.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 17:00

Test: Aprilia Tuono V4 1100 Factory 2017

 

#ΩΘεούληΜουΤιΜοτοσυκλέτα

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Θοδωρής Ξύδης

Το Aprilia Tuono V4 1100 Factory είναι μια μοτοσυκλέτα σταθμός στην ιστορία των Streetfighter, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την υπέρτατη καγκουρίλα, και την αριστεία σε οποιαδήποτε πολεμική δίτροχη τέχνη. Με την αρωγή της εξέλιξης του Noale, και υπό την εποπτεία των Euro 4 προδιαγραφών, θα σας συντροφεύσει σε καθημερινές βόλτες, θα διαπρέψει σε stunt show και θα μαγέψει σε track days. Εκπληκτικό design, μαγική μοτοσυκλέτα, διαστημικές επιδόσεις, συγκλονιστικό επίπεδο εξοπλισμού, απίστευτα ηλεκτρονικά, αξέχαστα χιλιόμετρα. 

Μια πρώτη ματιά στο νέο μοντέλο

Ο κινητήρας πληροί λοιπόν τις προδιαγραφές Euro 4, ενώ οι 175 hp που ανακοινώνει το εργοστάσιο, τοποθετούν το Tuono V4 1100 Factory κοντά στην κορυφή της κατηγορίας.

Το μεγάλο Tuono κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις, το V4 1100 RR και το V4 1100 Factory της δοκιμής μας. Οι διαφορές μεταξύ των δύο -πέρα από τα χρώματα- εντοπίζονται κυρίως στις αναρτήσεις, με το πιο οικονομικό RR να φοράει ανάποδο πιρούνι 43 mm της Sachs και μονό πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, ενώ το Factory διαθέτει μια... τριπλέτα (πιρούνι, αμορτισέρ, σταμπιλιζατέρ) από την Ohlins. 

tuono rr vs factory

Επιπλέον, το Factory διαθέτει διαφορετική ουρά, που προέρχεται απευθείας από το RSV4, ενώ διαφορετικά είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Το RR φοράει τα Pirelli Diablo Rosso III (190/55 πίσω), ενώ το Factory τα πιο μαλακά Pirelli Diablo Supercorsa (200/55 πίσω).

Νέα είναι τα φρένα, καθώς τόσο το RR όσο και το Factory φοράνε πλέον μπροστά τις monobloc ακτινικές τετραπίστοενς δαγκάνες Μ50 της Brembo και δίσκους 330 mm.

Βελτιωμένα είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα που απαρτίζουν την πλατφόρμα APRC (Aprilia Performance Ride Control)

Η τελευταία γενιά APRC περιλαμβάνει τα κάτωθι:

  • Νέο ATC: Aprilia Traction Control, οκτώ επιπέδων, με την επιλογή να μπορεί να γίνει και κατά την οδήγηση, ακόμα και με ανοιχτό γκάζι
  • Νέο AWC: Aprilia Wheelie Control, τριών επιπέδων, έχει πιο ακριβή λειτουργία. Πλέον η επιλογή μπορεί να γίνει και κατά την οδήγηση, ακόμα και με ανοιχτό γκάζι
  • Νέο ALC: Aprilia Launch Control, τριών επιπέδων, βελτιωμένης λειτουργίας
  • Νέο AQS: Aprilia Quick Shift, το ηλεκτρονικό shifter πλέον λειτουργεί και σε κατεβάσματα, ακόμα και… ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΚΑΖΙ (πρώτη φορά βλέπουμε το εν λόγω χαρακτηριστικό στον κόσμο της μοτοσυκλέτας)
  • Νέο APL: Aprilia Pit Limiter, σύστημα κόφτη για την pit lane
  • Νέο ACC: Aprilia Cruise Control. Πώς είπατε; Cruise Control στο RSV4; Οκ, πάμε πάσο.

Τέλος νέα είναι τα όργανα, ενώ η μοτοσυκλέτα έρχεται εξοπλισμένη με το τελευταίας γενιάς Bosch 9.1 MP σύστημα ABS που λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας (Cornering ABS), ενώ στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε την πλατφόρμα Multimedia V4-MP της Piaggio. Εκείνη επιτρέπει τη σύνδεση του Smartphone του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα για προηγμένες λειτουργίες παραμετροποίησης της μοτοσυκλέτας στροφή με τη στροφή στην πίστα, κ.α.

Εμφάνιση - να χαζεύεις με τις ώρες

aprilia tuono 1100 factory 48

Από εμφάνιση δεν παίζεται, από πλευράς περιφερειακών χτυπάει κορυφή, τεχνολογικά θυμίζει τις μοτοσυκλέτες του MotoGP, ενώ οδηγικά κάνει μεγάλους άντρες να κλαίνε από συγκίνηση μετά από κάθε βόλτα. Ιδού. Το εκπληκτικό Aprilia Tuono 1100 Factory του 2017.

Η εμφάνιση του Tuono 1100 Factory για το 2017 είναι κάτι ανάμεσα σε Superbike και Streetfighter, με τους χρωματισμούς να ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα σε βασιλιά-κάγκουρα και ιταλικό αναγεννησιακό έργο τέχνης.

aprilia tuono 1100 factory 37

Το ιταλικό design είναι ΠΟΛΕΜΟΣ, με τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει ταύρο, με τον όγκο μπροστά και χαμηλά, και με ουρά ανασηκωμένη, μυτερή και... ελαχιστοποιημένη.

Τα πλαστικά του Tuono είναι τόσα ώστε να θυμίζει πολύ RSV4, με ελαφρώς πιο minimal τη μάσκα και τα πλαϊνά τμήματα. Άντε, βγάλαμε και τα κλιπόν για χάρη ενός -ελαφρώς- ψηλότερου τιμονιού και εγένετο Streetfighter. Οι παραπάνω λεπτομέρειες καθόλου δεν μας χαλάνε αισθητικά, καθώς από τη μία δίνουν πόντους πολεμικής αγριάδας στη μοτοσυκλέτα, ενώ παράλληλα αποτελούν σοβαρούς εγγυητές για επιδόσεις, κράτημα και φρένα.

aprilia tuono 1100 factory 32

Το τεράστιο “Aprilia” που αναγράφεται στα πλάγια της μοτοσυκλέτας, ξεκινώντας από τα καλύμματα του ψυγείου για να συνεχιστεί στο κάλυμμα του πλαισίου και να καταλήξει στο ρεζερβουάρ είναι “in your face” και φωνακλάδικο όσο δεν πάει.

aprilia tuono 1100 factory 44

Τα λογότυπα, τα τσιτάτα και τα... χάσταγκ συνεχίζουν φανταχτερά πάνω στη μοτοσυκλέτα, με το Aprilia Racing να κοσμεί το ρεζερβουάρ και το carbon φτερό, το Tuono V4 να αναγράφεται στα προστατευτικά του ψυγείου, και το Aprilia να είναι χτυπημένο στην τιμονόπλακα, στο κάλυμμα του μονόσελου και στη μάσκα πάνω από τον προβολέα.

aprilia tuono 1100 factory 58

Η ουρά διαθέτει το υπολειπόμενο του τίτλου της μοτοσυκλέτας (1100 Factory) αλλά και το χάσταγκ (#) be a racer. Εκεί βλέπουμε και το όνομα του υπεύθυνου για τα υπέρ-προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας – BOSCH.

aprilia tuono 1100 factory 66

Στο πάνω μέρος του ρεζερβουάρ, έχουμε -για να μην ξεχνάμε τις νικηφόρες μάχες του εργοστασίου- και την επιγραφή “aprilia 54 WORLD TITLES”.

aprilia tuono 1100 factory 53

Το σύστημα των προβολέων είναι η γνωστή τριπλέτα που βρίσκουμε και στο RSV4, ενώ κάτω από τον κεντρικό προβολέα έχουμε και ένα πανέμορφο LED DRL φως.

aprilia tuono 1100 factory 35

Όσον αφορά στα περιφερειακά, συναντούμε κορυφαία ονόματα, όπως της Ohlins στις αναρτήσεις και στο σταμπιλιζατέρ τιμονιού, της Brembo στα φρένα, της Pirelli στα ελαστικά, της BOSCH όπως προείπαμε στα ηλεκτρονικά, της Domino σε γκριπ και διακόπτες, κλπ. Και φυσικά, όπως αρμόζει στον χαρακτήρα και στην τιμή της μοτοσυκλέτας, τα περιφερειακά είναι εκ των κορυφαίων μοντέλων των παραπάνω κατασκευαστών. Πανέμορφες οι μπλε τάπες του πιρουνιού, πανέμορφο και το fatbar τιμόνι, δείτε και την τρύπα στο ψαλίδι μέσα από την οποία βλέπεις την αλυσίδα... αμέτρητες λεπτομέρειες για χάζεμα. Εννοείται πως ποιότητα κατασκευής, συναρμογής και φινίρισμα είναι στον Θεό

Εξέλιξη με ουσία

aprilia tuono 1100 factory 88

Μετά την εμφάνιση που σου έχει πετάξει τα μάτια έξω, το σαγόνι πέφτει από την πρώτη κιόλας μιζιά στο Aprilia Tuono 1100 Factory 2017, όσον αφορά στο πόσο πιο πολιτισμένο είναι από τα προηγούμενα μοντέλα! Οι προδιαγραφές Euro 4 αλλά και η δουλειά των τεχνικών της Aprilia, που εξέλιξαν ιδανικά το Tuono σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, μεταμόρφωσαν τη μοτοσυκλέτα κάνοντας την πολύ πιο φιλική, γραμμική, πολιτισμένη και... ήσυχη. Μην παρεξηγηθούμε, αν ανοίξετε το γκάζι, το τελικό θα βγάλει βρυχηθμούς αντάξιους των λιονταριών της αφρικανικής σαβάνας, όμως έχουν εξαφανιστεί οι μηχανικοί θόρυβοι, όπως έχουν εξαφανιστεί και τα πολλά σκασίματα που είχαν τα προηγούμενα Tuono στο κλείσιμο του γκαζιού.

Παράλληλα, η απόδοση του ψεκασμού είναι γλυκιά, το Ride by Wire ακριβές, το ρελαντί σταθερό και οι υπέρ-επιδόσεις του κινητήρα πολύ πιο ελεγχόμενες!

aprilia tuono 1100 factory 79

Μεγάλο ατού του νέου Factory το φοβερό shifter που λειτουργεί τόσο σε ανεβάσματα όσο και σε κατεβάσματα ταχυτήτων. Πέρα από το ότι αυτό μεταφράζεται σε ταχύτερους γύρους σε πίστα -αγαπημένο πεδίο χρήσης του “γυμνού” Tuono- το συγκεκριμένο shifter κάνει εκπληκτική δουλειά και σε πολιτικές συνθήκες αλλά και στη σούζα. Συνήθως τα shifter είναι πολύ ευαίσθητα, κι όταν έχεις το πόδι σου να “γλείφει” το λεβιέ, αυτά νομίζουν πως θέλεις να αλλάξεις ταχύτητα και στέλνουν σήμα να ξεκινήσει το πατινάρισμα ο κινητήρας, κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πχ.

aprilia tuono 1100 factory 13

Στη σούζα, εκεί που πηγαίνεις με πρώτη και ετοιμάζεσαι να αλλάξεις σε δευτέρα, το shifter βάζει νεκρά και σκας με τον μπροστινό σαν καρπούζι κάτω, και με τον κινητήρα στα κόκκινα. ΟΧΙ αυτό το shifter! Το shifter του Tuono είναι δίχως αμφιβολία το καλύτερο shifter που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα, κάνοντας αυτό ακριβώς που θέλεις, και όχι τα δικά του. Αλλάζει αστραπιαία ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ταχύτητα, και ποτέ άλλοτε. Είναι υπέροχο να κατεβάζεις ταχύτητες δίχως τον συμπλέκτη, και το shifter να ρίχνει... ξερογκαζιές πριν κάθε κατέβασμα, όμως θέλει μια μικρή συνήθεια για να μην χρησιμοποιείς τη μανέτα του συμπλέκτη, όπως έχεις συνηθίσει να κάνεις.

Πταίσματα πιστεύουμε πως είναι το σκληρό σχετικά κιβώτιο και το “κλανγκ” που κάνει όταν κουμπώνεις πρώτη από νεκρά, αλλά και οι μηχανικοί θόρυβοι της μετάδοσης σε άνοιγμα-κλείσιμο του γκαζιού. Πταίσμα και το ότι το Factory έρχεται χωρίς ρυθμιζόμενη μανέτα συμπλέκτη.

Όργανα από το μέλλον

aprilia tuono 1100 factory 81

Ένα ακόμα σημείο του το Tuono κάνει τη διαφορά είναι στα όργανα. Πολλές είναι πλέον οι μοτοσυκλέτες με έγχρωμη TFT οθόνη -ακόμα και το “μικρό” δουκάκι έχει- όμως δεν γνωρίζουμε καμία μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο αυτή τη στιγμή που να έχει ένδειξη χρήσης γκαζιού και φρένων. Το Tuono έχει! Έτσι μπορείς -όπως όταν βλέπεις αγώνα MotoGP- να διαπιστώνεις πόσο ανοίγεις το γκάζι και πόσο πιέζεις τα φρένα.

aprilia tuono 1100 factory 11

Φυσικά και δεν θα το κάνεις την ώρα που οδηγείς, όμως τα δεδομένα αυτά καταγράφονται στο σύστημα τηλεμετρίας με το οποίο μπορεί να συνδεθεί το Tuono (έχει έξτρα κόστος), και να συμπληρώσουν έτσι την εικόνα που θα δείτε αργότερα από την βόλτα σας σε δρόμο ή πίστα. Σημειώστε πως το σύστημα δουλεύει ακόμα και με τη μοτοσυκλέτα σε στάση και με τον κινητήρα σβηστό -ανοίξτε το γκάζι ή πιέστε τα φρένα για να δείτε τις μπάρες να ανεβαίνουν στις αντίστοιχες ενδείξεις στα όργανα.

aprilia tuono 1100 factory 69

Δίπλα στις ενδείξεις για άνοιγμα γκαζιού και πίεση στα φρένα, έχουμε και κλισιόμετρο, και αμέτρητες ακόμα ενδείξεις αλλά και άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης. Πιθανώς μιλάμε για τα πλέον εξελιγμένα όργανα του κόσμου. Κερασάκι το animation που σε καλωσορίζει και σε αποχαιρετά, και φυσικά όλες οι γνωστές λειτουργίες των νέων TFT οθονών (πχ. Η εναλλαγή από λευκές ενδείξεις σε μαύρο φόντο τη μέρα, σε μαύρες σε λευκό φόντο σε νύχτα ή σε τούνελ, κ.α.)

aprilia tuono 1100 factory 71

Και τη διαρρύθμιση των ενδείξεων μπορείς να αλλάξεις, και τη φωτεινότητα, και τον τρόπο λειτουργίας του shift light, αλλά και να επέμβεις χώρια σε όλες τις παραμέτρους του κινητήρα και των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Όπως σε όλες τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες, ΔΕΝ υπάρχουν κουμπιά στα όργανα, παρά μόνο στο τιμόνι.

aprilia tuono 1100 factory 41

Από το γκριπ λοιπόν αλλάζεις τα πάντα (το αριστερό είναι βαρυφορτωμένο με κουμπιά, ενώ το δεξί έχει μόνο... ένα), έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξεις είτε ένα συγκεκριμένο Riding Mode, είτε να φτιάξεις το δικό σου, αλλάζοντας επίπεδο σε Cornering ABS, Traction Control & Wheelie Control, Launch Control, Pit Limiter, φρένο κινητήρα, κλπ. Να 'ναι καλά η IMU (Inertia Measurement Unit) που μετράει την κινητικότητα της μοτοσυκλέτας σε 6 άξονες, και βελτιστοποιεί την ποιότητα λειτουργίας όλων των παραπάνω ηλεκτρονικών. Κι αν θέλεις μπορείς να βγάλεις τα πάντα OFF, και να μετρήσεις τις δυνατότητες σου καβάλα στον πύραυλο των 175 ίππων.

Σωστή βάση + άρτια ηλεκτρικά = ξεσάλωμα

aprilia tuono 1100 factory 7

Το θετικό -θετικότατο- εδώ είναι πως ακόμα και με τα συστήματα ασφαλείας εκτός λειτουργίας, το Tuono συμπεριφέρεται απίστευτα προβλέψιμα, έχοντας τη δυνατότητα να κινηθεί εξαιρετικά γρήγορα στο manual, δίχως τρόμο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει έμπειρο αναβάτη, γλυκιά περιστροφή στο γκάζι, και ΣΕΒΑΣΜΟ στο γκάζι στις εξόδους -ειδικά αν μιλάμε για ελληνικό οδόστρωμα. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτό δείχνει το πόσο καλοφτιαγμένο / εξελιγμένο είναι το Tuono σε θέματα πλαισίου / αναρτήσεων αλλά και κινητήρα / ψεκασμού / ride-by-wire. Η βάση είναι σωστή και στιβαρή, κι εκεί πάνω πατάνε τα ΠΟΛΥ καλά ηλεκτρονικά βοηθήματα και απογειώνουν την οδηγική εμπειρία. Δεν καλύπτουν ατέλειες, αλλά προσθέτουν δυνάμεις!

aprilia tuono 1100 factory 16

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Ohlins είναι από τον πλανήτη “ποιότητα”, είναι σφιχτές μεν, αλλά όχι κούτσουρα, δείχνοντας έλεος σε μέση και καρπούς, ακόμα και στο ελληνικό οδόστρωμα που μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Εμπνέουν εμπιστοσύνη, προφέρουν τόνους πληροφόρησης, και μαζί με το κτηνώδες σύνολο πλαισίου και ψαλιδιού, και με την αρωγή και των Pirelli Diablo Supercorsa, σου επιτρέπουν να κάνεις τα αδύνατα-δυνατά, να στρίψεις με όσα έρχεσαι, να ντριφτάρεις με κατεβάσματα ή με γκάζι έχοντας τον απόλυτο έλεγχο και γενικά να ξεσαλώσεις με μοναδικό τρόπο, ότι κι αν έχεις βάλει στο μυαλό σου. Το ζητάς; Το Tuono ΤΟ ΚΑΝΕΙ! Εννοείται πως μπορείς να φέρεις εύκολα πιρούνι και αμορτισέρ απολύτως στα μέτρα σου, είτε θέλεις καθημερινή μετακίνηση στην πόλη, είτε track day, είτε αγώνα club racing -φυσικά μιλάμε για εξωτερικό.

aprilia tuono 1100 factory 20

Στην αστική μετακίνηση η πρώτη θέλει λίγη βοήθεια από τον συμπλέκτη στο μποτιλιάρισμα -αν και πρέπει να σας πούμε πως είστε ιερόσυλοι για να... τραβοσέρνετε ένα τέτοιο έργο τέχνης στην κίνηση- ενώ ο ανεμιστήρας του ψυγείου στέλνει τρελή ζέστη όταν πάρει μπροστά. Το τιμόνι κόβει λίγο, αλλά ανεκτά ακόμα και για αστική -ιερόσυλοι- χρήση.

Τα φρένα άγκυρες, εύχρηστα τόσο σε πολιτικές όσο και σε πολεμικές συνθήκες, δεν σε πιάνουν αδιάβαστο, και παρέχουν απόλυτη δύναμη και εξίσου απόλυτη πληροφόρηση.

Συγκλονιστείτε άφοβα

aprilia tuono 1100 factory 9

Με λίγα λόγια. Η μοτοσυκλέτα είναι εκπληκτική. Φανταστική. Υπέροχη. Μαγική. Διαστημική. Ζουμερή. Διασκεδαστική. Τρελή. Απίστευτη. Ηδονική. Αδιανόητη. Χορταστική. Ονειρική. Συγκλονιστική.

Πέρα από τα αστεία πταίσματα στα οποία αναφέρθηκα στην αρχή του οδηγικού κομματιού, δεν υπάρχει τίποτα που να με χαλάει στο Tuono. ΤΙΠΟΤΑ.

aprilia tuono 1100 factory 86

Αν είχα 18.340 ευρώ, θα την είχα αγοράσει χτες. Προχτές. Θα την είχα προ-παραγγείλει από τη στιγμή που παρουσιάστηκε στην EICMA.

aprilia tuono 1100 factory 2

Το Aprilia Tuono 1100 Factory δεν είναι απλά η εξέλιξη του Tuono. Δεν είναι απλά μια από τις καλύτερες ιταλικές sport μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Δεν είναι μόνο μια από τις μοτοσυκλέτες που σε φτιάχνουν μόνο και μόνο όταν τη σκέφτεσαι. Είναι μια μοτοσυκλέτα-σταθμός, που υπέρ-καλύπτει τις πλέον υπερβολικές απαιτήσεις και φαντασιώσεις, γεννώντας σε τακτική βάση αξέχαστε, μεγαλειώδεις εμπειρίες.

aprilia tuono 1100 factory 24

Αν οι έννοιες της ταχύτητας, της ομορφιάς και της μοτοσυκλέτας μπορούσαν να συνδυαστούν αρμονικά για να δημιουργήσουν το τέλειο τέκνο, αυτό θα ήταν το Aprilia Tuono 1100 Factory.

aprilia tuono 1100 factory 30

Συγκλονιστείτε άφοβα, απολαύστε υπεύθυνα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

APRILIA Tuono V4 1100 Factory 2017  
   
Τύπος Κινητήρα Aprilia διαμήκης 65° V-4, 4χρονος, σύστημα υγρόψυξης, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής (DOHC), τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή 81 x 52.3 χλστ.
Κυβισμός 1077 κ.εκ.
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 175 HP (129 kW) στις 11,000 σαλ.
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 121 Nm (12,33 Kgm) στις 9,000 σαλ.
Τροφοδοσία Φίλτρο αέρα με αγωγούς αέρα που εισέρχεται υπό πίεση. 4 σώματα ψεκασμού Marelli 48 χλστ. Με 4 μπεκ και τελευταίας γενιάς Ride-By-wire σύστημα διαχείρισης κινητήρα.
Πολλαπλοί χάρτες κινητήρα, επιλεγόμενοι από τον αναβάτη με τη μοτοσικλέτα σε κίνηση: T (Track), S (Sport), R (Race)
Ανάφλεξη Σύστημα ψηφιακής ηλεκτρονικής ανάφλεξης Magneti Marelli, ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου του κινητήρα, με ένα μπουζί ανά κύλινδρο, και πολλαπλασιαστές τύπου “stick-coil”
Εκκίνηση Μίζα 
Εξάτμιση 4 σε 2 σε 1, αισθητήρας οξυγόνου, πλαϊνό τελικό εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα τύπου πεταλούδας και ενσωματωμένο τριοδικό καταλύτη (Euro 4)
Γεννήτρια Γεννήτρια στο βολάν, ισχύος 450W με μαγνήτες σπάνιων γαιών
Λίπανση Σύστημα υγρού κάρτερ, με ψυγείο λαδιού και δύο αντλίες λαδιού (λίπανση και ψύξη)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, τύπου κασέτας
1η: 39/15 (2.600)
2η: 33/16 (2.063)
3η: 34/20 (1.700)
4η: 32/22 (1,455)
5η: 34/26 (1,308)
6η: 33/27 (1,222)
Λεβιέ ταχυτήτων με ηλεκτρονικό σύστημα Aprilia Quick Shift electronic system (aQS)
Συμπλέκτης Πολύδισκος, υγρός συμπλέκτης
Πρωτεύουσα σχέση μετάδοσης Γρανάζια με ίσια δόντια και και ενσωματωμένοι εύκαμπτοι αποσβεστήρες κραδασμών, σχέση μετάδοσης: 73/44 (1,659)
Τελική σχέση μετάδοσης Αλυσίδα: Σχέση μετάδοσης: 42/15 (2.8)
Διαχείριση πρόσφυσης Σύστημα aPRC (Aprilia Performance Ride Control), που περιλαμβάνει Traction Control (aTC), Wheelie Control (aWC), Launch Control (aLC), όλα ρυθμιζόμενα ανεξάρτητα, και με τη δυνατότητα απενεργοποίησης.
Πλαίσιο Δυο δοκών αλουμινίου, με πρεσαριστά και χυτά τμήματα. 
Σταμπιλιζατέρ Öhlins
Εμπρόσθια ανάρτηση Ανάποδο πιρούνι Öhlins με επίστρωση TIN. Σφυρήλατες μπότες για ακτινικές δαγκάνες. Ρυθμιζόμενη προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς. Διαδρομή τροχού: 120 χλστ.
Οπίσθια ανάρτηση Διπλά γεφυρωμένο ψαλίδι αλουμινίου. Μονό αμορτισέρ Sachs, ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, μήκος [μονό αμορτισέρ Öhlins με εξωτερικό δοχείο, πλήρως ρυθμιζόμενο σε: προφόρτιση, μήκος, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς]. Σύστημα APS. Διαδρομή τροχού:130 χλστ.
Φρένα Μπροστά: Δυο πλευστοί δίσκοι από ανοξείδωτο ατσάλι, 320 χλστ. Ακτινικές monobloc δαγκάνες 4 αντικριστών εμβόλων 30 χλστ. Brembo M432. Ακτινική αντλία και μεταλλικά σωληνάκια.
Πίσω: Δίσκος 220χλστ. Δαγκάνα Brembo 2 αντικριστών εμβόλων 32 χλστ. Μεταλλικό σωληνάκι.
 
ABS Bosch 9MP, ρυθμιζόμενο σε 3 χάρτες, εξοπλισμένο με σύστημα αποτροπής ανύψωσης πίσω τροχού RLM, με δυνατότητα απενεργοποίησης.
 
 
Τροχοί Χυτές, αλουμινίου με τρία ξεχωριστά μπράτσα.
Μπροστά: 3.5”X17”
Πίσω: 6”X17”
Ελαστικά Radial tubeless.
Εμπρός: 120/70 ZR 17
Πίσω: 190/55 ZR 17 (εναλλακτικά: 190/50 ZR 17 ή 200/55 ZR 17)
Βάρος στεγνό 184 kg*
Ρεζερβουάρ 18.5 λίτρα (ρεζέρβα 4 λίτρων)
*Βάρος, χωρίς μπαταρία και υγρά.

Βίντεο δυναμομέτρησης

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 11:49

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Aprilia Tuono V4 1100RR - Factory 2015 TEST - Aprilia Shiver 900 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon