.
Κατηγορία CFMOTO
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 21:10

Test - CFMOTO 700 CL-X Sport (2022)

Αν το 700 CL-X Heritage είναι ένα αποτελεσματικό, καλά εξοπλισμένο και πανέμορφο γυμνό, το 700 CL-X Sport έρχεται να προσθέσει θαυμαστικά, υπογραμμίσεις και περιγραφές με κεφαλαία γράμματα.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το ζεύγος των 700 CL-X έκανε την πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση στο περίπτερο της CFMOTO στην EICMA 2019, ωστόσο το covid χάος που επακολούθησε παγκοσμίως έφερε την άφιξή τους στην αγορά αρκετά πιο πίσω, έτσι δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το 700 CL-X Heritage μόλις στο κλείσιμο του 2021, ενώ τώρα, στη μέση του 2022, έχουμε τη χαρά να γνωριστούμε από κοντά και με τη Sport έκδοση.

A15A3481 web

Οι δύο μοτοσυκλέτες δε διαφέρουν σε πολλά μέρη, αλλά οι λιγοστές αλλαγές από το ένα στο άλλο είναι ιδιαίτερα επιδραστικές.

Στο 700 CL-X Sport πρωταγωνιστεί το ζεύγος των Brembo Stylema στα φρένα, οι οποίες εδώ πιάνουν σε δύο δίσκους 300 χιλιοστών, έναντι του ενός 320άρη του Heritage.

Το πιρούνι της ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 41 mm είναι το ίδιο, όπως και η διαδρομή των 150 mm, καθώς και οι διαθέσιμες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τα πάντα – προφόρτιση ελατηρίων και στα δύο καλάμια, απόσβεση επαναφοράς στο ένα και συμπίεσης στο άλλο.

Το αμορτισέρ της ΚΥΒ με ρυθμίσεις προφόρτισης και επαναφοράς και διαδρομή επίσης 150 mm είναι ολόιδιο και στις δύο εκδόσεις.

Μια ακόμη αλλαγή συναντάμε στον μπροστινό τροχό, ο οποίος στη Sport εκδοχή είναι 17ιντσος και λίγο πιο χοντρός με λάστιχο 120/70 – σε αντίθεση με το 110/80-18 του Heritage.

Από κει και πέρα, τα αποκλειστικά χαρακτηριστικά του Sport περιλαμβάνουν ένα ζεύγος σχετικά ψηλά τοποθετημένων κλιπόν, μονόσελο με μια υποψία αφρώδους στο καπάκι της ουράς, καθρέπτες στα άκρα του τιμονιού σε στυλ cafe racer, καθώς και κάποιες διαφορετικές λεπτομέρειες στα πλαστικά που σε αρκετά σημεία έχουν φινίρισμα με όψη ανθρακονήματος.

Οι διαφορές που χαρακτηρίζουν το 700 CL-X Sport προσθέτουν περίπου 9 κιλά στο σύνολο, ανεβάζοντας το υγρό βάρος στα 205.

A15A3540 web

Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 693 cc αποδίδει ονομαστικά 74 ίππους, εκ των οποίων, όπως είδαμε στο Heritage, περισσότεροι από 64 φτάνουν στον πίσω τροχό, επαρκώντας για τελική ταχύτητα της τάξης των 180 km/h.

Ο κινητήρας δεν έχει καμιά απολύτως διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων, έτσι με χαρά ξαναγεύτηκα τις εκρηκτικές μεσαίες αυτού του δικύλινδρου που εκτοξεύει το 700 CL-X όταν το στροφόμετρο γυροφέρνει στη γειτονιά των 5,000 με 7,000 rpm.

Όχι πως έξω από αυτή δεν έχει δύναμη, απεναντίας, η απόδοση είναι γραμμικότατη παντού και έχει διάρκεια ως τα κόκκινα, αλλά ο παιχνιδότοπος είναι στα υψίπεδα κορύφωσης της ροπής και είναι απολαυστικότατος.

Διαθέτει δύο χαρτογραφήσεις, Eco και Sport, εκ των οποίων η δεύτερη προσφέρει όλη τη διαθέσιμη ισχύ με άμεση απόκριση στο γκάζι, ενώ η οικονομική επιλογή ρίχνει την αποδιδόμενη ισχύ γύρω στους 38 ίππους για μια πολύ πιο ήπια αντίδραση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Όπως έγραφα και στη δοκιμή του 700 CL-X Heritage, στον Eco χάρτη η αίσθηση του γκαζιού είναι κάπως φιμωμένη, λες και περνά μέσα από ένα πολύ εμφανές φίλτρο, γεγονός που γίνεται περισσότερο αντιληπτό σε χορταστικό άνοιγμα της γκαζιέρας, ενώ σε πιο προοδευτικές κινήσεις η αίσθηση είναι φυσικότερη.

A15A3514 web

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν το 700 CL-X Sport από το Heritage επιδρούν λίγο στη γεωμετρία του. Ο λίγο μικρότερος μπροστινός τροχός, σε συνδυασμό με τη νέα εργονομία που επιβάλλουν στη θέση οδήγησης τα κλιπόν, έχει ως αποτέλεσμα να φορτίζεται περισσότερο το μπροστινό.

Η διαφορά στη θέση οδήγησης είναι εμφανής παντού, σαφέστατα πιο σκυφτή από αυτή που σκαρώνει το φαρδύ και ψηλό τιμόνι του Heritage, και έχει ως αποτέλεσμα και διαφορετική αίσθηση στην οδήγηση.

Το 700 CL-X Sport είναι εμφανώς πιο εύκολο και γρήγορο στην είσοδο της στροφής, θέλει λιγότερη πειθώ από το τιμόνι και γεννά πιο φυσική αίσθηση στη διαδικασία του στριψίματος. Ομοίως πιο δεκτική είναι η μοτοσυκλέτα στις αλλαγές κατεύθυνσης, πλαγιάζοντας πιο σβέλτα από τη μια πλευρά στην άλλη.

Θα έλεγα πως το δίδυμο των κλιπόν με τη 17άρα ζάντα αλλάζει αρκετά τη γεύση που παίρνεις από τη σέλα αυτού του 700 CL-X, καθώς οδηγικώς τιμά δεόντως το Sport στο όνομά του.

A15A3543 web

Το δίδυμο στο μπροστινό φρένο είναι απλώς το αναπάντεχο δωράκι της CFMOTO στους ιδιοκτήτες αυτής της μοτοσυκλέτας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο πακέτο φρένων που σπάνια συναντάμε σε αυτήν την κατηγορία κυβισμού και, κυρίως, χρημάτων.

Το μεγάλο τους προσόν δεν είναι τόσο η δύναμη – την οποία προφανώς έχουν και με το παραπάνω – όσο η προοδευτικότητα με την οποία τη βγάζουν στην άσφαλτο. Με ένα δάκτυλο στη μανέτα έχεις όση δύναμη χρειάζεσαι, με απόλυτη ακρίβεια στην παροχή, παρότι μάλιστα οι δισκόπλακες μίκρυναν λίγο από τα 320 mm στα 300.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι αναπόφευκτη φυσική συνέπεια του να έχεις δύο δίσκους και δαγκάνες αντί για μία. Ακόμη κι αν φορούσε άλλη μια J.Juan – όπως η μοναδική μπροστινή δαγκάνα του Heritage – το φρενάρισμα θα βελτιωνόταν πρωτίστως σε προοδευτικότητα, πριν μιλήσουμε καν για δύναμη.

Πόσο μάλλον τώρα αν η ενίσχυση του συστήματος πέδησης δεν μένει μόνο στον διπλασιασμό των εξαρτημάτων, αλλά και μια εντυπωσιακή αναβάθμιση ποιότητας.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως το μπροστινό σύστημα φρένων είναι και το βασικότερο εφόδιο του 700 CL-X Sport στην αγορά, και συνιστά αναμφίβολα ένα πολύ δυνατό χαρτί.

A15A3545 web

Η CFMOTO κοστολογεί το 700 CL-X Sport στα €7,290 στην Ελλάδα, τιμή που το φέρνει λίγο πιο κοντά στον ανταγωνισμό που αναλύαμε στη δοκιμή του Heritage.

Πλέον είναι ευθέως συγκρίσιμο με ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, το ΜΤ-07 της Yamaha, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα ζητά μόλις 200 ευρώ επιπλέον από το CFMOTO.

Αυτή είναι ίσως και η μοναδική σύγκριση που “αγχώνει” το 700 CL-X Sport, γιατί κατά τα λοιπά παραμένει μια ιδιαίτερα ελκυστική και ανταγωνιστική πρόταση στην αγορά, που φτάνει στο σημείο να συγκρίνεται τιμολογιακά ακόμη και με μοτοσυκλέτες στην από κάτω κατηγορία των 500 cc.

Και, όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει σε άρθρα σχετικά με το 700 CL-X Sport, το γεγονός και μόνο πως με 700 ευρώ επιπλέον του Heritage ψωνίζεις και μια τριπλέτα Brembo Stylema – δύο μπροστά και μια πίσω – αποτελεί από μόνο του τον ορισμό της “ευκαιρίας”, μιας και εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως με αυτά τα χρήματα δεν αγοράζει ούτε μια δαγκάνα Stylema, πόσο μάλλον το πλήρες κιτ.

Το μόνο που χάνει κανείς αγοράζοντας το Sport είναι η φιλοξενία συνεπιβάτη, καθώς το μακρόστενο μαξιλαράκι στη μέση του καλύμματος της ουράς δύσκολα το λες και σέλα – και ακόμη πιο δύσκολα θα βρεις κάποιον να κάτσει εκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά. Στην κινέζικη ιστοσελίδα της CFMOTO υπάρχει σέλα συνεπιβάτη ως αξεσουάρ, η οποία κουμπώνει στην θέση του κομψού καπακιού που φορά ως πωλείται.

Το 700 CL-X Sport έρχεται να προσφέρει το κάτι παραπάνω στα ήδη πλούσια προσόντα του Heritage, με θέση οδήγησης και εξοπλισμό που βοηθά τις σπορ διαθέσεις. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής και ο πολύ προσεγμένος σχεδιασμός παραμένει και εδώ ένα σημαντικό εφόδιο, και δεν ήταν λίγες οι φορές που εισέπραξα κολακευτικά σχόλια από κόσμο στον δρόμο.

A15A3535 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Pegasus

Κράνος: Yohe 977 G09

Τζάκετ: Seventy Degrees SD-JR48

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

CFMOTO 700 CL-X Sport

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

€7,290

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

693

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

83 x 64

Συμπίεση

11.6: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο, αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,100 x 790 x 1,130

Μεταξόνιο (mm)

1,435

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

800

Απόσταση από έδαφος (mm)

128

Βάρος (kg)

205 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

13.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 41 mm, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ με μοχλικό, διαδρομή 150 mm, προφόρτιση ελατηρίου / απόσβεση επαναφοράς

   

Ελαστικά / Τροχοί

Maxxis SuperMaxx ST (tubeless)

Μπροστά

120/70-17

Πίσω

180/55-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 300 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo Stylema, Continental ABS

Πίσω

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo Stylema, Continental ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη LCD με ταχύμετρο / στροφόμετρο / θερμοκρασία ψυκτικού υγρού / στάθμη καυσίμου / ολικό και μερικό χιλιομετρητή / ride modes, LED φώτα με αυτόματη ενεργοποίηση-απενεργοποίηση, LED DRL φώτα ημέρας, LED φλας με αυτόματη απενεργοποίηση, cruise control, συμπλέκτης ολίσθησης (μονόδρομος/slipper), δύο ride modes (Eco-Sport).
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

74 / 8,500

Ροπή (kgm / rpm)

6.9 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 22:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - CFMOTO 700 CL-X Heritage Video Test Ride - CFMOTO 300 CL-X »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon