ντροπή. Ή τιμονόπλακες τόσο όμορφα φινιρισμένες. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες πάνω στο R310 και συνεχίζονται ακόμα και σε μέρη που δεν είναι άμεσα ορατά, όπως κάτω από την σέλα, όπου επικρατεί τάξη. “H ποιότητα μια μοτοσυκλέτας, κρίνεται από το χειρότερο σημείο της”, είναι μια άποψη η οποία με βρίσκει σύμφωνο και το R310 παίρνει άριστα σε αυτό τον  τομέα!

zontes r310 proti epafi 14

Φτάσαμε και στο τελευταίο “καλό χαρτί”, το τέταρτο, αυτό που συμπληρώνει το “καρέ” του R310 και το οποίο δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στα προηγούμενα τρία χαρακτηριστικά. Γιατί για μια ακριβή μοτοσυκλέτα, είναι αναμενόμενο (αλλά παραδόξως όχι πάντα δεδομένο!) ότι θα έχει όμορφη σχεδίαση, πλούσιο εξοπλισμό και καλή ποιότητα κατασκευής. Όσο η τιμή όμως κατεβαίνει, αναπόφευκτα γίνονται κάποιες παραχωρήσεις σε ορισμένους τομείς. Για το R310 Daytona by Zontes, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι και όμορφο, και πλούσια εξοπλισμένο και καλοφτιαγμένο και κοστίζει 3.695* ευρώ!

*Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται μεταφορικά και έξοδα πινακίδας

Ωραία, στον δρόμο όμως τι κάνει;

Λογικό να αναρωτιέται κανείς κάτι τέτοιο, ειδικά μετά από τις πολύ καλές –στατικές- πρώτες εντυπώσεις. Η θέση οδήγησης, παρά το επιθετικό streetfighting  παρουσιαστικό του R310, είναι άνετη, χωρίς να αισθάνεσαι κάποιο άκρο σε περίεργες και επίπονες μετά από λίγο θέσεις, ενώ το τιμόνι είναι αρκετά ψηλά και έτσι δεν πέφτει βάρος στους καρπούς. Η αίσθηση του R310 είναι ελαφριά, με τις αλλαγές κατεύθυνσης να γίνονται γρήγορα, λόγω της γρήγορης γεωμετρίας. Θα ήθελα όμως το τιμόνι να κόβει λίγο περισσότερο… ως έχει, οι γωνίες στροφής του είναι αποδέκτες, όμως στα πολύ στριμωχτά της κίνησης, ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν πρόσθετες μανούβρες για ένα πέρασμα ανάμεσα στα αμάξια.

zontes r310 proti epafi 18

Σε ότι αφορά στις αναρτήσεις, το πιρούνι κάνει μια χαρά την δουλειά του, το πίσω αμορτισέρ όμως εμφανίζει μια αρκετά απότομη συμπεριφορά στις λακκούβες και στις κακοτεχνίες, λόγω του πολύ “σφιχτού” σοταρίσματος του από το εργοστάσιο. Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο με το οποίος θα χρειαστεί κάποιος να ασχοληθεί αν αποκτήσει την μοτοσυκλέτα, τοποθετώντας ίσως μια after market μονάδα που να ταιριάζει. Τα φρένα, ειδικά το μπροστά, παρουσιάζουν ένα πολύ φιλικό πρόσωπο, χωρίς απότομο αρχικό δάγκωμα. Μένοντας στον μπροστινό φρένο, αυτό θέλει αρκετή πίεση στη μανέτα αλλά έχει την ισχύ σε κάθε περίπτωση για να σταματήσει την μοτοσυκλέτα εγκαίρως. Το ABS αποδίδει καλά, όπως και τα ελαστικά της CST, τουλάχιστον στο στεγνό.

zontes r310 proti epafi 17

Στα του κινητήρα τώρα, το μονοκύλινδρο μηχανικό σύνολο των 312 κ.εκ., είναι υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή και τροφοδοτείται μέσω ψεκασμού, πληρώντας τις προδιαγραφές Euro 4. H απόδοση του είναι 35,4 ίπποι στις 9.500 σ.α.λ. και 3,0 kg-m ροπής στις 7.500 σ.α.λ. Στην πράξη, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του μοντέλου, αφού καταφέρνει να το κινήσει αρκετά σβέλτα, χωρίς να προβληματίζει με την απόδοση του σε οποιαδήποτε φάσμα λειτουργίας. Το μεγαλύτερο του ατού αποδείχτηκε η ελαστικότητα του, αφού σήκωνε άνετα τέταρτη ταχύτητα ρολάροντας ανάμεσα από τα αμάξια. Αυτό οφείλεται και στην σχετικά κοντή κλιμάκωση του εξατάχυτου κιβωτίου, με την έκτη να φλερτάρει τα κόκκινα κυνηγώντας την τελική, η οποία κατεγράφη στα 158 χλμ./ώρα ως ένδειξη στο ψηφιακό ταχύμετρο, με την σημείωση ότι η μοτοσυκλέτα έχει μόλις 300 χλμ. στο ενεργητικό της.

Συμπέρασμα – Θέλουμε και άλλο!

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις από μια πρώτη, ολιγοήμερη επαφή με ένα μοντέλο το οποίο θέλαμε μαζί με το αδελφό του, X310  να οδηγήσουμε,  από τότε που είδαμε την αποκάλυψη τους στην έκθεση μοτοσυκλέτας τον Απρίλιο. Ήταν δυο πολλά υποσχόμενες προτάσεις και τελικά αποδείχτηκε ότι αυτές οι υποσχέσεις εκπληρώνονται στο ακέραιο. Σε αυτά τα χρήματα, η σχεδίαση, η ποιότητα κατασκευής και ο εξοπλισμός, δεν έχουν αντίπαλο! Μετά από αυτή την πρώτη γεύση λοιπόν, ανυπομονούμε για την πλήρη δοκιμή, η οποία θα ακολουθήσει πολύ σύντομα, στις αρχές του φθινοπώρου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

4Τ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4βάλβιδος

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

312 κ.εκ.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

Ψεκασμος - EFI

ΙΣΧΥΣ

35,4 ίπποι / 9500 σ.α.λ.

ΡΟΠΗ

3,0 kg-m / 7500 σ.α.λ.

ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ

Δισκόφρενο 260 χλστ. / ABS

ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ

Δισκόφρενο 200 χλστ. /  ABS

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

110/70-17”

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

160/60-17”

ΨΥΞΗ

Υγρόψυκτο

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

6 Ταχύτητες  / Aλυσίδα

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Μίζα

ΒΑΡΟΣ

159 kg

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

15.5 lt



Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 16:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Daytona Monster 125 TEST – Daytona Rock 125i II »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon